ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Το Seveso, ο Τζιτζικώστας και η Αγία Βαρβάρα

 
Τα δύο Πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που είδαν το φως της δημοσιότητας, χθες 9 Οκτωβρίου 2015, τα περιμέναμε από καιρό, καθώς οι εκθέσεις των Επιθεωρητών είχαν γίνει γνωστές από τις αρχές του 2015. Μεσολάβησαν 9 μήνες σχεδόν για να καταλήξουμε από τις Εκθέσεις στα Πορίσματα. Έλλειψη προσωπικού, έλλειψη πολιτικής βούλησης, έλλειψη παλικαριάς δημοσίων υπαλλήλων, ο φόβος της ευθύνης, ο φόβος των Σαμαρά-Βενιζέλου και της παλιννόστησής τους; Ίσως κάτι από αυτά, ή και ολίγον απ’ όλα, να συνετέλεσαν ώστε στην «Ευρωπαϊκή» μας χώρα που διαθέτει και Εισαγγελείς Περιβάλλοντος (αμ τι νομίσατε έτσι;) να χρειάστηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε οι μετρήσεις που ξεκίνησαν το 2011 (επί Παπανδρέου) να καταφέρουν να γίνουν Πορίσματα 4 χρόνια μετά (επί Τσίπρα).


Εν τω μεταξύ –όλα αυτά τα χρόνια- η «καλή εταιρεία», κάνει αγαθοεργίες με την εκκλησία αγκαλιά και υιοθεσίες σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές «ουδέτερων» δημοσιογράφων και καναλιών, άλλες χορηγίες και δωρεές σε δήμους, ποδοσφαιρικές ομάδες, σχολεία και ευαγή ιδρύματα. Παράλληλα με τις αγαθοεργίες αποπατούσε και δηλητηρίαζε τα νερά και τον αέρα της περιοχής όπου δραστηριοποιείται, ενώ απέκρυπτε (ή έλεγε ψέματα) για την επικινδυνότητα των δηλητηρίων που διαχειρίζεται.


Οι χορηγίες κι οι αγαθοεργίες είναι για το κοινωνικό πρόσωπο. Γιατί, τι την θέλει την προβολή και την διαφήμιση μια εταιρεία που δεν παράγει καταναλωτικά αγαθά για να τα αγοράζει το ευρύ κοινό; Ούτε κόκα-κόλες βγάζει, ούτε παριζάκια, ούτε μωροπάνες, για να τα προωθήσει στην αγορά με διαφήμιση. Η διαφήμιση και οι χορηγίες είναι για να λένε οι αφελείς: Τι καλή που είναι η εταιρεία!! Γιατί φωνάζουν και δεν την θέλουν οι κωλοοικολόγοι; Τόσα λεφτά μας δίνει; Τόσα καλά κάνει; Τόσα τάματα και αναθήματα στην Αγία Βαρβάρα (το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας, πολύ θα το εκτιμήσει).


Γιατί όμως απέκρυπτε την επικινδυνότητα των υλικών; Βλέπετε οι Οδηγίες SEVESO προβλέπουν άλλα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τέτοιου είδους επικίνδυνα υλικά, πράγμα που αυξάνει το κόστος κατά πολύ και μειώνει τα κέρδη, αλλά κυρίως επιβάλλουν την υποχρέωση να γίνονται ασκήσεις του πληθυσμού για να υπάρχει ετοιμότητα και γνώση των κατοίκων σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτές τις ασκήσεις, είναι που φοβόταν η εταιρεία πως θα πονήρευαν τους ιθαγενείς και θα καταλάβαιναν πως εδώ η εταιρεία κάνει πράματα επικίνδυνα για τις ζωές και την υγεία μας. Αυτός είναι και ο λόγος της απόκρυψης.


Ο ίδιος λόγος που έβαλαν στην ΜΠΕ πως θα βγάζουν το χρυσάφι με την μέθοδο Flash Smelting (και όχι με Κυάνιο), ενώ πάλι γνώριζαν πως αυτά δεν γίνονται. Σου λέει: αφού έχουμε τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες μαζί μας, έχουμε τα ΜΜΕ, είτε στηρίζοντας και στηριζόμενοι, είτε λαδώνοντας και χορηγώντας, ποιος θα τολμήσει να μας ελέγξει; Ας πάρουμε τις άδειες υποσχόμενοι και αποκρύπτοντας και μετά, είτε με τα ΜΑΤ, είτε με την Βουλή, είτε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, θα γίνει η δουλειά μας. Θα αλλάξουμε τις αποφάσεις και θα βάλουμε και το κυάνιο (όπως κάναμε και με το μετροπόντικα στην Στρατονίκη). Θα έχουμε εν τω μεταξύ διεμβολίσει τα χωριά, θα έχουμε εξαγοράσει συνειδήσεις, θα έχουμε εκτοπίσει όσους δεν συμμορφώνονται, και όλα καλά.


Που να υπολόγιζαν τότε το 2009, το 2010, το 2011, που έβγαζαν τις άδειες, πως θα έρθουν τα πάνω κάτω στην χώρα και δεν θα μπορούν να τα ελέγχουν όλα; Που να φανταζόντουσαν πως θα φύγει ο εκλεκτός Πάχτας από Δήμαρχος (και θα ελέγχεται); Που να φανταζόντουσαν πως θα φύγει ο μακροβιότερος –και παντός καιρού- Τολέρης από Διευθυντής του ΥΠΑΠΕΝ, πρώην ΥΠΕΚΑ, πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (πόσα καθεστώτα υπηρέτησε ρε ο άτιμος; Το θυμάστε εκείνο στο σχολειό: Αβραάμ εγέννησε τον Ισαάκ, Ισαάκ εγέννησε τον Ιακώβ, κλπ, κλπ, γενεές δεκατέσσερις; Κάπως έτσι κι ο Τολέρης).


Κι ήρθαν λοιπόν τα χρόνια που βγαίνουν ένα-ένα τα άπλυτα στην φόρα, για τις μεθοδεύσεις, τα ψέματα και την εξαπάτηση του κόσμου και του κράτους (λέμε τώρα). Και προσπαθούν ξανά να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αφελών και των προθύμων να πεισθούν από τα καινούργια τους ψέματα για να καλύψουν τις ανομίες τους.


Άραγε ο υποψήφιος για αρχηγός της ΝΔ και νυν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, που πολλές φορές δήλωσε με τρόπο «σαφή» και «τρομερό»: «Δε συζητούμε επενδύσεις που μπορεί να βλάψουν τη δημόσια υγεία» (να σου κόβεται δηλαδή το αίμα με την αποφασιστικότητά του, αλλά να σου ξαναπήζει με τον πολιτικαντισμό του), θα ψελλίσει κάτι;


Άραγε ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους (με 1η αυτή της Ιβήρων, που νοικιάζει και τα χωράφια της στην Ελντοράντο), θα κουνήσουν κανένα θυμιατό να ξορκίσουν την μόλυνση και την καταστροφή, ή θα εξακολουθήσουν να παίρνουν τα ενοίκια και τα δώρα;


Άραγε οι λαλίστατοι στα κανάλια συνδικαλιστές-εργαζόμενοι και οι επιστήμονες της εταιρείας, που τόσο πολύ κόπτονται πως φροντίζουν το περιβάλλον (τους είδαμε να φωνάζουν: «πρώτοι εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε και προστατεύουμε το περιβάλλον, γιατί εδώ δουλεύουμε, εδώ ζούμε») που είναι; Άκουσαν τίποτα για την μόλυνση που κάνει η μαμά-εταιρεία στην οποία δουλεύουν και πληρώνονται; Θα μιλήσουν; Αν κρίνουμε βέβαια από την αντίδραση των «Πωλητών Αριστοτέλη» που βγήκαν με ανάρτηση ”His Master Voice” και λένε πως όλα είναι καλά, θα έχουμε μια από τα ίδια. Πάλι οι οικολόγοι και οι Συριζαίοι φταίνε, πάλι αυτοί συκοφαντούν την καλή μαμά-εταιρεία, η οποία τα κάνει όλα καλά. Ούτε ρυπαίνει, ούτε μολύνει, ούτε εξαπατά, ούτε εκβιάζει, ούτε τρομοκρατεί.


Μια ερώτηση, σε όλους αυτούς, έτσι για την ιστορία: Άραγε τι τους μένει άλλο να πουλήσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: