ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ανεμώλια: Το νέο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού

του Σίμου Οφλίδη από το http://www.pressinaction.gr/
5 Απριλίου 2011
Την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το νέο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού «Ανεμώλια» -από τις εκδόσεις Πατάκη- και στόλισε τις προθήκες τους. Κάθε καινούργιο πόνημα του Ισίδωρου είναι ένα γεγονός με πανελλήνια ακτινοβολία για τα λογοτεχνικά πράγματα της πατρίδας μας. Μακάρι αυτή τη φορά να ξεπεράσει τα όριά της.
Κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο, το ξεφυλλίζω με ηδονική βραδύτητα, χαϊδεύω το καλαίσθητο εξώφυλλό του - ένα σκαρί από ξύλινο ιστιοφόρο της δεκαετίας του εξήντα, που θαρρείς και μας περιμένει να επιβιβαστούμε συνεπιβάτες με τους ήρωες του μυθιστορήματος για μακρινές θάλασσες - αλλά δεν το ‘χω διαβάσει ακόμα. Ή μάλλον για να ακριβολογώ διάβασα το πρώτο από τα 24 κεφάλαιά του. Μαγεία από την πρώτη στιγμή, όπως πάντα! Τελειώνοντας αυτές τις γραμμές θα αφιερωθώ στις 452 σελίδες του και θα ταξιδέψω μαζί τους. Κι όπου με βγάλει.

Ωστόσο βιάζομαι κάτι να γράψω, να χαράξω σε γραμμές τον γνώριμο ενθουσιασμό μου όταν κυκλοφορεί κάτι καινούργιο δικό του. Γι’ αυτό δανείζομαι μερικές αράδες απ’ αυτές που ο ίδιος ο συγγραφέας έγραψε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του.
«… Τα «Ανεμώλια» είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Μια παρέα φίλων από παιδιά δραπετεύει μ’ ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού, αφήνοντας πίσω για πάντα όλη την προηγούμενη ζωή τους. Μέσα από περιπέτειες του ταξιδιού, το πικρό χιούμορ, τα απρόοπτα και την παλινδρομική μνήμη του αφηγητή αναδύεται ο πρόσφατος νεοελληνικός μηδενισμός και η δίνη της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια. «Ανεμώλια» στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, που το διατρέχει μια συνεχής συνομιλία με τον ομηρικό κόσμο, ανεμώλια είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, η απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα αλλά και η δίψα για την αναζήτηση της νεότητας κι εκείνης της ομορφιάς που καταλύει το χρόνο…»
Από καρδιάς σου εύχομαι καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο, Ισίδωρε! Με ούριους άνεμους και φουσκωμένα όλα του τα πανιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: