ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού


Καλοκαίρι, και ως είθισται (χωρίς να είναι κακό) τα φεστιβάλ δροσίζουν τους επισκέπτες στις ακτές της Χαλκιδικής και αλλού. Μερικά απ’ αυτά μετρούν ήδη δεκαετίες ζωής και διακρίνονται για την ποιότητά τους, πράγμα που είναι ευρύτερα το μέγα ζητούμενο στις μέρες μας και στη χώρα μας ειδικά και επειγόντως, καθώς κατακλυζόμαστε από την ευτέλεια και το κιτς των συν-νεοελλήνων μας, αξιωματούχων και μη.
Στο Δήμο Σταγείρων – Ακάνθου, πέρα από την αξιόλογη Δημοτική μας χορωδία, οι άλλες επιδόσεις είναι πενιχρές και πεπατημένες. Εκδηλώσεις χωρίς κεντρική ιδέα, χωρίς αισθητική άποψη, χωρίς όραμα και συνέπεια. Εκδηλώσεις οι οποίες περιορίζονται στα πανηγύρια και στο τζάμπα φαί και κρασί. Εκδηλώσεις χαμηλής αισθητικής και οπωσδήποτε χαμηλής δαπάνης, που αποτυπώνουν αδρά την περί πολιτισμού άποψη και το διάτρημα των ιθυνόντων. Τα ίδια και τα ίδια, για να καταναλώσει ο κόσμος και να φύγει κι ο Δήμος από την υποχρέωση –αφού συνηθίζεται να γίνονται εκδηλώσεις και πρέπει κάτι να κάνουμε κι εμείς.
Αναζητώντας τα προγράμματα των φεστιβάλ που γίνονται στην άλλη Χαλκιδική (http://www.halkidikinews.gr/component/option,com_frontpage/Itemid,1/), –για να μην πάμε αλλού, όπου αλλάζουν τα μέτρα σύγκρισης- θα διαπιστώσουμε την μεγάλη απόσταση που χωρίζει την δική μας ποιότητα από τα φεστιβάλ της Σάνης, της Κασσάνδρας ή των Ν. Μουδανιών. Εκεί υπάρχει τουρισμός που έλκεται από τα φεστιβάλ και την ποιότητά τους. Και βέβαια εκεί βοηθούν οικονομικά οι ξενοδόχοι. Και βέβαια έχουν χώρους για εκδηλώσεις. Και βέβαια ο κόσμος που πάει εκεί, είναι άλλος κόσμος. Όλα αυτά ισχύουν σε κάποιο μέτρο. Αλλά κι αυτοί κάποτε έκαναν μία αρχή για όλα. Ενεργοποίησαν τις δυνάμεις της κοινωνίας τους και σιγά – σιγά έχτισαν και έχουν αποτελέσματα. Πάνω απ’ όλα όμως, βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι με άποψη και αισθητική και ξεκίνησαν. Δεν κάνουν τις όποιες εκδηλώσεις με την επαρχιώτικη δική μας αισθητική, την μεγαλομανία αυτοπροβολής των προέδρων - κονφερανσιέ με τα λογίδρια της δεκάρας (λίγη σεμνότητα επιτέλους).
Πρόταση: Να αναθέσουν σε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή την οργάνωση (οικονομική και καλλιτεχνική) ενός φεστιβάλ με την σαφή στόχευση, σιγά – σιγά να γίνει θεσμός. Μπορούν και τα χρήματα να βρεθούν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Αρκεί να το κατανοήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: