ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Ιστορική Απόφαση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

 


Το πρώτο κρίσιμο και ουσιαστικό Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες στον Δήμο Αριστοτέλη, στον Δήμο μας, με θέμα το μεγάλο θέμα της περιοχής μας, τα μεταλλεία. Με παρουσία πλήθος κόσμου και προσκεκλημένων (επιστημόνων και θεσμικών εκπροσώπων).

Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα έχει ως εξής:

Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και στην οικονομία της περιοχής.

Σεβόμαστε τους εργαζόμενους και θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.

Επιδιώκοντας μία διαφορετική, αειφόρο ανάπτυξη για τον τόπο μας θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

Θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου αυτό έχει επιβαρυνθεί, τόσο από την εταιρεία όσο και από την πολιτεία με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Ζητούμε από την πολιτεία αποχαρακτηρισμό περιοχών από μεταλλευτικές με προτεραιότητα σε εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν είτε τουριστικά είτε στον πρωτογενή τομέα.

Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων, μελετών και κανόνων.

Διακόπτουμε τις οικονομικές συναλλαγές με τη μεταλλευτική εταιρία, με την μορφή δωρεών,  σε χρήμα, είδη και έργα, καταργώντας την υπ’ αριθμ. 332/2011 και την υπ’ αριθμ. 145/2013, αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Διεκδικούμε και επιβάλλουμε δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους.

Επειδή η αδειοδότηση ή η ακύρωση αδειών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει και είναι εκτός των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Δήμου, ως Νέα Δημοτική Αρχή, ανοίγουμε το διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις για επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για την ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.Ονειρευόμαστε όλοι μαζί από κοινού το αύριο στην περιοχή μας.

Πέρα από την ιστορική απόφαση που δηλώνει κατηγορηματικά πως η νέα Δημοτική Αρχή είναι σύσσωμη ενάντια σε κάθε επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στον Δήμο μας, αξίζει να σημειωθούν δύο πράγματα που δεν αποτυπώθηκαν στην απόφαση, αλλά που υπήρχαν στις τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων που πήραν τον λόγο:
Το ένα είναι πως ο Δήμος πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και τον δικαστικό αγώνα –στηρίζοντας παράλληλα και αυτόν των δημοτών που είναι σε εξέλιξη- για να σταματήσει αυτή την επέκταση.
Το άλλο είναι η βούληση να αρχίσει άμεσα ο διάλογος και η καταγραφή προτάσεων για τον άλλο δρόμο της ανάπτυξης που πρέπει να ξεκινήσει ο Δήμος μας, με βάση τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αλλάζοντας σελίδα και επιδιώκοντας την συνένωση του τραυματισμένου κοινωνικού μας ιστού.

Η συζήτηση έγινε με την απουσία της αντιπολίτευσης του κ. Πάχτα, όπως ήταν αναμενόμενο. Όταν έχεις λειτουργήσει χρόνια τώρα, ως υπηρέτης των συμφερόντων της εταιρείας, από την εποχή που ήσουν υπουργός, τι να βγεις να πεις και τι να υπερασπιστείς, μπροστά σε έναν κόσμο που αγωνίζεται και ματώνει για την σωτηρία του τόπου του και για να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν τα παιδιά του εδώ;
Τι να βγεις και να ψελλίσεις όταν έμαθες να μιλάς ναρκισσευόμενος και να ρητορεύεις ανούσια, αλλά μόνο από θέση ισχύος και μόνο ελέω των ΜΑΤ και όλων των μηχανισμών καταστολής;
Τι να βγεις και να πεις όταν μπορεί κάποιος να σε αποκαλεί διαπλεκόμενο «και με την άδεια του δικαστηρίου»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: