ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Πώς σκουριάσαμε έτσι;



Με τους μαυραγορίτες και τους δοσίλογους να ενσωματώνονται στο σώμα της «κυρίαρχης» κοινωνίας, ως ευϋπόληπτοι πολίτες, businessmen και opinion leaders, η ελληνική κοινωνία είχε αρχίσει ήδη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο να θέτει τα θεμέλια μίας, χωρίς ραχοκοκαλιά, εύκαμπτης και προσκυνημένης κοινωνικής συνείδησης.
Την δεκαετία του ’90 αυτή η συνείδηση βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες και το εύφορο έδαφος να πάρει για καλά την μεγάλη κατρακύλα. Έτσι η ελληνική κοινωνία απροκάλυπτα πλέον γυρίζει την πλάτη της στους ποιητές της και σε ότι αυτοί εκπροσωπήσανε μετά τον εμφύλιο, είτε αστοί, είτε αριστεροί, απαρνιέται όλα της τα εφόδια, ξεπουλά ευαισθησίες και αξίες, παρατά τη μόρφωση και παραδίδεται άνευ όρων στον νεοφιλελευθερισμό – «take the money and run» είναι πια το σύνθημα που επικρατεί. Το όποιο αξιακό μας σύστημα εκποιείται, το φαντασιακό αναδεικνύεται σε κυρίαρχο και η κατάσταση πλέον που επικρατεί είναι το lifestyle και η λαμογιά. Διαλύουμε όλους τους κοινωνικούς δεσμούς στο όνομα της άμεσης ικανοποίησης, και μεταμορφωνόμαστε εύκολα σε ένα ασπόνδυλο σώμα, μια Ελλάδα που «δεν καταλαβαίνει Χριστό» γίνεται όμως φτηνά θρησκόληπτη, συντηρητική, αμόρφωτη και μια τζούρα «Εθνικίστρια» - σε ότι αφορά τους «ξένους», το έγκλημα, τους μετανάστες –μέσα στην σχεδόν καταθλιπτική μετά-ολυμπιακή μελαγχολία που την διακατέχει. Είναι δηλαδή, καθόλα έτοιμη να αλωθεί από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, της «ελεύθερης αγοράς που διαμορφώνεται μόνη της» και του anything goes – εφ’ όσον είναι, έστω και βραχυπρόθεσμα, κερδοφόρο.
Εμείς δεν ήμασταν έτσι, δεν ξέρω πως την πάθαμε –και πώς το πάθαμε. Έχω την αίσθηση ότι η πολύ στενή διαπλοκή μεγάλων επιχειρηματιών και εκδοτών-καναλαρχών με το ΠΑΣΟΚ κυρίως αλλά και με την Ν.Δ (το σημερινό πασοκονουδού δηλαδή), μετά από το τσουνάμι της εικονικής ευμάρειας της οκταετίας Σημίτη με τα χρηματιστήρια και τα «πάρε νάχεις γενικά να’ όυμ», συν τα «μεγαλεία» των Ολυμπιακών μας αγώνων και το ψυχολογικό ντοπάρισμα της εισόδου μας στην ζώνη του ευρώ, (με τον κατακλυσμό του πλαστικού χρήματος που προηγήθηκε και ακολούθησε μέχρι την ώρα του ΓΑΠ, του ΔΝΤ και της ολικής πια κατάρρευσης) , μας ζάλισε τόσο πολύ που τη χάσαμε εντελώς τη μπάλα.
Ξεχάσαμε ξαφνικά ποιοι είμαστε, που πάμε και τι στόχους μπορούμε ρεαλιστικά να επιτύχουμε μέσα σ’ αυτό το πανηγύρι της ματαιότητας και της ματαιοδοξίας που οι Αμερικάνοι το λένε και «Vanity Fair» - και ίσως να είμαστε και κάπως δικαιολογημένοι γιατί γυαλίζει πολύ όλο αυτό, εκτυφλωτικά και επικίνδυνα και έλκει πολύ κόσμο σαν μαγνήτης –στα τυφλά. Ξεχάσαμε λοιπόν αν (και σε ποιο βαθμό) μας επιτρέπεται να ξεπουλάμε την κοινή μας περιουσία, οτιδήποτε ελληνικό, δημιουργώντας τεράστια χρέη (που τώρα πληρώνουμε πανάκριβα), για μια χούφτα ευρώ, μεταφρασμένα σε βίλλες, πισίνες, εξοχικά, είδη υγιεινής σε σχήμα αχιβάδας, τσάντες, παπούτσια, φουλάρια, ακριβές διακοπές – αυτό γενικά το lifestyle που όσοι δεν ήταν αρκετά λαμόγια ή «μάγκες» για να το ζήσουν αυτοπροσώπως καθόντουσαν και το θαυμάζανε στα σχετικά περιοδικά και τις μεσημεριανές εκπομπές με τις δίμετρες (ή τους στούμπους αλλά ετοιμόλογους σαχλογκέϊ) παρουσιαστές και παρουσιάστριες. Μέσα σ’ αυτή την απερίγραπτη κατρακύλα, κάτι που σήμερα πια θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει «χλιδή με το στανιό», ή ελληνική κοινωνία, με απωθήσεις, αρνήσεις και μία ψευδή συνείδηση, προσπάθησε -σπασμωδικά και ανοργάνωτα - να αμυνθεί, καταβάλλοντας το ελάχιστο δυνατό κόστος, έναντι της οδυνηρής και αφόρητης οικονομικής κατάστασης που κλήθηκε να ζήσει.
Το παράξενο είναι ότι εδώ γύρω, στη γειτονιά μας, οι λαοί της Αιγύπτου και της Συρίας αν και μετρήσανε χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στη μάχη που δίνουν για ελευθερία και δικαιοσύνη, αψηφούν την απειλή του θανάτου και συνεχίζουν ελπίζοντας σε μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη ζωή – πολύ μακριά (ακόμα) βέβαια από τα πρότυπα που κατακεραύνωναν οι «ζωντανοί» νέοι της δεκαετίας του 70, τραγουδώντας, ας πούμε, «Oh lord won’t you buy me a Mercedes-Benz» – για να θυμηθούμε και την αγαπημένη Janis Joplin, είδωλο μιας γενιάς με πραγματικά ανθρώπινα όνειρα, της γενιάς του Μπέρκλεϋ και του Μάη του 68.
Τελικά, στη Μεσόγειο «εδώ και τώρα» παρατηρείται ένα παράξενο φαινόμενο : Αν δεις από τη μια τον λαό της Αιγύπτου και της Συρίας και από ην άλλη τον Ελληνικό, αυτή η θάλασσα που μας ενώνει, αυτή η ίδια, φαίνεται, μας χωρίζει κιόλας τόσο πολύ σαν νοοτροπία. Η ελληνική κοινωνία ούτε τεμπέλα εργαζόμενη ήταν, ούτε μαζί τα έφαγε με τα δύο κόμματα εξουσίας, ούτε συμμετείχε στα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. Δεν είναι αυτή που εδραιώνει το άδικο φορολογικό σύστημα, που παραποιεί τους δείκτες ανάπτυξης, δεν δημιουργεί την χρηματιστηριακή φούσκα, δεν τα παίρνει από την Siemens. Η Ελληνική κοινωνία ήταν, απλώς, «αλλού». Ας πούμε πως είχε την προσοχή της στραμμένη στο τελευταίο σουξέ του Ρουβά και του Ρέμου για να εικονογραφήσουμε την πόζα της. Ήταν δίπλα στην τηλεόραση, ή «στα μαγαζιά», ή «είχε ραντεβού στην τράπεζα για ένα δάνειο» - σε διάφορες τέτοιες «σέξι στάσεις» όπου ύφαινε την ψευδή της συνείδηση. Περιδιάβαινε σε πολιτισμικούς σκουπιδότοπους, αποξενωνόταν από την αλήθεια της, έχανε την ελεύθερη βούλησή της, αλλοτριωνόταν. Πήγαινε εκεί που την πήγαιναν.
Μόνο ένα μικρό κομμάτι της αρνήθηκε και αρνείται να ενδώσει. Μαχητικό,πάλεψε και παλεύει, συμμετέχει, διαδηλώνει, συμπαραστέκεται, παράγει πολιτισμό, μελετά, αγωνίζεται. Ένα μικρό κομμάτι ξέχωρο και ακατανόητο από την κυρίαρχη αντίληψη. Ένα βότσαλο ας πούμε, που αν το πετάξεις με δύναμη στον άθλιο αυτό βάλτο που «όλοι μαζί τον φτιάξαμε», υπάρχει μια ελπίδα να τον ταρακουνήσει αρκετά – τόσο όσο χρειάζεται για να αρχίσει να αναπτύσσει και πάλι αντισώματα. Σκουριάσαμε. Και με την ευκαιρία των εκλογών πρέπει επειγόντως, άμεσα, να ξεσκουριάσουμε.
Διάλεξα ο τίτλος μου να περιλαμβάνει το συνθετικό «σκουριά» για να τον αφιερώσω στους κατοίκους της περιοχής «Σκουριές» που προστατεύουν το φυσικό τους περιβάλλον και τα συμφέροντά τους. Στους οποίους την Τρίτη επιτέθηκαν βίαια οι εργάτες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», γνωστών «ηθικών και νόμιμων» συμφερόντων…


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως γίνεται ο ΟΑΕΔ να επιδοτεί το "μεροκάματο"(νυχτα-μερα) ανθρώπων που σκοπό έχουν να μην επιτρέψουν κάτοικους της Β/Α Χαλκιδικής να πάνε στο βουνό?
Αυτή την "τέχνη" επιδοτεί ο ΟΑΕΔ να μάθουν?

nikos είπε...

Εμφύλιος για το χρυσό στη Χαλκιδική


http://www.makthes.gr/news/reportage/85727/

Ανώνυμος είπε...

καραγκιοζακο στο 4κ 29...δν θα μιλας γιας το τιμιο ψωμι των μεταλλωρυχων...οι ανθρωποι αγωνιζονται για το μεροκαματο και τυποι σαν κ σενα θελουν να τους το κοψουν...σε 1 μηνα εγιναν 160 πρωσληψεις ανεργων παιδιων δν σ λεει αυτο κατι ρεεεεεεεεε?τ εργο θα γινει και ολος ο νορμαλ κοσμος ειναι με τις θεσεις εργασιας και κατα της ανεργιας...σα δν ντρεπεσε οικολολαμογιο....

nikos είπε...

πράγματι ζούμε δύσκολες στιγμές και χρόνο οπού ένας παλαβός και πλήρως ανισόρροπος σήμερα δήμαρχος χθες τέως Υφυπουργός Ελληνικής Δημοκρατίας, σήμερα επικεφαλής 400 μισθοφόρων ,απελπισμένων στην φτωχιά και ανέχεια που τους επέβαλε με τις απόφασεις του, εργατών προωθεί εμφυλιακή σύγκρουση σε μια περιοχή γενέτειρα του ..για να αποδείξει και να επιβεβαίωσει την χρηματιστηριακή αξία της επιλογής του .
Απέναντι του μια ομάδα 40 ατόμων που παλεύουν για να κρατήσουν την πραγματική οικονομική αξία της περιοχής ύψους 20 δις Ευρώ.
Πράγματι είναι στα καλά του και οι υποστηριχτές αυτών των διεργασιών και συγκρούσεων και φαντάζουν ότι κέρδισε ποτέ η “τρέλα” ,βαρβαρότητα, ανηθικότητα κλπ με την λογική!!!! και πραγματική Αξία !! .
Διαβάστε λίγο Αριστοτέλη ,Μαρξ ,Κοπερνικο ,Α.Σμιθ ,Ο. Λαγγε

Ανώνυμος είπε...

Χατζηαβατη 6.23 πρόσεχε.Θα πνιγεις στα ίδια σου τα σάλια. οι θέσεις για τις οποίες μιλάς εκτός από πρόσκαιρες θα είναι και καταστροφικές για πολύ περισσότερες, μια για πάντα στην περιοχή.Άνοιξε τα μάτια σου και κοίτα παρακάτω...
Χ. Ράιχενμπαχ: Ανάπτυξη της γεωργίας, της ενέργειας και του τουρισμού, περιορισμός των δαπανών στην Υγεία
14:03, 24 Μαρ 2012 | tvxsteam tvxs.gr/node/89074

Οι τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και του τουρισμού παρουσιάζουν την σημαντικότερη αναπτυξιακή δυναμική για την Ελλάδα, σημειώνει ο επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel»

Η σημερινή εποχή Χατζηαβατη είναι δύσκολη για τους περισσότερους Έλληνες.Είναι όμως και βούτυρο στο ψωμί για τις πολυεθνικές που θέλουν να ξεσκισουν σαν αρπαχτικά την Ελλάδα.Παραδειγματίσου από την στάση των κάτοικων του Κιλκίς της αν.Μακεδονίας της Θράκης.
Κούνα το κεφαλάκι σου πρώτα, και μετά τα χέρια σου γιατί εξόρυξη στις Σκουριές δεν πρόκειται να κάνεις.....

αποσπασμα απο Ο Χατζηαβάτης
www.karagkiozis.com/char_xatziav.htm
Χατζηαβατης-«Ακούσατε, ακούσατε, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες και Οθωμανοί,..». Έτσι χώνεται στη σκηνή, καλώντας τους απανταχού υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ουχί μόνον, ο Χατζηαβάτης, ο τελάλης του Πασά, Ο «άσπονδος» φίλος του Καραγκιόζη έχει τον ακριβώς αντίθετο από αυτόν χαρακτήρα:

Κόλακας και συμβιβασμένος, οσφυοκάμπτης και δειλός, καταρτισμένος για όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά δρώμενα. Έλληνας πλαγίως βολεμένος και ξεπουλημένος: «Πολυχρονεμένε μου Πασά, ο Θεός να μου κόβει μέρες και να σας δίνει χρόνια...»
Η φωνή του μακρόσυρτη, με μια γλοιώδη χροιά, εκφράζει τη δουλικότητα του. Τελικά, ο Χατζηαβάτης υπάρχει στη σκηνή χάρη στη μακροθυμία του Καραγκιόζη, κατά τον ίδιο τρόπο που όλοι εμείς ανεχόμαστε κάθε είδος ρουφιάνου κατανοώντας την αδυναμία του, αντί να τον λιθοβολούμε...
Ωστόσο είναι αυτός που φέρνει τα νέα στον Καραγκιόζη, ο οποίος στο τέλος καταλήγει να ρίχνει ένα καλό χέρι ξύλο στον «Χατζατζάρη», όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί,....

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕ ΜΑς ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟ ΣΑς ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΛΟς Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗς..ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙς ΚΑΙ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑς ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΘΡΗΝΙΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ..ΝΑ ΞΕΡΕΙς ΟΜΩς ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΠΛΙΟΞΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙς ΤΟ ΘΕΛΕΙ Τ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ....ΟΙΚΟΛΟΛΑΜΟΓΑΚΙΑ...ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΓΑΠΑς ΕΣΥ ΤΟΝ ΚΑΚΚΑΒΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ....ΕΙΣΤΕ ΓΙ ΑΓΕΛΙΑ ...ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΟΙΚΟΛΟΛΑΜΟΓΙΟΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟ ΚΑΛΕς ΜΙΖΕς ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΟΛΕΜΑ ΣΤΟ ΔΙΜΟΣΙΟ ΗΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙς ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ.......

nikos είπε...

με δεδομένη
1.την πρωτόγνωρη ύφεση σε ένα κράτος της Ε.Ε. Την Ελλάδα όπου το 2011 έπιασε το -17,5% και για το 2012 η πρόβλεψη μου είναι- 23,6% (μόνο οι ανώμαλοι προωθούν ακριβές λύσεις σε καιρό φτώχειας)
2.Η απόφαση της Ινδίας για αποπληρωμή σε χρυσό του Ιρανικού πετρελαίου ακολουθεί η Κίνα
3.τα αμιγώς τεχνικά θέματα
4.φούσκα ήταν και έσκασε, πάμε παρακάτω.
Το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση λέει ότι θα βάλει 5-6 fast track το θεωρώ ή μπλόφα (όταν σε ρωτάει ο Τυραννόσαυρος Ρεξ αν πετάνε οι Τυραννόσαυροι, του λες "ό,τι πείτε εσείς κύριε Schäuble Ρεξ"), ή Χατζηαβατισμό. Όπως έβγαλαν καλύτερη την υπό χρεωκοπία HDW, και υπέγραψε ο Χριστοδουλάκης Αρ.Παχτουλης Σημιτης χιχχι

nikos είπε...

“θαύμασα” στην κυριολεξία την περιγραφή των γεγονότων της άλλης πλευράς και ιδιαίτερα
.”…. η αστυνομία «έλαμψε» δια της απουσίας της, είναι γεγονός, που ενδεχομένως να αποδίδεται στα σημεία των ……υφεσιακών καιρών που διανύουμε.”

http://politesaristoteli.blogspot.com/2012/03/blog-post_25.html

συνεχίζοντας ..

δεν έχω δει παρόμοια” ευαισθησία” των 3… “Σωματίων” για την ....έλλειψη Βιβλιαρίων Επαγγελματικού Κινδύνου των Εργαζομένων στον “Ελληνικό Χρυσό ”
http://politesaristoteli.blogspot.com/2012/03/blog-post_25.html

πράγματι ...έχουμε να κάνουμε με “επαγγελματίες ” συνδικαλιστές και το "λαμπρό" μέλλον εργασίας τους είναι .. εξασφαλισμένο

nikos είπε...

αναρωτιέμαι ακόμα …είναι δυνατών να μας κυβερνούν ..Αιουνουχη !!!!Ναι αιουνουχη τύπου Αρ.Παχτας ,Ζωγραφος @ΣΙΑ @ κλπ ...στην Χαλκιδική ???? Αίσχος!!!

nikos είπε...

Συνέλαβαν και τον … Γ. Καραμπελιά !!!

http://www.antinews.gr/2012/03/25/153369/

nikos είπε...

Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δε πιάνει
http://www.youtube.com/watch?v=cVEM04-7OuQ