ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ποιος και γιατί ανακινεί πάλι το θέμα;


Από τον κ. Κώστα Μπογδάνο, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή. Εμείς, προσδοκώντας την συνεργασία και την αλληλεγγύη, ότι έχουμε να πούμε το λέει το πνεύμα του σκίτσου.

Πριν δυο περίπου χρόνια, όλοι θα θυμούνται τις ατέλειωτες συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, σχετικά με την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων» στη Χαλκιδική. Στον.. «αγώνα» τότε πρωτοστατούσε, η ΝΑΧ. Και τότε υπήρχαν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι προβλέπει ο Νόμος και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΣ).
Τελικά εφαρμόσθηκε ο νόμος (Ν.3536/07 αρθ.30) και ο Περιφερ. Σχεδιασμός που ψήφισε το Περιφ. Συμβούλιο (απόφαση 19-12-07) και απέστειλε ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κ.Μ. με το υπ. Αρθ.3446/12-4-2007 έγγραφό του στις Νομαρχίες και τους Δήμους για την υλοποίησή του.
Τι αναφέρει ο Περιφ.Σχεδιασμός: Σελ.3 και 4: «Έργα τελικής διάθεσης (στερεών αποβλήτων) ανά Νομό-Διαχειριστικές ενότητες (ΔΕ). Νομός Χαλκιδικής (Μέχρι το τέλος του 2010) Πέντε (5) Δ.Ε: 1η ΔΕ Κασσάνδρας, 2η ΔΕ Ανθεμούντας (Τρίγλιας), 3η ΔΕ Πολλυγύρου, 4η ΔΕ Ανατολικής (Βόρειας) Χαλκιδικής, και 5η ΔΕ Σιθωνίας. Πέντε (5) ΧΥΤΑ. Ένας ανά ΔΕ. Πέντε ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης): Ν.Μουδανιά, Ν. Καλλικράτεια, Παλλήνη, Ιερισσό και Νικήτη. Προεπεξεργασία των στερεών αποβλήτων-Εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (ανακύκλωση) Σελ.6. Προγραμματισμός μετά το 2010. Ένα ΚΔΑΥ (Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) στη Χαλκιδική».
Τα ίδια περίπου αναφέρει και η ΚΥΑ 50910/2727/ΦΕΚ1909 τευχ.Β που περιγράφει τα μέτρα και του όρους τις εφαρμογής του ΠΣ.
Θα περίμενε κανείς, δυο χρόνια μετά, αφ΄ ότου ο Περιφερειάρχης υπέγραψε τις συστατικές πράξεις των 5 Φορέων Διαχείρισης των 5 Δ.Ε. της Χαλκιδικής, ο καθένας να έχει ασχοληθεί τουλάχιστον, με τα του οίκου του. Άλλοι για να λειτουργήσουν τους ΧΥΤΑ που ήταν έτοιμοι και άλλοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες μελετών, και προκήρυξης - εκτέλεσης των έργων των ΧΥΤΑ τους! Θα περίμενε επίσης ένα κοινό διαχειριστικό σχέδιο δράσης για την ανακύκλωση και το ΚΔΑΥ.
Τι έχει γίνει από τότε; Ο ΧΥΤΑ Κασσάνδρας συνέχισε να λειτουργεί όπως περίπου και στο παρελθόν. Οι δύο ΧΥΤΑ, Ανθεμούντα (Τρίγλιας) και Πολυγύρου, αφού έλυσαν τα προβλήματα πρόσβασης, πήραν τις άδειες από τον Νομάρχη Χαλκιδικής, και άρχισαν να λειτουργούν πιλοτικά, εδώ και ένα μήνα. Στις υπόλοιπες Δ.Ε., δυστυχώς πάλι στασιμότητα.
Από τον Ιανουάριο του 2007 μας λέγαν ότι « οι ΧΥΤΑ βόρειας Χαλ/κης και Σιθωνίας θα ήταν έτοιμοι τέλος του 2008»! Από τον ΦΟΔΣΑ Βόρ. Χαλ/κης και κάποιους «βιαστικούς Δημάρχους», ούτε ένα έγγραφο διαμαρτυρίας, μια επίκληση στον αρμόδιο Αντινομάρχη έργων για επιτάχυνση των διαδικασιών. Φοβούνται μην τους κακοκαρδίσουν; Ακόμα ούτε οι ΜΠΕ δεν έχουν γίνει. Τώρα ετοιμάζεται να περάσει στο Ν.Σ , η ΜΠΕ του ΧΥΤΑ Αρναίας.
Στο θέμα της ανακύκλωσης και του κοινού ΚΔΑΥ, κάποια δειλά βήματα, χωρίς συντονισμό, συνεννόηση και σχέδιο δράσης. Κάποιοι περιμένουν να τους λύσει το θέμα ο Περιφερειάρχης, όπως ήλπιζαν και τότε με τον ενιαίο φορέα.
Απάντησε ο Γεν. Γραμματέας κος Τσότρας στην εφημερίδα «Μακεδονία» της 5ης-8-09. «Εμείς ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Η ευθύνη και αρμοδιότητα λειτουργίας των ΧΥΤΑ ανήκει στους φορείς διαχείρισης. Οι τρεις φορείς (εννοεί Κασσάνδρα, Πολύγυρο και Τρίγλια) κινήθηκαν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα οι ΧΥΤΑ τους». Αυτή είναι και η αλήθεια.
Ο προηγούμενος Νομάρχης κος Λαφαζάνης έτρεξε τους δυο ΧΥΤΑ, προκυρήσσοντάς τους ακόμα και χωρίς την έγκριση αρχικά της Περιφέρειας, για να μην χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, γιατί οι Δήμοι των Συγκεκριμένων ΧΥΤΑ (Πολυγύρου και Τρίγλιας) είχαν αποφασίσει για την χωροθέτησή τους, (και όχι για τον «όγκο των Σκουπιδιών» όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Εξάλλου ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου έχει τον μικρότερο όγκο από όλους).
Τι γίνεται με τις 2 Δ.Ε. (Βόρειας Χαλ/κης και Σιθωνίας) που σήμερα δεν έχουν ΧΥΤΑ; Οι Δήμοι αυτών των Δ.Ε. εξακολουθούν να λειτουργούν τους ανοιχτούς Σκουπιδότοπους (ένας κεντρικός ανά Καποδιστριακό Δήμο), μέχρι να φτιαχτεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ τους. Μπορούν οι τρεις ΧΥΤΑ που λειτουργούν ήδη, να δεχθούν, σε μεταβατικό στάδιο - προσωρινά, σκουπίδια από άλλες Δ.Ε; Βεβαίως μπορούν, εφόσον ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των άλλων 2 ΧΥΤΑ και εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα. Κι΄ ερχόμαστε στο ..περίφημο έγγραφο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ 4ης Δ.Ε. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο:
"Αρναία 17-7-09.
Αρθ. Πρωτ.10
Προς ΦΟΔΣΑ 3ης ΔΕ,
κοιν: Περιφερειάρχη.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Πολυγύρου.
Επειδή ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και της δικής μας ΔΕ (δηλ. ΟΛΗΣ της Βόρειας Χαλ/κης), παρακαλούμε να μας ορίσετε την ημερομηνία που θα μπορούμε να διαθέσουμε τα απορρίμματά μας»
Ο Πρόεδρος".

Να χαρώ εγώ τσαμπουκαλήδες! Πουθενά στο έγγραφο δεν υπάρχει αίτημα προσωρινής-μεταβατικής περιόδου, μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ τους. Ούτε καν τον αναφέρουν! Ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον Περιφ. Σχεδιασμό και αποποιούνται τον ρόλο τους και τις ευθύνες τους να κάνουν δικό τους ΧΥΤΑ. Όσο για το ύφος του εγγράφου, ας μην το χαρακτηρίσω! Φαίνεται πως έτσι εννοούν κάποιοι το πνεύμα συνεργασίας.
Υπάρχει φυσικά και το πρόβλημα της φωτιάς στον σκουπιδότοπο Ιερισσού. Λόγω των διοξινών, ο συγκεκριμένος Σκουπιδότοπος τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας μέχρι να σβήσει η φωτιά και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του. Όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα δεν είχε αρχίσει να λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Πολυγύρου και Ανθεμούντα. Έτσι συνήψε ο Δήμος Σταγίρων-Ακάνθου προσωρινή σύμβαση 100 ημερών με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και λειτουργώντας τον Σ.Μ.Α. Ιερισσού, μεταφέρουν τα σκουπίδια τους προσωρινά εκεί.
Θα μπορούσε ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου να δεχθεί προσωρινά τα σκουπίδια Ιερισσού, μέχρι να σβήσει η φωτιά στον σκουπιδότοπο; ΒΕΒΑΙΩΣ, διότι ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου είναι υποχρεωμένος να το κάνει, με βάση τον νόμο. Εφόσον διατυπωνόταν τέτοιο αίτημα επίσημα και εγγράφως. Υπάρχει τέτοιο αίτημα στο έγγραφο του Προέδρου του αντίστοιχου Φορέα; ΟΧΙ! Υπάρχει μήπως του Δημάρχου; Ούτε. Και ενώ δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, γεννάται το ερώτημα: Που αποβλέπουν τα περί « αναλγησίας και μη ύπαρξης αλληλεγγύης»; Βοηθά αυτό το ύφος στην επιθυμία συνεργασίας που πιστεύω ότι υπάρχει από όλους μας; Λύνονται έτσι τα προβλήματα ή διαιωνίζονται;
Διατυπώνεται δε από κάποιους και το ερώτημα: Μήπως ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου είναι ΧΥΤΑ ΟΛΗΣ της Χαλκιδικής; Πρόκειται για κακόγουστο αστείο, και όσοι το διατυπώνουν κάνουν κακό στον εαυτό τους και στον τόπο τους.
Αυτές είναι οι αλήθειες, τα γεγονότα και η αδιάσειστη πραγματικότητα. Όλα τα αλλά είναι ανακρίβειες και λάθος χειρισμοί που δεν οδηγούν πουθενά.
Ας αποδεχθούμε λοιπόν όλοι την πραγματικότητα, ας πέσουν οι τόνοι κι ας ξεκινήσει τώρα ένας διάλογος μεταξύ μας. Έχουμε μπροστά μας πολλά και δύσκολα προβλήματα στην διαχείριση των σκουπιδιών. Όταν οι άλλοι κατασκευάζουν ΚΔΑΥ και λειτουργούν την ανακύκλωση και τη καύση, εμείς ακόμα μαλώνουμε για τους ΧΥΤΑ. Για τους χώρους δηλαδή απλής ταφής των σκουπιδιών και τίποτε άλλο. Λίγο καλύτερα από τους ανοιχτούς σκουπιδότοπους!
Ο ΦΟΔΣΑ Πολυγύρου - Ζερβοχωρίων, έκανε συγκεκριμένη πρόταση - πρόσκληση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων αλλά απάντηση δεν πήρε από κανέναν.. Είναι καιρός να βρεθούμε όλοι σ' ένα τραπέζι διαλόγου και συνεννόησης, χωρίς προκαταλήψεις και υπονοούμενα. Μην περιμένουμε να μας βρουν λύσεις οι τρίτοι. Πιστεύω πως υπάρχει διάθεση από όλους. Αρκεί να το αποδείξουμε έμπρακτα.
Μπογδάνος Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: