ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Πλάζ "μπουμπουκλί"

Καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι, γίνεται όλο και πιο «συγκεκριμένο» το καθεστώς που διέπει την χρήση της παραλίας στην Ιερισσό, σε σχέση με τις ξαπλώστρες. Κάθε χρόνο και περισσότεροι επαγγελματίες, κάθε χρόνο και περισσότερες ξαπλώστρες. Με τον ρυθμό αυτόν, σε λίγο καιρό, που θα ανοίξουν καναδυό μαγαζιά ακόμα, δεν θα μείνει καθόλου χώρος για τους δημότες και τους επισκέπτες που θα θέλουν να καθίσουν και να κολυμπήσουν ελεύθερα στην παραλία, όπως πριν λίγα χρόνια, μη θέλοντας ή μην έχοντας να πληρώσουν για να κολυμπήσουν.
Πως φτάσαμε ως εδώ; Από την ρουσφετολογική θεώρηση του Δημάρχου να δίνει, σε όποιον του ζητάει, άδεια για ξαπλώστρες και ομπρέλες και από την επιμονή του να διαχειρίζεται αυτός μόνος ένα τόσο σοβαρό θέμα, ενώ θα έπρεπε να γίνει μία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση με την νομιμοποίησή του. Σημειωτέο βέβαια ότι μερικοί επαγγελματίες το «παράχεσαν» κιόλας, όπως είναι φυσικό. Όταν η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ο καθένας απλώνεται όπως μπορεί.
Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή, να δει ότι σε ένα - δυο χρόνια που θα γίνουν κι άλλα καταστήματα στην παραλία, θα «δικαιούνται» –όπως και τα υπάρχοντα καταστήματα- να κατεβάσουν κι αυτά ξαπλώστρες και ομπρέλες στην θάλασσα; Και τότε τι θα γίνει; Ήδη ο χώρος που έχει απομείνει είναι ελάχιστος και το κακό προηγούμενο θα είναι δύσκολο να ανατραπεί, γιατί οι επαγγελματίες, εν τω μεταξύ, κάνουν επένδυση οι άνθρωποι, αγοράζοντας τον εξοπλισμό, που αναγκαστικά θα τους μείνει άχρηστος, καθώς δεν είναι δυνατόν και δεν στέκει σε καμιά λογική να καλυφθεί όλη η παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Τότε δύο τινά θα συμβούν: Ή θα απαγορευτούν όλες οι ξαπλώστρες –πράγμα που επίσης δεν είναι ούτε λογικό ούτε τουριστικό-, ή θα υποχρεωθούν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που δεν θα θέλουν ή δεν θα έχουν τα απαιτούμενα χρήματα, να πηγαίνουν για μπάνιο στην -πάλαι ποτέ- «πλάζ μπουμπουκλί», δηλαδή στον Καλατζή το λάκκο και στα Κακούδια, εκεί που παλιά έκαναν μπάνιο με τα βρακιά και τα κομπινεζόν της εποχής –εξ’ ου και το όνομα «μπουμπουκλί».
Ο Δήμος έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει το δικαίωμα των δημοτών και των επισκεπτών να κολυμπούν μπροστά στο χωριό τους, όπως το έκαναν πάντα, αιώνες τώρα.
Έχει υποχρέωση να προστατέψει τους επαγγελματίες που μπαίνουν σε έξοδα επενδύοντας σε μια κατάσταση που –είναι φως φανάρι- δεν θα πάει για πολύ.
Έχει υποχρέωση να φροντίσει ώστε να μην στρέφεται η μία κατηγορία ενάντια στην άλλη.
Έχει υποχρέωση επίσης να φροντίσει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σ’ αυτόν που θέλει, να επιλέξει την ομπρέλα και την ξαπλώστρα.
Όλα λοιπόν πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να γίνουν με συζήτηση, με μέτρο, με σχέδιο, με κανόνες και με σύνεση. Αλλιώς υποθηκεύεται η χρήση της παραλίας και αφήνονται όλοι –επαγγελματίες, δημότες και επισκέπτες- στο έλεος της ανθρωποφάγας αγοράς και του κέρδους. Και όσο περισσότερο ξεχειλώνει η κατάσταση, τόσο πιο επώδυνη θα είναι η διευθέτηση. Για όλους.

Υ.Γ
Ακούγεται ότι το ένα από τα δύο κιόσκια, με το μεγάλο ενοίκιο, προσέφυγε στα δικαστήρια και «κατάφερε» να μειώσει το νοίκι. Άραγε ο Δήμος περιφρούρησε τα συμφέροντά του που απορρέουν από το συμβόλαιο, ή δεν τα «υπερασπίστηκε» όπως έπρεπε και όπως μπορούσε. Ρωτάμε, γιατί ακούγονται πολλά και το θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων του Δήμου και της νομιμότητας είναι μεγάλο και έχει και ουρά που τραβάει χρόνια.

9 σχόλια:

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Αγαπητέ ierissos,
Το φαινόμενο των παραλιών υπό ομηρία, βεβαίως και δεν αφορά μόνο τον δικό μας Δήμο. Ωστόσο, αποτελεί ελλαδικό φαινόμενο στην Ευρώπη. Η διαφορά μας με την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ότι στην δική μας περιοχή, αδιαφόρησαν (με την βοήθεια βεβαίως των αγίων πατέρων), για την οικοδόμηση σε αρχαιολογικούς χώρους και σε δασικές εκτάσεις. Εσύ, "ευλογημένη ierissos" απορείς για την καταπάτηση της... ούτως ή αλλέως μετακινούμενης άμμου;;; Γιατί το προηγούμενο τίμημα ενοικίων για τα σκιόσκια, πλρώθηκα;;; Γύρνα λίγο πίσω και ψάξε τα δημοτικά τευτέρια με τα χρέη. Έχουν πληρωθεί ενοίκια, τέλη πεζοδρομίων, τέλη παρεπιδημούντων και τέλη κατάληψης παραλιακής ζώνης;;; Οι καιροί ου γαρ μενετοί!!!
Με τιμή
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ
Ευλογημένη ierissos,
Μετά κόπων και βασάνων,αποκατάσταση βλάβης του e-mail μου.
Μυνήματα στη διεύθυνση:
epicuros1@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΗΣΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕΣ.
ΑΡΓΗΣΕΣ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ Η ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.
ΚΑΛΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ ΕΙΝΑΙ.
Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Ανώνυμε αναγνώστη των 9:55
Κάνεις λάθος για το ότι γινόταν έτσι τα πράγματα την εποχή που ήμουν στο Δ.Σ. Τότε υπήρχαν -κατά την άποψή μου δικαιωματικά- τα δύο κιόσκια του Δήμου που είχαν ομπρέλες στην παραλία. Επι πλέον το καθεστώς αυτό το βρήκαμε. Νομίζω αν περιορισθεί η έκταση που καταλαμβάνουν αυθαίρετα στην παραλία, πρέπει να έχουν ομπρέλες. Άλλωστε ατό που προτείνω είναι να γίνει συζήτηση και αν αποφασισθεί το καθεστώς που θα ισχύσει στο εξής. Δεν είμαι υπέρ της ολικής απομάκρυνσης. Το θέμα το είχα θέσει και την εποχή εκείνη, όχι μόνο για την παραλία, αλλά και για τους υπόλοιπους χώρους (πάρκα, πεζοδρόμια, κ.λ.π). Δυστυχώς όμως η άποψή μου ήταν μειοψηφική. Πολιτικό κόστος και τα γνωστά. Δεν ήταν βέβαια από τα θέματα για τα οποία θα έβγαινα στο ανταρτικό. Για μένα, αν με παρακολουθείς, η ειδοποιός διαφορά είναι το Βατοπέδι. Όσο γι αυτό που λές, ότι είμαι με τους άλλους, ποιούς αλήθεια εννοείς; Επειδή δηλαδή έχω μία άποψη και την καταθέτω, πρέπει απαραίτητα να είμαι με κάποιον; Επειδή δεν χρωστάω σε κανέναν, μπορώ να λέω αυτό που πιστεύω και πολλές φορές δεν γίνομαι αρεστός. Δεν πειράζει όμως, η κοινωνίες έτσι προχωρούν, με συμφνίες και διαφωνίες. Εσύ έχεις άποψη για το θέμα; Αν έχεις κατέθεσέ την.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Ο προβληματισμός του αγαπητού Ανωνύμου είναι, αν κάποιος ήταν ή είναι με τον "εντιμώτατον κύριον Δήμαρχον" (όπως τον προσφώνησε ο γνωστός ηγούμενος), ή αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα στην παραλία που πρέπει να λυθεί; Είναι γνωστό-για όσους γνωρίζουν-, ότι ασκούνται πιέσεις. Πόσο αντέχει κανείς...
Με τιμή
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι όπως τα λες τα πραγματα. Δεν δίνατε απλά ομπρέλες αλλά στους κολητούς με διάφορους τρόπους χορηγούσατε διπλάσια και τριπλάσια έκταση από αυτήν που ορίζει ο νόμος, Αν δεν το ξέρεις μπορείς να ανηζητήσεις τις άδειες της εποχής εκείνης και θα το μάθεις. Και ήταν τόσο καλή η διοίκηση που ασκούσατε τότε ώστε, όπως ο Καραμανλής τις προάλες έκλεισε τη βουλή, εσείς τότε καταργήσατε το Δημοτικό Συμβούλιο αφού τους τελευταίους πέντε μήνες πριν τις εκλογές δεν συνεδρίαζε. Είχατε δουλειά φαίνεται τότε να εργανώσετε τα video κλιπ για την τηλεόραση του Δήμου και την Ρωμαικού τύπου συγκέντρωση μπροστά στο πολιτιστικό κέντρο. Κατά τη γνώμη μου τέλος δεν θεωρώ κακό το