ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ


5 σχόλια:

παρατηρητής είπε...

Πλούσιο υπέδαφος …….. άδεια κεφάλια , η περιουσία του δήμου Αριστοτέλη , για όποιον ξένο παρατηρητή βλέπει Μοσχόπουλο και Ζαγοράκη …… να νοιάζονται για μας χωρίς εμάς ……αλά για το καλό μας.

χασάπης είπε...

Η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη προχώρησε, σε συνεργασία με το Δήμο Πολυγύρου, στην Τροποποίηση της Συστατικής Πράξης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Βόρειας Χαλκιδικής.

Τόσα βόδια μαζεύτηκαν στον δήμο Αριστοτέλη πού χρειάζονται και σφαγείο..?

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr/

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «Κοψοχρονιά» πουλήθηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

"Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να καταβάλει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο"

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6121795&publDate=25/2/2011

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (1o μέρος)

Με τη σύμβαση που υπέγραψε χτες η κυβέρνηση, παραδίδει τα μεταλλεία χρυσού - με προίκα 314.000 στρέμματα αξίας 18 δισ. δολαρίων, παραλιακή έκταση 1.800 στρεμμάτων κλπ. - στη ληστρική εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, ενώ χάνουν τη δουλιά τους και οι 471 εργαζόμενοι στα μεταλλεία

Ασύλληπτων διαστάσεων είναι το σκάνδαλο που διέπραξε χτες η κυβέρνηση με την εκ νέου παραχώρηση των Μεταλλείων Χαλκιδικής.

Υπό το άγχος της προεκλογικής περιόδου και των ψηφοθηρικών της αναγκών, παρέδωσε τα μεταλλεία έναντι πινακίου φακής σε ετερόμορφο - συνονθυλευματικό δήθεν επενδυτικό σχήμα, που καμία σχέση δεν έχει με μεταλλευτική δραστηριότητα.

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σχήμα θα επαναλειτουργήσει τα μεταλλεία και θα προχωρήσει σύντομα στην εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού! Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες πανηγύριζαν για την επίτευξη της συμφωνίας, με την ίδια συμφωνία πετάχτηκαν στο δρόμο της ανεργίας και οι 471 εργαζόμενοι των μεταλλείων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και του ετερόμορφου σχήματος είναι πάρα πολλά. Αρκετά όμως εξηγούνται, όταν κανείς διαπιστώνει το τι παραδίδει η κυβέρνηση.
Η σύμβαση η οποία υπογράφτηκε χτες από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη προβλέπει - μεταξύ άλλων - και τα εξής:

* Την παράδοση των μεταλλείων, συμπεριλαμβανομένων 314.000 στρεμμάτων (είναι η «προίκα»), έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ σε σχήμα ξένων επενδυτών με την επωνυμία «European Goldfields» («Ευρωπαϊκά Χρυσωρυχεία»!).

Βασικοί μέτοχοι σ' αυτό το σχήμα είναι κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως: Ρότσιλντ Αουστράλια, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ, η καναδική Ντούντι Μπανκ, η Ροαγιάλ Μπανκ οφ Κάναντα και η Γκλόμπαλ Μινεράλ Ρισέρτς, η οποία προσδιορίζεται ως ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται σε εκμετάλλευση μεταλλευτικών επιχειρήσεων! Αυτοί είναι που συνιστούν το ξένο επενδυτικό σχήμα με συμμετοχή 51%!

* Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν με ποσοστό 49% ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, με επικεφαλής τον «Ακτωρα», κατασκευαστική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια(;). Επίσης και προκειμένου να έχουν την τοπική συναίνεση, θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις δήμους της περιοχής (Ακάνθου - Σταγείρων, Παναγίας και Αρναίας).

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2098710&publDate=13/12/2003

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (2o μέρος)

Το τίμημα για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ - όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - θα καταβληθούν από την εταιρία «Kinross Gold», μητρική εταιρία της «TVX Hellas».

Αυτά τα 11 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η «Kinross Gold» θα διατεθούν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων οι οποίοι απολύονται, οι οποίες όμως υποχρεώσεις ανέρχονται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ!

Για το αν απολύονται ή όχι οι εργαζόμενοι, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενοι στα μεταλλεία»!
Πληθώρα ερωτημάτων

Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η «Kinross» ...προσφέρει 11 εκατομμύρια ευρώ και αποχωρεί χωρίς διεκδικήσεις!

Την ίδια όμως στιγμή, η «Kinross» με ανακοινώσεις της προς τους μετόχους επισημαίνει ότι διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 292 εκατομμυρίων δολαρίων, που επιμερίζονται σε 218 εκατ. δολάρια για σύναψη δανείου για τη συγκεκριμένη επένδυση και 74 εκατ. δολάρια για επενδύσεις που φέρεται να έχει κάνει η «TVX Hellas»!
Η τελευταία όμως οφείλει 4,4 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και 2,2 εκατ. ευρώ σε τρίτους πιστωτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Κρίσιμο είναι επίσης το ερώτημα, τι γυρεύουν να βρουν τράπεζες - μεγαθήρια όπως η Ντόιτσε Μπανκ, αλλά και άλλες τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής;
Να τι παίρνουν

Η μεταβίβαση του ενεργητικού της «TVX Hellas» περιλαμβάνει και τα εξής:

* Εκταση 314.000 στρεμμάτων, στα οποία σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ περιέχεται ορυκτός πλούτος, σημερινής αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
* Εκταση 1.800 στρεμμάτων παραλιακής γης.
* Στο Στρατώνι 314 σπίτια και 11 στρέμματα εντός σχεδίου.
* Βιομηχανικά κτίρια 24 στρεμμάτων.

Επίσης στην Ολυμπιάδα υπάρχουν στοκαρισμένοι 300.000 τόνοι αρσενοπυρίτη, με περιεκτικότητα 1 ουγκιά χρυσού ανά τόνο! Σήμερα, η τιμή της μιας ουγκιάς χρυσού ανέρχεται σε 400 δολάρια.

Αυτά είναι τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν μεγάλες τράπεζες να «επενδύσουν» σε ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος πρωτίστως των κατοίκων της περιοχής και όλου του ελληνικού λαού!

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2098710&publDate=13/12/2003