ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ο αγώνας της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΌΛΩΝ ΜΑΣ


Εκδήλωση - συζήτηση για τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική πραγματοποίησαν τη Δευτέρα η Λαϊκή Επιτροπή, ο Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Ανέργων της Ε΄ διαμερισματικής κοινότητας Θεσσαλονίκης
Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Ζιώγας, Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας του Α.Π.Θ. και Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στην εκδήλωση εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους κάτοικους της Χαλκιδικής, αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για συντονισμό όλων των φορέων της περιοχής στην βάση κειμένου που ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρευρισκομένους.

Το ψήφισμα:
«ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει στα σπλάχνα της, στο υπέδαφος της όλα τα βασικά και τα δευτερεύοντα μέταλλα. Υπάρχει Χρυσός και Άργυρος που αποτελούν εθνικό απόθεμα. Είμαστε πλούσια χώρα. Η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου μας  εκτιμάται, μαζί με τους υδρογονάνθρακες, σε 1,5 τρισ. ευρώ.
Το βασικό ζήτημα όμως είναι:
Σε ποιόν ανήκει αυτός ο πλούτος;
Ανάπτυξη για ποιόν; Για το κέρδος ή για τον άνθρωπο;
Για μας δεν υπάρχει θέμα τιμήματος.
Η Χαλκιδική και η Θράκη αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, όσον αφορά την "επένδυση", αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά τον αγώνα των κατοίκων.
Η επένδυση 1,1 δισ. € της "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε." θα της αποδώσει 10-12 δισ. €, σε περίπου 7 χρόνια, ενώ πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης δόθηκαν έναντι 11 εκατ. €. Με απλά λόγια χαρίστηκαν.
Παρά την κατηγορηματική αντίθεση του ΤΕΕ Β. Ελλ., Επιτρ. Περιβ. ΑΠΘ, Επιτροπές Καθηγητών Γεωπονικού Τμήμ., Δασολογίας και Κτηνιατρικής σε περιβάλλον, κατοίκους, εργαζόμενους, οικονομία της περιοχής (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, αλιεία), η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ επιταχύνει διαδικασίες αδειοδότησης τέτοιων δραστηριοτήτων, προβάλλοντας το καρότο, το τυράκι, των θέσεων εργασίας (αριθμός;, συνθήκες;, απολαβές;), παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά (CN, H2SO4, As).
Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.
Υπάρχει η αρνητική εμπειρία από Μποδοσάκης, TVX, αλλά και η Κορώνεια, η ΠΕΣΙΝΕ, ο Ασωπός, η Πτολεμαΐδα που μας στερούν την αυταπάτη ότι θα είμαστε η εξαίρεση! Το κεφάλαιο, η εκμετάλλευση, το κέρδος λειτουργούν αμείλικτα, σε βάρος κατοίκων και περιβάλλοντος.
Τεράστιοι όγκοι πετρωμάτων θα εξορύσσονται, θα αλέθονται εν υγρώ (υγρή λειοτρίβηση) και θα υφίστανται εκχύλιση με κυανιούχα υδατικά διαλύματα. Αυτόματα ολόκληρη η ποσότητα των πετρωμάτων θα καθίσταται απόβλητο της διαδικασίας. Έμφορτη κυανίου θα αποτίθενται σε χώρους.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση πλημμύρας στην περιοχή των χώρων εναπόθεσης αποβλήτων ή αλλού και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την διαφυγή επικίνδυνων ουσιών στα νερά της περιοχής; Να θυμηθούμε ότι στην πλημμύρα στις 10-2-2010, το σύνολο της περιοχής κατακλύστηκε. Το βροχομετρικό ύψος ανήλθε στα 160 mm.
Η εξόρυξη και επεξεργασία 25.000 tn πετρώματος ημερησίως, απαιτεί αντίστοιχα 2.500 m3 νερού ημερησίως, με άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Πριν από την υγρή επεξεργασία εκπέμπονται εκατοντάδες τόνοι σκόνης βαρέων μετάλλων.
Από τις μονάδες παραγωγής θειϊκού οξέος (H2SO4), η έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του θείου (SO2) είναι κάτι λιγότερο από μισό τόνο την ημέρα, υπεύθυνο για την όξινη βροχή, με τις γνωστές συνέπειες στην βλάστηση, στην κτηνοτροφία, το θαλάσσιο περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και φυσικά την υγεία των κατοίκων της περιοχής, μονίμων ή τουριστών.
Η περιοχή στην οποία πρόκειται να κατασκευασθεί το έργο είναι υψηλής σεισμικότητας (υπενθυμίζουμε τον καταστροφικό σεισμό της Ιερισσού το 1932 μεγέθους 7,2 R με επίκεντρο το ρήγμα του Στρατωνίου), ενώ υπάρχουν και πολλαπλά ενεργά ρήγματα. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μεγάλης οικολογικής καταστροφής (βλ. Baia Mare –Ρουμανία). Έγινε αντισεισμική μελέτη;
Η τρομοκρατία στη Χαλκιδική μετά τις πρόσφατες γνωστές προβοκάτσιες, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Δημιουργούν τράπεζα βιολογικών προσωπικών δεδομένων (DNA) Γενετικού Υλικού, ακόμα και από 15χρονα παιδιά, μετά από προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα. Προσπαθούν να σπάσουν το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων. Να δείξουν στους «επενδυτές» ότι μπορούν να τιθασεύουν τον απείθαρχο λαό. Και γιατί όχι, προβάρουν τη βία που θα χρησιμοποιήσουν ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι, σε όποιον αγωνίζεται για το ψωμί του.
Δεν θα τους περάσει.
Δεν θα μας φοβίσουν.
Θα τους σταματήσουμε.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά:
  • Η επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός" δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν ελληνικοί και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι.
  • Η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, σήμερα, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα όσο και τα μεταλλεία. 
  • Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στη Χαλκιδική, όπως αντίθετοι είμαστε και στις άλλες περιοχές της χώρας.
  • Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πρέπει να κατανοήσουν ότι σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Ούτε ταυτίζονται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς.
  • Η θέση τους είναι στην ίδια πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδική, της Θράκης, του Κιλκίς, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Ο αγώνας της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΌΛΩΝ ΜΑΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: