ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ


Με αέρα φερμένο από τον Λούβρο, οι Γάλλοι επισκέπτες της Χαλκιδικής, στελέχη του θρυλικού μουσείου, βρέθηκαν στα Στάγειρα, βάδισαν πάνω στα αρχαία χνάρια του Αριστοτέλη και μαγεύτηκαν. Το ίδιο και οι ομοεθνείς τους, εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων και ταξιδιωτικών πρακτορείων, που τις προηγούμενες μέρες διέμειναν για λίγο στις παρυφές του Αγίου Όρους, στον 'Αθω και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι.

Δεν ήταν οι μόνοι:
ο δημοσιογράφος Πολ Ρόμπερτ, της ολλανδικής εφημερίδας «Dutch Financial Times», φάνηκε να ...χάνει τη φωνή του επισκεπτόμενος το τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής, το «περιβόλι της Παναγίας» και το γραφικό νησάκι Αμμουλιανή.
Την ίδια στιγμή, Τσέχοι και Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, με φωτογραφικές μηχανές και τηλεοπτικές κάμερες ανά χείρας, απαθανάτισαν μετά μανίας τις ομορφιές της Χερσονήσου.
Τις τελευταίες μέρες, ο Άθως έχει υποδεχτεί επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Και δεν μιλάμε μόνο για τουρίστες, αλλά και για στελέχη του τουρισμού και δημοσιογράφους, που καταφθάνουν στην περιοχή ως προσκεκλημένοι είτε του εκεί Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης είτε των κατά τόπους γραφείων ΕΟΤ, με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα: Μένουν μαγεμένοι και δηλώνουν ενθουσιασμένοι.
Ο Αριστοτέλης, ο Μεγαλέξανδρος και οι Γάλλοι προσκυνητές
Την ελληνιστική πόλη των Σταγείρων επισκέφτηκαν οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ της Γαλλίας, συνοδευόμενοι από την Έφορο, τη διευθύντρια Επικοινωνίας και την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Μουσείου Λούβρου, στο πλαίσιο της περιήγησής τους «Στους Δρόμους του Μεγαλέξανδρου». Την πρωτοβουλία ανέλαβε το γραφείο Ε.Ο.Τ. Γαλλίας, στο πλαίσιο και της έκθεσης ευρημάτων με τίτλο «Au royaume d’ Alexandre le Grand», που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο του Λούβρου, στις 13/10/2011-16/1/2012.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, η περιήγηση των δημοσιογράφων στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, δάσκαλου του Μεγαλέξανδρου, συνοδεύθηκε από ξενάγηση, ενώ στη συνέχεια οι Γάλλοι επισκέπτες έκαναν τον παράπλου του Αγίου Όρους, δεδομένου ότι " η αρχαία Ουρανούπολη, που ιδρύθηκε από τη μακεδονική δυναστεία, είναι θαμμένη στον ομώνυμο κόλπο"
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, γνωστοποίησε ότι «πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε πραγματοποίηση κορυφαίων πρωτοβουλιών προβολής, απευθυνόμενων στη γαλλική αγορά».
Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην περιοχή Γάλλων τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι βρέθηκαν στον Άθω στο πλαίσιο της οργανωμένης - από το γραφείο του Ε.Ο.Τ. Γαλλίας - ξενάγησης τους σε ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Η επίσκεψη, που περιλάμβανε και τον παράπλου του Αγίου Όρους, προέκυψε ύστερα από την απόφαση της Aegean Airlines να δρομολογήσει απευθείας πτήση Παρίσι-Θεσσαλονίκη, τρεις φορές εβδομαδιαίως για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο.
Το ενδιαφέρον των πρακτόρων για επισκέψεις Γάλλων προσκυνητών στην ιερή χερσόνησο ήταν μεγάλο, ενώ εντύπωση τούς προκάλεσε, κατά δηλώσεις τους, η τοπική γαστρονομική τάση, επηρεασμένη από την ψαροφαγία και τη χορτοφαγία των αγιορειτών, αλλά και το πρόγραμμα του Οργανισμού για τον οινολογικό και γαστρονομικό τουρισμό.
«Ασύλληπτες» οι τουριστικές προοπτικές του Άθω, σύμφωνα με ολλανδική εφημερίδα
Ως τόπο με μοναδικά χαρακτηριστικά και ασύλληπτες προοπτικές ανάπτυξης χαρακτήρισε την περιοχή του Άθω ο Ολλανδός δημοσιογράφος Πολ Ρόμπερτ (Paul Robert), ο οποίος την επισκέφθηκε στις 14-21 Ιουνίου, δίνοντας έμφαση στην προβολή των θησαυρών και της ζωής του Αγίου Όρους. Ο κ.Ρόμπερτ, που μεταξύ άλλων γράφει στη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ολλανδίας, τη Dutch Financial Times, εξέφρασε την άποψη ότι η περιοχή του Άθω αποτελεί κορυφαίο προορισμό διακοπών κάθε είδους και «προσφέρει ασύγκριτο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν στις αγορές του κόσμου».
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του στον Άγιον Όρος, επισκέφθηκε Ιερές Μονές, ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους και κατέγραψε τον τρόπο ζωής των μοναχών. Σε ό,τι αφορά την προ του Άθω περιοχή ξεχώρισε το νησί της Αμμουλιανής, στο οποίο περιηγήθηκε δια θαλάσσης και σχολίασε ότι μπορεί πράγματι να αποτελέσει προορισμό διακοπών για τους Ολλανδούς, ειδικά για μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Από το Visegrad στο Αγιον Όρος
Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψή τους δήλωσαν ότι αναχώρησαν από την περιοχή του Άθω, οι Τσέχοι δημοσιογράφοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ. Τσεχίας και χωρών Visegrad.
«Οι δημοσιογράφοι έδωσαν έμφαση στο καλοκαιρινό πρόσωπο της περιοχής αλλά και στη φυσική εναλλαγή (βουνό - θάλασσα), ενώ εστίασαν στην προβολή του Αγίου Όρους ως απόλυτου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Πολυμορφικός προορισμός διακοπών» για τους Ρουμάνους
Την περιοχή του Άθω επισκέφθηκε πριν από μερικές ημέρες και ομάδα δέκα Ρουμάνων δημοσιογράφων , που με δημοσιεύματα και αφιερώματα θα ενισχύσουν την εικόνα του προορισμού, ακριβώς στο επίσημο ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου.
Οι δημοσιογράφοι δεν περιορίστηκαν στην καταγραφή των καλοκαιρινών εικόνων της Χαλκιδικής, αλλά έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε παραδοσιακούς οικισμούς, φάρμες και αρχαιολογικούς χώρους. Σκοπός του Οργανισμού ήταν να προβάλει έναν πολυμορφικό προορισμό διακοπών, που μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες από τη Ρουμανία όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και άλλες εποχές του χρόνου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας του Οργανισμού με το γραφείο Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας.

Αναδημοσίευση από www.halkidikinews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να μας κανουν Πτολαιμαιδα.
Ειδικα οι ντοπιοι που στηριζουν την αναπτυξη της Μεταλουργειας στον τοπο μας ειναι αδικαιολογητοι.


Από τη λειτουργία του μεταλλείου στις Σκουριές υπολογίζεται ότι θα εκπέμπονται ανάλογα με το έτος λειτουργίας μέχρι 430 t/y PM10 (σωματίδια με διάμετρο μέχρι 10 μm) μόνο από την επιφανειακή εξόρυξη του μεταλλεύματος και των στείρων. Οι εκπομπές αυτές είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις εκπομπές PM10 από τις οδικές μεταφορές για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (ΙΧ, φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα) στην Θεσσαλονίκη και τις εκπομπές PM10 από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ στην κοιλάδα της Εορδαίας (π.χ. Πεδίο Καρδίας). Με βάση την αξιολόγηση της ΜΠΕ, η οποία δόθηκε προς διαβούλευση, και των άλλων διαθέσιμων στοιχείων, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. θεωρεί ότι το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν είναι αειφόρο, αφού θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, η οποία διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο (οι αρχαιολογικοί χώροι μάλιστα περιλαμβάνουν και την γενέτειρα του Αριστοτέλη) και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα. ...Αποσπασματα απο πορισμα Σ.Π. Α.Π.Θ.