ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Έσκασε η χρυσή «φούσκα» του ΥΠΕΚΑ

 
 
Της  Βάλιας Μπαζού, από το ΠΟΝΤΙΚΙ
Έσκασε η χρυσή «φούσκα» του ΥΠΕΚΑ
Τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ που διαφήμιζαν την περιβαλλοντικά προηγμένη Φινλανδία θέλοντας να πείσουν τους «ιθαγενείς» ότι τα μεταλλεία χρυσού είναι κάτι περισσότερο από θείο δώρο, τώρα, μετά την τρομακτική καταστροφή που προκάλεσε το ορυχείο της Talvivaara Mining Company, σφυρίζουν αδιάφορα και ψελλίζουν δικαιολογίες του συρμού.
Γιατί η Φινλανδία, από την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, βιώνει  τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή στην ιστορία της όταν παρατηρήθηκε σημαντική διαρροή νερού, 5.000 – 6.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, με υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ουρανίου. Και η διαρροή σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε όταν εμφανίστηκε ρήγμα στη λίμνη αποβλήτων του ορυχείου.
Η περίπτωση της Φινλανδίας είναι ταυτόσημη με την περίπτωση της Χαλκιδικής:
-Στη Φινλανδία όπως και στην Ελλάδα η λειτουργία του ορυχείου παρουσιάστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο ασφαλείς επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα γεμίσουν εκατομμύρια το δημόσιο ταμείο.
-Στη Φινλανδία όπως και στην Ελλάδα υπήρξαν αντιδράσεις από διαφορετικές φωνές και φόβοι για την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που είναι συνώνυμη με τη λειτουργία τέτοιων μονάδων.
-Στη Φινλανδία όπως και στην Ελλάδα όσοι εξέφραζαν διαφορετική γνώμη καταγγέλθηκαν ως προβοκάτορες και εχθροί της ανάπτυξης της χώρας.
-Στη Φινλανδία όπως και στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές και η εταιρεία υποστήριξαν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει δώσει όλες τις λύσεις για να μην υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις.
Μόνο που εκεί, στη χώρα - πρότυπο του ΥΠΕΚΑ, η δεξαμενή αποβλήτων έσκασε αποκαλύπτοντας τη φούσκα και το παραμύθι της ασφαλούς επένδυσης…
Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί περιγράφει σε μια συγκλονιστική επιστολή ο Jehki Härkönen, μέλος της Greenpeace Φινλανδίας. Μια επιστολή που αξίζει να τη διαβάσουν όλοι και κυρίως η προηγούμενη και σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που με ελαφριά καρδιά αποφασίζουν για την καταστροφή ενός τόπου στο όνομα της σωτηρίας του.
Ιδού η επιστολή – κραυγή αγωνίας και απελπισίας:
«Στην αρχή, το ορυχείο Talvivaara ήταν σαν ένα όνειρο. Μία νέα αρχή. Μία πηγή απασχόλησης και περισσότερων εσόδων από φόρους για τη βόρεια Φινλανδία. Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός, όταν λειτούργησε το νέο ορυχείο στο Kainuu, περίπου 550 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Ο Pekka Perä, ένας πρώην υπάλληλος της φινλανδικής εταιρίας εξόρυξης Outokumpu είχε αγοράσει την περιοχή απο τον πρώην εργοδότη του για 1 ευρώ!
Η περιοχή είχε θεωρηθεί μη αποδοτική οικονομικά, αλλά ο  Perä ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ‘Αναγέννηση της εξόρυξης’. Είχε μια ολοκαίνουρια μέθοδο βιοδιύθισης που θα του επέτρεπε  να εξάγει μικροσκοπικές συγκεντρώσεις υλών. Το όνειρο δεν κράτησε πολύ και η αφύπνιση ήταν σκληρή.
Το ορυχείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβρη του 2008 και τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν το επόμενο καλοκαίρι. Οι τουριστικές επιχειρήσεις γύρω από το ορυχείο παραπονέθηκαν ότι το ορυχείο μύριζε σαν κλούβιο αυγό, απωθώντας τους πελάτες τους.
Καθώς η εταιρία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράξενης μυρωδιάς, άρχισαν να εμφανίζονται πολύ χειρότερα προβλήματα. Η δεξαμενή νερού που χρησιμοποιούσαν για τα απόβλητα άρχισε να έχει διαρροές για πρώτη φορά το 2008. Η επόμενη διαρροή εντοπίστηκε το 2010. Οι λίμνες κοντά στο ορυχείο έγιναν αλμυρές. Επίσης, οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κοντά στο ορυχείο έδειξαν ότι τα επίπεδα συγκέντρωσης καδμίου και νικελίου είχαν κατά πολύ ξεπεράσει τα επίσημα επίπεδα ασφαλείας. Και τον περασμένο Μάρτιο, ένας εργάτης που δεν φόρεσε προστατευτική μάσκα πέθανε εισπνέοντας υδρόθειο, την αιτία της μυρωδιάς “κλούβιου αυγού”.
Όλοι ήξεραν γι αυτό το περιστατικό, αλλά η επιβλέπουσα αρχή, το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης, Μεταφοράς και Περιβάλλοντος Kainuu δεν έκανε τίποτα στην ανεύθυνη μεταλλευτική εταιρία. Τώρα λένε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι, γιατί δεν είχαν ούτε τα μέσα ούτε τις ικανότητες γι' αυτό.
Τελικά, την Κυριακή (4/11/2012) η κατάσταση βγήκε εντελώς εκτός ελέγχου. Όλα τα απόβλητα του ορυχείου κατέληξαν σε μια τεράστια δεξαμενή αποβλήτων, όπου περιέχονται βαρέα μέταλα, επικίνδυνα χημικά και ουράνιο. Ο πάτος αυτής της πισίνας ράγισε και το σοβαρότατα ρυπασμένο νερό άρχισε να διαρρέει κατά χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά ώρα. Το όνειρο είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε απόλυτο εφιάλτη. Ακτιβιστές της Greenpeace πήραν δείγματα από το ρυπασμένο νερό. Το ίδιο έκανε και η Φινλανδική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ακόμα πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είναι επικίνδυνη.
Το ρυπασμένο νερό έχει ήδη πλημμυρίσει αρκετά χιλιόμετρα μέσα από ρέματα και ποτάμια. Οι γύρω όρμοι και οι λίμνες έχουν ρυπανθεί με τοξικό νικέλιο.
Οι όμορφες λίμνες και τα ποτάμια με γλυκά νερά είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχει η Φινλανδία. Κανείς δεν πίστευε ότι θα άφηναν κάποιον να τα δηλητηριάσει. Αλλά το έκαναν. Οι άνθρωποι στην περιοχή νιώθουν ανίσχυροι και φοβούνται το πόσιμο νερό. Πλέον είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε το ορυχείο και να κάνουμε τους υπεύθυνους να ανακοινώσουν πώς σκοπεύουν να εγγυηθούν ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.
Και εσείς, αγαπητοί αναγνώστες, δείτε το αυτό σαν μάθημα: να ανησυχείτε όποτε κάποιος λέει ότι μπορεί να βγάλει λεφτά εκμεταλλευόμενος τη φύση. Να είστε έτοιμοι να αγωνιστείτε. Βεβαιωθείτε ότι οι αρχές εκπληρώνουν τα αληθινά καθήκοντά τους και υπερασπίζονται το μέλλον μας. Αυτοί είναι συνήθως δύσκολοι αγώνες, αλλά είναι απαραίτητοι. Μόνο έτσι θα αποφύγετε τον εφιάλτη που ζούμε στην Talvivaara.»

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χμ, σοβαρο. αλλα πωσες φορες θα πουμε για να εμπεδωσετε οτι εδω δεν εχει κυανιο? Ουτε ουρανιο εισαστε.. δυσλεκτικοι?
Στο κατω κατω, καντε ακομη λιγο υπομοη , βγαινει το Στε, που δεν ξεχναει οτι δεν εχει κυανιο....

Ανώνυμος είπε...

1:33
Δηλαδή μας λες ότι στο Στρατώνι δεν χρησιμοποιείτε κυάνιο;
Ο ίδιος ο Στρατουδάκης το παραδέχτηκε!
Και άντε! Άσε το κυάνιο! Το αρσενικό; Που είναι και χειρότερο; Τα όξινα νερά; Το τεράστιο ποσοστό σκόνησ θείου και βαρέων μετάλλων;
Άνθρωπέ μου δες τι γίνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου και μετά γράψε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνω, γιατι δεν θα πέσω σε λαικισμό.Δεν τον παω καθόλου τον λαικισμο. Ξέρω πολυ καλα οτι στο Στρατωνι υπαρχει χρηση και στην Ολυμπιαδα οταν δουλευε.
και παλι θα υπαρξει για τα θιουχα. Μα το ειδαμε και στον Τελογλου, αυτο μου λες. μα δεν χριαχετε να μου το πει. Τα θιουχα δεν γινετε αλλιως, αφου το ξερεις. Αν εισουν καλα πληροφοριμενος , θα ηξερες οτι το εμλουτισμενο ιλικο απο Κιλις θα ερχετε εδω , στο flash smelting .Εγω δεν πουλαω δημαγογια
Τι λεω εγω? για την "φουσκα" του Υπεκα. οταν λεμε πορφυρικα -υπαρχει το ανευ κυανιου. αλλωστε αν δεις το video ( το "καλό! με τα οπλα!!) τι λεει ο Τολης. "μη γελειωμασε, ο χαλκος τους νιαζει, τωρα που πηγαι στα υψοι. Οποτε, ας σταματησουμε να λεμε βλακιες για κυανιο , στην επεκταση, γιατι απο τα 30 χρονια που ζησαμε, δεν ειδαμε καμια κατασροφη με το κυανιο, ΟΥΡΑΝΙΟ, και αλλα. Εχουμε καλη μνυμη για ολα , το πως ξεκινησε το antigold-κυανιο και βαλε και βαλε ..οσπου εφτασε να στηριζει τον Συριζα. Ανθρωπε εσυ που μου γραφεις,οι τελειως χαζοι ανθρωποι και δημαγογια πεθαναν, θαψε και εσυ μερικα πραγματα. καλο θα κανεις στο εαυτο σου , πανω απο ολα.
αν "εβλεπα" γενικα τι γινετε στην ανθρωπινη ζωη , θα επρεπε να αυτοκτωνησω, κι ομως το παλευω. αυτη ειναι η φιλοσοφια μου.
κι ακομα κατι για την σκονη. με απασχολησε και εμενα, μονο που δεν προβληθηκε αρκεα οτι το εδαφος το οποιο θα ανατηναζετε, θα καταβρεχετε!....
το αρσενικο ,που ειπες στην Ολυμπιαδα, λες αν ητανε τωσο τραγικα , ΔΕΝ ΘΑ ΦΩΝΑΖΕ Η ΚΑΔΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ? Βαλε το μυαλο να σκεφτει και οχι μονο να ακουει...
Πειστευεις οτι ο Μυλιωπουλος δεν τα αρπαξε? γιαυτο σου λεω , σκεψου, δεν ειναι αναγκη να το διατυμπανιζεις , αλλα σκεψου , για να μην εσθανεσε αυριο προδωμενος.Αλλα οχι απο μενα, απο αυτους που θεορεις φιλους.

Ανώνυμος είπε...

Άντε κυάνιο δεν έχει. Πως θα γίνει βέβαια ο αρχικός εμπλουτισμός, πριν το flash smelting, θα το δούμε.
Σκόνη έχει;
Θείο μπόλικο έχει;
Διοξείδιο του θείου από την καύση, έχει;
Αρσενικό έχει;
Μολυσμένα νερά έχει;
Όξινη απορροή έχει;
Όξινη βροχή, έχει;
Καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους έχει; Και τα υπόλοιπα στρέμματα από γύρω που θα γεμίσουν σκόνη, δεν μετράνε;
Πτώση υδροφόρου ορίζοντα έχει;
Γελοία μεταλλευτικά δικαιώματα (μόλις 1,5% για έτοιμο προϊόν), έχει;
Όλα αυτά φαίνεται πως δεν υπάρχουν για τους Εφιάλτες της ίδιας της πατρίδας τους.

Ανώνυμος είπε...

να σου απαντησω αλλιως. μετα απο τωσα χρονια στην ολυμπιαδα, εχει ψαραδες, ψαρια, τουρισμο, φανταστικα βουνα με μανιταρια.και πολυ θυμωμενο κοσμο με τον Τολη...
τι λες ρε ανθρωπε για τα θιουχα..για τα μικτα θιουχα? αφου ειδες οτι θα το κανουν H2So4. Ta πορφυρικα εχουν ca +au. που το βλεπεις το S...
το θεμα ειναι οτι πιστευεις στην καταστροφη,στην Ελλαδα την καθηστεριμενη. ετσι σου ειπανε? ξερεις πωσοι μεγαλυτεροι απο την νεολεα εκει σε σας, δεν τολμουν να μιλησουν αλλα ειναι ακρος αντιθετοι με τον πολιτικη του Τολη. σκεψου το αλλιως. Πιστευεις οτι δεν ειναι παγκοσμια πολιτικη δυναμη οι οικολογοι? ........τι αλλο να σου πω για να σκεφτεις.( οχι να σε αλαξω) τιποτα αλλο. Πανω απο ολα εχω εμπιστωσηνη στο δικο μου μυαλο. Δεν μπορει να εχω εμπιστωσηνη στον Τολη, ειναι σαν να ακύρωνε την 16 χρονη πορια του , να παραδεχτει οτι μπορει να μην ειναι ακριβως ετσι. υστερα ρε ανθρωπε, πηστευεις οτι δεν θα κανουμε μαζι ολοι μαζι την επανασταση να αφησουμε να μας γαμ..καποια εταιρια? ΟΧΙ φυσικα. μαζι μπορουμε πολλα, οχι να παμε κοντρα στις μαλακιες ενας προς τον αλλων. δεν εχει δικιο ο Τολης και αρνηστε να το παραδεχτειτε.
Μια ερωτηση. ΖΗΤΗΣΕ ΣτΕ ο Τολης. απο οτι φενετε ..θα βγει υπερ μας. τι θα κανουμε? ..το σκεφτηκες? Τα οπλα και το αιμα?..επειδη αρνητε να δεχτει οτι εχασε? Που ζουμε? ειμαστε φανατησμενοι σαν τους Αραβες?.....ολοι κανουν λαθος μονο ο Τολης και το διευθαρμενο ΑΠΘ...ετσι δεν παμε μπορστά, ετσι μενεουμε στα παλια τα σκατενιοσαπια.ανευ ΑΟΖ να χανουν δουλεια ιδιοτικη εργατες και ολοι κλανε τον δημοσιο υπαλληλο. ΕΤΣΙ ΘΑ παει η ελλαδα μπροστα? Με τα παιδια κατωτερου θεου? Δεν σε πιστευω!!!!!!! ( Και ειναι και γερος ο Τολης-...αυτο λεει πολλα!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ με τον λαικισμό και τις άλλες εξυπνάδες. Μάθε να γράφεις πρώτα ελληνικά και μετά να αραδιάζεις επιχειρήματα. Αγράμματε. Αλλά με τέτοιες ικανότητες, μόνο για κει είσαι.

Ανώνυμος είπε...

δεν ειμαι αγραμματη, απλος δεν γραφω καλα την Ελληνικη. αυτο δεν σημενει οτι δεν ξερω τι μου γινετε καιουτε παπαγαλιζω οπως εσυ.

Ανώνυμος είπε...

μπορει να εχω πολυ μεγαλθτερη μορφωση απο σενα......:D