ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Απάντηση του Θεόφιλου Κασκέτη στην επιστολή του Κώστα Μπογδάνου


Απαντώντας στην επιστολή-άρθρο του Κώστα Μπογδάνου, σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στην Χαλκιδική, θα ξεκινήσω και θα θυμίσω στον φίλο τον Κώστα ότι, πριν τον τελευταίο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΣ) υπήρχε ο νομαρχιακός σχεδιασμός (ΝΣ) που προέβλεπε 3 ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), 1 ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), 1 μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης και τρεις ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) για την διαχείριση των ΑΣΑ (ΑΣτικά Απόβλητα) όλης της Χαλκιδικής.
Οι τρεις αυτοί ΧΥΤΑ είχαν ως εξής:
Ένας της Κασσάνδρας, έκτασης 16 στρεμμάτων, που σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί όλη την χερσόνησο της Κασσάνδρας και να δέχεται περίπου 25 χιλ. τόνους σκουπιδιών ετησίως.
Ένας του Ανθεμούντα, έκτασης 60 στρεμμάτων, που σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί τους Δήμους Μουδανιών, Τρίγλιας, Καλλικράτειας και Ανθεμούντα και να δέχεται περίπου 30 χιλ. τόνους σκουπιδιών ετησίως.
Και ένας του Πολυγύρου, έκτασης 60 στρεμμάτων, που σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί τον Πολύγυρο, την Σιθωνία, την Βόρεια Χαλκιδική και να δέχεται και αυτός περίπου 30 χιλ. τόνους σκουπιδιών ετησίως. (Σημειωτέο ότι σήμερα, ο Πολύγυρος με τα Ζερβοχώρια έχουν περίπου 6.150 τόνους σκουπίδια το χρόνο).
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, υλοποιήθηκαν οι τρεις ΧΥΤΑ που έχει σήμερα η Χαλκιδική. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού έπαιξε ο προηγούμενος νομάρχης, κ. Α. Λαφαζάνης.
Εδώ θα παρακαλέσω τον φίλο τον Κώστα να δώσει στην δημοσιότητα την μελέτη σκοπιμότητας καθώς και τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΧΥΤΑ Πολυγύρου, με βάση τις οποίες χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δεύτερη φάση του νομαρχιακού σχεδιασμού προέβλεπε την ενοποίηση των τριών φορέων σε έναν.
Το 2005 αλλάζει ο σχεδιασμός και μας έρχεται ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΣ) που προέβλεπε 5 ΦΟΔΣΑ στο νομό Χαλκιδικής (Σημειωτέο ότι ο μόνος νομός που έχει 5 ΦΟΔΣΑ είμαστε εμείς. Σκεφτείτε ότι ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης έχει μόνο έναν).
Η σημερινή νομαρχία προσπάθησε να υλοποιήσει την δεύτερη φάση του ΠΣ ιδρύοντας έναν ΦΟΔΣΑ σε όλο τον νομό. Μετά τις αντιδράσεις του σημερινού Δήμαρχου Πολυγύρου (θυμάστε τότε την διαμάχη Καπλάνη-Τσιότρα, Καπλάνη- Νάκου, Καπλάνη-Ζωγράφου) και την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ με μέλη μόνο τον Δήμο Πολυγύρου και τον Δήμο Ζερβοχωρίων, δεν υλοποιείται ο περιφερειακός σχεδιασμός και ξαναγυρίζουμε στους 5 ΦΟΔΣΑ.
Από τότε άρχισε έναν κικαιώνας διαβουλεύσεων για να χωροθετηθούν οι δύο καινούργιοι ΧΥΤΑ (της Βόρειας Χαλκιδικής, με τους Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας και του ΧΥΤΑ Σιθωνίας με τους υπόλοιπους Δήμους). Προτάσεις επί προτάσεων, ενστάσεις επί ενστάσεων, μέχρι που καταλήξαμε στις συγκεκριμένες χωροθετήσεις.
Αυτά σε ότι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης.
Εγώ θα δεχτώ ότι υπήρξαν και καθυστερήσεις και λάθος χειρισμοί σε όλη αυτήν την διαδικασία. Το ότι όμως φταίμε μόνο εμείς, για το ότι δεν προχώρησαν τόσο γρήγορα οι μελέτες για τους ΧΥΤΑ, είναι επιεικώς άδικο, αφού όλοι ξέρουν ότι φορέας σχεδιασμού και διαχείρισης είναι η Περιφέρεια και φορέας υλοποίησης των έργων είναι η Νομαρχία.
Παράλληλα με όλη την προηγούμενη διαδικασία, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τον υπόλοιπο περιφερειακό σχεδιασμό, κλείνοντας τους περιφερειακούς ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Έτσι ο ΧΑΔΑ της Ιερισσού άρχισε να λειτουργεί ως κεντρικός σκουπιδότοπος του Δήμου και να δέχεται περίπου 40 τόνους σκουπίδια την ημέρα. Αποτέλεσμα αυτού του όγκου ήταν οι καθημερινές πλέον πυρκαγιές στον σκουπιδότοπο της Ιερισσού, με όλα τα προβλήματα υγιεινής και μόλυνσης, καθώς και την δυσφήμιση της περιοχής πανελλαδικά.
Βλέποντας το μέγεθος του προβλήματος που προέκυψε, αρχίσαμε τις επαφές, τόσο εγώ ως πρόεδρος του Φορέα, (επισημαίνοντας το πρόβλημα στους υπόλοιπους ΦΟΔΣΑ της Χαλκιδικής και ζητώντας βοήθεια), όσο και ο Δήμαρχος, με την πίεση προς την κεντρική εξουσία και προς τις αρχές του Νομού.
Προτάσεις του Δημάρχου: Δεχτείτε προσωρινά τα δικά μας σκουπίδια και όταν γίνει ο δικός μας ΧΥΤΑ, μας φέρνετε τα δικά σας για όσο χρόνο πήρατε τα δικά μας, έπεσαν στο κενό. Βγήκε στα τοπικά κανάλια καλώντας βοήθεια, έδωσε συνεντεύξεις σε περιοδικά σε εφημερίδες….Τίποτα!
Φωνή εν τη ερήμω. Ούτε Περιφέρεια, ούτε Νομαρχία, ούτε κανένας.
«Να συνεννοηθείτε μεταξύ σας» ήταν οι δηλώσεις του Γ.Γ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλώσεις του τύπου: «εμείς δεν δεχόμαστε ούτε ένα κιλό σκουπίδια άλλου Φορέα», «να φτιάξετε δικό σας ΧΥΤΑ» και πολλές άλλες τέτοιες λαϊκίστικες δηλώσεις είχαμε από ανθρώπους που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση στην Χαλκιδική. Καμιά βοήθεια από φορέα της Χαλκιδικής.
Τελικό αποτέλεσμα, όλων αυτών των προσπαθειών, ήταν η σύμβαση 100 ημερών, που κατάφερε να υπογράψει ο Δήμος Σταγείρων – Ακάνθου με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, γι’ αυτήν την προσωρινή επίλυση του προβλήματος, και –πρέπει να αναγνωρίσουμε- χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του Δημάρχου, Μιχάλη Βλαχόπουλου.
Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα και στην περιβόητη «αχαρακτήριστη» επιστολή μου, όπως την αποκαλούν πολλοί. Μια επιστολή που το ύφος της -του «τσαμπουκά», κατά τα γραφόμενά σου, φίλε Κώστα- είναι βγαλμένο μέσα από την αγανάκτηση, την πικρία, την έλλειψη συναδελφικότητας και αλληλεγγύης.
Εάν έτσι εξελήφθη το ύφος, εγώ ζητάω δημόσια συγνώμη, δείχνοντας έτσι ότι η πρόθεσή μας δεν ήταν να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας. Άλλωστε θα ήταν και ανόητο και αυτοκτονικό, επιζητώντας την βοήθεια και την συμπαράστασή σας σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα, να κάναμε χρήση «τσαμπουκά».
Με αυτήν λοιπόν την απαντητική μου επιστολή, υποβάλλω ουσιαστικά δημόσια πρόσκληση-παράκληση για συνεργασία. Θα ακολουθήσουν βεβαίως και οι τυπικές επιστολές, για το γραφειοκρατικό της υπόθεσης.
Μπορούμε -πιστεύω κι εγώ- να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε. Η θεώρηση αυτή των πραγμάτων είναι μονόδρομος για όλους μας, ειδικά για μας που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και χωρίς να περιμένουμε να γεράσουμε, όπως λέει και το σκίτσο.

Φιλικά και με εκτίμηση
Κασκέτης Θεόφιλος
Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ 4ης Δ.Ε
Νομού Χαλκιδικής

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Θεοφιλε, δεν υπαρχουν πρωτος και δευτερος και τελευταιος Περιφ.Σχεδιασμος. Υπαρχει ΕΝΑΣ, αυτον που ψηφισε το Ν.Σ Χαλ/κης και το Περιφ.Συμβουλιο και υπεγραψε ο Περιφεριάρχης.Ολα τα αλλα ηταν σκεψεις ,αποψεις και θεσεις αν θες του παρελθοντος που δεν ισχυουν σημερα.Εκτος απο την δημόσια εκληση ,στειλτε επιτελους κι εκεινο το χαρτι που ζητατε τα σκουπιδια της Ιερισσου,λογω της φωτιας στο ΧΑΔΑ σας,να ερθουν προσωρινα στον ΧΥΤΑ Πολθγυρου.
Με εκτιμηση και φιλια. Κ.Μ

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είν' αυτοί οι μηδενικοί
που έκατσαν στο σβέρκο μας;
Ποιοι είν' αυτοί που αναίσχυντα βρομίζουν
την πυραμίδα που σηκώνει η πλάτη μας;

(όσα ποιήματα κι αν αγοράσουν, πάντα θα βγαίνουν καινούργια)

Ανώνυμος είπε...

TI EGINE AFOY O TEO ELYSE TO PROBLIMA ME THN OIKODOMH TOY KAI THN PALEODOMIA TORA THA LYSEI KAI TO PROBLIMA ME TA SKOYPIDIA MAS;
TORA POIOS EXEI SEIRA H TEOS PROEDROS KAI APO PISO KSI O k. PENTAOROFOS;
AYTA DEN EINAI PROBLIMATA GIA TO DHMO MAS;
DEN BLEPEIS TA TRIOROFA POY FITROSAN STH NEA EPEKTASI STHN PARALIA;
MPROSTA O KOLITOS TOY PENTAOROFOY O BOYLGAROS KAI AKOLOYTHOYN KAI ALLOI POIO PISO.
APORO O KOLITOS TOY HGOYMENOY THS NEAS MEGISTHS DEN TA BLEPEI AYTA;
H META APO XRONIA THA BRIZOYME PALI OTN MHXANIKO POY EKANE TA SXEDIA GIA THN EPEKTASH;
MPROSTA SE OLA AYTA TA TERATA POY XEFITRONOYN O OYRKNAS POY TOSO SE ENOXLISE FANTAZEI KOYKLOS.
PERIMENV TOPOTHETHSH SOY

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Ο παραλογισμός στην παραλία-ή όπου αλλού...- της Ιερισσού, όπως προκύπτει από την ανάρτηση, φαίνεται να συνεχίζεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (οικονομικά μεν, περιβαλλοντικά δε). Επειδή βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές και επειδή, αν εμπλέκονται πρόσωπα της δημοτικής αρχής, τίθεται μέγα ζήτημα πολιτικής ηθικής, θα πρέπει κάποιοι να τους συμμαζέψουν, έστω κι αν καταλαβαίνουν ότι η αποχώρησή τους, εκούσια ή μη, θεωρείται δοδομένη...
Με τιμή
Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ

SYN POLITIS STAGIRON AKANTHOU είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε των 12.27 12-9-09.
Κατ' αρχήν με λένε Γιώργο -σκέτο-και δεν έχω καμιά σχέση με τον Άη Γιώργη για να τα βάζω με όλες τις παρανομίες και τις μαλακίες που πέφτουν στην αντίληψή μου -και είναι πάρα πολλές-, ιδίως δε όταν αυτές συντελούνται σε ιδιωτικούς χώρους. Ούτε αρμόδιος της πολεοδομίας είμαι για να καταγράφω και να καταγγέλω τις πολεοδομικές παραβάσεις του καθενός, ούτε εγώ δίνω ρεύμα στα αυθαίρετα και στα παράνομα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, για να εξηγούμαστε. Αν εσύ το επιθυθμείς, μπορείς να γράψεις ένα ενυπόγραφο κείμενο και ευχαρίστως να το δημοσιεύσω ως άρθρο στο ΙΕΡΙΣΣΟΣ.
Η δημοτική αρχή, είναι γνωστό, πως δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες. Αν πεί να βάλει τάξη, πρέπει να αρχίσει το ξήλωμα πρώτα από τους κολητούς της.
Υπήρχαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και υπάρχουν και σήμερα τοπικοί σύμβουλοι στην Ουρανούπολη, που έχουν καταπατήσει δρόμους και πεζοδρόμια. Το είχα θέσει το 2003 και εισέπραξα χαμόγελα κατανόησης, του τύπου: Τί ψάχνεις τώρα; Τα πράγματα και οι συνειδήσεις είναι πολύ ελαστικές και κατά περίπτωση.
Όσο για τον ορκνά, δεν είναι το ίδιο γιατί είναι σε δημόσιο χώρο και όχι ιδιωτικό και ευτυχώς δεν ενόχλησε μόνο εμένα. Η κριτική και ο σκεπτικισμός είναι γενικευμένα, ακόμα και από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία της τοποθέτησης.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ XERO OTI EISAI SKETOS GIORGIS AFOY KAI ESY TO IDIO SISTIMA XRISIMOPOIISES GIA NA TAXTOPOIHSEIS TA TOY OIKOY SOY POS LOIPON NA TO KATAGGEILEIS.
AFOY DEN ASXOLEISAI LOIPON ME TA IDIOTIKA PES MAS TOYLAXISTON TH GNOMH SOY GIA TA DHMOSIA PEPRAGMENA (MPOOYLING) KLP
MEXRI TORA OLA TA KAKA TA EKANE O OYRKNAS KAI TO KKE