ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αρνητική η Greenpeace στα μεταλλεία χρυσού.

Καλησπέρα σε όλους, καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία σας με την Greenpeace και να σας ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση του ερωτήματός σας. Μόλις βγάλαμε σχετική ανακοίνωση για το θέμα. Για ο,τι άλλο χρειαστείτε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Με εκτίμηση Γιάννης Παρασκευόπουλος
Ελληνικό γραφείο της Greenpeace

H ανακοίνωση της Greeenpeace.
H καλύτερη άμυνα είναι η (δημιουργική) επίθεση
 
Οι ‘μάχες’ που κλιμακώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις Σκουριές της Χαλκιδικής εξαιτίας της αντίθεσης της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού, επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο ή πολύ όλοι φοβόμαστε: Η ‘αναπτυξιακή’ πολιτική της κυβέρνησης (τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης), όχι μόνο δεν εμπνέει και συντάσσει την κοινωνία πίσω από ένα πειστικό όραμα, αλλά αντίθετα τη διχάζει.
Με τις επιλογές τους αυτές, οι κυβερνήσεις αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας και επιλέγουν να ευνοούν τους λίγους. Οι αριθμοί πάνω από τους ανθρώπους!
Το σκηνικό της σύγκρουσης μπορεί να μην είναι γνωστό στους περισσότερους,  αυτού του είδους οι ειδήσεις άλλωστε δεν φιλοξενούνται σε πρωτοσέλιδα και κεντρικές ιστοσελίδες, πλην εξαιρέσεων. Η εικόνα όμως της σύγκρουσης είναι για τους περισσότερους από εμάς από οικεία έως και βιωματική. Από τη μία μεριά κάτοικοι όλων των ηλικιών που διαμαρτύρονται και από την άλλη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που – όπως φαίνεται από σχετικές μαρτυρίες και στοιχεία – κάνουν χρήση βίας με προφανή σκοπό τη διάλυση της κινητοποίησης με βία, χημικά, προσαγωγές και συλλήψεις.
Αυτή είναι η ίδια κυβέρνηση που σχεδιάζει σε λίγες μέρες ένα ακόμα -καίριο- πλήγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την επιβολή έκτακτου τέλους αναδρομικού χαρακτήρα και πάγωμα των οικιακών φωτοβολταϊκών. Που προωθεί νέες επενδύσεις στο λιγνίτη, εγκλωβίζοντας την οικονομία και την κοινωνία στο πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη για ηλεκτροπαραγωγή και που φέρνει με νέες τροπολογίες, fast track διαδικασίες για την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων και δημόσιων γαιών. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτωπα που η πολιτική ηγεσία δημιουργεί και που η Greenpeace αγωνίζεται με ειρηνικές δράσεις να κερδίσει.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούνται πειστικές εναλλακτικές προτάσεις από εμάς στα σχέδια για καταστροφικές επενδύσεις που ωφελούν τους λίγους εις βάρος της κοινωνίας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς. Στα σχέδια για νέες επενδύσεις στο λιγνίτη η Greenpeace προωθεί επενδύσεις σε ΑΠΕ στον οικιακό τομέα. Στα σχέδια για περισσότερο πετρέλαιο και νέες εξορύξεις, πιέζουμε για περισσότερη εξοικονόμηση και λιγότερη ενεργειακή φτώχεια. Μπροστά στις δραματικές ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων διατροφής, δείχνουμε το δρόμο για επιστροφή στην ελληνική γη με βιώσιμες καλλιέργειες, όπως κτηνοτροφικών φυτών για ελληνικές ζωοτροφές. Μπροστά στους χιλιάδες ψαράδες που χάνουν τις δουλειές τους, επειδή ερημώνουν οι θάλασσές μας, αγωνιζόμαστε μαζί τους για θαλάσσια καταφύγια και θάλασσες γεμάτες ζωή.
Ο πιο σύντομος δρόμος για την ακύρωση οποιασδήποτε επένδυσης είναι να αποδειχθεί ότι δεν είναι η πιο αποδοτική οικονομικά, πολύ περισσότερο ότι υπάρχουν πολύ πιο επωφελείς εναλλακτικές για το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα συνολικά.
Τα σχέδια για εξόρυξη χρυσού δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η τοπική κοινωνία πρέπει να το εκμεταλλευθεί, προτείνοντας εναλλακτικές που σέβονται τις τοπικές ιδιομορφίες και ικανοποιούν όχι μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτήν την προσπάθεια θα βρει πολλούς συμμάχους, ακαδημαϊκούς, οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς, ακόμα και επιχειρήσεις. Σίγουρα θα βρει και την Greenpeace. 

Δημήτρης Ιμπραήμ

Συντονιστής Εκστρατειών της Greenpeace

Από το blog ThessalonikiMesaApoEikones

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα από μονή της η μεταλλουργεία χρυσού καταστρέφει εκτός απο το περιβάλλον και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.....
-Με βάση την αξιολόγηση της ΜΠΕ, η οποία δόθηκε προς διαβούλευση, και των άλλων διαθέσιμων στοιχείων, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. θεωρεί ότι το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν είναι αειφόρο, αφού θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, η οποία διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο (οι αρχαιολογικοί χώροι μάλιστα περιλαμβάνουν και την γενέτειρα του Αριστοτέλη) και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.(ΣΠ,ΑΠΘ)-

Ανώνυμος είπε...

Από εδώ και πέρα το θέμα της εξόρυξης χρυσού, θέλει εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στη διαχείριση του. Επειδή έχει γίνει πλέον αρκετά γνωστό, ο κάθε πικραμένος προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τη δική του "αντζέντα". Ακόμη και καλές απόψεις προωθούνται με λάθος τρόπο, πατώντας πάνω σε αυτό. Και αντιστρόφως, κακές απόψεις επίσης προωθούνται με φαινομενικά "καλό" τρόπο. Προσοχή στα υποσυνείδητα μιμίδια, όπως αυτά που έσπειρε χτες η εκπομπή του Alpha, που μόνο αθώα δεν ήταν. Από τις δεκάδες ερωτήσεις που θα μπορούσε να είχε να κάνει ο δημοσιογράφος, ένας ήταν ο καημός του: η προβολή της διχόνιας!
Άλλοι πάλι, αντί να συμβάλλουν στο όλο θέμα με επιστημονικές έρευνες, ως όφειλαν, αερολογούν μιλώντας γενικά και προωθώντας κυρίως αυτό πάνω στο οποίο έχουν επενδύσει προσωπικά.
Το πανηγύρι μόλις ξεκίνησε.