ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι-Πράσινοι για τον χρυσό και την τρομοκρατία

Δήλωση της Ρεμπέκα Χαρμς για τις εξορύξεις χρυσού και Καταγγελία Μ. Τρεμόπουλου για την αστυνομοκρατία στη Β. Χαλκιδική


Η Ρεμπέκα Χαρμς συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, στις 23/9 στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στη Β. Χαλκιδική.


Ακολουθεί η τοποθέτηση της Ρεμπέκα Χαρμς:


Ρεμπέκα Χαρμς

Μέχρι χθές το βράδυ ήμουν στην Βερολίνο και συμμετείχα σε συζητήσεις για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και έχοντας αυτό στο μυαλό μου θεωρώ μεγάλη πρόκληση να βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα. Η άποψη του δικού μου κόμματος είναι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την κατάσταση στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πώς και πότε η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει να ασχοληθεί με θέματα που άπτονται της Ευρώπης και αν θέλουν να διατηρήσουν όσα επιτεύγματα έχουν καταφέρει τις τελευταίες δεκαετίες, θα πρέπει να ενεργήσουν και μάλιστα γρήγορα σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής για την Ελλάδα είναι ότι η ανεργία έχει φτάσει σε ποσοστά τα οποία είναι απαράδεκτα ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Αλλά και τα ποσοστά φτώχιας είναι σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Unisef για τα φτωχά παιδιά στην Ελλάδα. Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα συζητάμε για το σύστημα υγείας το οποίο είναι υπό κατάρρευση, και τα σχολεία τα οποία είναι αδύνατον να θερμάνουν τις αίθουσές τους το χειμώνα. Όλα αυτά συνιστούν επαρκή στοιχεία για να πειστούμε ότι επιβάλλονται αλλαγές. Όποια και αν είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επόμενες δόσεις ή τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αντληθούν πόροι από τα διαρθρωτικά και κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που προανέφερα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, επιδεινούμενο συνεχώς, είναι ο πολιτικός εξτρεμισμός στην Ελλάδα, το οποίο συναντάμε και σε άλλες χώρες αλλά κυρίως στην Ελλάδα . Είναι καλό που η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει κάποιες από τις εγκληματικές υποθέσεις αλλά αντέδρασε πολύ αργά. Θεωρώ ότι προβλήματα όπως αυτό της άκρας δεξιάς, της ΧΑ δεν μπορούν να λυθούν μόνο με την παραπομπή στα δικαστήρια αλλά μια πιο δίκαιη, κοινωνικά πιο υπεύθυνη πολιτική βασισμένη στις αποφάσεις της ΕΕ ίσως θα μπορούσε να διαβρώσει το πεδίο εντός του οποίου αναπτύσσεται η ΧΑ. Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα την πόλη της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκα και τα χωριά στο Δήμο Αριστοτέλη. Μία βασική μου ανησυχία είναι ότι η Ελλάδα της κρίσης θα πουλήσει και το φυσικό της πλούτο. Σχετικά με τα μεγάλα εξορυκτικά έργα στο Δήμο Αριστοτέλη άκουσα κάποια καλά νέα, ότι μη βίαιοι ακτιβιστές έχουν πετύχει ήδη αρκετά, και ελπίζω να συνεχίσουμε μαζί και να καταφέρουμε να αποτρέψουμε την εξόρυξη χρυσού και χαλκού στην πανέμορφη αυτή περιοχή.


Καταγγελία Μ. Τρεμόπουλου για την αστυνομοκρατία στη Β. Χαλκιδική


Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιερισσό και στη Μ. Παναγία ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας και συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απαράδεκτο το κλίμα αστυνομοκρατίας, συλλήψεων, αντιδημοκρατικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει επιβληθεί στη Β. Χαλκιδική εναντίον των πολιτών που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού γιατί υποβαθμίζει το περιβάλλον και υποσκάπτει το μέλλον της περιοχής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σταθεροί στην υποστήριξη κάθε μορφής μη βίαιης δράσης καταγγέλλουν το ότι είχαμε νέες σκηνές τρόμου, σε μια προσπάθεια να αποδείξει η κυβέρνηση τη θεωρία της των δύο άκρων. Δεν είναι όμως «άκρο» όσοι υπερασπίζονται τη ζωή αλλά όσοι δολοφονούν ή τρομοκρατούν τους αγωνιστές και την κοινωνία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: