ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Τα κουκούδια του τουρισμού μας

Τι να σου κάνει κι αυτός ο έρμος ο βράχος;

Η διαπίστωση ότι η βαρειά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο τουρισμός είναι διακομματική και διαχρονική, εξ’ ου και η ηρωική εθνική μας προσπάθεια, ώστε κάθε χρόνο να είμαστε ελκυστικότεροι. Η βελτίωση της τουριστικής μας ποιότητας είναι τόσο υπεράνω και δουλεύει σταθερά –ακόμα κι αν οι αρμόδιοι υπουργοί αλλάζουν συχνά-πυκνά- ώστε να είναι κάτι σαν το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, που λέμε.
Αν όμως αυτά τα παραπάνω σας φαίνονται γενικά και αόριστα, για να γίνουμε πιο σαφείς, σας περιγράφουμε μία συνηθισμένη καλοκαιρινή μέρα στην τουριστική Ιερισσό, που είναι και η πρωτεύουσα του Δήμου και –εξυπακούεται- είναι όλα πιο προσεγμένα.
Ξεκινάμε. Γύρω στις 7 το πρωί, βαράνε οι καμπάνες της εκκλησίας, λες κι έγινε πυρκαγιά, για να σηκωθούν οι έρμοι οι τουρίστες να προσευχηθούν και να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους που σωρεύτηκαν αποβραδίς. Εδώ είναι αλήθεια ότι σημειώθηκε σοβαρή υποχώρηση, καθώς παλαιότερα είχαμε μεγαλύτερες δόξες με τα μεγάφωνα. Δυστυχώς, μεγάφωνα πλέον έχουν μόνο από την Τουρκία και πέρα, αποκλειστικό προνόμιο των χοτζάδων, γι’ αυτό –σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς- ο τουρισμός φεύγει ανατολικά.
Δεν είναι όμως για στεναχώρια, αν τυχόν κάποιος δεν εμπίπτει στην ακτίνα της εκκλησίας, ας μην στεναχωριέται, σε λίγο θα αρχίσουν οι πλανόδιοι με τις καρέκλες και τα σαλόνια μπαμπού (τραπέζια στρόγγυλα, τραπέζια αυγοειδές), τα παπούτσια, τα σεντόνια, τα καρπούζια, τα ζαρζαβατικά, όλα διανθισμένα με μουσικές επενδύσεις για ένα ξύπνημα που να μην ξέρεις αν είναι νύχτα ή μέρα.
Πίνοντας τον καφέ σου θα απολαύσεις έναν οργασμό κυκλοφοριακής και άλλης δραστηριότητας από κόρνες, σταθμευμένα αυτοκίνητα όπου και όπως να ‘ναι, φορτηγά και λεωφορεία με αναμμένες μηχανές, φορτοεκφορτώσεις στην μέση του δρόμου με το αμίμητο –και τι έγινε ρε φίλε; Αν είσαι και λίγο τυχερός μπορεί να σου τύχει από το πρωί και κανένα μηχανάκι σε σούζα ή με πειραγμένη εξάτμιση. Οι λιγότερο τυχεροί ας περιμένουν μέχρι το βράδυ την σειρά τους, στα σίγουρα.
Η αστυνομία δεν εμφανίζεται –ά! όλα κι όλα είναι πολύ διακριτικοί- νομίζεις ότι δεν υπάρχουν.
Αυτά για το ξεκίνημα, γιατί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα –εκεί που δεν μπορούν να μας συναγωνισθούν- είναι οι υποδομές. Όποιος ήρθε από Θεσσαλονίκη θα έχει ήδη μια πρώτη γεύση για το οδικό μας δίκτυο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με την ακριβέστατη σήμανση, την διαγράμμιση και τον ασφαλτοτάπητα. Οι κακεντρεχείς –υπάρχουν και τέτοιοι, τι να κάνουμε- ψάχνουν απελπισμένα να βρουν λακκούβες, ταμπέλες διαφημιστικές, αγροτικά μηχανήματα και άκοπα χορτάρια που εμποδίζουν την όραση του οδηγού.
Συνεχίζουμε. Ο δρόμος από Ιερισσό Ουρανούπολη; Μια απόλαυση να οδηγείς. Για την κίνηση που έχει είναι περισσότερο από φαρδύς, αούτομπαν. Βέβαια, ειδικά φέτος, με τα έργα που γίνονται για την οπτική ίνα, έχει στενέψει λίγο, αλλά και περιθώρια υπάρχουν και η εταιρεία που κάνει την δουλειά είναι άκρως υπεύθυνη και φροντίζει για την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Μετά την επιτυχή έκβαση αυτής της διαδρομής, ο οδηγός μπορεί να πάει κατ’ ευθείαν στις ειδικές διαδρομές.
Αν δεν σας φτάνουν όμως αυτά για την πιστοποίηση της υψηλής μας ποιότητας, μπορούμε να περάσουμε στην ελεύθερη κατασκήνωση, στην ηχορύπανση των καταστημάτων με μουσική, στην παράνομη καταπάτηση πεζοδρομίων και δρόμων, στην καθαριότητα των παραλιών και βέβαια στην ατιμωρισία όλων των αυθαιρετούντων που γεννά και πολλαπλασιάζει την παρανομία.
Ο Δήμος με την σειρά του, αν δεν κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και του ανυποψίαστου, τότε καλύπτει και υποθάλπτει τα φαινόμενα.
Βέβαια όλα αυτά έγιναν με κόπο και προσπάθεια πολλών αρχόντων. Να’ ναι καλά πρώτα – πρώτα ο Νομάρχης μας που, από την μέρα που ανέλαβε, ότι εξήγγειλε –πολλές φορές είναι αλήθεια για να το εμπεδώσουμε- τα έκανε όλα πράξη. Όλο έργα κάνει στην περιοχή μας. Το ενδιαφέρον του είναι μέχρι παρεξηγήσεως. Πολύ φοβούμαι πως θα έχει πρόβλημα με τα άλλα μέρη του Νομού για την ιδιαίτερη μεταχείριση που μας επιφυλάσσει.
Αλλά και η κυβέρνηση κάνει θαύματα. Τελευταίο επίτευγμα το πολυδύναμο ιατρείο μας που έχει υπογραφεί –ξέρετε τώρα πόσο δύσκολη ιστορία είναι η υπογραφή στο ρωμαίικο- και σχεδόν έχει εξοπλισθεί και επανδρωθεί σε τέτοιο βαθμό που μόνο εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς πλέον δεν κάνουμε. Όλα τα άλλα εδώ γίνονται. Σε λίγο καιρό, αν διαδοθεί το νέο, μάλλον θα έχουμε και ιατρικό τουρισμό. Θα έρχεται δηλαδή κόσμος επί τούτου για ιατρικές εξετάσεις και νοσηλεία. Γιατί δηλαδή το Μπάντεν-Μπάντεν και το Κάρλοβι Βάρι καλύτερα είναι;
Με όλες αυτές τις επιδόσεις είναι φυσιολογικό να προσελκύουμε τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, τόσο που είμαστε πλέον αναγκασμένοι να κάνουμε εισαγωγή σε καλαμπόκια για να καλύψουμε την ζήτηση, καθώς η ντόπια παραγωγή δεν επαρκεί.

5 σχόλια:

pirate είπε...

Ψάχνοντας κάτι άλλο άσχετο στο internet έπεσα πάνω σ’ αυτόν τον χώρο… Ειλικρινά διαβάζοντας αυτό το άρθρο ένιωσα θυμό και οργή για τον «ανώνυμο» Ιερισσιώτη, όπως υπογράφει.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι συμπατριώτη αφού η δόλια αυτή Ιερισσός είναι τόσο χάλια… αφού οι καμπάνες στις ορθόδοξες εκκλησίες (δείγμα ελληνισμού ανά τω κόσμω) χτυπούν τόσο ενοχλητικά μόνο εδώ… αφού οι πλανόδιοι μικροπωλητές εμφανίζονται μόνο εδώ τα καλοκαίρια…. Αφού οι νέοι μόνο εδώ έχουν μηχανάκια και κάνουν σούζες αφού αφού αφού…. Γιατί δεν μαζεύεις τα μπογαλάκια σου και να την κάνεις για καμιά πιο ήρεμη περιοχή κατά Άγιον Όρος μεριά π.χ… αλλά όχι λάθος κι εκεί έχει καμπάνες και σκάνδαλα…. Δεν θα έχεις όμως τον θόρυβο και τις φορτοεκφορτώσεις στην μέση του δρόμου…
Πριν σου απαντήσω διάβασα αρκετά από τα άρθρα σου και σε εκείνο που εγώ κατέληξα είναι πως κάθε άλλο παρά τρέφεις την ελάχιστη αγάπη για τον τόπο σου.
Πες μας αλήθεια, αφού διαλαλείς το αντίθετο ότι πονάς αυτόν τον τόπο, τι κάνεις???? Είσαι μέλος σε κάποιο σύλλογο, φορέα του τόπου μας???????? Έχεις τα κότσια να βγεις και να πεις δημόσια όλα αυτά που γράφεις?? Και μην μου πεις ότι κι εδώ δημόσια τα λες γιατί αγαπητέ μου η ανωνυμία που μας παρέχει ο χώρος, μας κάνει τζάμπα μάγκες. Κατέχεις ένα e-βήμα και νομίζεις πως μπορείς να τα βάζεις με όλους και όλα… για γίνε ενεργό και real μέλος σε κάποιο σύλλογο να δεις την γλύκα. Να τρέχεις, να προσπαθείς, να βάζεις ακόμα και από την τσέπη σου λεφτά, να αφιερώνεις χρόνο που στερείς από τους δικούς σου και να έρχεται ένας «Ιερισσιώτης» (που ναι υπάρχουν πολλοί σαν κι εσένα) και να κρίνουν τις ενέργειες σου.
Δεν σε ξέρω ή μπορεί και να σε ξέρω μια και λίγο πολύ όλοι γνωστοί είμαστε στην Ιερισσό όμως με θύμωσες τρομερά κυρίως μ’ αυτό το άρθρο σου γιατί αγαπητέ μου σκέφτομαι πως όπως τυχαία έπεσα εγώ πάνω σου μπορεί να πέσει ο οποιοσδήποτε… θα έρθει λες αυτός ποτέ διακοπές στην Ιερισσό??????? Τους επαγγελματίες του τόπου μας τους σκέφτηκες?????? Που περιμένουν να δουλέψουν 25 μέρες το καλοκαίρι????????? Μάλλον όχι!!!!
Δεν λέω πως δεν έχουμε προβλήματα σαν τόπος. Έχουμε και μάλιστα πολύ μεγάλα δεν κρύβω το κεφάλι μου στην άμμο (να σου θυμίσω πως προβάλεις τις βρώμικες παραλίες παραλείποντας να πεις ότι έχουμε από τις καλύτερες παραλίες με την καλύτερη άμμο) όμως δεν θεωρώ πως έτσι με τον δικό σου τρόπο λύνονται… θες να βοηθήσεις να λυθούν??????? γίνε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας. Δοκίμασε!!! Βγες από την ανωνυμία του εδώ χώρου και μετά θα ανεχτώ ίσως να πεις κάτι όχι όμως έτσι….

Ανώνυμος είπε...

Κατόπιν ενεργειών μου ήρθε και φέτος το καλοκαίρι στην πανέμορφη πόλη σας. (Αχάριστοι!)
Νομάρχης Χαλκιδικής


Για την αντιγραφή
Babis Chloro(s)

Καλές διακοπές πατριώτ!

(Για δώ ήταν του ποστ)

Πάιρατ! Α σαπέρα!

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Επειδή ο Pirate μάλλον δεν γνωρίζει, αλλά παρ' όλα αυτά λέει, τον ενημερώνω ότι συμμετέχω και συμμετείχα σε πολλά πράγματα που έγιναν και γίνονται στον Δήμο Σταγείρων - Ακάνθου, του οποίου υπήρξα και Δημοτικός Σύμβουλος την περασμένη τετραετία. Την περασμένη τετραετία λοιπόν, πήγαμε το νερό Ιερισσό, Νέα Ρόδα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, Ξενοδοχεία. Έγινε το site του Δήμου, οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί Ουρανούπολης και Ν. Ρόδων, το πάρκινγκ της Ουρανούπολης, οι μπλέ σημαίες στις παραλίες, η παραλία της Ιερισσού, το Ιατρείο της Ιερισσού και άλλα πολλά που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό. Αν δεν τα ξέρει, ας φροντίσει να ενημερωθεί για να μην εκτίθεται με το : "δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς".
Επί της ουσίας τώρα, δεν οφελεί να κρύβεις την αλήθεια από τους επισκέπτες. Αυτό που οφελεί είναι η πίεση και η συμμετοχή (εδώ συμφωνούμε) για να αλλάξουν τα πράγματα.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Αγαπητέ ierissos,
Ενδεχομένως, να έθιξες με το σχόλιό σου, τον πατριωτισμό του συμπατριώτη σου ¨pirate", o οποίος σε θεωρεί μεν "ανώνυμο", αλλά ωστόσο σου υποδεικνύει με... δεικτικό τρόπο, για το πού να πας να μείνεις!!!

Εγώ όμως, για άλλον λόγο μπήκα στο blog:
Διαβάστε παρακαλώ στο blog "ΥΠΟΘΕΤΟ", για την συμφαγία του Δημάρχου κου ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ (του "εντιμοτάτου", όπως τον προσφώνησε ο ηγούμενος Εφραίμ), με την συμβολαιογράφο της Μονής Βατοπαιδίου κας ΠΕΛΕΚΗ, σε γνωστό εστιατόριο της Ουρανούπολης!!! (Αναρτήθηκε την 19/7/09). Από το "ΥΠΟΘΕΤΟ", υποθέτω πως το γεύμα περιείχε πολλές λιχουδιές...
Ο...τοπικός τρίτος δεν ξέρουμε πού ήταν...
Με τιμή
Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ

Ανώνυμος είπε...

Να αγιάσει το στομα σου,πουλεγαν οιμαναδες μας.Οχι Τουρκια.ΙΡΑΝ θυμιζει η Ιερισσος κυριως Κυριακη πρωι.Ηχορηπανση δεν ισχυει για τους παπαδες;