ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ένα όνομα στο "Κύτταρο" και στην μνήμη



Στο τελευταίο τεύχος του Κυττάρου, ένα άρθρο του φίλου Γιάννη Αικατερινάρη για τα «Δημογραφικά στοιχεία και τις επαγγελματικές ενασχολήσεις» στην Ιερισσό κατά την δεκαετία πριν το σεισμό του 1932, ήρθε να θυμίσει μια ιστορία –τραγική ιστορία- που φαντάζομαι λίγοι την ξέρουν στην Ιερισσό και γύρω.
Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στο άρθρο, υπάρχει το όνομα ενός γιατρού, του Κωσταντίνου Γυφτοδήμου. Ο γιατρός Κώστας Γυφτοδήμος είναι ο μετέπειτα γνωστός με το ψευδώνυμο Καραγιώργης, καπετάνιος του ΕΛΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, που υπηρέτησε ως γιατρός την εποχή εκείνη -γύρω στο 1930- στην Ιερισσό.
Την ιστορία του και την σχέση του με την Ιερισσό, μου την είχε διηγηθεί ένα καλοκαίρι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Ιερισσιώτης δάσκαλος Γιώργης Κελέσης, που τον είχε γνωρίσει προσωπικά, δακρυσμένος από την συγκίνηση. Είχαν συνυπάρξει στην πρώτη οργάνωση του ΚΚΕ στην Ιερισσό, την οποία έφτιαξε εκείνη την εποχή ο Γυφτοδήμος.

Μικρό βιογραφικό
Γεννημένος το 1905 στη Λίμνη της Εύβοιας, ο Κώστας Γυφτοδήμος -στην Αντίσταση πήρε το ψευδώνυμο Καραγιώργης- θα σπουδάσει γιατρός στην Αθήνα και θα αφιερώσει στο Κομμουνιστικό Κίνημα όλη του τη ζωή, από τα δεκαπέντε του, που οργανώνεται στην Κομμουνιστική Νεολαία, μέχρι τον τραγικό του θάνατο. Θα ζήσει την απίστευτα δύσκολη ζωή του επαναστάτη του μεσοπολέμου -φυλακές, εξορίες, δραπετεύσεις, παρανομία. Θα βρεθεί διωκόμενος στη Γερμανία της Βαϊμάρης και μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγ στο Παρίσι και σε συνέχεια στη Μόσχα, απ' όπου θα επιστρέψει στην παρανομία της Αθήνας, για να καταλήξει στα ξερονήσια του Μεταξά.
Θα δραπετεύσει από την Κίμωλο, θα ενταχθεί στον απελευθερωτικό αγώνα, θα καθοδηγήσει με εξαιρετική επιτυχία τη μάχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στη Θεσσαλία, όπου το όνομά του θα γίνει θρύλος και τραγούδι. Στην πολυτάραχη επαναστατική ζωή του θα ασχοληθεί συχνά με τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον Νοέμβρη του 1944 θα διοριστεί από το Πολιτικό Γραφείο διευθυντής του Ριζοσπάστη και θα παραμείνει στη δουλειά αυτή μέχρι τον Νοέμβρη του 1947, οπότε θα υποχρεωθεί να βγει πάλι στο βουνό. Σαν έτοιμος από καιρό θα ξεδιπλώσει αυτή την τριετία ένα αξεπέραστο δημοσιογραφικό ταλέντο, θα προσδώσει με τις αντιλήψεις και τα άρθρα του στην εφημερίδα του ΚΚΕ ένα κύρος και μια κυκλοφορία, μοναδικά στην ιστορία της. Στον εμφύλιο, που ο ίδιος προσπάθησε να αποτρέψει, θα συμμετάσχει ως Στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού, θα τραυματιστεί σοβαρά και θα βρεθεί τελικά πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, όπου οι διαφωνίες του με τον Ζαχαριάδη θα είναι η αφορμή για να οδηγηθεί από το ίδιο του το Κόμμα στα βασανιστήρια και στον θάνατο.

Η ιστορία του Καραγιώργη είναι πάρα πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε ένα μικρό σημείωμα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας άλλωστε. Σκοπός μας είναι να δώσουμε το έναυσμα γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται -από τους νέους και τους παλαιότερους- να ανατρέξουν στα βιβλία και στα ντοκουμέντα που υπάρχουν, για να την μάθουν, καθώς αποτελεί -κατά κάποιον τρόπο- και κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και βέβαια της νεότερης τραγικής ιστορίας της Ελλάδας.

Βιβλία
Λευτέρη Μαυροειδή
: Φάκελος Καραγιώργη : οι ανακρίσεις, το μαρτύριο, το τέλος
Το βιβλίο της γυναίκας του, Μαρίας Καραγιώργη-Γυφτοδήμου και της Κατερίνας Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου: Κώστας Καραγιώργης (1905-1955), μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν σε μορφή pdf εδώ:
Ένα άρθρο του Κλεάνθη Γρίβα:
Διάφορες συνδέσεις: 1
2 3 4 5 6 7

1 σχόλιο:

Άκανθος είπε...

Να ΄σαι καλά Γιώργο!

Καλές Γιορτές!