ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Σκάνδαλο Πόρτο Καρράς: Απλόχερη βοήθεια στον Κ. Στέγγο














Εδώ και χρόνια, έχουμε ανοιχτό μέτωπο ενάντια στον ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς Κ. Στέγγο που βάζει λυτούς και δεμένους για να νομιμοποιήσει την άδεια 199/2010 και να μπορέσει να οικοδομήσει 585 βίλες σε δάσος 17.500 στρεμμάτων στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. Πρόκειται για το δάσος που πήγε να αποχαρακτηρίσει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χ. Πάχτας, με την περιβόητη ντροπολογία που είχαν καταθέσει έντεκα πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οσο αναπνέουμε θα παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε για να χαλάσουμε τα σχέδια του Κ. Στέγγου και των παραγόντων, αυτοδιοικητικών και κυβερνητικών.
Την περίοδο από το 2008 μέχρι τον Ιούλη του 2010, ο Κ. Στέγγος ασκεί πιέσεις προκειμένου οι δασικές υπηρεσίες της πρώην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Χαλκιδικής να παρανομήσουν και με πράξη χαρακτηρισμού να αποχαρακτηρίσουν το δάσος των 17.500 στρεμμάτων. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν τόλμησαν να αποχαρακτηρίσουν το δάσος. Σʼ αυτή τη θετική εξέλιξη, χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, συμβάλαμε καταλυτικά και εμείς.
Ο Κ. Στέγγος, όμως, δεν παραιτήθηκε από το στόχο του αποχαρακτηρισμού του δάσους. Κατέφυγε σε τοπικούς παράγοντες της Χαλκιδικής και στον πρώην νομάρχη Χαλκιδικής και νυν δήμαρχο Πολυγύρου Α. Ζωγράφο. Ολοι αυτοί έδρασαν παράνομα και πέτυχαν να βγει το Σεπτέμβρη του 2010 η άδεια 199, με την οποία ο Κ.Στέγγος μπορούσε να χτίσει τις 585 βίλες.
Πρώτος ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λαφαζάνης, στις αρχές Νοέμβρη του 2010, με καθυστέρηση δύο μηνών, αποκαλύπτει αυτή την καραμπινάτη παρανομία, με προφανή στόχο να μην εκλεγεί δήμαρχος ο Α. Ζωγράφος και όχι για να προστατέψει το δάσος από την παράνομη δόμηση. Εμείς αξιοποιήσαμε την καταγγελία Λαφαζάνη και συνεχίσαμε τις αποκαλύψεις μας.
Ετσι, ο δήμαρχος Πολυγύρου Α. Ζωγράφος και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη αναγκάστηκαν να παρέμβουν και να δώσουν εντολή στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Πολεοδομίας Χαλκιδικής Μ. Τοτικίδη νʼ ανοίξει το φάκελο της περιβόητης άδειας 199/2010. Μετά από πολύμηνη έρευνα ο Μ.Τοτικίδης εξέδωσε την απόφαση 1294/ οικ/04-05-2011, με την οποία αναστελλόταν η άδεια 199/ 2010. Αυτή η απόφαση εξόργισε τον ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς, που κατέφυγε στη βοήθεια του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θ. Σιώκο.
Η ακυρωτική απόφαση της άδειας 199/2010 βγήκε στις 4 Μάη του 2011 και μετά από λίγες μέρες έλαβε γνώση η «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Αντί όμως η εταιρία να κάνει προσφυγή έγκαιρα και μέσα στις προθεσμίες των 15 ή των 30 ημερών, που προβλέπονται, προσέφυγε στις 24 Ιούνη του 2011. Προσέφυγε εκπρόθεσμα, γιατί περίμενε από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση 5/2011 του Βʼ Τμήματος του ΝΣΚ, ενώ παράλληλα ήταν σίγουρη, ότι ο Θ. Σιώκος θα έκανε δεκτή την προσφυγή της και δεν θα έθετε ζήτημα εκπροθέσμου στο χρόνο προσφυγής.
Ο Θ. Σιώκος έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρίας του Κ.Στέγγου με το ανυπόστατο επιχείρημα, ότι ο Μ. Τοτικίδης δεν ήταν αρμόδιος να ακυρώσει την άδεια 199/2010! Για να μην πλατυάζουμε, θυμίζουμε ότι με δημοσιεύματά μας αποδείξαμε, ότι ο Μ. Τοτικίδης ήταν ο καθʼ ύλην αρμόδιος να υπογράψει την ανάκληση της άδειας και ότι ο ισχυρισμός Σιώκου ήταν προσχηματικός.
Ο δήμαρχος Α. Ζωγράφος, αντί νʼ ακολουθήσει την πεπατημένη, δηλαδή να εκδώσει καινούργια απόφαση ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Μ. Τοτικίδη, αντί να του δώσει εντολή να εκδώσει νέα απόφαση για την ανάκληση της άδειας 199/2010, ξεμπερδεύοντας έτσι με τις μηχανορραφίες του Θ. Σιώκου, προτίμησε να καταθέσει εκπρόθεσμη προσφυγή στη Βʼ Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Επόμενο ήταν η Ειδική αυτή Επιτροπή να εκδώσει στην 9η συνεδρίασή της, της 19ης Δεκέμβρη 2011, απόφαση με την οποία χαρακτήρισε την προσφυγή Ζωγράφου ως εκπρόθεσμη.
Εμείς την απόφαση αυτή την πήραμε στις 3 Μάη του 2012. Αρχικά, επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Α. Ζωγράφο για να τον ρωτήσουμε σε τι ενέργειες θα προβεί. Μας απάντησε, ότι θα εκδώσει νέα απόφαση, για να δώσει τις αρμοδιότητες στον Μ.Τοτικίδη, ότι θα στείλει την απόφαση αυτή στο ΦΕΚ (κάτι που δεν χρειάζεται, γιατί αυτές οι αποφάσεις δεν δημοσιεύονται στο ΦΕΚ) και ότι θα δώσει σχετική εντολή στον Μ. Τοτικίδη.
Μέχρι τώρα εκδόθηκε μόνο η απόφαση για τις αρμοδιότητες του Μ. Τοτικίδη (στο πλαίσιο απόφασης για όλους τους προϊσταμένους υπηρεσιών του Δήμου). Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όμως, μέχρι την Τετάρτη 9 Μάη, δεν είχαν ενημερωθεί από τον Α. Ζωγράφο προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για να ξαναεκδοθεί απόφαση ακύρωσης της άδειας 199/2010.
Αυτές οι κινήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε αθώες. Ανοίγουν το δρόμο στο Κ. Στέγγο να οικοδομήσει τις 585 βίλες. Επιβάλλεται, λοιπόν, ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος της Πολεοδομίας Χαλκιδικής Μ. Τοτικίδης να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να ακυρώσει, για μια φορά ακόμη, την άδεια 199/2010.

Αναδημοσίευση από http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=16864&pos=4&cat_id=48

Δεν υπάρχουν σχόλια: