ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Οι Φάκελοι στον ΣΚΑΙ: Ο χρυσός…. του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Tην Δευτέρα 2 Μαΐου στις 11:00 το βράδυ, οι “Νέοι Φάκελοι” του ΣΚΑΪ ερευνούν την υπόθεση “Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής”. Ο Τάσος Τέλλογλου και οι “Νέοι Φάκελοι” ταξιδεύουν στα Μαντεμοχώρια, μπαίνουν μέσα στις στοές του μεταλλείου Στρατονίκης και καταγράφουν τα “υπέρ” και τα “κατά” του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, πραγματοποιούν ένα μεγάλο οδοιπορικό στην περιοχή (τέσσερις ολόκληρες μέρες έμεινε στα μέρη μας ο Τάσος Τέλλογλου) και μαζί με τον εκπρόσωπο των πολέμιων της επένδυσης αναζητούν τα ανεξίτηλα σημάδια αιώνων μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελληνική γη.
Ήδη από το τρέιλερ που παίζει ο ΣΚΑΪ, η εκπομπή προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ελπίζουμε ότι θα ακουστούν επιτέλους κάποιες αλήθειες που αποκρύπτονται συστηματικά!
Από
http://antigoldgreece.wordpress.com/

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ταξιδεύουν στα χωριά του χαλκού, τα γνωστά Μαντεμοχώρια για να αναζητήσουν την τύχη του χρυσού που έβγαινε από την μακεδονική γη ήδη από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Τάσος Τέλλογλου μιλά με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και σημερινό δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα για το πώς αποφάσισε να στηρίξει μία επένδυση χρυσού στην περιοχή, παρά την μικρή οικογενειακή του πείρα. Ακόμη, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ξεκινούν ένα μεγάλο οδοιπορικό στην περιοχή και μαζί με τον εκπρόσωπο των πολέμιων της επένδυσης αναζητούν τα ανεξίτηλα σημάδια αιώνων μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελληνική γη.
Ο Τάσος Τέλλογλου καταγράφει τα υπέρ και τα κατά αλλά και τις "αλήθειες" και τα "ψέματα" μίας επένδυσης στην Χαλκιδική που χώρισε στα δύο τους κατοίκους ολόκληρων χωριών. Με την κάμερα της εκπομπής μπαίνουμε στην στοά, όπου σήμερα η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» βγάζει ασήμι. Η ίδια εταιρία ελπίζει, εδώ και 7 χρόνια– παρά τις αντιδράσεις και τα εμπόδια που συναντά - να καταφέρει να παράξει και χρυσό επεκτείνοντας τις σημερινές της δραστηριότητές. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ερευνούν τι εμποδίζει την επέκταση αυτή και γιατί αλλά και ποιοι ακριβώς δεν επιθυμούν να βγει από την Ελληνική γη, χρυσός.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι εκπομπές αυτού του τύπου που σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις αντιπαλότητες, ευνοούν ΠΑΝΤΟΤΕ αυτούς που έχουν άδικο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βάζοντας στην ίδια ζυγαριά, απ' τη μια τα ψέματα των χρυσοθήρων + παιδιάστικα παραμύθια περί εθνικού συμφέροντος κι απ' την άλλη τον ειλικρινή και ανιδιοτελή αγώνα των κατοίκων της περιοχής, ευνοεί καταφανώς τα "αφεντικά" του ντόπιου υπεδάφους. Απλά και μόνο ανεβάζοντάς τους απ' το επίπεδο του ληστή του ντόπιου πλούτου και του βιαστή του ντόπιου περιβάλλοντος, στο επίπεδο του ισότιμου συζητητή με τους κατοίκους της περιοχής.

ΥΓ: Εντάξει, στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν ήταν τόσο ξευτίλες όσο οι έμμισθοι προβοκάτορες τύπου Χαρδαβέλα, αλλά δεν πρόσθεσαν και τίποτα σημαντικό στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του τόπου.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο επειδή διαθέτει φαιά ουσία πολύ περισσότερη(εξαίρεση αποτελούν τα δελφίνια) και την χρησιμοποιεί για να κρίνει με βάση τα ερεθίσματα και να πράττει αναλόγως για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και το συμφέρον του. Ο χαρακτηρισμός μιας εξαιρετικής παρουσίασης των 'Φακέλων' σαν μέσο άμβλυνσης της αντιπαλότητας στο παραπάνω σχόλιο αναρωτιέμαι ,άραγε τι συμφέρον να εξυπηρετεί; Μήπως την συντήρηση του κλίματος διχόνοιας και μίσους με σκοπό την συσπείρωση και τον εκφοβισμό των κατοίκων. Μήπως οι ψευδείς και κακοστημένες παρουσιάσεις οπτικοακουστικού υλικού στο ιντερνετ από τους οικολογούντες κρύβουν την αλήθεια και φοβούνται ότι αυτό αρχίζει να φαίνεται πλέον. Μήπως οι ομάδες των γνωστών επωνύμων οικολογούντων που βαφτίζουν τον εαυτό τους εκπρόσωποι του ΤΕΕ αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι τα λεγόμενα τους δεν αρκούν για να πείσουν για τις ψευδεπίγραφες περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες;
Τι άραγε από όλα αυτά οδηγεί την σπουδή του σχολιάζοντος να βαφτίσει την χθεσινή παρουσίαση κατά το δοκούν.
Ο κόσμος και κρίση έχει και μυαλό για να βγάλει συμπεράσματα

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έμενε σαν αίσθηση από την εκπομπή ήταν...το δίκαιο,η συναινετική συμπεριφορά και η ταλαιπωρία (σχετικά με την άδεια) της "Ελληνικός χρυσός". Η άλλη φωνή, της αγωνίας για τον τόπο, του αναμφισβήτητου δίκαιου των κατοίκων, εκπροσωπήθηκε από μια μοναχική και γραφική φιγούρα και σου άφηνε την εντύπωση ότι ήταν απλά η ιδιορυθμία και η αντίδραση ενός προσώπου. Πού ήταν οι σύλλογοι που αγωνίζονται, που διαμαρτύρονται και προσφεύγουν. Δεν ξέρω αν κλήθηκαν και δεν παρέστησαν. Αν όχι, ήταν μια άλλη κατευθυνόμενη (ίσως πιο light) εκπομπή. Σίγουρα δεν πρόσφερε τίποτα στον αγώνα των κατοίκων. Και ο Πάχτας όπως πάντα γλυκερός, μελοδραματικός, να προσβάλλει την αισθητική μας. Δώσαμε δύναμη με την ψήφο μας σ' αυτόν τον άνθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τελογλου έκανε ρεπορτάζ για τον Ελληνικό χρυσό ,αλλά δεν ξέρω αν τόσο αυτός αλλά και οι τηλεθεατές στην κεντρική και νότια Ελλάδα που ίσως δεν γνωρίζουν το θέμα έγιναν ποιο σοφοί? Δηλαδή ο Τελογλου ας πούμε ότι γνωρίζει, οι τηλεθεατές κατάλαβαν ότι η εταιρεία στα βουνά( εκείνα που τον έκαναν να παραμιλά επαναλαμβάνοντας ότι είναι πανέμορφα) σχεδιάζει να κάνει ανοιχτή εξόρυξη και μάλιστα όχι μόνο στις Σκουριές αλλά σχεδόν σχόλη την έκταση που έχει η εταιρεία χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα το δημόσιο πάνω στα ορυκτά (αυτό το είπε) αλλά μόνο οι μέτοχοι? Δεν έπρεπε να ενημερωθεί και να μας ενημερώσει τι σημαίνει ανοιχτή εξόρυξη?
Πως γίνεται εκεί που γίνεται, και να δούμε επίσης και στον χάρτη της εταιρείας σε ποσά σημεία και που ,πόσο μακριά από κατοικημένες περιοχές, σχεδιάζουν να κάνουν επιφανειακή εξόρυξη αφού μπήκε στον κόπο να «ανοίξει τον φάκελο.» Οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα νομίζουν πως μια από τα ιδία υπόγεια εξόρυξη πρόκειται να γίνει.
Αν έκανε αυτά τα ερωτήματα και έπαιρνε τις απαντήσεις, δεν θα καταλάβαινε κι αυτός κι εμείς, όλοι τέλος πάντων γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει αυτό το πράγμα πάνω από το κεφάλι του?
Η Καραβασιλη τι είπε ότι για λογούς «μικροπολιτικής» δεν προχωρεί το έργο? Εγώ πιστεύω το αντίθετο ότι εξαιτίας «μικροπολιτικής» κυρία Καραβασιλη προχώρησε όσο προχώρησε.
Δεν είναι κυρία Καραβασιλη εξαιτίας «μικροπολιτικής» το ποτέ πήγε, η ΜΠΕ για Γνωμοδότηση στο Νομ.Συμβουλιο, και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν έχει σχέση με την «μικροπολιτική διαμάχη» ακριβώς όπως εσείς την θέσατε?
Δεν είναι αποτέλεσμα «μικροπολιτικής» η ψήφιση της ΠΠΕΑ από τον Σουφλιά δυο ημέρες πριν τις εκλογές, η τελευταία πολιτική πράξη του δηλαδή πριν πάει σπίτι του?
Ο λόγος κυρία Καραβασιλη που δεν «περπατά» η δραστηριότητα είναι γιατί εμείς η μόνη «σταθερή αξία» οι κάτοικοι της Β/Α Χαλκιδικής δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να καταστρέψει τον τόπο μας και να υποβαθμίσει την ζωή μας για να αυξήσουν τις καταθέσεις τους οι μέτοχοι των πολυεθνικών .Αν είχατε έρθει όπως μας είχατε υποσχεθεί και φυσικά δεν το τηρήσατε, θα το είχατε καταλάβει καν τουλάχιστον δεν θα υπαινισσόσαστε το λόγο «μικροπολιτικής» .Συν της άλλης μας υποτιμάτε κι εμάς (που όπως σας έχουμε δώσει να καταλάβετε είμαστε σχεδόν η καθολική πλειοψηφία), και τον αγώνα μας,
Δεν είναι λοιπόν «η μικροπολιτική» αν αναφεστε στην όποια κόντρα Δρειβερλεγκα –Παχτα γιατί (για του λόγου το αληθές) θα σας πω ότι τα προηγούμενα πέντε –πεντέμισι χρόνια επί Νέας Δημοκρατίας ο Δρειβελεγκας ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης κι ο Παχτας ειχε ρεπο ΥΓ……Ο Τελογλου τόσες ερωτήσεις έκανε τον Αρβανιτη,αλλα δεν τον ρώτησε σε ποια μεταλλεία θα δουλέψουν τα παιδιά του, αφού δεν θα υπάρχουν μεταλλεία θα έχουν τελειώσει, και μαζί αυτά και η Χαλκιδική όπως την ξέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβως 9.06 ο κοσμος εχει κριση και βγαζει συμπερασματα,και καταλαβαινει οταν ακουει πως τον μετροποντικα δεν τον δουλευουν γιατι βγαζει σκονη!
Καταλαβαινει λοιπον κανεις τη αξια εχει η μελετη που κανουν οι εταιρειες για να παρουν την αδεια. Γιατι αμα την παρουν ξερεις "βγαζει σκονη" (δεν το μελετησαν καλα μαλλον)

Ανώνυμος είπε...

Ήδη από το τρέιλερ που παίζει ο ΣΚΑΪ, η εκπομπή προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ελπίζουμε ότι θα ακουστούν επιτέλους κάποιες αλήθειες που αποκρύπτονται συστηματικά!
Αγαπητέ ΙΕΡΙΣΣΟΣ καμιά αλήθεια δεν ακούστηκε. Από την μια μεριά μια πλασματικά καλοπροαίρετη διάθεση προσφοράς και από την άλλη μια λειψή παρουσίαση (από έναν μόνο-όχι τον πιο κατάλληλο), του τί σημαίνει εξόρυξη χρυσού. Για τον Τέλλογλου θέλω να πιστεύω ότι ήταν απλά απροετοίμαστος...Κρίμα γιατί χάθηκε μια ευκαιρία να μάθουν όλοι γιατί δεν θέλουμε την επένδυση και πόσοι είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.