ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Επένδυση χρυσού Χαλκιδικής: Νέα στοιχεία και ολική ανατροπή

legs 

H “Γενική Διάταξη Έργων Μαντέμ Λάκκου” από τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με το εργοστάσιο flash smelting χωροθετημένο στα 350 μ. από τον οικισμό του Στρατωνίου
Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου καταθέσαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας ένα ΥΠΟΜΝΗΜΑ με νέα (σε εμάς) στοιχεία που ανατρέπουν όλα όσα  τόσα χρόνια ισχυρίζεται η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σχετικά με τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting που πρόκειται (;) να κατασκευάσει  στο Μαντέμ Λάκκο. Αποδεικνύεται πώς στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η εταιρεία παραποίησε τα επιστημονικά δεδομένα της κατασκευάστριας εταιρείας Οutotec παρουσιάζοντας μια καθαρά πειραματική μέθοδο ως καλά τεκμηριωμένη και δοκιμασμένη για βιομηχανική χρήση, με σκοπό να πετύχει την έγκριση του Επενδυτικού της Σχεδίου.
Aυτό που τελικά αδειοδοτήθηκε με την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου και την ΚΥΑ 201745/2011 είναι στην κυριολεξία ένας φονιάς. Και το όνομα του φονιά είναι ΑΡΣΕΝΙΚΟ.  Δεν υπάρχει στον κόσμο πυρομεταλλουργία ακαριαίας τήξης με τόσο υψηλή περιεκτικότητα της τροφοδοσίας σε αρσενικό. ΠΟΥΘΕΝΑ. Και υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι που δεν υπάρχει. Αν το πρώτο τέτοιο εργοστάσιο γίνει στη Χαλκιδική, ας ετοιμαστούμε να πεθαίνουμε σαν τα κουνούπια. Και πρώτοι από όλους μας, οι εργαζόμενοι μέσα στο εργοστάσιο!
Η μέθοδος αυτή, όπως προτάθηκε για τα κοιτάσματα Σκουριών-Ολυμπιάδας, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί για λόγους που δεν είναι μόνον περιβαλλοντικοί αλλά και τεχνικοί-οικονομικοί. Κι όμως, αυτό το τεχνολογικό φάντασμα  προωθήθηκε μέσα στο ΥΠΕΚΑ και τελικώς εγκρίθηκε, χωρίς να φέρει κανείς αντίρρηση πλην μίας υπηρεσίας της οποίας η εισήγηση αγνοήθηκε.
Ως εισαγωγή στα νέα δεδομένα, διαβάστε παρακάτω την επιστολή που στείλαμε σήμερα στην “αδειοδοτούσα αρχή”, την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ. Στην επιστολή θέτουμε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητούμε ΑΜΕΣΕΣ απαντήσεις, ώστε το ΣτΕ που πολύ σύντομα θα κρίνει το μέλλον της Χαλκιδικής, να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία. Η επιστολή συνοδεύεται από το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που κατατέθηκε και στο ΣτΕ, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ή να το διαβάσετε στην ξεχωριστή ανάρτηση: Μεταλλουργία flash smelting στη Χαλκιδική: η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός τεχνολογικού φαντάσματος .

Διαβάστε όλη την ανάρτηση στο Antigold εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: