ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου: Αθώοι και οι 14 για "στάση"

 
Συντονιστικό φορέων Σταγείρων Ακάνθου
Ολοκληρώθηκε η δίκη των 14, που συνελήφθησαν την 21η Οκτωβρίου 2012 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις Σκουριές. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν “στάση”, “αντίσταση”, “διατάραξη κοινής ειρήνης” και για έναν κατηγορούμενο “απόπειρα πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών”.
Η εισαγγελέας της έδρας δεν πείστηκε από τις μαρτυρίες των αστυνομικών και εισηγήθηκε την αθώωση όλων για την κατηγορία της στάσης και την πρόκληση σωματικών βλαβών, ενώ για έξι κατηγορούμενους εισηγήθηκε την καταδίκη τους για “διατάραξη κοινής ειρήνης”.
Το δικαστήριο αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για στάση και αντίσταση, καθώς και τον κατηγορούμενο για “απόπειρα πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών”. Σε τρεις από τους κατηγορουμένους επιβλήθηκε αρχικά ποινή 3μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, μετά όμως από πρόταση των συνηγόρων υπεράσπισης και προκειμένου η ποινή να είναι εφέσιμη, επιβλήθηκε ποινή 7 μηνών για “διατάραξη κοινής ειρήνης”.
Για εμάς οι 14 κατηγορούμενοι ήταν αθώοι από την πρώτη στιγμή. Στο εδώλιο δεν ήταν μόνοι τους. Κατηγορούμενοι ήμασταν όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε τη θυσία της Χαλκιδικής και της ζωής μας, στο βωμό του κέδρους των εταιρειών, των μικροπολιτικών φιλοδοξιών και του μοντέλου καταστροφικής “ανάπτυξης”. Κατηγορούμενοι ήταν και όλοι οι πολίτες που διαμαρτύρονται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και προστατεύοντας τα έννομα συμφέροντά τους.
Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προσωποποιήθηκε καμία κατηγορία και καταρρίφθηκε το κατηγορητήριο. Οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίες έπεσαν σε καταφανείς αντιφάσεις, δεν αναγνώρισαν κανέναν απ΄τους κατηγορούμενους και ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι η εντολή που έλαβαν ήταν να κάνουν τυχαίες συλλήψεις.
Αποδείχτηκε λοιπόν ότι το κατηγορητήριο ήταν κατασκευασμένο. Η πρόθεση των κατασταλτικών μηχανισμών και των πολιτικών προϊσταμένων τους ήταν να σταλεί ένα μήνυμα, όχι μόνο προς τους πολίτες που αντιδρούν στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά προς όλους όσοι αντιδρούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και την καταστροφή της ζωής και του μέλλοντός τους. Και το μήνυμα ήταν σαφές “Σταματήστε οποιαδήποτε δράση και σκέψη αντίστασης”. Πέρα απ΄την ποινικοποίηση των αντιδράσεων, τη στοχοποίηση πολιτών και τον εκφοβισμό που επιδιώκεται, η φιλοσοφία της “συλλογικής ευθύνης” που επιχείρησε να νομιμοποιήσει η Αστυνομία αντιτίθεται προς το Κράτος Δικαίου και είναι ένδειξη πρόθεσης απαγόρευσης κάθε πράξης διαμαρτυρίας, κατά παράβαση του Συντάγματος
Μήπως τελικά για προσβολή του κοινού περί δικαίου αισθήματος και “στάση” έπρεπε να κατηγορούνται οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ, οι εντολείς τους και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι;

Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos against gold mining

WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > https://soshalkidiki.wordpress.com/
FACEBOOK > https://www.facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > https://twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > sintfor@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: