ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα ο Γιάννης Δραγασάκης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, Νίκος Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός σχετικά με τους αποχαρακτηρισμούς, τις παραχωρήσεις, τις ανταλλαγές ακινήτων, που σχετίζονται με τη Μονή Βατοπεδίου.
Ο Γιάννης Δραγασάκης, στην τοποθέτησή του, τόνισε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Η παραχώρηση δεκάδων δημόσιων εκτάσεων, οικοπέδων και άλλων ακινήτων στη μονή Βατοπεδίου, συνιστά μια νέα μορφή διασπάθισης και ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, που γίνεται με τη διαμεσολάβηση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τα οποία, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, ενεργούν ως κοινές κερδοσκοπικές Real Estate επιχειρήσεις.
Οι ευθύνες για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο είναι πολιτικές, διαχρονικές και δικομματικές. Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται όχι μόνο η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να υπερασπισθεί την περιουσία του, αλλά και η απουσία πολιτικής βούλησης γι’ αυτό.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η υπόθεση αυτή αρχίζει επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1999-2003 και ολοκληρώνεται επί των κυβερνήσεων της Ν.Δ.
Ιδιαίτερα σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δεν άσκησε, ως όφειλε, ούτε τις πολιτικές-νομοθετικές δυνατότητες ούτε τα ένδικα μέσα που διέθετε, αλλά παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της κυριότητας επί τεράστιων εκτάσεων περί τη λίμνη Βιστωνίδα, τις οποίες διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου με αμφισβητούμενα «χρυσόβουλα» προ της συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Ενώ επί 75 χρόνια δεν είχε τεθεί θέμα κυριότητας των σχετικών εκτάσεων, ξαφνικά χωρίς ιδιαίτερο λόγο, με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1999-2003 ουσιαστικά κατοχυρώθηκαν δημόσιες εκτάσεις ή εκτάσεις που είχαν επί δεκαετίες παραχωρηθεί σε αγρότες οι οποίοι και τις καλλιεργούσαν, υπέρ της Μονής Βατοπεδίου. Ενδεικτικό είναι ότι στις καταγγελίες που κάναμε εκείνη την περίοδο (2003) δεν υπήρξε απάντηση ούτε εισακούστηκαν εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων (εφορία αρχαιοτήτων) που διαφωνούσαν με τους όλους χειρισμούς.Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να αναιρέσει τις αποφάσεις αυτές, τις ισχυροποίησε και τις κατέστησε τελεσίδικες. Προχώρησε δε, υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, σε μια συμφωνία ανταλλαγής των εν λόγω περιουσιών που δεν ήταν άμεσα εμπορικά αξιοποιήσιμες, με αστικά και άλλα ακίνητα του δημοσίου που τελούσαν υπό τη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Με τα ακίνητα αυτά η Μονή Βατοπεδίου δεν κάλυψε κάποιες δικές της λειτουργικές ή άλλες κοινωνικές ανάγκες, αλλά άρχισε να τα εκποιεί με το αζημίωτο αμέσως μόλις ήρθαν στην κατοχή της, λειτουργώντας έτσι ως μία επιχείρηση real estate.
Μία «επιχείρηση» ωστόσο η οποία γίνεται σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και συνιστά πρόκληση για την κοινωνία, ιδίως σε μία περίοδο που στο όνομα των ελλειμμάτων του δημοσίου ζητούνται επιπλέον θυσίες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι εκτάσεις που διεκδικούσε η Μονή αποτιμήθηκαν σε υψηλές τιμές, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη και οι περιορισμοί ως προς την αξιοποίησή τους λόγω της συνθήκης RAMSAR και της ύπαρξης αρχαιολογικών χώρων. Αντίθετα τα ακίνητα που το δημόσιο έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου αποτιμήθηκαν σε χαμηλές τιμές.Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης (real estate) που έχει στηθεί με αδιαφάνεια, με τρόπο ύποπτο, με τη σύμπραξη κράτους, κυβέρνησης, Μονής Βατοπεδίου και ιδιωτών, το κάθε ακίνητο έχει τη δική του διαδρομή που από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν εξ αρχής προδιαγεγραμμένη και συμφωνημένη.
Για παράδειγμα, 52 αστικά οικόπεδα στο Δήμο Μίκρας Θεσσαλονίκης που εδόθησαν στη Μονή στα πλαίσια της «ανταλλαγής», έγιναν «μεζονέτες» από εταιρία στην οποία, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, έχουν συμφέροντα συνεργάτες της Μονής Βατοπεδίου. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν πουληθεί σε off shore εταιρία αγνώστου ιδιοκτησίας. Στην έκταση των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ετοιμάζεται «business plan” κλπ.
Ο Συνασπισμός, και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε, κατήγγειλε και εναντιώθηκε στις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις από την πρώτη στιγμή. Ήταν η πολιτική δύναμη, και επί μακρό χρόνο η μόνη, που με συνεχείς ερωτήσεις αποκάλυψε πτυχές αυτού του σκανδάλου, στάθηκε στο πλάι πολιτών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θίγονταν άμεσα από τις επιλογές αυτές {ενδεικτικός είναι ο κατάλογος των ερωτήσεων που καταθέσαμε από το 2003 μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται στο σχετικό παράρτημα}.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΜΕ
Σήμερα που το σκάνδαλο αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό, εμείς με τη σημερινή μας παρέμβαση ζητούμε:
1. Να κηρυχτούν άκυρες όλες οι συμφωνίες και οι πράξεις που έγιναν με αφετηρία την παραίτηση του δημοσίου από τη διεκδίκηση του δικαιώματος κυριότητας επί των εκτάσεων της Βιστωνίδας Λίμνης που έγιναν αντικείμενο ανταλλαγής.
2. Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και τη Μονή Βατοπεδίου.
Να αναφερθούν ένα προς ένα τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στη Μονή. Να αναφερθεί επίσης λεπτομερώς ποιες ακριβώς εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας αποτιμήθηκαν και ποιο το ύψος των αποτιμήσεων. Περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών και η ίδια η λίμνη;
3. Να διαταχθεί άμεσος διαχειριστικός έλεγχος στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ως προς όλες τις συναλλαγές που αφορούν στην υπόθεση αυτή.
4. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ενημερώσει αν η Μονή Βατοπεδίου έχει υποβάλλει Ε9 και αν έχει καταβάλλει το αντίστοιχο ΕΤΑΚ όπως έχει υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε να διαταχθεί άμεσα διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος για όλες τις εκτός της Χερσονήσου του Άθω εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.
5. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εξηγήσει έστω και τώρα γιατί συναίνεσε να παραχωρηθούν τα Ολυμπιακά Ακίνητα τα οποία προορίζονταν για τη στέγαση υπουργείων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών.
Ποιο ήταν το κόστος κατασκευής των εν λόγω ακινήτων, ποια η εμπορική τους αξία, ποια η τιμή με την οποία δόθηκαν στη Μονή, ποιος ο τελικός αγοραστής και ποια η χρήση τελικά αυτών των ακινήτων; Γιατί αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να το παραχωρήσει, δεν το πούλησε η ίδια μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού όπως είχε την υποχρέωση;
6. Ζητούμε να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς της Εκκλησίας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, να περιληφθούν διατάξεις που να καταργούν τις φορολογικές απαλλαγές της Εκκλησίας περιλαμβανομένου και του Αγίου Όρους για εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες όπως η μεταβίβαση ακινήτων, εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων, που θέσπισε η ΝΔ με το ν. 3296/2004, διότι εκτός των άλλων το υφιστάμενο προνομιακό καθεστώς λειτουργεί ως θερμοκήπιο για την ανάπτυξη διαφόρων διαπλοκών και σκανδάλων.
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
1) Στις 13/11/2003 καταθέσαμε (Γ. Δραγασάκης) γραπτή ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού για τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου. Ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε.
2) Με το σχηματισμό της κυβέρνησης Ν.Δ καταθέσαμε (Γ. Δραγασάκης) νέα ερώτηση στις 16/4/2004. Ο Υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε να επανεξετάσει την υπόθεση.
3) Με νέα ερώτησή μας (Γ. Δραγασάκης) στις 5/4/2005 καταγγέλλουμε ότι αντί επανεξέτασης το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε στη Μονή Βατοπεδίου μεγάλων εκτάσεων χωρίς το ίδιο να ασκήσει τα ένδικα μέσα που διέθετε.
4) Με ερώτησή μας (Γ. Δραγασάκης) στις 11/7/2007 αποκαλύπτουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής ανάμεσα στην ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) και τη Μονή Βατοπεδίου παραχώρησε στη δεύτερη στοιχεία. Ο αρμόδιος Υπουργός δεν καταθέτει στη Βουλή τη συμφωνία ΚΕΔ – Μονής όπως ζητούσαμε.
5) Με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος επαναφέρει το θέμα και ζητά να δοθούν από την κυβέρνηση στη Βουλή τα αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία αναγνωρίστηκαν οι διάφορες εκτάσεις στη Μονή Βατοπεδίου
6) Αμέσως μετά τις εκλογές της 16/9/07 επανήλθαμε με νέα ερώτηση (Αμμανατίδου, Δραγασάκης, Κουράκης). Ούτε και τώρα κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία, όπως ζητήσαμε ΚΕΔ – Μονής Βατοπεδίου.
7) Στις 10/1/2008, καταθέσαμε νέα ερώτηση (Ε. Αμμανατίδου) για παραχωρήσεις εκτάσεων σε δήμους της Χαλκιδικής.
8) Πρόσφατα, στις 10/7/2008, καταθέσαμε νέα ερώτηση (Ε. Αμμανατίδου) για τις ανταλλαγές εκτάσεων στην Ουρανούπολη 8.600 στρεμμάτων.
9) Πέρα από τα παραπάνω ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Α. Αλαβάνος, οι Βουλευτές, οι τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα αναφέρθηκαν στο θέμα αυτό και εξεδήλωσαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στις τοπικές αρχές και τους θιγόμενους πολίτες.
Η Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, στην τοποθέτησή της τόνισε:
«Το ιερό σκάνδαλο» που έφτασε σήμερα να ασχολείται ο Τύπος συντελείται από το 1999 τότε που η Μονή Βατοπεδίου διεκδίκησε δυναμικά με χρυσόβουλλα
• του έτους 1080 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου Βοτανειάτη
• του έτους 1329 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Παλαιολόγου του Γ’
• του έτους 1357 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγου και
• του έτους 1371 του ηγεμόνα Ιωάννη Ουγγλέση, παραλίμνιες εκτάσεις στη Λίμνη Βιστωνίδα – Νταλιάνη όπως και την ίδια τη λίμνη.
Η παραλίμνια έκταση που διεκδίκησε η Μονή Βατοπεδίου είναι 25.000 στρέμματα. Περιλαμβάνει προστατευόμενη περιοχή από τη Συνθήκη Ραμσάρ αρχαιολογικούς τόπους και αγροτική έκταση η οποία δόθηκε σε ακτήμονες πριν από 70 χρόνια. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής της Βιστωνίδας ήταν η αφορμή για να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών στις 26.7.2006 με αριθμό πρωτοκόλλου 16651 η οποία αποφασίζει να ανατεθεί στην ΚΕΔ η διαδικασία ανταλλαγής προς τη Μονή Βατοπεδίου με διαθέσιμα κάθε μορφής εδαφοκαλύψεις και χρήσεων γης, ακίνητα του δημοσίου αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ εκτός των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης.
Κανονικά το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες διότι το εν λόγω σκάνδαλο ξεκίνησε επί των ημερών του και η πρώτη έγκριση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας έγινε αποδεκτή στις 18.7.2002 και επικυρώθηκε με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών στις 5.8.2002 για την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την παραπάνω έκταση.
Αυτό δείχνει πραγματικά την πρόθεση που είχε η τότε Κυβέρνηση να μην αντισταθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Μονής Βατοπεδίου. Τώρα βέβαια κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ολοκλήρωσε το έγκλημα σε βάρος δημόσιας περιουσίας αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Από το 2003, τότε ως Συνασπισμός και στη συνέχεια ως ΣΥΡΙΖΑ έγιναν παρεμβάσεις των βουλευτών του, αλλά και του ίδιου του Προέδρου από την προηγούμενη ακόμη κοινοβουλευτική περίοδο. Συμμετείχαμε σε συλλαλητήρια κατοίκων της περιοχής του Νομού Χαλκιδικής ο οποίος αυτή τη στιγμή καλείται να δώσει 90.000 στρέμματα σε 6 Μονές του Αγίου Όρους και υπάρχουν δικαστήρια σε εξέλιξη (για να καταλάβετε την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η τοπική κοινωνία Μονές του Αγίου Όρους διεκδικούν παιδικές κατασκηνώσεις της Πρόνοιας, δημοτικά πάρκα, ιδιωτικές εκτάσεις που από αυτές ζουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι του Νομού, και βέβαια κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε όλη την Ελλάδα).
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητεί να ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια ανταλλαγής της ΚΕΔ προς τη Μονή Βατοπεδίου και να παραμείνουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σε γνώση μας είναι οι ανταλλαγές:
• Του Νομού Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Μίκρας (50 οικόπεδα, Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδίας, τα οποία ήδη έχουν πουληθεί σε εταιρία προσκείμενη της Μονής και οικοπεδοποιούνται, Τριλόφου, Άνω Σχολαρίου), Θέρμης (Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Ραιδεστού 16 οικόπεδα), Δήμου Πανοράματος (2 οικόπεδα), Δήμου Θερμαϊκού (5 οικόπεδα Δ.Δ. Νέων Επιβατών), Δήμου Ωραιοκάστρου (18 οικόπεδα), Δήμου Αγίου Αθανασίου (Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Αγχιάλου 10 οικόπεδα).
• Του Νομού Χαλκιδικής (Δήμος Σταγείρων Ακάνθου 8.600 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους στην Ουρανούπολη όπου οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη 220 στρέμματα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ιερισσού το Ξηροποτάμιο το οποίο είναι υδροβιότοπος, Σωζόπολη, Νέα Τρίγλια.
• Του Νομού Πέλλας (180 στρέμματα στον Άγιο Αθανάσιο Καϊμακτσαλάν).
• Του Νομού Τρικάλων (Γοργογύρη και Βλαχάβα στην Καλαμπάκα.
• Δήμου Μαραθώνα (Κάτω Σούλι , Κοινότητα Γραμματικού) και
• Όσον αφορά τα 1.240 στρέμματα στο Νομό Καβάλας από τη Νέα Ηρακλείτσα μέχρι το Δήμο Ορφανίου επιστράφηκαν στην ΚΕΔ χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν έγινε η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο και πήραν τα 2 Ολυμπιακά Ακίνητα τα οποία είναι γνωστό ότι τα πούλησαν εντός λίγων μηνών.
Είναι οφθαλμοφανές ότι οι ανταλλαγές δεν έχουν ολοκληρωθεί διότι έχει γίνει υπερτίμηση της παραλίμνιας έκτασης και έχουν υποτιμηθεί κατά πολύ οι αξίες όλων των υπολοίπων ακινήτων, τα οποία είναι απείρου φυσικού κάλλους και το σκανδαλώδες είναι ότι ενώ υπάρχουν έγγραφα των αρχαιολογικών υπηρεσιών αλλά και δικηγορικών συλλόγων που αντιτίθενται στη νομιμότητα όλων των συμβολαίων κανένας δεν τα λαμβάνει υπόψη.
Η κυβέρνηση με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα συμπεριφέρεται ως φοροεισπράκτορας απέναντι στα μικρομεσαία εισοδήματα και τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και την ίδια ώρα αποδεικνύεται γαλαντόμα που προσφέρει απλόχερα οικονομικά προνόμια στην Εκκλησία και εκχωρεί δημόσια περιουσία όπως στην περίπτωση του Βατοπεδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους που βλέπουν δημόσιες εκτάσεις των περιοχών τους να δίδονται με αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα στη Μονή Βατοπεδίου η οποία εκτός των άλλων εκπονεί και business plan. Η πρόκληση δεν έχει όρια ούτε από την πλευρά της Μονής αλλά ούτε και από την πλευρά της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των παλιότερων Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ζητούμε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και να σταματήσει εδώ το παζάρι των μεγάλων συμφερόντων που παίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από ρασοφόρους επιχειρηματίες.

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: