ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στην Ελλάδα



Μετεξεταστέα η Ελλάδα στην πάταξη της διαφθοράς

Απόλυτη ανεπάρκεια στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στην Ελλάδα διαπιστώνει η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν μόνο μία από τις 27 συστάσεις που είχε απευθύνει η Επιτροπή πριν από δύο χρόνια.
Ως εκ τούτου η Επιτροπή κατά της διαφθοράς αποφάσισε να θέσει την Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση μέχρι το τέλος του έτους
Ανάμεσα στους λόγους που αναφέρονται στην έκθεση και συνδράμουν στην ατιμωρησία των υπευθύνων για εγκλήματα διαφθοράς, είναι η απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου στη δημόσια διοίκηση, η έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων, η ελλιπής οργάνωση των αρχών επιβολής του νόμου και η υπερβολική βραδύτητα της δικαιοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά τις συστάσεις, οι ελληνικές αρχές:


α) Δεν θεσμοθέτησαν ευρύτερα το αδίκημα της διαφθοράς για δικαστές, κατηγόρους και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τις οποία δεν υπάρχει ποινικοποίηση του αδικήματος της διαφθοράς.


β) Δεν κατάργησαν την προθεσμία παραγραφής που υπάρχει για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων που κατηγορούνται για διαφθορά και δεν κατήργησαν τη νομική φόρμουλα που επιτρέπει την παύση της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία ότι η δίωξη αυτή ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.


γ) Δεν διασφάλισαν, μέσω της νομοθεσίας, την διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους αλλά γενικότερα.


Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι η συμμόρφωση με τη σύσταση αυτή θα απαιτούσε μια αλλαγή στο Σύνταγμα, η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν από το 2013.


Η Ελλάδα υποστήριξε ότι όλες οι ρυθμίσεις για την ποινικοποίηση της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που καταρτίζεται αλλά δεν έχει υποβληθεί ακόμα.


Στην έκθεση περιλαμβάνεται ακόμη ο ισχυρισμός των ελληνικών αρχών ότι, σε απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια αγανάκτηση, πολλοί εισαγγελείς έχουν προσπαθήσει να παρακάμψουν το εμπόδιο της ειδικής παραγραφής, κατηγορώντας πρώην υπουργούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.


Η GRECO, ωστόσο, επιμένει ότι η ειδική παραγραφή είναι ακόμα σε ισχύ και εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη δίωξη των εν ενεργεία και πρώην μελών των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα αδικήματα δωροδοκίας και διαφθοράς, όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι ελληνικές αρχές.


 

Οι "πρωταθλητές" της διαφθοράς
 
Το "πρωτάθλημα" διαφθοράς για το 2011 κερδίζουν ο τομέας της Υγείας, οι Εφορίες, οι Πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.
Ο κ. Ρακιντζής -στη διάρκεια του 2011- εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393.
Εξετάστηκαν 608 υποθέσεις διαφθορά στις Εφορίες, 162 για κρούσματα στον τομέα της Υγείας, 122 υποθέσεις σε πολεοδομίες και 83 υποθέσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.
 
Ο κ. Ρακιντζής επέμεινε στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, καθώς έτσι του αφαιρείται η δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, συνεπώς, με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται η ατιμωρησία.
 
Συνάντηση με Παπούλια
«Δεν μεγάλωσε η διαφθορά στο Δημόσιο, αλλά αποκαλύπτεται και, ενδεχομένως, τιμωρείται, καθώς αρχίζουν να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είμαστε σε καλό δρόμο» ανέφερε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, οποίος του παρέδωσε την ετήσια έκθεσή του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να μάθει για όσα δήλωσε ο κ. Ρακιντζής σχετικά με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του.
«Γίνονται δύο βήματα μπρος κι ένα πίσω. Μου αφαίρεσαν τις αρμοδιότητες να κάνω ενστάσεις στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων με το επιχείρημα ότι τα νέα συμβούλια θα συγκροτηθούν από δικαστές».


«Παράδοξο. Και τι κάνετε;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας.

«Το ζήτησα αλλά έχουν τόσα επείγοντα προβλήματα που δεν ασχολούνται με αυτά» απάντησε ο κ. Ρακιντζής.

Αναδημοσιεύσεις από το Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: