ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η Θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας για την επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική






05.04.2013


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Για την επένδυση του εργοστασίου, εμείς δεν θα φωνάξουμε «Ζήτω» και «Γειά».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όχι μόνο δεν χαιρετίζει την επένδυση, αλλά ενώνει τη φωνή της και παίρνει θέση με τους κατοίκους, που αγωνίζονται με απειθαρχία και ανυπακοή για το δίκιο τους και τα δικαιώματα τους.  Προτείνουμε σήμερα να καταλήξει σε θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση.

Είμαστε μια χώρα που έχει στα σπλάχνα της, στο υπέδαφος της όλα τα βασικά μέταλλα (Fe, Al, Cu, Pb) και τα δευτερεύοντα (Ni, Cr, U, Mo, Mn). Υπάρχει Χρυσός και Άργυρος που αποτελούν εθνικό απόθεμα. Είμαστε πλούσια χώρα, δεδομένου ότι η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου, της χώρας  εκτιμάται, μαζί με τους υδρογονάνθρακες, σε 1,5 τρις ευρώ. Ενώ η αντίστοιχη αξία στην περιοχή μας εκτιμάται σε εκατοντάδες δις ευρώ.

Σε ποιόν ανήκει αυτός ο πλούτος;
Ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν;
Προς όφελος ποιας τάξης;  Για το κέρδος ή για τον άνθρωπο;

Για μας δεν υπάρχει θέμα τιμήματος.

Η Χαλκιδική και η Θράκη αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, όσον αφορά την «επένδυση», αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά τον αγώνα των κατοίκων.

Οικονομική παράμετρος:
Η επένδυση 1,1 δις € της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» θα της αποδώσει 10-12 δις €, μόνο από Au σε περίπου 7 χρόνια, ενώ πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης δόθηκαν έναντι 11 εκατ. €. Όχι, δεν κάνουμε λάθος στην τάξη μεγέθους.

Ποιες οι συνέπειες;  Επιγραμματικά αναφέρουμε:
Κατηγορηματική αντίθεση του ΤΕΕ Β. Ελλ., Επιτρ. Περιβ. ΑΠΘ, Επιτροπές Καθηγητών Γεωπονικού Τμήμ., Δασολογίας και Κτηνιατρικής σε περιβάλλον, κατοίκους, εργαζόμενους, οικονομία της περιοχής (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, αλιεία).

Όμως, ενώ στη Θράκη η Τοπική Διοίκηση έχει πάρει θέση ομόφωνη κατά της επένδυσης, εδώ και μήνες, η δική μας περιφέρεια αρνούνταν να συζητηθεί, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συγχρόνως η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ επιταχύνει διαδικασίες αδειοδότησης, τέτοιων δραστηριοτήτων, προβάλλοντας το καρότο, το τυράκι, των θέσεων εργασίας (αριθμός;, συνθήκες;, απολαβές;), παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά (CN, H2SO4, As). Άκρως επικίνδυνες ενώσεις που στις τεράστιες ποσότητες που προβλέπονται, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Η μέθοδος της εταιρείας της Φιλανδίας, «αιφνίδια τήξη», αφορά απόληψη χαλκού και νικελίου. Σε τι κλίμακα εργαστηριακή ή βιομηχανική θα χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος από τη «Χρυσός ΑΕ» όταν η  απάντηση της Φιλανδικής εταιρείας τον Ιούλιο του 2011, είναι ότι η μέθοδος δεν ενδείκνυται στην απόληψη Χρυσού. 


Οι ιδιώτες μεταλλειοϊδιοκτήτες όλον τον περασμένο αιώνα έδωσαν δείγμα γραφής με την στήριξη των πολιτικών τους υπαλλήλων και κυβερνήσεων, το πώς εννοούν την επιχειρηματική τους δράση, τη δράση της αγοράς: ληστρική, ανορθολογική εκμετάλλευση με συνέπεια τα τεράστια διαχρονικά οικολογικά εγκλήματα, το βιασμό της φύσης και της υγείας των εργαζομένων.

Η συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία στην περιοχή, Μποδοσάκης, TVX, αλλά και η Κορώνεια, η ΠΕΣΙΝΕ, ο Ασωπός, η Πτολεμαΐδα μας στερούν την αυταπάτη ότι θα είμαστε η εξαίρεση! Το κεφάλαιο, η εκμετάλλευση, το κέρδος λειτουργούν αμείλικτα, σε βάρος κατοίκων και περιβάλλοντος. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που στηρίζετε ως στελέχη κομμάτων, που ομνύετε όρκους πίστης στους νόμους και στις αξίες της ελεύθερης αγοράς, του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Τεράστιοι όγκοι πετρωμάτων θα εξορύσσονται, θα αλέθονται εν υγρώ (υγρή λειοτρίβηση) και θα υφίστανται εκχύλιση με κυανιούχα υδατικά διαλύματα. Αυτόματα ολόκληρη η ποσότητα των πετρωμάτων θα καθίσταται απόβλητο της διαδικασίας. Έμφορτη κυανίου θα αποτίθενται σε χώρους.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση πλημμύρας στην περιοχή τελμάτων, των χώρων εναπόθεσης αποβλήτων ή αλλού και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις από την διαφυγή επικίνδυνων ουσιών στα νερά της περιοχής, αφού από την εμπειρία μας που αφορά την πλημμύρα στις 10-2-2010, το σύνολο της περιοχής κατακλύστηκε τη μέρα αυτή, και το βροχομετρικό ύψος ανήλθε στα 160 mm.

Η εξόρυξη και επεξεργασία 25.000 tn πετρώματος ημερησίως, απαιτεί αντίστοιχα 2.500 m3  νερού ημερησίως, με άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Πριν από την υγρή επεξεργασία εκπέμπονται εκατοντάδες τόνοι σκόνης βαρέων μετάλλων.

Από τις μονάδες παραγωγής θειϊκού οξέος (H2SO4), η έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του θείου (SO2) είναι 150 tn/έτος. Κάτι λιγότερο από μισό τόνο την ημέρα, σε αέρια μορφή, που είναι ιδιαίτερα δραστική δημιουργώντας σημαντικές ποσότητες θειικού οξέος στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα πέφτει με μορφή όξινης βροχής, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες στην βλάστηση, στην κτηνοτροφία, το θαλάσσιο περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και φυσικά την υγεία των κατοίκων της περιοχής, μονίμων ή τουριστών.

Η περιοχή στην οποία πρόκειται να κατασκευασθεί το έργο είναι υψηλής σεισμικότητας (υπενθυμίζουμε τον καταστροφικό σεισμό της Ιερισσού το 1932 μεγέθους 7,2 R με επίκεντρο το ρήγμα του Στρατωνίου), ενώ υπάρχουν και πολλαπλά ενεργά ρήγματα. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μεγάλης οικολογικής καταστροφής (βλ. Baia Mare –Ρουμανία).

Ο ελληνικός αντισεισμικός κανονισμός (ΕΑΚ 2000) αναφέρει ότι:
«Εν γένει δεν επιτρέπεται η δόμηση κτισμάτων σπουδαιότητος Σ2,Σ3 και Σ4 στην άμεση γειτονία σεισμοτεκτονικών ρηγμάτων που θεωρούνται σεισμικώς ενεργά».

Σύμφωνα με τον πίνακα 2.3 του ΕΑΚ 2000, οι ειδικές βιομηχανίες εντάσσονται στην κατηγορία σπουδαιότητας Σ3. επομένως θα πρέπει να γίνει πλήρης και αναλυτική ειδική σεισμολογική μελέτη. Έγινε αυτή η μελέτη; Και τι προβλέπει;

Έχουμε ως δεδομένο ότι στους πολφούς της μεταλλουργίας του χρυσού παραμένουν  ποσότητες κυανιόντων προσροφημένων στη στερεά φάση του τέλματος αφού οι μέθοδοι αποτοξικοποίησης δεν τις αδρανοποιούν πλήρως.


Ο πολφός απορρίπτεται με pH 10,5 στη λίμνη τέλματος η οποία έχει μεγάλη επιφάνεια. Από τη στιγμή αυτή το pH της λίμνης είναι περιβαλλοντικά εξαρτώμενο λόγω της δράσης αρχικά του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Γρήγορα πέφτει στα επίπεδα 8 έως 8,5. Μετά παρέλευση χρόνου στη λίμνη τέλματος αρχίζει και επιδρά ο βιολογικός παράγων. Τα βακτηρίδια ρίχνουν  ακόμη την τιμή του pH μέχρι ακόμη και την τιμή 6. Στις περιοχές αυτές της ενεργού οξύτητας επέρχεται ανεξέλεγκτη δράση των προσροφημένων κυανιόντων στη στερεά φάση του πολφού.

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Η τρομοκρατία είναι κατάσταση στη Χαλκιδική μετά τις πρόσφατες γνωστές προβοκάτσιες. Δημιουργούν τράπεζα βιολογικών προσωπικών δεδομένων (DNA) Γενετικού Υλικού, ακόμα και από 15χρονα παιδιά, μετά από προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα.

Είχαμε επιβολή του δόγματος: «Νόμος και Τάξη», σε όλο το μεγαλείο, με μαστίγιο και κνούτο. Το ΚΚΕ, που στηρίζει την «Λαϊκή Συσπείρωση», ήταν παρόν σε όλες τις κινητοποιήσεις από τη δεκαετία του ’90 στη Χαλκιδική και συμπαραστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής κατά της λειτουργίας του εργοστασίου χρυσού.

Ως Κόμμα καταθέσαμε, για το όργιο αυτό καταστολής και τρομοκρατίας Επίκαιρη Ερώτηση στη βουλή, που επρόκειτο να συζητηθεί τη Δευτέρα 11.03.2013, αναβλήθηκε, την επαναφέραμε και πάλι αρνήθηκε να απαντήσει η κυβέρνηση και γι αυτό την καταγγείλαμε στο κοινοβούλιο και στο λαό.

Φίλες και φίλοι, κυρίες  και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση», την οποία πανελλαδικά στήριξε, έγκαιρα προειδοποίησαν ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν ελληνικοί και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οτι η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα όσο και τα μεταλλεία. Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στη Χαλκιδική, όπως αντίθετοι είμαστε και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πρέπει να κατανοήσουν ότι σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Ούτε ταυτίζονται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, και δεν αφορούν μόνο στην επένδυση στο χρυσό. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική, εκτός από την επένδυση στο χρυσό υπάρχει και το κομμάτι των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Και είναι προφανές ότι τέτοιου τύπου επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να συγκρούονται.

Είναι αλήθεια, ότι σε συνθήκες βαθιάς παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους, εξωθούν ένα τμήμα της εργατικής τάξης απέναντι σε ένα άλλο. Και «πατούν» στο έδαφος που διαμορφώνει τη συνείδηση η κυρίαρχη ιδεολογία, ότι για να υπάρχει παραγωγή πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν και καπιταλιστές, επενδύσεις. Η ίδια η καπιταλιστική πραγματικότητα, που ριζώνει βαθιά στις συνειδήσεις την αντίληψη περί δήθεν  αναγκαιότητας ύπαρξης ατομικής ιδιοκτησίας, η συγκάλυψη της εκμετάλλευσης, ενισχύει τέτοια φαινόμενα. Ταυτόχρονα το τεράστιο φάσμα της ανεργίας είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σ' αυτό.

Οι ευθύνες κυβερνήσεων και κομμάτων για τις συνέπειες αυτές, είναι προφανείς. Αποτελέσματα  της δική σας πολιτικής, είναι τα γεγονότα της αντιπαράθεσης στην τοπική κοινωνία. Η δήθεν ανησυχία και τα δάκρυα στην αίθουσα αυτή αποτελούν απόδειξη υποκρισίας.  

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία είναι και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης, που ζουν και θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας. Η θέση τους είναι στην ίδια πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδική, της Θράκης, του Κιλκίς, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Είναι ανάγκη να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα, ώστε ο ορυκτός πλούτος, ότι παρέχει η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες και αποδοχές.

Κριτήριο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι η ικανοποίηση των  κοινωνικών αναγκών, και όχι το κέρδος. Μόνο έτσι και οι ίδιοι θα καρπώνονται τον πλούτο που φτιάχνουν με τα χέρια τους, τον ιδρώτα τους, την υγεία τους. Μόνο έτσι η ζωή τους δε θα ρημάζεται από τις επιπτώσεις της σκληρής τους εργασίας.

Μέσα από εκδηλώσεις, από ανακοινώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις στην βουλή και στην περιφέρεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, το ΚΚΕ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, και όχι για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο χέρι μας είναι η πρόταση του Κόμματος να γίνει πραγματικότητα, να γίνει ζωή για μας και τα παιδιά μας. Δική μας, όλων μας και η ευθύνη.

Η παρουσία μας και το ενδιαφέρον μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση» και ως Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι δεδομένη και με την αυριανή παρουσία κλιμάκιου του ΚΚΕ στην Ιερισσό με επικεφαλής τη Γραμματέα του Κόμματος.


Η Θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας
για την επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική
05.04.2013


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Για την επένδυση του εργοστασίου, εμείς δεν θα φωνάξουμε «Ζήτω» και «Γειά».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όχι μόνο δεν χαιρετίζει την επένδυση, αλλά ενώνει τη φωνή της και παίρνει θέση με τους κατοίκους, που αγωνίζονται με απειθαρχία και ανυπακοή για το δίκιο τους και τα δικαιώματα τους.  Προτείνουμε σήμερα να καταλήξει σε θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση.

Είμαστε μια χώρα που έχει στα σπλάχνα της, στο υπέδαφος της όλα τα βασικά μέταλλα (Fe, Al, Cu, Pb) και τα δευτερεύοντα (Ni, Cr, U, Mo, Mn). Υπάρχει Χρυσός και Άργυρος που αποτελούν εθνικό απόθεμα. Είμαστε πλούσια χώρα, δεδομένου ότι η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου, της χώρας  εκτιμάται, μαζί με τους υδρογονάνθρακες, σε 1,5 τρις ευρώ. Ενώ η αντίστοιχη αξία στην περιοχή μας εκτιμάται σε εκατοντάδες δις ευρώ.

Σε ποιόν ανήκει αυτός ο πλούτος;
Ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν;
Προς όφελος ποιας τάξης;  Για το κέρδος ή για τον άνθρωπο;

Για μας δεν υπάρχει θέμα τιμήματος.

Η Χαλκιδική και η Θράκη αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, όσον αφορά την «επένδυση», αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά τον αγώνα των κατοίκων.

Οικονομική παράμετρος:
Η επένδυση 1,1 δις € της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» θα της αποδώσει 10-12 δις €, μόνο από Au σε περίπου 7 χρόνια, ενώ πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης δόθηκαν έναντι 11 εκατ. €. Όχι, δεν κάνουμε λάθος στην τάξη μεγέθους.

Ποιες οι συνέπειες;  Επιγραμματικά αναφέρουμε:
Κατηγορηματική αντίθεση του ΤΕΕ Β. Ελλ., Επιτρ. Περιβ. ΑΠΘ, Επιτροπές Καθηγητών Γεωπονικού Τμήμ., Δασολογίας και Κτηνιατρικής σε περιβάλλον, κατοίκους, εργαζόμενους, οικονομία της περιοχής (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, αλιεία).

Όμως, ενώ στη Θράκη η Τοπική Διοίκηση έχει πάρει θέση ομόφωνη κατά της επένδυσης, εδώ και μήνες, η δική μας περιφέρεια αρνούνταν να συζητηθεί, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συγχρόνως η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ επιταχύνει διαδικασίες αδειοδότησης, τέτοιων δραστηριοτήτων, προβάλλοντας το καρότο, το τυράκι, των θέσεων εργασίας (αριθμός;, συνθήκες;, απολαβές;), παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά (CN, H2SO4, As). Άκρως επικίνδυνες ενώσεις που στις τεράστιες ποσότητες που προβλέπονται, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Η μέθοδος της εταιρείας της Φιλανδίας, «αιφνίδια τήξη», αφορά απόληψη χαλκού και νικελίου. Σε τι κλίμακα εργαστηριακή ή βιομηχανική θα χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος από τη «Χρυσός ΑΕ» όταν η  απάντηση της Φιλανδικής εταιρείας τον Ιούλιο του 2011, είναι ότι η μέθοδος δεν ενδείκνυται στην απόληψη Χρυσού. 


Οι ιδιώτες μεταλλειοϊδιοκτήτες όλον τον περασμένο αιώνα έδωσαν δείγμα γραφής με την στήριξη των πολιτικών τους υπαλλήλων και κυβερνήσεων, το πώς εννοούν την επιχειρηματική τους δράση, τη δράση της αγοράς: ληστρική, ανορθολογική εκμετάλλευση με συνέπεια τα τεράστια διαχρονικά οικολογικά εγκλήματα, το βιασμό της φύσης και της υγείας των εργαζομένων.

Η συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία στην περιοχή, Μποδοσάκης, TVX, αλλά και η Κορώνεια, η ΠΕΣΙΝΕ, ο Ασωπός, η Πτολεμαΐδα μας στερούν την αυταπάτη ότι θα είμαστε η εξαίρεση! Το κεφάλαιο, η εκμετάλλευση, το κέρδος λειτουργούν αμείλικτα, σε βάρος κατοίκων και περιβάλλοντος. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που στηρίζετε ως στελέχη κομμάτων, που ομνύετε όρκους πίστης στους νόμους και στις αξίες της ελεύθερης αγοράς, του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Τεράστιοι όγκοι πετρωμάτων θα εξορύσσονται, θα αλέθονται εν υγρώ (υγρή λειοτρίβηση) και θα υφίστανται εκχύλιση με κυανιούχα υδατικά διαλύματα. Αυτόματα ολόκληρη η ποσότητα των πετρωμάτων θα καθίσταται απόβλητο της διαδικασίας. Έμφορτη κυανίου θα αποτίθενται σε χώρους.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση πλημμύρας στην περιοχή τελμάτων, των χώρων εναπόθεσης αποβλήτων ή αλλού και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις από την διαφυγή επικίνδυνων ουσιών στα νερά της περιοχής, αφού από την εμπειρία μας που αφορά την πλημμύρα στις 10-2-2010, το σύνολο της περιοχής κατακλύστηκε τη μέρα αυτή, και το βροχομετρικό ύψος ανήλθε στα 160 mm.

Η εξόρυξη και επεξεργασία 25.000 tn πετρώματος ημερησίως, απαιτεί αντίστοιχα 2.500 m3  νερού ημερησίως, με άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Πριν από την υγρή επεξεργασία εκπέμπονται εκατοντάδες τόνοι σκόνης βαρέων μετάλλων.

Από τις μονάδες παραγωγής θειϊκού οξέος (H2SO4), η έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του θείου (SO2) είναι 150 tn/έτος. Κάτι λιγότερο από μισό τόνο την ημέρα, σε αέρια μορφή, που είναι ιδιαίτερα δραστική δημιουργώντας σημαντικές ποσότητες θειικού οξέος στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα πέφτει με μορφή όξινης βροχής, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες στην βλάστηση, στην κτηνοτροφία, το θαλάσσιο περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και φυσικά την υγεία των κατοίκων της περιοχής, μονίμων ή τουριστών.

Η περιοχή στην οποία πρόκειται να κατασκευασθεί το έργο είναι υψηλής σεισμικότητας (υπενθυμίζουμε τον καταστροφικό σεισμό της Ιερισσού το 1932 μεγέθους 7,2 R με επίκεντρο το ρήγμα του Στρατωνίου), ενώ υπάρχουν και πολλαπλά ενεργά ρήγματα. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μεγάλης οικολογικής καταστροφής (βλ. Baia Mare –Ρουμανία).

Ο ελληνικός αντισεισμικός κανονισμός (ΕΑΚ 2000) αναφέρει ότι:
«Εν γένει δεν επιτρέπεται η δόμηση κτισμάτων σπουδαιότητος Σ2,Σ3 και Σ4 στην άμεση γειτονία σεισμοτεκτονικών ρηγμάτων που θεωρούνται σεισμικώς ενεργά».

Σύμφωνα με τον πίνακα 2.3 του ΕΑΚ 2000, οι ειδικές βιομηχανίες εντάσσονται στην κατηγορία σπουδαιότητας Σ3. επομένως θα πρέπει να γίνει πλήρης και αναλυτική ειδική σεισμολογική μελέτη. Έγινε αυτή η μελέτη; Και τι προβλέπει;

Έχουμε ως δεδομένο ότι στους πολφούς της μεταλλουργίας του χρυσού παραμένουν  ποσότητες κυανιόντων προσροφημένων στη στερεά φάση του τέλματος αφού οι μέθοδοι αποτοξικοποίησης δεν τις αδρανοποιούν πλήρως.


Ο πολφός απορρίπτεται με pH 10,5 στη λίμνη τέλματος η οποία έχει μεγάλη επιφάνεια. Από τη στιγμή αυτή το pH της λίμνης είναι περιβαλλοντικά εξαρτώμενο λόγω της δράσης αρχικά του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Γρήγορα πέφτει στα επίπεδα 8 έως 8,5. Μετά παρέλευση χρόνου στη λίμνη τέλματος αρχίζει και επιδρά ο βιολογικός παράγων. Τα βακτηρίδια ρίχνουν  ακόμη την τιμή του pH μέχρι ακόμη και την τιμή 6. Στις περιοχές αυτές της ενεργού οξύτητας επέρχεται ανεξέλεγκτη δράση των προσροφημένων κυανιόντων στη στερεά φάση του πολφού.

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Η τρομοκρατία είναι κατάσταση στη Χαλκιδική μετά τις πρόσφατες γνωστές προβοκάτσιες. Δημιουργούν τράπεζα βιολογικών προσωπικών δεδομένων (DNA) Γενετικού Υλικού, ακόμα και από 15χρονα παιδιά, μετά από προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα.

Είχαμε επιβολή του δόγματος: «Νόμος και Τάξη», σε όλο το μεγαλείο, με μαστίγιο και κνούτο. Το ΚΚΕ, που στηρίζει την «Λαϊκή Συσπείρωση», ήταν παρόν σε όλες τις κινητοποιήσεις από τη δεκαετία του ’90 στη Χαλκιδική και συμπαραστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής κατά της λειτουργίας του εργοστασίου χρυσού.

Ως Κόμμα καταθέσαμε, για το όργιο αυτό καταστολής και τρομοκρατίας Επίκαιρη Ερώτηση στη βουλή, που επρόκειτο να συζητηθεί τη Δευτέρα 11.03.2013, αναβλήθηκε, την επαναφέραμε και πάλι αρνήθηκε να απαντήσει η κυβέρνηση και γι αυτό την καταγγείλαμε στο κοινοβούλιο και στο λαό.

Φίλες και φίλοι, κυρίες  και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση», την οποία πανελλαδικά στήριξε, έγκαιρα προειδοποίησαν ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν ελληνικοί και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οτι η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα όσο και τα μεταλλεία. Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στη Χαλκιδική, όπως αντίθετοι είμαστε και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πρέπει να κατανοήσουν ότι σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Ούτε ταυτίζονται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, και δεν αφορούν μόνο στην επένδυση στο χρυσό. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική, εκτός από την επένδυση στο χρυσό υπάρχει και το κομμάτι των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Και είναι προφανές ότι τέτοιου τύπου επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να συγκρούονται.

Είναι αλήθεια, ότι σε συνθήκες βαθιάς παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους, εξωθούν ένα τμήμα της εργατικής τάξης απέναντι σε ένα άλλο. Και «πατούν» στο έδαφος που διαμορφώνει τη συνείδηση η κυρίαρχη ιδεολογία, ότι για να υπάρχει παραγωγή πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν και καπιταλιστές, επενδύσεις. Η ίδια η καπιταλιστική πραγματικότητα, που ριζώνει βαθιά στις συνειδήσεις την αντίληψη περί δήθεν  αναγκαιότητας ύπαρξης ατομικής ιδιοκτησίας, η συγκάλυψη της εκμετάλλευσης, ενισχύει τέτοια φαινόμενα. Ταυτόχρονα το τεράστιο φάσμα της ανεργίας είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σ' αυτό.

Οι ευθύνες κυβερνήσεων και κομμάτων για τις συνέπειες αυτές, είναι προφανείς. Αποτελέσματα  της δική σας πολιτικής, είναι τα γεγονότα της αντιπαράθεσης στην τοπική κοινωνία. Η δήθεν ανησυχία και τα δάκρυα στην αίθουσα αυτή αποτελούν απόδειξη υποκρισίας.  

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία είναι και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης, που ζουν και θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας. Η θέση τους είναι στην ίδια πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδική, της Θράκης, του Κιλκίς, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Είναι ανάγκη να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα, ώστε ο ορυκτός πλούτος, ότι παρέχει η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες και αποδοχές.

Κριτήριο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι η ικανοποίηση των  κοινωνικών αναγκών, και όχι το κέρδος. Μόνο έτσι και οι ίδιοι θα καρπώνονται τον πλούτο που φτιάχνουν με τα χέρια τους, τον ιδρώτα τους, την υγεία τους. Μόνο έτσι η ζωή τους δε θα ρημάζεται από τις επιπτώσεις της σκληρής τους εργασίας.

Μέσα από εκδηλώσεις, από ανακοινώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις στην βουλή και στην περιφέρεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, το ΚΚΕ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, και όχι για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο χέρι μας είναι η πρόταση του Κόμματος να γίνει πραγματικότητα, να γίνει ζωή για μας και τα παιδιά μας. Δική μας, όλων μας και η ευθύνη.

Η παρουσία μας και το ενδιαφέρον μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση» και ως Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι δεδομένη και με την αυριανή παρουσία κλιμάκιου του ΚΚΕ στην Ιερισσό με επικεφαλής τη Γραμματέα του Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: