ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ουρκνάς;

Άγαλμα του Miljo στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας
Το ότι η παραλία της Ιερισσού χρειάζεται εικαστικές –και όχι μόνον- παρεμβάσεις, είναι μία ελπιδοφόρα διαπίστωση, όταν αυτή γίνεται από τους δημότες μας, αλλά κυρίως όταν γίνεται από αυτούς που συμμετέχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα κοινά και στα κέντρα αποφάσεων.
Μέχρι εδώ πάμε καλά και αξίζουν συγχαρητήρια στον σύλλογο των «Φίλων του Περιβάλλοντος» για την πρωτοβουλία που είχε να τοποθετήσει ένα εικαστικό έργο – το άγαλμα εν προκειμένω- στην παραλία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί -με την ευκαιρία- ότι κι άλλες φορές ο σύλλογος αυτός αναλαμβάνει αξιόλογες πρωτοβουλίες.
Πολλές φορές όμως συμβαίνει, η αγαθή πρόθεση και η διάθεση προσφοράς που έχει ο κάθε σύλλογος, να μην φτάνουν, να μην φέρνουν απαραίτητα και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδίως δε όταν μιλάμε για θέματα που έχουν αισθητική διάσταση και χρήζουν μιας ειδικότερης γνώσης και παιδείας, τότε τα αποτελέσματα δεν είναι μόνον αμφιλεγόμενα, αλλά είναι και αμφίβολα. Θα πείτε: «περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα», αλλά δεν είναι έτσι.
Γιατί, όπως εμένα αν με βάλεις να επιλέξω ποδοσφαιριστές, μάλλον θα τα θαλασσώσω, καθώς δεν γνωρίζω και δεν παρακολουθώ το άθλημα, έτσι και τα εικαστικά ή τα της τέχνης γενικότερα, προϋποθέτουν γνώση και γούστο και ανάλογη παιδεία. Ιδίως δε αν δεν πρόκειται για το σαλόνι μας, αλλά την απόφασή μας την «φορτώνεται» πολύς κόσμος, τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί –επαναλαμβάνω- παρά τις καλές προθέσεις μας: «άλλο ύδρευση και άλλο άρδευση».
Για να γίνω πιο σαφής: Το άγαλμα που τοποθετήθηκε στην παραλία, δεν άρεσε γενικώς. Όπως και να το δει κανείς, πάσχει. Όχι μόνον η θέση που επιλέχτηκε ήταν ατυχής, αλλά και η τοποθέτησή του πάνω στον όγκο του μπετόν, μόνο καλαισθησία δεν φανερώνει. Τσαπατσουλιά και αρχοντοχωριατίλα.
Το ίδιο δε το άγαλμα, μάλλον στον οπλαρχηγό Κατσαντώνη φέρνει, καθισμένο, παρά σε ψαρά. Ούτε για ρεαλιστικό περνάει, ούτε για «φευγάτο». Χοντροκομμένο και αφελές. Το τι παρομοιώσεις του γίνονται, δεν λέγεται. Προβλέπω ότι το δαιμόνιο των συμπατριωτών μας στα παρατσούκλια θα γνωρίσει μεγάλες δόξες.
Λυπάμαι που στεναχωρώ τους καλοπροαίρετους συγχωριανούς μου του συλλόγου, αλλά κάποιος πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί –επαναλαμβάνω- δεν πρόκειται για το σαλόνι μας, είναι δημόσιο χώρος.
Και βέβαια, οι άνθρωποι, δεν πήραν από μόνοι τους την πρωτοβουλία να τοποθετήσουν το άγαλμα στην παραλία του χωριού. Προφανώς και ρώτησαν τον Δήμο –τον Δήμαρχο πιο συγκεκριμένα- ο οποίος και τους έδωσε το πράσινο φως.
Δεν ξέρω αν συμβουλεύτηκε κανέναν, για το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα, ή αν λειτούργησε μόνος του, πράγμα πολύ πιθανό, με την αυθαιρεσία που τον διακρίνει.
Τα ίδια αυθαίρετα πράγματα έκαναν και με την τοιχογραφία στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού, όπου, κάποιος ζωγράφος της επιλογής της Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης, ζωγράφισε κάτι που θυμίζει την αισθητική της αλήστου μνήμης «πολεμικής αρετής των Ελλήνων».
Κάνουμε έκκληση. Ας μην συνεχίσουν να κάνουν εικαστικές παρεμβάσεις. Αν δεν ξέρουν, καλύτερα να περιοριστούν στα καθημερινά και τα αναλώσιμα. Και χρήματα ξοδεύονται τζάμπα και αναστάτωση και τριβές φέρνουν στους ανθρώπους.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΔΑΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΟΦΟΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΕΦΤΕΙΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΕΣ ΠΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΌΤΙ ΟΛΗ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Έχω μία υποψία ότι υπάρχει κάποιο κόμπλεξ έναντι αυτών που έχουν μία εμπεριστατωμένη άποψη για τα πράγματα, ή κάνω λάθος; Κι αυτό γιατί επικαλείσαι την επαγγελματική μου ιδιότητα, την οποία ποτέ δεν χρησιμοποίησα σαν πιστοποιητικό. Άλλωστε σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχουν και καλοί και κακοί.
Τώρα αν εσένα σου άρεσε το γλυπτό και νιώθεις την ανάγκη να το υπερασπιστείς, τι να κάνουμε, κατανοητό. Τον σταλινισμό τι τον ήθελες;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ Η ΟΧΙ ΑΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΡΙΠΤΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΤΟ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΑΣΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΕΣΕΙ. ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΒΛΑΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ Η ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Το πρόβλημά σου ανώνυμε είναι ότι πρέπει να τα βάλεις μαζί μου με κάθε τρόπο, όπως σε δασκάλεψαν. Δεν θεωρώ υποχρέωσή μου, ούτε τίμια στάση, να επαινώ την όποια προσπάθεια γίνεται από τον οποιονδήποτε, ακόμα κι αν έχει αγαθή πρόθεση, η οποία -μην ξεχνάς- έχει πάντα μεγάλη δόση υποκειμενισμού. Δηλαδή, σύμφωνα με την λογική σου, θα πρέπει να επιβραβεύσουμε και κάποιους που θα κτίσουν ένα παρεκκλήσι στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ακάνθου ή των αρχαίων Σταγείρων, γιατί έτσι το επιβάλλει η θρησκευτική τους συνείδηση; Εγώ διαφωνώ και το φωνάζω; Εσύ χειροκρότα το. Τι να κάνουμε δεν έχουμε την ίδια αντίληψη. Εάν κάνεις μία αναζήτηση στο Ίντερνετ θα δείς πάρα πολλά αγάλματα σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Ίσως τότε καταλάβεις γιατί έχω ενστάσεις, αν δεν είσαι εμπαθής.

Ανώνυμος είπε...

ΑΤΥΧΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΟΙΟΚΟΛΟΓΙΚΗ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Ή ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΦ ΥΨΗΛΟΥ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΟΥΣΤΟ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΑ ΑΠΕΥΘΕΙΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΕΨΑΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΥΛ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΝΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ΙΕΡΙΣΣΟΣ
Δεν ξέρω αν είναι δημοκρατικό και να σου πω την αλήθεια, δε με νοιάζει κιόλα, αλλά έχω σταματήσει από καιρό να συνδιαλέγομαι μ' όλους αυτούς που κατάντησαν τον παράδεισο της Ιερισσού, ένα απρόσωπο σύνολο από "αναπτυξιακές" αηδίες. Το κακό φυσικά είναι ότι ούτε η ιστορία θα τους κρίνει, γιατί την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Και ως γνωστόν η βλακεία κι η αμορφωξερολίαση είναι ανίκητες. Μακάρι να μπορούσα να τους δικαιολογήσω με ένα ...ού γαρ οίδασι τι ποιούσι, αν δεν έβλεπα πίσω απ' την αισθητική και όχι μόνο κατάντια του χωριού μας, άθλιες σκοπιμότητες. Δυστυχώς "Η Ουρκjνάς" είναι η κορυφή ενός πολύ μεγάλου και στιβαρού παγόβουνου.


Μπιρδουκουκτσάς




και τι απέμεινε απ' την Ερισσό;
η χωριατίλα
και η θάλασσα
κι αυτή η καημένη
ως πότε;

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Κάπως καθυστερημένα -έχουμε κι άλλες δουλειές- για τον ανώνυμο που εξακολουθεί να μην τολμά να πεί την άποψή του για το άγαλμα. Του αρέσει ή δεν του αρέσει;
Από ότι φαίνεται όμως δεν είναι μόνον η άποψη που του λείπει του λείπουν κι άλλα πράγματα. Εξ' ου και η βολική ανωνυμία.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Που πας και τα θυμάσαι αυτά τα ονόματα ρε Μπιρδουκουκτσά;
Χρόνια, δεκαετίες είχα να τ'ακούσω. Θυμίσου και κανένα άλλο να χαμογελάσει το χειλάκι μας.
Τώρα όσο για το άγαλμα, νομίζω ότι όσο περισσότεροι μιλάνε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αυθαιρετούν οι υπεύθυνοι.