ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΙΔΑΜΕΝ ΖΩΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΝ» ΤΟΥ ΧΡ. Μ. ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ




Δελτίο τύπου

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό η παρουσίαση του βιβλίου «Είδαμεν ζωήν ελευθέραν», που συνέγραψε ο Ιερισσιώτης Χρ. Μ. Καραστέργιος. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης», η ομάδα του περιοδικού «Κύτταρο» Ιερισσού και οι εκδόσεις «Δια βίου».

Κάτοικοι της Ιερισσού και απʼ όλη σχεδόν τη Χαλκιδική γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα διαλέξεων του «Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρο Ιερισσού» για να παρακολουθήσουν μία εκδήλωση που απέδωσε με τον πιο αυθεντικό τρόπο το πνεύμα των ημερών. Ήταν οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της Ιερισσού και των πέριξ το 1912.

Την εκδήλωση άνοιξε η εκπρόσωπος της ομάδας του περιοδικού «Κύτταρο» Ολυμπία Μαρίνου, φιλόλογος, η οποία αναφέρθηκε στο συγγραφέα Χρήστο Καραστέργιο, στα ενδιαφέροντά του και στη συμμετοχή του στα κοινά. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στη Γραμματική Καραβασιλικού, υπεύθυνη των εκδόσεων «Διά βίου» και του αισθητικά άρτιου βιβλίου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της της έκδοσής του.

Ο εισηγητής της παρουσίασης του βιβλίου Γιάννης Κ. Αικατερινάρης, αρχιτέκτων, αναφέρθηκε στη σωστή μεθοδολογία που ακολούθησε ο συγγραφέας στην ιστορική του έρευνα και εξήρε την επάρκεια της τεκμηρίωσης των απόψεών του. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στη χρησιμότητα της ορθής ιστορικής έρευνας:

«...για να αποδώσουμε το πνεύμα εκείνων των ημερών θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικότερες και περισσότερο εκλαϊκευμένους τρόπους ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων, όπως έκανε ο Χρήστος με την συγγραφή του σημαντικού για την τοπική ιστορία πονήματός του. Αναζήτησε γραπτές μαρτυρίες, ερεύνησε δυσεύρετα αρχεία, επιβεβαίωσε και έλεγξε την αλήθεια προφορικών μαρτυριών, παραδόσεων και μύθων. Μέσα από τέτοιες έρευνες θα γίνει κατανοητό στους νεώτερους το πνεύμα των ιστορικών φαινομένων του παρελθόντος, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων αιώνων. Θα γίνουν κτήμα τους, όταν παραλληλισθούν και συσχετιστούν με τα σημερινά, όταν η «ζώσα» ιστορία μπει ουσιαστικά στην εκπαίδευση. Όταν οι τότε ηρωικές πράξεις λειτουργήσουν ως παραδείγματα στις δικές τους επιλογές, όταν η ιστορία και τα κατορθώματα ηρώων του παρελθόντος τους αγγίξουν και αποκτήσουν νόημα για την δική τους ζωή...»

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν με κάθε τρόπο ενδιαφέρουσες εκδοτικές προσπάθειες βιβλίων, που αναφέρονται στη Χαλκιδική, καθώς και περιοδικών εκδόσεων από Χαλκιδικιώτες, που με την ύλη τους και την σημαντική κυκλοφορία τους προβάλουν την προικισμένη «πατρώα» γη. Για να γνωρίσουν μάλιστα οι προσελθόντες, στην πετυχημένη αυτή εκδήλωση της Ιερισσού, τέτοιες εκδόσεις, διένειμε στους ενδιαφερόμενους τα τελευταία φύλλα ή αντίστοιχα τεύχη τέτοιων περιοδικών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κίνδυνο διακοπής της έκδοσης της επί τριάντα χρόνια εκδιδομένης από τον Σύλλογο Χαλκιδικιωτών της Αθήνας εφημερίδας «Χαλκιδικιώτικα νέα», με την έκκληση να ενδιαφερθούν άμεσα οι φορείς του νομού και φυσικά οι διοικούντες για την συνέχιση της έκδοσης...

Διανομή τευχών, με αναφορά στις αντίστοιχες εκδόσεις, έγινε ακόμη και για τα περιοδικά της Χαλκιδικής «Κύτταρο» της Ιερισσού, «Πολύγυρος», «Χαλκιδικέων Πολιτεία» των Ν. Μουδανιών και «Αρναία».

Την εκδήλωση συμπλήρωσε η προβολή σημαντικών ιστορικών φωτογραφιών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: