ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δεν έχουμε ποτάμια δεν έχουμε πηγάδια δεν έχουμε πηγές

Η σχολή των Αθηνών (Πλάτων και Αριστοτέλης) του Raffaello Sanzio
Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά
που έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα.
Δεν έχουμε ποτάμια δεν έχουμε πηγάδια δεν έχουμε πηγές,
μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές,
που ηχούν και πού τις προσκυνούμε.

Όταν σκέφτομαι την ανεπάρκεια των αρχόντων μας, μου έρχονται κατά νου οι παραπάνω στίχοι του Γιώργου Σεφέρη απ’ το Μυθιστόρημα. Τι κι αν ο Σεφέρης, άλλα είχε –ενδεχομένως- κατά νου όταν έγραφε αυτούς τους στίχους, εγώ νομίζω ότι τους έγραψε για έναν τόπο σαν και τον δικό μας που έχει ένδεια ικανών ανθρώπων, να αξιοποιήσουν, έστω και τα κληρονομημένα πλεονεκτήματά του.
Στέρνες, είναι οι τοπικοί μας άρχοντες που ενώ δεν έχουν οράματα (άδειες κι αυτές), κάνουν μεγάλη φασαρία (που ηχούν) περί τον αφαλό τους και μείς τους προσκυνούμε, γιατί δεν έχουμε ποτάμια, ούτε πηγάδια, ούτε πηγές, να προσκυνήσουμε.
Και μπαίνω κατ’ ευθείαν στο θέμα: Ποιος τόπος θα είχε γεννήσει τον Αριστοτέλη και δεν θα το είχε αναδείξει; Ποιος δεν θα είχε δημιουργήσει ένα Κέντρο Φιλοσοφίας στα Αρχαία Στάγειρα, με την φιλοδοξία να προσελκύσει σε «περιπατητικές διαδρομές», εραστές της φιλοσοφίας από τον κόσμο ολόκληρο, βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα των επισκεπτών στην περιοχή, αλλά και δείχνοντας έναν άλλο δρόμο στους νέους και στην τοπική μας κοινωνία; Ποιος από τους πολιτικούς μας (βουλευτές, νομαρχαίους, δημάρχους) σας φαίνεται συνεπαρμένος από ένα τέτοιο όραμα; Σκεφτείτε τους έναν – έναν, για να μην λέμε ονόματα, και πείτε, με το χέρι στην καρδιά, ποιος θα μπορούσε να υιοθετήσει και να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο φιλόδοξο –είναι αλήθεια- σχέδιο; Ουδείς, όπως τους βλέπω, είναι η δική μου απάντηση. Εδώ και χρόνια, έρχεται και ξαναέρχεται προεκλογικά το θέμα, για να ξεχαστεί από Δευτέρα. Δεν υπάρχει εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που θα καταφέρει να αναδείξει το θέμα, να παρασύρει και να εμπνεύσει και τους υπόλοιπους σε μια τέτοια προσπάθεια. Τα κυβικά τους είναι μέχρι κανένα Νηπιαγωγείο, καμιά γεώτρηση, άντε και κανένα Πολυδύναμο Ιατρείο, για τους πιο ικανούς (που ούτε και τέτοιους έχουμε, για να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αστραπή απ' του Γουμάτ" λέει:

Όσου βγάζ(j) η Γωνία, η Αλτάνα κι του καπη, δημαρχουβουληυτές, τέτχια κουπούκια θα ιέχουμι.

Ανώνυμος είπε...

Ζει ρε η Αστραπή;

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις πατριωτες,κατι πηρε το αυτι μου,οτι εκεινου του λαμπρακουδ θελει λεει να ειναι παλι υποψηφιος,και μαλιστα αυτην την φορα θα κτυπησει ψιλα.Για υποψηφιος βολευτης λεει; Λετε;;Γιαυτο εδω και χρονια βριζει εκεινον τον Παχτα συνεχεια;Μπας και πιστευε απο τοτε οτι χωρις τον Παχτα μπορει καποια στιγμη να ερθει και σειρα του;;Το οτι ειναι λουλουμαρουδα ειναι γνωστο,αλλα ειναι και πονηρουλης...Θα μου πειτε και να ακουγετε και μονο,οτι υπαρχει και μια πιθανοτητα 1% για αυτον ειναι πολυ.Για το ΠΑΣΟΚ ομως εστω και αυτο ειναι ΝΤΡΟΠΗ....ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΘΑΛΕΓΑ.....

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ...ΑΥΤΟ ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ...