ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η μ'σάρκ'κους

Πάλι καλά να λές και να δοξάζεις

Τα παλιά τα χρόνια (δεκαετίες του ‘60 και του ’70 δηλαδή, μην πάει ο νους σας στον Κολοκοτρώνη ή στον Αριστοτέλη) στα χωριά μας, όταν πιτιρικάδες παίζαμε μπάλα στις απολιάνες και περίσσευε κανένας, καθώς χωρίζονταν οι ομάδες από τους δυο αρχηγούς –που συνήθως ήταν οι καλύτεροι παίχτες- τον βάζαμε να παίζει «μ’σάρ’κους», δηλαδή να κλωτσάει όπου ήθελε. Κι’ όπως καταλαβαίνετε αυτός που έπαιζε «μ’σάρ’κους» δεν ήταν και ο καλύτερος παίχτης. Συνήθως «μ’σάρ’κ’» έμπαιναν οι πιο άσχετοι, οι πιο μικροί στην ηλικία που είχαν μεγαλύτερο προστάτη, αυτός που είχε δικιά του μπάλα αλλά ο ίδιος δεν ήξερε μπάλα, ή ακόμα – ακόμα και κανένας καθυστερημένος που άμα δεν τον έβαζες θα σου χαλούσε το παιχνίδι, έτσι κι αλλιώς.
Γιατί σας τα λέω τώρα όλα αυτά; Παλιμπαιδισμός, θα υποθέσουν μερικοί, ή το γνωστό «άμα γερνάει ο άνθρωπος θυμάται τα παιδικά του χρόνια»; Χάσατε αμφότεροι και εξηγούμαι.
Στον Δήμο μας, των Σταγείρων – Ακάνθου, παίζεται, εδώ και λίγο καιρό, μια κωμωδία που μόνον εκείνον τον ρόλο του «μ’σάρ’κου» μπορεί να φέρει στο μυαλό μας.
Ο γνωστός οικολόγος, πολεοδόμος, περιβαλλοντολόγος, νερολόγος, μασουτολόγος, οικισμολόγος, -και ότι άλλο σε –λόγος λαχταράει η ψυχούλα σας- εσχάτως δε και Δημοτικός Σύμβουλος –με ποιόν; θα σας γελάσω, μετά το Βατοπεδινό έπος- «κλωτσάει την μπάλα» όπου να ‘ναι. Είδε κι αποείδε φαίνεται ότι «κάθε του προσδοκία βγήκε λανθασμένη!» και σου λέει, δεν βγαίνω που δεν ξαναβγαίνω Δημοτικός Σύμβουλος, θα κάνω την πλάκα μου. Έτσι συμμάχησε με την παλιά πρόεδρο του Δ.Σ εναντίον της καινούργιας και την καταγγέλλει γιατί δεν έκανε τα «δέοντα» από τότε που ανέλαβε, για να διαγραφεί μία άλλη Δημοτική Σύμβουλος που απουσίαζε «αδικαιολογήτως, κατά συρροήν και υποτροπήν», κατά την διάρκεια όμως της θητείας της παλαιάς προέδρου του Δ.Σ. Δηλαδή να τιμωρηθεί η καινούργια γιατί η παλιά δεν έπραξε το καθήκον της. Παραλογισμός πρώτης ποιότητας.
Σας μπέρδεψα; Ίσως, αλλά άμα σας παραθέσω τα έγγραφα με τις ημερομηνίες και τα «πήγαινε – έλα», τα «είπες τότε αυτό και έκανες μετά το άλλο», θα μπερδευτείτε ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό δεν τα παραθέτω –άλλωστε είναι και πολλά.
Δύο τινά μόνον θα προσθέσω:
1) Όταν υπήρχε «μ’σάρ’κους», παιχνίδι δεν γινόταν. Εάν δε αυτός που έπαιζε «μ’σάρ’κους», έπαιρνε το μέρος κάποιας από τις δυο ομάδες, συνήθως αυτή έχανε το παιχνίδι.
2) Με όλα αυτά τα ιλαροτραγικά, έτσι βγήκε σε παλιότερες εποχές η γνωστή παροιμία «Πούστηδες και παλικάρια, γίναμε μαλλιά - κουβάρια».
Υ.Γ. Ένας φίλος που το διάβασε μου θύμισε και το άλλο: "Μ'σάρκ'κους γάδαρους, ούτι ζάει, ούτι ψουφάει"

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΓΓΓ

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ο "μ`σαρκ`κους" αραγε που να εχει εξαφανισθει;Εχουμε πολυ καιρο να τον απολαυσωμε,κυριως στα καναλια.Τι να εγιναν αραγε οι ευαισθησιες του για τα θεματα περιβαλοντος; Ειχαν ημερομηνια ληξης ;Που να πηγε αραγε το καουμπουλικι του προς την παλαια εταιρεια των μεταλλειων;Τι να εγινε αραγε; ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ "μ`σαρκ`κο"σωπασαν ΑΠΑΝΤΕΣ.....ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΛΥ ΜΑΓΚΕΣ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.....ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.....

Ανώνυμος είπε...

Μωραίνει Κύριος ούς βούλεται απωλέσαι.
Το θέμα είναι ποιούς βούλεται απωλέσαι; Γιατί τον οικολόγο έτσι κι αλλιώς τον απώλεσε από καιρό. Ποιούς άλλους ετοιμάζει για σφάξιμο;

Ανώνυμος είπε...

Ιερισσός αν δεν έχεις αντίρηση θα σου κλέψουμε για μια ακόμη φορά το κείμενο για αναδημοσίευση. Αν διαφωνείς είμαστε στο halkidikiblog@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Kαλά τα λες αλλά αυτό με τα παλικάρια μου θυμίζει τον άλλο μεγάλο μσαρκο που είναι και λίγο εργολαβος της εταιρείας και λίγο επιβλέπον της εταιρείας και λίγο δημοτικός ή νομαρχιακός σύμβουλος και λίγο υπερβολάβος νομαρχιακών και δημοτικών έργων και τελευταία εκτός από μέγας συλέκτης και διανέμων στείρων απόβλητων και λίγο φίλος σου. Περίεργες αυτές οι νέες φιλίες σου.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στον εκ Στρατωνίου Νομαρχιακό Σύμβουλο. Εάν λοιπόν μιλάς γι αυτόν, λάθος σε πληροφόρησαν ότι είναι φίλος μου.
Συζητήσεις, ανίχνευση και ανταλλαγή απόψεων κάνουμε με πολλούς χωρίς να συμφωνούμε απαραίτητα τις περισσότερες φορές, πολύ δε περισσότερο χωρίς να είναι φίλοι μας.
Οι φίλοι μας -κατά την άποψή μου πάντα- μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και πάλι περισεύουν δάχτυλα.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΟΥ ΘΑΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ, Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:9:23 ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ "ΔΗΘΕΝ ΣΧΕΣΕΙΣ"BLOGGER ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΜΕ "ΝΟΜΑΡ.ΣΥΜΒΟΥΛΟ" ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ.ΚΡΙΜΑ...ΑΓΑΠΗΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΣ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΥΡΟ ΤΟΥΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΑΥΤΑ....

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Σας ευχαριστώ ρε παιδιά για το ενδιαφέρον σας, αλλά δεν συντρέχει λόγος, πιστέψτε με. Κι επειδή, εμένα ειδικά, αρκετοί και ποικίλοι με "εκμεταλεύτηκαν" -καλή τη πίστη τους "κουβάλησα νερό" και δεν το άξιζαν- μην ανησυχείτε, φυσάω και το γιαούρτι.

Ανώνυμος είπε...

Ειπα και εγω...Παντως καλου κακου εχε και τον νου σου...Εχεις φανταζομαι ακουστα για τον ....μεταμορφωμενο..Που αλλη δουλεια δεν κανει...Ε!! ΠΡΟΣΕΧΕ...Εδω τελευταια μεταμορφωνεται ως υποψηφιος για υποψηφιος βολευτης..θου κυριε..

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κείμενο!

Δ τσ Χ

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,πέρα απο την ουσία του σχόλιού σου,"Η μ'σάρκ"κους" μου δίνει την ευκαιρία δημόσια να σου απευθύνω την πρόταση να γράψεις ενα μικρό λαογραφικό οδηπορικό με τα παιχνίδια ,τα τοπονύμια,τις ιστορικές φυσιογνωμίες και τα μασάλια της Ιερισσού.Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις όσο είναι καιρός.Πιστεύω οτι θα βρεθούν πολοί να σε βοηθήσουν και να συνδράμουν, γιαυτό και απευθύνω την πρόταση δημόσια μέσω του ΙΕΡΙΣΣΟΣ.Εγω είμαι πρόθυμος να συνδράμω. Μπογδάνος Κώστας
'