ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Περιμένοντας τον Γκοντό

Αποτέλεσμα κωλοτούμπας

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» είναι ένα γνωστό και θρυλικό πλέον θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ και ανήκει σ’ αυτό που καθιερώθηκε να ονομάζεται, για προφανείς λόγους: το «Θέατρο του Παραλόγου». Το Γκοντό είναι όνομα και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το μπόι ή με όποιον κοντό έχετε στο μυαλό σας.
Σε ότι αφορά το ίδιο το έργο τώρα, οι δύο ήρωές του, ο Εστραγκόν και ο Βλαδίμηρος, περιμένουν τον Γκοντό, έναν μυστηριώδη κύριο, που γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν, και ο οποίος δεν έρχεται, τρελαίνοντας τους στην αναμονή. Ροκανίζουν τον χρόνο τους, περιφέρονται άσκοπα, αδρανούν, λογομαχούν αλλά παραμένουν.
Η απουσία αυτή του Γκοντό έχει –κατά καιρούς- γίνει θέμα για πάμπολλες ερμηνείες του έργου. Μία απ’ αυτές είναι ότι ο Γκοντό, έχοντας τις ιδιότητες ενός υπερφυσικού όντος, το οποίο το περιμένουμε, γιατί όταν έρθει θα μας σώσει. Αφού όμως τελικά δεν έρχεται, είμαστε χαμένοι. Η ταυτότητα του Γκοντό είναι τόσο θολή που κι ο ίδιος ο Μπέκετ ανέφερε ότι ούτε ο ίδιος είχε σκεφτεί ή γνώριζε "ποιος είναι ο Γκοντό".
Αυτά σαν εισαγωγή, για το θέατρο του Παραλόγου που ζούμε κι εμείς, ως τόπος, «περιμένοντας τον Γκοντό», και ακούμε όλα αυτά τα σενάρια για τους Δημάρχους που -σώνει και καλά- θέλουν να μας «σώσουν», να μας «αναπτύξουν», ή ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας να μας «κάνει» και που όλοι ξέρουμε τι είναι ο καθένας, ποιος είναι ο βίος και η πολιτεία του.
Κι άντε αυτούς τους ξέρουμε από τα διάφορα πόστα από τα οποία «υπηρέτησαν» τον τόπο. Ακόμα κι αν κρύβονται ή προσποιούνται ότι άλλαξαν απόψεις και συμπεριφορές για τα θέματα του τόπου, εύκολα δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν.
Το απίθανο και διασκεδαστικό –έως εμετού βέβαια- είναι οι συμπεριφορές των παρατρεχάμενων και των παραγοντίσκων, των «φίλων», των υπαλλήλων και των εργολάβων, που ανάλογα που οδηγούν τα συμφέροντα του καθενός, ευθυγραμμίζονται και μετά προσπαθούν να προσδώσουν και ιδεολογική χροιά στις κωλοτούμπες και τις αλλαξοκωλιές.
Ας έρθουμε όμως στο προκείμενο.
Μέχρι σήμερα δηλώθηκε η υποψηφιότητα Πάχτα. Ακούγεται και γράφεται ότι η Ν.Δ (με συνεννόηση Ζωγράφου και Βαγιωνά) δεν θα κατεβάσει υποψήφιο και θα στηρίξει υπογείως την υποψηφιότητα Πάχτα (δηλαδή της Αρναίας). Είναι ένα σενάριο και η αλήθεια του μένει να αποδειχθεί.
Ο Δριβελέγκας (και άλλοι ανασφαλείς στο ΠΑΣΟΚ) μπροστά στην υποψηφιότητα Πάχτα, και εκτιμώντας ότι ο Λαμπράκης δεν θα μπορέσει να κερδίσει την παρτίδα, ψάχνουν άλλο αντίδοτο και νομίζουν ότι το βρήκαν στην υποψηφιότητα Βλαχόπουλου. Οι συνεννοήσεις έγιναν και προπονούνται –εδώ και λίγες μέρες- με ποιόν τρόπο να κάνουν την κωλοτούμπα ώστε να φαντάζει σαν άλμα επί κοντώ.
Η λειτουργία όμως υπό το κράτος του τρόμου –για την επανάκαμψη του Πάχτα- είναι πολύ κακός σύμβουλος και δεν τους αφήνει να δουν την φάκα. Δεν μπορούν δηλαδή να δουν ότι η υποψηφιότητα Βλαχόπουλου είναι μέρος του σχεδίου της υποψηφιότητας Πάχτα, για να αποτραπεί μία άλλη υποψηφιότητα από Ιερισσό. Έτσι θα καταφέρουν συγχρόνως δύο τινά. Και το ΠΑΣΟΚ να γίνει μπάχαλο (παραπάνω κι απ’ αυτό που είναι), και να βγάλουν τον Πάχτα Δήμαρχο. Στους εμπνευστές αυτού του «ιδιοφυούς» σχεδίου θα μείνει η ρετσινιά του πολιτικαντισμού και της αναξιοπρέπειας και όταν θα «κάνουν ταμείο» θα βρουν μεγάλο έλλειμμα.
Ο μόνος σίγουρα κερδισμένος βέβαια, και από τις τρεις υποψηφιότητες (Πάχτας, Λαμπράκης, Βλαχόπουλος), είναι η μεταλλουργία χρυσού, καθώς είναι και οι τρεις υποστηρικτές αυτής της «ανάπτυξης». Ότι κι αν λένε, για λαϊκή κατανάλωση, «βλάπτουν κι οι τρεις εξ’ ίσου την Συρία».
Η κοινωνία του Δήμου μας τα βλέπει και τα ακούει όλα αυτά. Βλέπει τις συμμαχίες χωρίς αρχές, τα φθαρμένα και αμφιλεγόμενα πρόσωπα, τα τρωκτικά που περιτριγυρίζουν το τραπέζι που στήνεται. Όποιος όμως μπορεί να αφουγκραστεί, θα ακούσει στην κοινωνία ένα υπόγειο ρεύμα που διεκδικεί τιμιότητα και αξιοπρέπεια, έξω από την χαμακίλα των μυστικών συναντήσεων και των συναλλαγών. Αυτή η κοινωνία δεν έχει πει ακόμα τον τελευταίο της λόγο.

14 σχόλια:

Άκανθος είπε...

“Μία απ’ αυτές είναι ότι ο Γκοντό, έχοντας τις ιδιότητες ενός υπερφυσικού όντος, το οποίο το περιμένουμε…”
Αυτό μου θύμισε τον περίφημο διάλογο:
- Καλά λε μάνι πόσου τρανός ειν’ η βασιλιάς;
- Πουλύ!
- Κανj μια χαψά ντ καλύβα μας;
Όσο για το «παράλογο» που επιστράτευσες, ως υπερρεαλιστική έκφραση της λογικής, θεωρώ πως έπραξες άριστα. Γιατί δε μπορεί να σταθεί λογικά το γεγονός, ότι η «εταιρία» στα πλαίσια της «αυτοδιοικητικής» της εξασφάλισης, εμφανίζει το μονοπώλιο των εντεταλμένων της υποψηφίων, ως μονόδρομο και η ντόπια κοινωνία το δέχεται!
Διαβλέπω όμως, όπως κι εσύ νομίζω, μία τάση να φανεί το θέμα τοπικιστικό, ώστε να σκεπαστεί η δυσωδία της κανιβαλιστικής χρυσοφόρας συναίνεσης. Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθεί το ότι ο ένας στηρίζεται απ’ το Αρνιώτικο κι ο άλλος απ’ το Ιερισσιώτικο πασοκ+νδ συνονθύλευμα;
Όσο για τον τελευταίο λόγο της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να διακατέχομαι από διαλυτικές («λικβιταριστικές» Τι λέξη κι αυτή!) τάσεις και ελπίζοντας να κάνω λάθος, νομίζω πως έχει χαθεί σε κάποιο πολιτικό γραφείο, ρουσφετιού, λάιφ στάιλ και υποταγής γωνία.

- Καλά λε μάνι κάνj η Χρυσουπάχτας μια χαψά ντ καλύβα μας;

Ανώνυμος είπε...

Όπου Γκοντό, βλέπε χρίσμα, βλέπε "από μηχανής θεός", βλέπε νέος-άφθαρτος, βλέπε , βλέπε, βλέπε...Αγαπητέ ΙΕΡΙΣΣΟΣ, οι Κένεντυ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δε ζουν πια. Τέρμα η εποχή του Ιδεαλισμού. Ζούμε στην εποχή του Τέταρτου Ράιχ...

Ανώνυμος είπε...

Άντε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ .. εντάξει! Οι Κένεντυ με τον ιδεαλισμό, τι δλειά είχαν;



Μαλκομ (Άγνωστος)Χ

Ανώνυμος είπε...

Ax Γιώριμ, τι ειχις γιωριμ τι ειχα παντα, κι τα πρόβατα σαραντα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ "μαύρε πάνθηρα" (μ'αρέσει , αλήθεια, που είσαι γνώστης κάποιων πραγμάτων, σπανίζει το είδος σήμερα) και τον Κένεντυ για ιδεαλιστή τον σέρβιραν. Λίγη η έγχρωμη βοήθεια, λίγο το Χόλλυγουντ και έφτασε η Αμερική να τον βλέπει σαν ελπίδα της. Ευτυχώς οι "πατάτες" του (βλέπε Κόλπος των Χοίρων και Βιετνάμ) έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό, μετά το θάνατό του. Το Ντάλλας αποδείχθηκε κακό γι αυτόν, αλλά καλό για την υστεροφημία του...

Ανώνυμος είπε...

Πάντως εγώ μπερδεύτηκα. Νόμιζα ότι αναφερεσαι στον κοντο μεγαλοαυθαίρετο ξενοδόχο που νόμιζε ότι με την έλευση των Βατοπεδινών θα νομιμοποιούσε τις αυθαιρεσίες του.

ladiavitis είπε...

Ας προσέξουμε λίγο!
Πρέπει να ζητήσουμε από τούς υποψήφιους δημάρχους ξεκάθαρες απόψεις για τη μεταλλουργία χρυσού.
Από τις απαντήσεις θα κριθεί το μέλλον της περιοχής.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ φτώχια επεσε 'ΙΕΡΙΣΣΟΣ". Μονο 7 σχολια;

Ανώνυμος είπε...

ναι πρεπει να περιελθεις ξανα στον παλιο, καλο, κουτσομπολιστικο σου εαυτο. βλ. τατιανα και λαμπιρη για ιδεες, γιατι μεταξυ μας, το ιδιο πραμα κανετε, μονο που εκεινες δεν ειναι δηθεν.

Ανώνυμος είπε...

πρεπει να ενοχλεις πολυ καποιους τελικα.
ετσι μονο μπορω να εξηγησω οτι καποιοι αντι να σχολιασουν τα γραφωμενα λενε ''οτι θυμαμαι χαιρομαι''.
εκτος και αν δεν καταλαβαινουν την υπαρξη του bloog.

Ανώνυμος είπε...

Mwre mia xara thn katalavainoume, apla prepei na to apodextheite ki eseis.

Ανώνυμος είπε...

Ρε ladaviti 5.24
μόνο αυτό;
μόνο ξεκάθαρες απόψεις από τους υποψήφιους;
δηλαδή το φοβερό και τρομερό κίνημα των οικολόγων (που είναι πλειοψηφία -και καλά- στην περιοχή), δεν έχει να κάνει καμιά πρόταση για Δήμαρχο;
μόνο παχιά λογάκια κι όταν έρθει η ώρα κάνουμε την πάπια;

Unknown είπε...

Βολευει πολιτικα παχτα- βλαχοπουλο και αναποδα να αποφυγουν αντιδρασειw ως προς την κομματικη τους προελευση να χρωματισουν πρασινη την μουρη τους για να καυχωνται την νικη των προοδευτικων δυναμεων στις δημοτικες εκλογες.Ομως δεν βλεπω κανενα μαγκα να κανει την ανατροπη.Ετοιμαστειτε να μαθουμε πως κανουνε χειμερινες διακοπες οι ευρωπαιοι στον Κακαβο.Δεν θα με πειραζε να ηξερα ολη την αληθεια και θα προσπαθουσα να τους πεταξω στην θαλασσα.

Unknown είπε...

Βολευει πολιτικα παχτα- βλαχοπουλο και αναποδα να αποφυγουν αντιδρασεις ως προς την κομματικη τους προελευση να χρωματισουν πρασινη την μουρη τους για να καυχωνται την νικη των προοδευτικων δυναμεων στις δημοτικες εκλογες.Ομως δεν βλεπω κανενα μαγκα να κανει την ανατροπη.Ετοιμαστειτε να μαθουμε πως κανουνε χειμερινες διακοπες οι ευρωπαιοι στον Κακαβο.Δεν θα με πειραζε να ηξερα ολη την αληθεια και θα προσπαθουσα να τους πεταξω στην θαλασσα.