ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γιατί Δημοκρατική Αριστερά;

Πάνος Γρηγοριάδης - Θεολόγος Καραδήμος

Χαλκιδική τόπος μαγικός, που όμως υποφέρει. Ποιός φρόντισε γι αυτό; Το ίδιο το κράτος! Μέσα από δασοκτόνους νόμους, διεφθαρμένες υπηρεσίες, πελατειακές λογικές, σωρεία πράξεων αλλά και παραλείψεων. Η ανυπαρξία στοιχειώδους σχεδιασμού, άφησε την περιοχή, έρμαιο στα οργανωμένα εργολαβικά συμφέροντα και στις κερδοσκοπικές πρακτικές των κάθε λογής «επενδυτών» της. Στο όνομα της ανάπτυξης συντελέστηκε ένα πρώτου μεγέθους οικολογικό έγκλημα, δυστυχώς χωρίς τιμωρία και με επιπτώσεις, σε πολλές περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες.
Από την άλλη μεριά της όχθης, ένα μειοψηφικό κίνημα αντίστασης, ευαισθητοποιημένων και με οικολογική συνείδηση πολιτών, μετράει τις λιγοστές του δυνάμεις. Σε κάποιες περιπτώσεις παρεμβαίνει δυναμικά, σε κάποιες άλλες παρακολουθεί ως ανήμπορος θεατής το «βιασμό» που συντελείται μπροστά στα μάτια του. Πρωτοβουλίες υπήρξαν κατά καιρούς με αρκετό ενθουσιασμό μάλιστα, υπήρξαν και νίκες σημαντικές, αλλά σιγά - σιγά ατόνησαν με τη πάροδο του χρόνου. Τι έφταιξε; Πολλοί λόγοι. Το έλλειμμα αλήθειας, η κρυμμένη ιδιοτέλεια, το προσωπικό όφελος έναντι του συλλογικού. Κυριότερος ίσως εξ΄ αυτών «ο παραγοντισμός», το κοινώς «αρχηγιλίκι» που κατατρέχει αυτή τη χώρα από γεννησιμιού της. Η κούραση εν τέλει για την απουσία διαχρονικών αποτελεσματικών λύσεων.
Στην ίδια πραγματικότητα και ο κατακερματισμός των κομμάτων που από «φύση και θέση» υπερασπίζονται την υπόθεση περιβάλλον. Το σάπιο πολιτικό σύστημα που έφερε τον τόπο σε αυτό το ξεπεσμό, είναι εδώ, ακέραιο!!! Η διεστραμμένη αντίληψη που θεωρεί την φύση και τη Γή ως προϊόν χρηματιστηρίου και τον άνθρωπο ως εκμεταλλευτή της, καλά κρατεί.
Και τώρα εκλογές!!!
Τι κάνουμε; Πρωτίστως είναι θέμα συνείδησης του καθενός ξεχωριστά. Οι υπογράφοντες, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις συμπορευτήκαμε στα ψηφοδέλτια με το νεοσύστατο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Εκεί, πιστεύαμε, πως είναι ο φυσικός μας χώρος, μια και τα οικολογικά ζητήματα είναι ταυτόσημα με τη ζωή μας, είναι ο αέρας που αναπνέουμε, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και συστατικό στοιχείο του καθημερινού μας πολιτισμού. Δυστυχώς πολύ γρήγορα, σε αυτό το κόμμα, το περιτύλιγμα ενδιέφερε περισσότερο από το περιεχόμενο. Συστατικές αρχές της οικολογίας ξέφτισαν, αλαζονικές συμπεριφορές ξεδιπλώθηκαν και κυριάρχησαν διαχειριστικές λογικές κομματικού μικροαστισμού. Η διαφορετική σκέψη άρχισε να γίνεται πρόβλημα!
Στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, έγινε περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανές ότι οι ανθρώπινες ανάγκες πάνε χέρι-χέρι με τις ανάγκες της φύσης. Η οικολογική εγρήγορση που απαιτείται, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός που χρειαζόμαστε, η ανθρώπινη ανεκτικότητα που μας τρέφει, η κριτική σκέψη που μας εξυψώνει, η πολιτική ωριμότητα που θα μας προχωρήσει, είναι κάποιες από τις αξίες που μπορεί κανείς να διακρίνει στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Επιπλέον είναι το μόνο κόμμα που δεν ομφαλοσκοπεί, δεν αυτοπεριθωριοποιείται, δεν κρύβεται σε εύκολες αντιθέσεις και διαμαρτυρίες, αλλά επιλέγει κυβερνητική πρόταση! Γιατί πολύ απλά: οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας δεν μπορεί να παίρνονται ερήμην μας. Ε, δεν αξίζει να δώσουμε στη Δημοκρατική Αριστερά τη δύναμη να τα αποδείξει όλα αυτά; Η αξιοπρέπεια της ζωής μας και ο σεβασμός στο περιβάλλον έχουν τον πολιτικό τους τόπο. Είναι ο τόπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πάνος Γρηγοριάδης - Θεολόγος Καραδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: