Ο Αριστοτέλης. Εκτός από συμπατριώτης είναι και ο θεμελιωτής της Λογικής
Κάποτε το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους (1828-1833). Εκεί δολοφονήθηκε κι ο Καποδίστριας. Σήμερα το Ναύπλιο είναι μια μικρή και όμορφη πόλη με καμιά 15.000 κατοίκους το πολύ, και με νεοκλασικά κτίρια που φανερώνουν την μικρή και σύντομη αίγλη που έζησε ως πρωτεύουσα. Αν όμως δεν έχεις διαβάσει την ιστορία δεν πάει το μυαλό σου ότι υπήρξε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Φαντάζομαι επίσης ότι οι Ναυπλιώτες θα είχαν ξεσηκωθεί όταν, το πάλαι ποτέ, η πρωτεύουσα του κράτους πήγε στην Αθήνα. Αυτά ως εισαγωγή για τα περεταίρω.
Από την στιγμή που ο νέος διευρυμένος Δήμος μας ορίστηκε να είναι οι τρεις σημερινοί Δήμοι: Σταγείρων – Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας, ήταν αναμενόμενο ότι θα προέκυπτε σαν φυσικό επακόλουθο και το θέμα της έδρας του νέου Δήμου.
Ας δούμε όμως ορισμένα αριθμητικά και άλλα στοιχεία για τα πραγματικά και ουσιαστικά κριτήρια επιλογής της έδρας.
Πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001:
Δήμος Σταγείρων – Ακάνθου: 8877
Ιερισσός: 3118
Δήμος Παναγίας: 3903
Μεγάλη Παναγία: 2727
Δήμος Αρναίας: 6.173
Αρναία: 2253
Η Αρναία είναι το 3ο χωριό πληθυσμιακά, μετά την Ιερισσό και την Μεγάλη Παναγία.
Ιστορία
Η Ιερισσός έχει ιστορική παρουσία και συνέχεια από τον 7ο αιώνα π.Χ. Το μαρτυρούν οι γραφές, το μαρτυρούν οι ανασκαφές και τα αρχαία της, το μαρτυρούν τα ευρήματα στα μουσεία.
Για την Αρναία οι ιστορικές αναφορές είναι ισχνότατες. Μέχρι δε τον 15ο αιώνα μ.Χ δεν υπήρχε χωριό και η περιοχή της αναφερόταν ως αγροτική γη του Παλαιοχωρίου. Έως και το 1928 ονομαζόταν Λιαρίγκοβη. Και μόνο στα στοιχεία που αναφέρει η Βικιπαίδεια να προσφύγει κανείς, η σύγκριση ως προς τα ιστορικά δεδομένα μεταξύ Ιερισσού και Αρναίας είναι πάλι συντριπτική.
Οικονομική δραστηριότητα
Από τα στοιχεία της εφορίας, της πολεοδομίας και της ΔΕΗ, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού –βγάζει μάτι δηλαδή- ότι η οικονομική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιοχή της Ιερισσού (αριθμός επιχειρήσεων, αριθμός εργαζομένων, τζίρος επιχειρήσεων, αριθμός οικοδομικών αδειών, αριθμός τουριστών και επισκεπτών, κ.λ.π). Αν και δεν έχει γίνει ποτέ κάποια μελέτη για να έχουμε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο είναι κοινά αποδεκτό –φαντάζομαι και από την Αρναία- ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της Ιερισσού.
Ανάπτυξη
Είναι λογικό και αυταπόδεικτο ότι στις εποχές που ζούμε, το κέντρο βάρους της ανάπτυξης να έχει μετατοπιστεί προς την θάλασσα και τον τουρισμό. Αυτή η μετατόπιση θα πολλαπλασιασθεί εάν υπάρξει αξιοποίηση των σημαντικότατων πλεονεκτημάτων της περιοχής που είναι η γειτνίαση με το Άγιο Όρος, τα αρχαία Στάγειρα και ο Αριστοτέλης, πάντα σε συνδυασμό με την θάλασσα και τον τουρισμό. Ποια είναι αλήθεια η παραγωγική βάση της Αρναίας σήμερα, εκτός αυτής των υπαλλήλων; Δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και με προοπτική.
Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Αρναία είναι ένα χωριό σε στασιμότητα και υποβάθμιση, ενώ η Ιερισσός έχει μια συνεχή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Βέβαια είναι γεγονός ότι η Αρναία επί δεκαετίες υπήρξε το διοικητικό κέντρο της -πάλαι ποτέ- Επαρχίας Αρναίας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην συγκέντρωση υπηρεσιών, υπαλληλικού προσωπικού και παραγόντων, συνήθως ερήμην της πραγματικότητας και της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών. Στον ΟΑΕΔ της Αρναίας –ας πούμε- ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών που «εξυπηρετούνται» είναι από τον Δήμο Σταγείρων – Ακάνθου και όχι από αυτόν της Αρναίας. Στην πολεοδομία ισχύει το ίδιο, στην ΔΕΗ το ίδιο, στην Εφορία το ίδιο. Είναι όμως όλα αυτά δημοκρατική και λογική ανάπτυξη; Κάτι άλλο θυμίζουν που δεν χαρακτηρίζεται κολακευτικά.
Κοντολογίς, τα «περασμένα μεγαλεία» είναι το κύριο επιχείρημά της που όμως μοιάζει πια περισσότερο σαν παράπονο παρά σαν επιχείρημα.
Είναι κατανοητή η αντίδρασή τους αλλά δεν είναι αποδεκτή, γιατί έχει να κάνει με όρους παρελθόντος και παραγοντισμού και με αναφορά στην λειτουργία του Ελληνικού κράτους του περασμένου αιώνα και βάλε. Αυτά ίσχυαν όταν, για να φτάσεις στην Ιερισσό από την Θεσσαλονίκη, ήθελες 4 ώρες και αίθριο καιρό, και ανήκουν στο παρελθόν ανεπιστρεπτί. Σήμερα είμαστε στο 2010 μ.Χ. της πληροφορικής και της τεχνολογίας και η εικόνα των κρατών και των κοινωνιών αλλάζει ραγδαία, ανατρέποντας στερεότυπα, δεδομένα, νοοτροπίες και κεκτημένα.
Υ.Γ.
Στην απαρίθμηση των επιχειρημάτων της Αρναίας, προστέθηκε τελευταία ακόμη ένα, καταλυτικό είναι αλήθεια επιχείρημα, δια στόματος μάλιστα του Δημάρχου της. Η Αρναία, λέει ο κ. Λαζάρου, «έδωσε στις δύσκολες ώρες της Νέας Δημοκρατίας, και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας».
http://www.youtube.com/watch?v=zwQXt8XKbeg
Αυτό είναι όντως ένα συντριπτικό επιχείρημα που θα έπρεπε να αντισταθμίσει τις όποιες υστερήσεις έχει η Αρναία απέναντι στην Ιερισσό.
Υ.Γ.
Στην απαρίθμηση των επιχειρημάτων της Αρναίας, προστέθηκε τελευταία ακόμη ένα, καταλυτικό είναι αλήθεια επιχείρημα, δια στόματος μάλιστα του Δημάρχου της. Η Αρναία, λέει ο κ. Λαζάρου, «έδωσε στις δύσκολες ώρες της Νέας Δημοκρατίας, και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας».
http://www.youtube.com/watch?v=zwQXt8XKbeg
Αυτό είναι όντως ένα συντριπτικό επιχείρημα που θα έπρεπε να αντισταθμίσει τις όποιες υστερήσεις έχει η Αρναία απέναντι στην Ιερισσό.
13 σχόλια:
ΑΚΟΥΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΝΑΙΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ "ΠΑΙΔΙΑ" ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ "..Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.." ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ΒΙΛΑΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ,Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ, ΤΑ ΚΛΙΣΣΕ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ "ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ" ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΖΟ-ΑΠΕΙΛΕΣ .. "ΜΗ ΞΥΝΕΣΤΕ ΣΤΗ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΤΣΟΜΠΑΝΗ" ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ "ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ" ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ.ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΡΝΑΙΩΤΗΣ ....
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ "ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ", ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΟΤΕ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "Η ΡΩΜΗ" ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΩΡΙΑ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗ "ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ" ΚΑΙ ΒΑΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ"
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΑΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
.. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ..
Αγαπητέ Αστρολάβε
Στη γλώσσα επικοινωνίας του διαδικτύου, λόγω έλλειψης οπτικοακουστικής επαφής, τα κεφαλαία γράμματα δηλώνουν έντονο ύφος, δυνατή φωνή, εκάστοτε δε και οργή. Αν όντως θες να υποδηλώσεις κάτι απ' τα παραπάνω, καλώς τα χρησιμοποιείς, αν όχι, τότε αλλοιώνεις τις δηλώσεις σου.
