ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ στην μεταλλουργία χρυσού από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ



Δήλωση του τομεάρχη περιβάλλοντος Αντώνη Τρακατέλλη
Μετά την επίσκεψή του στη Χαλκιδική και την ενημέρωσή του από αρμόδιους φορείς για την επένδυση των μεταλλείων χρυσού, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΔΗ.ΣΥΜ., Καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης, συντασσόμενος με την ομόφωνη γνώμη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χαλκιδικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση, που αποτελεί και την επίσημη θέση του Κόμματος.
«Ως προς τη Μεταλλουργία Χρυσού στη Χαλκιδική, η ΔΗ.ΣΥΜ. αντιμετωπίζει θετικά την υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα στο Στρατώνι και στο “Μαντέμ Λάκκο”.
Όμως, διαφωνεί με την επέκτασή της στη θέση “Σκουριές” (όρος “Κάκκαβος”), όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης, με συνέπεια το παρθένο δάσος της περιοχής –το οποίο αποτελεί συνέχεια δασικής ζώνης, ενταγμένης στο πρόγραμμα “NATURA”– να υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή (κυρίως λόγω εκτεταμένης αποψίλωσης), τόσο λόγω της διάνοιξης κρατήρα, διαμέτρου μεγαλύτερης από χίλια μέτρα, όσο και της διάνοιξης δρόμων μεγάλου εύρους για την κίνηση υπερμεγέθων φορτηγών, αλλά και εξαιτίας της αναγκαίας υπερκατανάλωσης νερού, που θα επηρεάσει σημαντικά την επάρκεια υδροδότησης πέντε αστικών περιοχών (Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολης).
Επιπροσθέτως, τεράστια σύννεφα σκόνης από τη συχνή χρήση εκρηκτικών (των οποίων ο θόρυβος θα επηρεάσει την πανίδα) θα καταδικάσουν σε “ασφυξία” μεγάλο τμήμα του δάσους, επιβαρύνοντας και την ατμόσφαιρα των γειτνιαζόντων αστικών περιοχών, ενώ πολλά εκατομμύρια τόνοι στείρων υλικών θα γομώσουν δύο μεγάλες χαράδρες, καλυμμένες από αιωνόβια δέντρα, αποστερώντας το βουνό από τη φυσική διέξοδο των χειμάρρων, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το αισθητικό και οικολογικό αποτέλεσμα από την τριαντάχρονη (κατά δήλωση της εταιρείας) λειτουργία του συγκεκριμένου μεταλλείου θα είναι μια βάναυσα τραυματισμένη περιοχή, ιδαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία δεν θα επανέλθει ποτέ στην προτεραία μορφή της.
Εξάλλου, η όποια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τις πρόσθετες θέσεις εργασίας, υστερεί σημαντικά από τη διαφαινόμενη οικονομική συρρίκνωση των κατά πολύ περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων, αφού οι μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με την τουριστική ανάπτυξη, στην οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία.
Αξιολογώντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές”, θεωρούμε ότι αυτή είναι ασύμφορη για την τοπική κοινωνία, αφού το προσδοκώμενο όφελος από τη συγκεκριμένη παροδική επένδυση είναι ασυγκρίτως μικρότερο από τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής (νερό, ξυλεία, χλωρίδα, πανίδα, φυσικό κάλλος κ.λπ.), που αποτελεί ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά.
Προσεχώς, η ΔΗ.ΣΥΜ. θα παρουσιάσει κοστολογημένες προτάσεις για εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, βασισμένες στα φυσικά πλεονεκτήματα της της περιοχής και στην εν δυνάμει προοπτική της αγοράς».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Υφυπουργε ξεκαθαρη θεση! Τι λετε?