να κάνει κάποιος λάθη και δεν πρέπει να εκτελείται αλλά οφείλει να τα αναγνωρίζει και όχι να τα αγνοεί και για όλα τα θέματα να βγαίνει τιμητής και βάλει κατά πάντων. Σαν αριστερός που ήσουν οφείλεις να ξέρεις ότι και λίγη αυτοκριτική δεν βλαφτει. Και για να σε προλάβω εγώ προσωπικά δεν διεκδικώ πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Δεν απέχουν και πολύ της πραγματικότητας, τα όσα ισχυρίζεται ο "Ανώνυμος". Εκείνο για το οποίο διαφωνώ, είναι ότι την εντιμότητα την προσδιορίζει προς μια κατεύθυνση..., αν και ιδεολογικά είμαι προς τα 'κει. Με ανησυχεί όμως, είναι άν, άλλες ήταν ή είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στη... διαδρομή τους κάτι αλλάζει!!! Βεβαίως, είναι... κακίες να σκέφτεται κανείς φοβερά και τρομερά πράγματα δια τον "εντιμότατον κύριον Δήμαρχον" (όπως και ο γνωστός ημίν ηγούμενος τον προσεφώνησε). Ωστόσο, αν μελετήσει κανείς επιμελώς τα πρακτικά των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. ίσως να ανακαλύψει (και να αποκαλύψει), λίαν σημαντικά πράγματα... Ιδίως σε αποφάσεις που λαμβάνονταν ή λαμβάνονται "κατά πλειοψηφία". Οι δε παραχωρήσεις και ενοικιάσεις δημοτικών ή δημόσιων εκτάσεων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ως προς το αν τηρούνται οι προϋποθέσεις παραχώρησης ή ενοικίασης για το κατά πόσο προστατεύονται τα συμφέροντα του Δήμου και κατ' επέκταση των Δημοτών από αυθαιρεσίες κάθε είδους...Έτσι δεν είναι κυρία νομικέ???
Με τιμή
Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε των 5:14.
Η άποψή μου και τότε και τώρα είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ομπρέλες στα δύο δημοτικά κιόσκια της παραλίας και σε αυστηρά συγκεκριμένη έκταση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μπορεί να υπάρξουν και καλύτερες ιδέες. Το θέμα δεν ήρθε ποτέ στο Δ.Σ με ευθύνη του Δημάρχου και της Προέδρου -αν και ζητήθηκε μια τέτοια συζήτηση. Ο δήμαρχος χρησιμοποιώντας την δυνατότητα που του δίνει ο νόμος έδινε τις άδειες -ίσως με την λογική που αναφέρεις- και από κεί και πέρα έχουμε και τις αυθαίρετες υπερβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, εσύ τι έχεις να προτείνεις -πέρα από την κριτική που ασκείς- για το θέμα;
Τα άλλα που γράφεις, για τα video κλιπ, προδίδουν μόνο την ενόχλησή σου για την στήριξη του έργου της πρώτης τετραετίας Βλαχόπουλου, για το οποίο διεκδικώ ένα μερίδιο. Τι θα έπρεπε δηλαδή, να αφήσουμε τον κάθε ένα κομπλεξικό και κακοπροαίρετο να συκοφαντεί με το αζημίωτο, την δημιουργία του αγωγού ύδρευσης για την Αμμουλιανή-Ουρανούπολη, ή την διαμόρφωση της παραλίας της Ιερισσού και ότι άλλο από τα πολλά θετικά είχουν επιτευχθεί;
Αριστερός εξακολουθώ να είμαι, πληρώνοντας πάντα τον λογαριασμό, και αυτό ενοχλεί πολλούς. Άλλωστε η δική μου αριστερά είναι η αριστερά της προσφοράς και όχι της ταμπέλας, της θεσούλας ή της αναρρίχησης. Δεν τα έχω ανάγκη. Επίσης δεν έχω ανάγκη τα "πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων" που χορηγούν οι διάφορες μετριότητες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάνει λάθη. "Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο". Όμως οι δικές μου επιλογές -ανάμεσα σε αυτές που υπήρχαν, κάθε φορά- είναι γνωστές και διάφανες, στην ευχέρεια του καθενός που θέλει να τις κρίνει.
Τέλος -ανεξάρτητα από την πολιτική σου απόχρωση- θα πρέπει να έχεις την λεβεντιά να αποκαλύπτεις το πρόσωπό σου, όταν μάλιστα θέλεις να χρησιμοποιείς, για την κριτική σου, ένα βήμα διαλόγου που σου προσφέρεται. Αυτό επιτάσει η δεοντολογία.

Ανώνυμος είπε...

Τα κιόσκια ειναι παρανομα και πρεπει να γκρεμιστούν. Δεν είναι κατάσταση αυτη. Και το καινουριο αυθαιρετο στο στρατωνι τι ειναι παλι;;;;Τωρα φταινε τα μαγαζιά δηλαδή;