ορκίνι
ΦΙΛΕ "ΟΡΚΙΝΙ" ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΟΥ.ΔΕΚΤΕΣ.ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ "ΜΙΚΡΑ" ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ "ΜΕΓΑΛΑ" ... ΓΙ ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ .. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΜΟ .. ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ .. ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ..
Διάβασα με προσοχή την ανάρτηση.
Αυτή τη στιγμή δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για να σου απαντήσω σε όλα τα επιχειρήματά σου. Θα σου πω μόνο το εξής:
1) Κανείς στην Αρναία δεν αμφισβήτησε την ιστορικότητα της Ιερισσού ενώ εσύ αμφισβητείς την ιστορικότητα της Αρναίας. Άνοιξε όμως και την ιστορία του πελοποννησιακού πολέμου και ίσως μάθεις κάτι παραπάνω.
2) Τα επιχειρήματά σου δεν έχουν καμία σχέση με τις προϋποθέσεις του Καλλικράτη. Αν ήταν έτσι πρωτεύουσα του Νομού θα ήταν τα Μουδανιά.
Θα επανέρθω για πιο εμπεριστατωμένο σχόλιο αργότερα. Μέχρι τότε μια και γνωρίζεις τα στοιχεία τόσο καλά πόσοι μαθητές του Δήμου Σταγίρων – Ακάνθου φοιτούν στην Αρναία και γιατί;
Αγαπητέ Αστρολάβε, ασχολήσου με τα "φρούτα" της περιοχής σου και άσε τους άλλους Δημάρχους. Λες "άκουσα με προσοχή τα λόγια του Δημάρχου Αρναίας". Μάλλον ψεύδεσαι, γιατί αν τα άκουγες με προσοχή, δε θα έμενες , μόνο, στη "γκλίτσα του τσομπάνη". Εκτός αν , η μεν προσοχή σου ήταν τεράστια, η δε αντιληπτική σου ικανότητα, ελαχιστότατη...Όσο για το έργο που επιτελείται στο Δήμο Αρναίας, πρέπει να ρθεις , νηφάλιος να το δεις. Όχι να σε καταλαμβάνει τάση προς έμετο, με την είσοδό σου σε αυτήν... Α, για να μη το ξεχάσω, μέσα στα έργα του Δήμου, είναι και τα Σφαγεία, για τα οποία, οι "πλούσιοι" δε βρήκαν 100000 να δώσουν και , ουσονούπω, ο χώρος που θα φέρνετε τα σκουπίδια σας, για να σωθήτε από φωτιές, γλαρόνια και πρόστιμα...Και ξέρεις γιατί, είπε ο Δήμαρχος ( ο Αρναιώτης Καποδιστριακός Δήμαρχος, αυτός που έχει ανοιχτά όλα τα πρώην Κοινοτικά Καταστήματα, σε αντίθεση με άλλους...) ότι χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΑ στην Αρναία; Γιατί η Αρναία, ως ιστορική, φυσική, διοικητική, εκπαιδευτική και θρησκευτική πρωτεύουσα της Βόρειας Χαλκιδικής, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ...(τα κεφαλαία στο τέλος τα έβαλα για δυο λόγου΅: για να δώσω έμφαση και για να συνενοηθούμε καλύτερα, μιλώντας την ίδια γλώσσα...).
Μήπως μπορείτε να μιλήσετε με επιχειρήματα δικά σας ή να αντικρούσετε αυτά που λέει η ανάρτηση; Ποιά είναι τα συν της Αρναίας για πρωτεύουσα του νέου Δήμου; Να τα ακούσουμε.
Να πούμε όλες τις αλήθειες και ας αφήσουμε ήσυχο το μεγάλο Αριστοτέλη. Υπάρχουν και αντίθετα επιχειρήματα και μάλιστα πιο πρόσφατα που αφορούν την Ελλάδα και όχι μόνον. Αντλώ επιχειρήματα από την ίδια πηγή ( Βικιπαίδεια). Βέβαια «a priori» αποσαφηνίζω ότι τα μεγέθη είναι δυσανάλογα και η προσφορά στο ΑΕΠ δεν αντέχει σε συγκρίσεις. Αυτά είναι:
Ουάσινγκτον η έδρα των ΗΠΑ. Πληθυσμός 581.530 κατοίκους. Η Νέα Υόρκη αποτελεί το οικονομικό κέντρο του πλανήτη. Σικάγο 6.500.000 κατοίκους, Λος Άντζελες 3.560.000. Η Οττάβα είναι πρωτεύουσα του Καναδά με 800.000 κατοίκους. Το Μόντρεαλ, το Τορόντο με πάνω από 5.000.000 κατοίκους . Βραζιλία πρωτεύουσα είναι η Μπραζίλια με 1.200.000 κατοίκους. Ρίο ντε Τζανέιρο με 5.100.000, Σάο Πάολο με 7.050.000.
Η Έδεσσα με 18.253 κατοίκους είναι πρωτεύουσα της Πέλλας. Τα Γιαννιτσά με 31.442 κατοίκους το οικονομικό κέντρο του Νομού. Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας το Μεσολόγγι με 18.121 κατοίκους. Οικονομικό κέντρο το Αγρίνιο με 44.030 κατοίκους. Ο Πολύγυρος είναι πρωτεύουσα του νομού μας με 6.232 κατοίκους. Αναπτυξιακό κέντρο τα Μουδανιά με 6.475 κατοίκους. Λειτουργούν υπηρεσίες, πολλά σχολεία και παράρτημα ΤΕΙ, ιχθυόσκαλα από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο.
Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι δεν είναι απαραίτητο η έδρα μιας μικρής ή μεγάλης περιοχής που θέλει να διοικηθεί και να αναπτυχθεί σωστά να επιλέγεται οπωσδήποτε με τα επιχειρήματα που παραθέτεις. Τέτοια αντιπαράθεση μας στέλνει στο αδιέξοδο. Κάποιος που υποστηρίζει την Ιερισσό θα λέει αυτά που επικαλείσαι εσύ, ο δήμαρχος και (σύμφωνα με το Blog) ο Δριβελέγκας. Αντίθετα οι άλλοι θα λένε ότι η Ιερισσός δεν είχε ιστορικά ρόλο στην αυτοδιοίκηση, θα μιλούν για έδρα υπηρεσιών, υποδομές κ.λ.π. Η Ελλάδα του 1833 είχε άλλες προτεραιότητες με πρώτη να απελευθερωθεί από το ζυγό. Σήμερα αν δεν καταφέρει να ακολουθήσει (τρέχοντας) τους επιβαλλόμενους ρυθμούς ανάπτυξης θα καταρρεύσει και μαζί της και ο νεοσύστατος Δήμος είτε με πρωτεύουσα την Ιερισσό είτε με την Αρναία, είτε με άλλο χωριό και άσε τις κακίες και τους χαρακτηρισμούς για τα … περασμένα μεγαλεία της - πάλαι ποτέ - Επαρχίας, τις φράσεις του Δημάρχου της που πολλοί θα μπορούσαν να διαφωνήσουν. Μην τα αναδεικνύεις ως βασικό εργαλείο των συλλογισμών σου και της κακής επιλογής επιχειρημάτων.
Συνεχίζεται……
Είναι λάθος να πιστεύεις ότι η παραγωγική βάση της Αρναίας σήμερα, είναι αυτής των υπαλλήλων. Είναι γεγονός ότι η Αρναία παλαιότερα στηρίχθηκε σημαντικά στις υπηρεσίες και στους εργαζόμενους σε αυτές. Στηρίχθηκε κυρίως στο μεγάλο αριθμό μαθητών του Γυμνασίου & Λυκείου που διέμεναν στην Αρναία πριν την ίδρυση τέτοιων σχολείων στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν σημαντικό έσοδο για πολλές οικογένειες που νοίκιαζαν δωμάτια, όπως συμβαίνει σήμερα στα παραθαλάσσια με τους τουρίστες. Άλλες εποχές τότε. Σήμερα ελάχιστοι «υπάλληλοι» όπως τους ονομάζεις (αδέξιος όρος για μένα) διαμένουν στην Αρναία, καθόσον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αλλά και η έδρα του Δήμου πολύ σύντομα δεν θα έχει σημασία, με δεδομένο ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω ΚΕΠ για εκείνους που δεν είναι χρήστες. Δύσκολα λοιπόν θα καταλάβεις ότι η παραγωγική βάση της είναι κάτι ποιο σημαντικό και δεν αποτιμάται σε χαρτονομίσματα μόνον, αλλά σε άϋλες αξίες. Είναι το περιβάλλον και οι προοπτικές του. Είναι το μέγεθος της προσφοράς σε επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα και αλλού, που αναλογικά σπάνια βρίσκεις αλλού. Είναι οι πολιτισμικές και παραδοσιακές αξίες, η ανάδειξη του πολεοδομικού ιστού και η ανακαίνιση πολλών παλαιών οικιών. Αν είχες περπατήσει στα σοκάκια της Αρναίας, δεν θα μιλούσες για υποβάθμιση. Κατά συνέπεια είναι άδικο να ισοπεδώνεις όλα και να μιλάς για υποβάθμιση στα πλαίσια διεκδίκησης της έδρας. Θα αισθανόμουν πολύ άβολα να πράξω κάτι παρόμοιο. Πάντα θα χαίρομαι όταν ανακαλύπτω χωριά της περιοχή μας να προοδεύουν.
Επικαλείσαι ότι το κέντρο βάρους της ανάπτυξης έχει μετατοπιστεί προς τη θάλασσα. Θα σου θυμίσω ότι θάλασσες και παραλίες υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα και νησιά άφθονα. Βουνά όμως που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν λίγα. Ο Ταξιάρχης από ότι γνωρίζω τα πάει μια χαρά και στο βουνό και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό. Μήπως η γειτνίαση με ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Θεσσαλονίκη, με απόσταση μικρότερη αυτής μεταξύ Αρναίας και Ιερισσού, δημιουργήσει άλλες καταστάσεις και αναπτυξιακές προτεραιότητες; Το φυσικό περιβάλλον της Βορείου Χαλκιδικής αποτελεί τεράστια και σπάνια για την Ελλάδα αναπτυξιακή αξία που δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της. Κοίτα τα χωριά του Παρνασσού, του Πηλίου, και τα Ζαγοροχώρια.
Υ.Γ. Ο διαχειριστή του Blog οφείλει να είναι συνετός χωρίς να απαξιώνει τόπους και ανθρώπους.
Αγαπητέ φίλε απ’ την Αρναία.
Κατ’ αρχήν να σ’ ευχαριστήσω και να σε συγχαρώ για το επίπεδο των επιχειρημάτων και του διαλόγου που καταθέτεις. Νομίζω όμως πως με αδικείς όταν μου προσάπτεις –ούτε λίγο, ούτε πολύ- χαιρεκακία (καθώς εσύ «Πάντα θα χαίρεσαι όταν ανακαλύπτεις χωριά της περιοχή μας να προοδεύουν», και άρα εμείς όχι) και «απαξίωση τόπων και ανθρώπων».
Το blog αυτό όσες φορές είχε πληροφόρηση για καλές εκδηλώσεις στην Αρναία, τις πρόβαλε και τις προβάλει.
Επίσης, καλό είναι να εδράζουμε την επιχειρηματολογία μας πάνω στην λογική (εδώ προκύπτει ο Αριστοτέλης και δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό στην αναφορά μου).
Ας έρθουμε όμως στην ουσία.
1) Είναι αλήθεια ότι, ούτε εγώ, ούτε και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μου απ’ την Ιερισσό και τον Δήμο μας, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα "επιχειρήματα" του δικού μας Δημάρχου περί φτωχών και πλούσιων χωριών –και για πολλά άλλα- αλλά τι να κάνουμε, αυτούς έχουμε, αυτά λένε και αυτά πρέπει να αντικρούσουμε, πολύ περισσότερο όταν είναι δείγματα μιας νοοτροπίας που ενδημεί. Εδώ μάλλον είμαστε πάτσ’.
2) Συμφωνώ μαζί σου ότι όλοι πρέπει να περάσουμε με ταχείς ρυθμούς σε άλλη εποχή, διαφορετικά -και ανεξαρτήτως πρωτεύουσας- θα βουλιάζουμε ενωμένοι ή συγκρουόμενοι. Εάν σήμερα που συζητάμε οι πολίτες δεν χρειαζόταν να μεταβαίνουν στην Πολεοδομία, στην Εφορία ή στην ΔΕΗ για να κάνουν την δουλειά τους και γινόταν όλα από το διαδίκτυο και τα ΚΕΠ, μάλλον δεν θα συζητούσαμε γιατί δεν θα είχε έννοια και λόγο ύπαρξης η πρωτεύουσα. Όμως δεν είμαστε σ’ αυτή την εποχή ακόμα. Ίσως στο μέλλον και όχι στο πολύ κοντινό.
3) Οι αναφορές που κάνεις για τις πόλεις ανά τον κόσμο και ανά την Ελλάδα –πέρα από το ότι δεν αποτελούν τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση- βασίζονται σε λόγους ιστορικούς και πολιτικούς, που δεν συντρέχουν στην περίπτωσή μας. Εμείς είμαστε τρεις Δήμοι που συνενώνονται και αναζητούμε το χωριό που έχει τα περισσότερα συν για να γίνει έδρα του νέου Δήμου. Εκ του μηδενός, χωρίς επετηρίδα, προκρίματα, και με προβολές στο μέλλον, όχι στο παρελθόν.
4) Ο όρος υποβάθμιση –έχεις δίκιο- δεν είναι κατάλληλος. Αυτό που ήθελα να περιγράψω είναι η φθίνουσα πορεία (πληθυσμιακά, και αναπτυξιακά).
5) Μακάρι να αναπτυχθεί ο ορεινός όγκος και να γίνει η περιοχή Πήλιο και Ζαγοροχώρια, θα είναι για όλους μας καλύτερα, αλλά δεν βλέπω πως σήμερα αυτό μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για την έδρα του Δήμου.
Τέλος, θέλω να θέσω και μια άλλη διάσταση των πραγμάτων που την θεωρώ σημαντική, πιο πολύ στο ψυχολογικό του όλου θέματος. Αναρωτήθηκες ποτέ, γιατί γενικά στην περιοχή μας υπάρχει διάχυτη μια κοινή αντίληψη για τον ρόλο της Αρναίας, στα προηγούμενα χρόνια της δύναμής της και για τον τρόπο που έκανε χρήση αυτής; Αν την κατονομάσω -όπως την αναφέρει ο κόσμος- θα δυσανασχετήσεις πάλι. Είναι λες απλή ζήλια για τις επιτυχίες της, ή έχει να κάνει και με την πικρή αλήθεια ότι δεν άφηνε άλλο χωριό να προκόψει μην τυχόν και χάσει αυτή τα πρωτεία. Είναι τυχαίο –π.χ.- ότι ακόμα και σήμερα το εθνικό δίκτυο περνάει μέσα από τα στενά της, καταταλαιπωρώντας τους ταξιδιώτες, ή είναι δείγμα της ίδιας αντίληψης που, την δεκαετία του ’60, δεν ήθελε την δημιουργία Γυμνασίου στην Ιερισσό (εμείς οι παλιότεροι τα θυμόμαστε). Θέλω να πω, ότι η περιοχή, σας έβλεπε και σας βλέπει ως «κέντρο» που εμπόδιζε την ανάπτυξη της περιφέρειας, μην τυχόν και χάσει αυτή, την αποκλειστικότητα και τα προνόμια. Αναρωτηθήκατε ποτέ γι’ αυτήν την διάθεση του κόσμου απέναντί σας; Ίσως είναι καιρός.
ΦΙΛΕ, ΦΙΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ - ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ 'Η ΠΟΛΛΟΙ - ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ.
ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΝΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙΣ ΤΕΧΝΙΕΝΤΩΣ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ.
ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ, ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ, ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΕΧΩ.
1. ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ" ΠΟΥ ΕΙΠΕ. ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΟΛΗ.ΕΙΠΕ ΚΙ ΑΛΛΑ "ΣΟΦΑ" Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΑΡΕΡΧΟΜΑΙ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
2. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΔΗΜΩΝ. ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ Η ΑΡΝΑΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ.
3. ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ Δ. ΑΡΝΑΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΕ. ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΕ ΟΙΚΤΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ - ΕΤΣΙ ΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ- ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΗΡΕ Ο Δ. ΑΡΝΑΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΝ ΜΕΛΟ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ..
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ - ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΓΩ - ΕΓΙΝΕ ΣΕ 100 ΜΕΡΕΣ ΕΛΕΩ ΝΟΜΑΡΧΗ ..
4. ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ" ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Ο Χ. ΠΑΧΤΑΣ - ΑΡΝΙΩΤΗΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟ ΣΑΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘ. ΟΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ".
ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΙΣΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΙΣΗ Σ'ΑΥΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΄Η ΑΛΛΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ.
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 1932 ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΕΛΕΙΩΣ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ "ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΗΤΣΙΟΥ".
5. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΤΟ 1960 Η ΑΡΝΑΙΑ ΕΙΧΕ 3.500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΝΩ ΤΟ 2001 ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ ΤΙΣ 2.500. ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΙΕΡΙΣΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.... ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ "Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ" ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΡΝΙΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΗ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΓΙΑ Ν' ΑΓΟΡΑΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ - ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ - ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΙΩΝ, ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΕΠΙΧΑΙΡΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΝ ΓΙΝΕΙ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΘΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΝΑΙΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΡΝΑΙΑΣ...
ΑΥΤΑ ...
Υ.Γ Η ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ. ΧΑΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΟΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΕΧΕΙ.
... ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ..
Παιδιά σας βλέπω που τσακώνεστε Αρναιώτες και Ιερισσιώτες. Όλοι έχετε τα επιχειρήματά σας. Πολλά, που ακούγονται εκατέρωθεν, μοιάζουν λογικά και σωστά. Υπάρχει και τρίτη άποψη. Να γίνει πρωτεύουσα η ταπεινή Μ Παναγία για να σταματήσετε να μαλώνετε προδιαγράφοντας αρνητικό το μέλλον του νέου δήμου, για να αναγκάζεται ο δήμαρχος να πηγαίνει κάθε μέρα απ' το σπίτι του σε διπλανό χωριό και να νιώθει καλύτερα το σύνολο του δήμου, γιατί είναι στη μέση και γιατί είναι αουτσάιντερ και δίνει και καλά λεφτά στο στοίχημα
Υ.Γ. 1 Το ελάφρυνα λίγο στο τέλος για να το εκλάβετε καλύτερα
Υ.Γ. 2 Δεν είμαι Μεγαλοπαναγιώτης. Είμαι απ το Γομάτι και έχω πολύ περισσότερα πάρε δώσε με Ιερισσό
Αγαπητέ συμπατριώτη / συντοπίτη διαχειριστή του Blog,
Αν ξαναδιαβάσεις το κείμενο της ανάρτησή σου θα δεις ότι δεν σε αδικώ. Μην μου αποδίδεις φράσεις που δεν έχω γράψει, ούτε έχω υπονοήσει, ειδικότερα αυτό της πρώτης παραγράφου στο απαντητικό σου. Με ικανοποιεί το γεγονός που αναγνωρίζεις τη μη σωστή χρήση της λέξης «υποβάθμιση». Εξάλλου εκείνη η λέξη ήταν και ο τρόπος της δομής της που μαζί με κάποια από τα επιχειρήματα που τα παρουσίαζες ως ακλόνητα με εξώθησαν να σχολιάσω το κείμενο.
Συνήθως δεν εναντιώνομαι με κάποιον που υποστηρίζει κόσμια τις δικές του απόψεις, με κάποιον που διεκδικεί. Αυτό εξάλλου είναι και o θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας. Να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, να συνθέτουμε τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις και να μην παριστάνουμε τους ξερόλες.
Επειδή όμως έτσι και αλλιώς απόψεις είναι αυτές και η τεχνολογία σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να τις δημοσιοποιούμε άμεσα μέσω των Blogs, οφείλω να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία του σχολίου μου. Θέλω επίσης να καταστήσω σαφές ότι δεν εκπροσωπώ κανέναν πέραν του εαυτού μου, αν και κάποιες φορές αμφιβάλλω και για αυτόν, καθόσον άλλα λέω και άλλα κάνω, με τρανταχτό παράδειγμα την υποκίνηση που δέχτηκα από την ανάρτησή σου για να δημοσιοποιήσω σκέψεις και απόψεις μου που σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι δεν θα συμβάλλουν στο θέμα αυτό.
-Παιδιά μή σκοτώνεστε .Ολα πού
λέτε σωστά είναι.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χρειάζετε.Γιατί μιά ωραία Κυριακή εμείς οι κάτοικοι τών Δήμων , έτσι
πού τούς προτείνει η κυβέρνηση,
νά ψηφίσουμε καί να αποφασίσουμε.
Ναί προτείνω ψηφοφορία σε κάθε χωριό γιά τήν έδρα τού Δήμου.Μετά μούγκα.
Γιατί να αποφασίζει ο Δριβελέγκας καί ο Πάχτας ,επειδή έτυχε να έχουν χαρτί αυτή τήν εποχή. Πρίν πέντε μήνες τί ήταν, μήπως στό μέλλον τί θά είναι. Πόσους βουλευτές μνημονεύετε.
Δημοσίευση σχολίου