ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Aπό το bowling στα μεταλλεία

Επειδή τελικά από το bowling πήγαμε στα μεταλλεία, στην μεταλλουργία χρυσού, στους μεταλλωρύχους, στους άνεργους μεταλλωρύχους, στους οικολόγους, στον τουρισμό, στα νερά, στις κυβερνήσεις και όπου αλλού ήθελε ο καθένας –αν και εκτός θέματος, θεμιτά είναι όλα, αφού το blog αυτό είναι χώρος διαλόγου- θεώρησα λογικό να τοποθετηθώ για το Μέγα θέμα της μεταλλουργίας που απασχολεί την κοινωνία μας εδώ και δεκαετίες –πια.
Κι αυτό γιατί η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει για τους εξής λόγους:
1. Πρέπει να είμαστε καθαροί στην τοποθέτησή μας για να μην ψαρεύει ο καθένας στα θολά νερά, στις ευαισθησίες αλλά και στις ζωές των ανθρώπων. Είδαμε άλλωστε πολλούς τέτοιους αλιευτές, μασκαρεμένους με ευαισθησίες και σημαίες ευκαιρίας.
2. Το θέμα θα χρησιμοποιηθεί για να ξαναχαράξει διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα σε χωριά και ανθρώπους που, κατά τα άλλα, θα μπορούσαν να βρουν κοινό βηματισμό για τα τοπικά πράγματα. Τουλάχιστον ας γίνει η κουβέντα με ειλικρίνεια, ανάμεσα σ’ αυτούς που το θέμα τους αφορά –και τους αφορά όλους- και όχι ανάμεσα σ’ αυτούς που το χρησιμοποίησαν και θα το ξαναχρησιμοποιήσουν, εν όψει Δημοτικών εκλογών και για ίδιον όφελος, της πιο χυδαίας εκδοχής.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κατά βάθος κανείς για το ποιο είναι το καλό για τον τόπο μας, οφείλει να λάβει υπ’ όψη του τις πραγματικές συνθήκες, την σημερινή κατάσταση και να έχει κατά νου προτάσεις πραγματισμού που μπορούν και την κοινωνία να συσπειρώσουν, αλλά και να απαντούν στην ανάγκη ζωής και εργασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται στα μεταλλεία.
Πιστεύω ότι όλα αυτά τα προαπαιτούμενα συνοψίζονται σε δυο σκέλη:
1. Πρέπει να στηριχθεί η σημερινή μεταλλευτική δραστηριότητα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των δομημένων οικισμών. Κι αυτό πρέπει να το εννοούμε. Παράλληλα η Δημοτική αρχή, η Νομαρχία και οι βουλευτές του Νομού, να δράσουν συντονισμένα για να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα της αποκατάστασης της μεταλλευτικής περιοχής. Προς τούτο απαιτούνται σοβαρές μελέτες και οικονομικοί πόροι (εθνικοί και ευρωπαϊκοί), για τον σχεδιασμό και την αποκατάσταση, αλλά και για την ομαλή μετάβαση των εργαζομένων στην νέα χρήση της περιοχής, που δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένη στο τόξο της τουριστικής δραστηριότητας από τα Αρχαία Στάγειρα και τον Αριστοτέλη μέχρι την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος.
2. Αποκλείεται κάθε είδους επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Θα προτάξουν κάποιοι –και ίσως όχι εντελώς άδικα- ότι εκ του ασφαλούς πολλά οράματα μπορεί να αραδιάζει κανείς, όταν δεν έχει τον καημό και την ανασφάλεια του μεροκάματου. Σωστά. Όμως έχω να αντιτάξω τα εξής:
Χωρίς όραμα, καμία κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά. Και η περιοχή μας δικαιούται, από την θέση και την φύση της, να έχει όραμα και μάλιστα φιλόδοξο.
Η μεταλλευτική δραστηριότητα –έτσι κι αλλιώς- κάποτε θα τελειώσει και θέλουμε δεν θέλουμε θα έρθει η ώρα που θα βρεθούμε ως κοινωνία και ως περιοχή μπροστά στο σημείο αυτό. Άρα θα πρέπει να σκεφτούμε και το πως θα πορευτούμε μετά, και το πως θα προετοιμαστούμε για να έρθουν τα πράγματα με τρόπο ομαλό, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους μας.

Κι επειδή «πάντων χρημάτων μέτρον, άνθρωπος», είναι πολύ σημαντικό το ποιοι θα βρεθούν στο τιμόνι για να διαχειριστούν τα πράγματα. Είναι άλλο να τα διαχειριστούν άνθρωποι που αγαπούν την περιοχή και τους ανθρώπους της –όλους τους ανθρώπους της-, άνθρωποι που διακρίνονται για την ειλικρίνειά τους και είχαν πάντα το θάρρος και την παρρησία της γνώμης τους –ακόμα και κόντρα στο ρεύμα- και άλλο να τα διαχειριστούν αυτοί που απέδειξαν ότι δραστηριοποιούνται προς την μία η προς την άλλη κατεύθυνση με υστεροβουλία και προσωπικά συμφέροντα, ως μεσίτες, ως αβανταδόροι, ή ως εισαγόμενοι σωτήρες.
Πιστεύω τέλος ότι, όλοι αυτοί που θα τοποθετηθούν, πρέπει να κάνουν τον κόπο, πριν ρίξουν το ανάθεμα προς την μία ή προς την άλλη άποψη, να έρθουν στην θέση του άλλου. Κι αυτό, όχι για να αλλάξουν άποψη, αλλά για να δουν ότι πολλές φορές και η «αλήθεια» μας δεν είναι ολάκερη και κρυστάλλινη, αλλά και για να μαλακώσουν. Ίσως έτσι, ο διάλογος και η συνεννόηση, γίνουν κατά τι ευκολότερα.

6 σχόλια:

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

EΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Αγαπητέ Ierissos,
Πολλές φορές οι απόψεις μας, έχουν "συναντηθεί" και στο παρελθόν...Όσες δεν είχαν την τύχη να ταυτίζονται, τουλάχιστον εξέφραζαν την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλεια αμφοτέρων και υπ' αυτή την έννοια...συμφωνούσαν διαφωνώντας.
Επί του προ-κειμένου (σ.σ. της νεώτερης ανάρτησής σου), πάλι σε πολλά σημεία, επικαιροποιούμε πάγιες θέσεις μας οι οποίες θα πρέπει να ερμηνευτούν ως ρεαλιστικές και προσγειωμένες στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ποιός θα διαφωνούσε στην τεκμηριωμένη θέση (και όχι απλά στην άποψη), ότι η περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, δεν μπορεί να είναι...μονοπαραγωγική προς την κατεύθυνση της μεταλλείας. Ή, ότι θα ήταν εντελώς πρόσκαιρη και αδικαιολόγητη μια απάντηση που έβλεπε την άσκηση μιας βιομηχανικής δραστηριότητας, χωρίς την αποκατάσταση παλαιότερων βλαβών και την πρόληψη νέων. Ή, ότι ο ορυκτός πλούτος, χαρακτηρίζεται ως μη ανανεώσιμο αγαθό και θα πρέπει κανείς να δρομολογεί έγκαιρα και με βάση τις δυνατότητες που παρέχει μια περιοχή, όλες τις πιθανές εναλλακτικές της επόμενης μέρας... Ειδικά γι΄αυτήν, οι υπερασπιστές της μιας ή της άλλης άποψης, σίγουρα δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από στατικότητα και σίγουρα να μη περιορίζονται σε μια στείρα άρνηση-αντίδραση, που ορθώνει τείχη αδιαλλαξίας και τραυματίζει την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, απαραίτητο και θεμελιώδες στοιχείο της ανάπτυξης.
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ΣΗΜΕΡΑ, για το βιομηχανικό και εν γένει επενδυτικό περιβάλλον της επόμενης δεκαετίας. Οι εξελίξεις καθημερινά αλλάζουν τόσο ραγδαία, που αποδείχθηκε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθούν και να ελεγχθούν (παράδειγμα η οικονομική κρίση που βιώνουμε). Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες σταθερές, που πρέπει να θεωρήσουμε ότι, χωρίς αυτές, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον: η υγεία των ανθρώπων της περιοχής και όχι μόνο και προστασία του περιβάλλοντος βασικότερες. Η διασφάλιση της εργασίας, πέρα από ειδικότητες, είναι μία ακόμη. Ποιός λοιπόν θα ήθελε να υπονομεύσει αυτά, που είναι προϋπόθεση για να δεί με ελπίδα, όραμα και προοπτική το αύριο? Οι όποιοι αφορισμοί, είχαν θέση στο παρελθόν -ευτυχώς σε περιορισμένους χώρους- φυσικά με το αντίστοιχο τίμημα... Σήμερα, που βιώνουμε της επιπτώσεις της βαρειάς κρίσης, οφείλουμε να καθησουμε και να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον που δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Και σ' αυτό το καθήκον. είναι αδύνατο να αντισταθούμε!!!
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με εκτίμηση
Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ

Ανώνυμος είπε...

Θετικό είναι να μπορέσουμε να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς φανατισμούς.
Έτσι η παρέμβασή σου μπορεί να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία , αρκεί να γίνει μία νηφάλια συζήτηση.
Φαίνεται ότι υπάρχουν τρείς διαφορετικές γνώμες γύρω από την μεταλλευτική δραστηριότητα.
1. Αυτοί που είναι «άνευ όρων» υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Εδώ έχουμε μια δυναμική ομάδα , κυρίως στο Στρατώνι.
2. Αυτοί που είναι «άνευ όρων» εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Εδώ έχουμε δυναμικές ομάδες στην Ουρανούπολη-Μ.Παναγία-Στρατονίκη-Ολυμπιάδα-Ιερισσό.
3. Τρίτη άποψη είναι αυτή που παραθέτεις στο κείμενο σου.
Α. Στήριξη της σημερινής μεταλλευτικής δραστηριότητας με έλεγχο των περιαυτολογικών επιπτώσεων , αλλά και των επιπτώσεων στους δομημένους οικισμούς(Στρατονίκη;).
Β. Αποκλεισμός κάθε είδους επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας
Άποψη που ακούγεται από μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού σε όλα τα χωριά.

Όμως εδώ έχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα.
Το κοίτασμα της Στρατονίκης μας λένε ότι τελειώνει.
Την ημέρα χρησιμοποιούνται αρκετές δεκάδες κιλά κυάνιο.
Ο δομημένος οικισμός έχει πρόβλημα.
Το 95% των κατοίκων της Μ.Παναγίας είναι εναντίον της έναρξης των εργασιών στον Κάκαβο.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» αυτή τη στιγμή δεν είναι κερδοφόρος.
Η έναρξη εκμετάλλευσης των τελμάτων της Ολυμπιάδας καθυστερεί.
Με καθαρά τεχνικό-οικονομικούς όρους και χωρίς καμία οικολογική ευαισθησία
Το συμπέρασμα είναι απλό.
Σε δύο χρόνια , είναι πολύ πιθανόν η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» να φύγει.
Και τότε??????.
Τα ερωτήματα σου είναι καίρια.
Χρειάζονται απαντήσεις.
Προτάσεις.
Υπευθυνότητα.
Διαθέτουν τίποτα από αυτά οι σημερινοί δημοτικοί «άρχοντες»???.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Αγαπητοί συνομιλητές
Δυστυχώς το ξεκίνημα αυτής της συζήτησης σημαδεύτηκε από το τραγικό δυστύχημα και τον θάνατο ενός μεταλλωρύχου στην στοά. Δεν είναι ο πρώτος θάνατος εργαζόμενου στα μεταλλεία. Έχουν προηγηθεί πάρα πολλοί, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ίσως -μέσα στην τραγικότητα, με αφορμή την τραγικότητα- θα πρέπει να ξανασκεφτούμε -όλες οι πλευρές- την ευθύνη μας απέναντι στους ανθρώπους και στον τόπο.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Αγαπητέ Ierissos,
Σ' αυτές τις τραγικές στιγμές για την περιοχή, κάθε σχόλιο είναι περιττό για την οικογένεια και τους συνανθρώπους του θύματος.
Ποιός να το ήξερε όμως, ότι μόλις χθες το βράδυ, κάποιος προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα αυτονόητα δικαιώματα των εργατών-μεταλλωρύχων, από κάποιους που έχουν αναλάβει (θέλεις εργολαβικά???), να ευτελίζουν καθημερινά την ζωή και τον μόχθο αυτών των ανθρώπων, για να ζούμε εμείς οι... άλλοι καλύτερα.
Αίσχος και ντροπή!!!
Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ

Ανώνυμος είπε...

Τραγικό αυτό που έγινε.
Βάζει άλλη μία σταγόνα στο ποτήρι.
..............................

Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο η περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ..μονοπαραγωγική προς την κατεύθυνση της μεταλλείας.
Αυτό όμως πιστεύω ότι έγινε με σχέδιο , αποκλείοντας τους κατοίκους απο άλλες δραστηριότητες.
Νά "φύγουμε" με σχέδιο απο αυτή τη κατάσταση , αποφεύγωντας τη τρικλοποδιά του ΓΠΣ.
Θέλει σχεδιασμό , υπευθυνότητα , όραμα.
Και προ πάντων ανθρώπους και ενότητα.

Unknown είπε...

Να γιατί κλείνουν το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης...




...να γιατί επί χρόνια υποβαθμίζεται η Βόρεια Ελλάδα, να γιατί αφήνουν τους "γείτονες" να προπαγανδίζουν ανενόχλητοι τα περί "Μαακεδονίας", περί "Τσαμουριάς", περί "τουρκικών και λοιπών μειονοτήτων... Να γιατί οι Έλληνες τεχνηέντως γίνονται σταδιακά μειονότητα στην ίδια τη χώρα τους... Να γιατί χρηματοδοτούνται μέσω Ιδρυμάτων τύπου Soros οι προβοκάτορες... Να γιατί η παιδεία της ελέγχεται από ξένες λέσχες σαν τη Bilderberg... Να γιατί βρίσκεται υπό "τεμαχισμό" το "οικόπεδο" της Ελλάδας...




ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ.... Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.... (από makelio)



Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και

συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150 !Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των >τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού. Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.

Εμείς ερωτάμε.... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ



Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ.. Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο,που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.



Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (το 1998) ήταν 20..000 δολάρια το γραμμάριο ! Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια τόνος δηλ. συνολικά $ 960.000.000.000.000.000 τα μηδενικά είναι σωστά και είναι : 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!



ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000 Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια) !!!!




ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ..ΦΤΩΧΟΙ !!!



Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία....