ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Η ΔΗΜ.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Π.Ε ΚΑΙ ΤΗΝ "ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοκρατική διαβούλευση και ενεργός συμμετοχή των πολιτών για να αποτραπεί μία νέα επίθεση στο φυσικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον της Βόρειας Χαλκιδικής, από τις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες χρυσού.

Η Περιφερειακή, Αυτοδιοικητική Παράταξη <ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΔΗΜ.Ο.Σ.)> θεωρεί ότι είναι εκβιαστική και μεθοδευμένη η διαδικασία «διαβούλευσης» που προώθησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και το «νέο επενδυτικό» σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού κ. Μπιρμπίλη εστάλη στην περίοδο των εκλογών και της αλλαγής των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Μ.Π.Ε για μία συνοπτική διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδότησης από την τοπική κοινωνία.
Η ενέργεια αυτή δημιουργεί έντονες ανησυχίες για προαποφασισμένες «λύσεις ανάπτυξης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και των εργαστασίων χρυσού», σε μία περιοχή ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη από τις άναρχες μέχρι σήμερα έως και παράνομες περιβαλλοντικά παρόμοιες δραστηριότητες. Μιας περιοχής μεγάλου φυσικού κάλλους (δάση, , νερά, παραλιακός και θαλάσσιος πλούτος) και δυνατοτήτων αειφόρου ανάπτυξης .
Η Περιφερειακή Παράταξή μας <ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ>, είναι αντίθετη προς τη νέα αυτή επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορεί και την τοπική κοινωνία για να καταδείξει το περιβαλλοντικό και πολιτισμικό <έγκλημα> που σχεδιάζεται στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη και πρωτίστως για να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για μία άλλη Ανάπτυξη στην περιοχή, που θα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και θα δημιουργεί μία δίκαιη και μακροχρόνια βάση και προοπτική για την ανάπτυξη της .
Καλούμε γιαυτό και το ΥΠΕΚΑ να σταματήσει τις μεθοδεύσεις και να ξεκινήσει μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, μετά την ανάληψη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών. Να ενσκήψει, ως και εκ του θεσμικού του ρόλου, με περιβαλλοντική ευαισθησία στην περιοχή, να αντιληφθεί την αγωνία των κατοίκων για την προστασία και την αειφόρο ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού περιβάλλοντος και να εγγυηθεί αυτή την βιώσιμη διαδικασία και προστασία .

Θεσσαλονίκη 30-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: