ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Έγινε χθες, 29 Δεκέμβρη, του σωτηρίου έτους 2010 (μετά τα Βατοπεδινά, όλα τα έτη πλέον είναι σωτήρια, αφού σωθήκαμε) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας για τον ξακουσμένο πλέον προϋπολογισμό του.
Σας είχαμε προαναγγείλει, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ότι όπου να ‘ναι θα άρχιζε το Bowling. Κι επειδή το έργο της πλατείας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί για να μπορέσουν επί τέλους οι κάτοικοι της Ιερισσού και του ευλογημένου Δήμου μας να παίξουν το γκλαμουράτο αυτό παιχνίδι, το Bowling θα παίζεται στο Δ.Σ.
Προσήλθαν λοιπόν οι έξι (6) Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας (η πλειοψηφία της πλειοψηφίας δηλαδή) που όμως «έθεσαν τους εαυτούς τους εκτός πλειοψηφίας» (κατά την παροιμιώδη διατύπωση του Δημάρχου που αντέγραψε τον Α.Γ.Παπανδρέου στις μεγάλες του δόξες, όταν έθετε εκτός κόμματος τους διαφωνούντες. Ποιος να του σφυρίξει όμως ότι «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας;». Προσήλθαν λοιπόν οι έξι (6) Δημοτικοί Σύμβουλοι και διάβασαν δια της Προέδρου του Δ.Σ (μία κι αυτή εκ των έξι (6)) μία δήλωση μανιφέστο και καταπέλτη για τον Δήμαρχο, η οποία έχει ως εξής:

Με την κοινή μας αυτή δήλωση θέλουμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για τα όσα διαδραματίστηκαν -πριν και μετά- το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεκλήθη για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου μας και δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά και για να εξηγήσουμε την στάση μας.
Η διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού και παράλληλα του απολογισμό του τρέχοντος έτους, είναι μία κορυφαία διαδικασία, καθώς ακτινογραφεί -κατά κάποιο τρόπο- τον πολιτικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τον χρόνο που έρχεται, αλλά παράλληλα αποτιμά και τον τρόπο που πορεύτηκε αυτή, στην χρονιά που πέρασε.
Μέχρι σήμερα, σε όλα Δ.Σ –και του δήμου μας αλλά και όλων των απανταχού δήμων- γίνεται προσυνεδρίαση για την ανταλλαγή των απόψεων και την από κοινού κατάρτιση του προϋπολογισμού, εκ μέρους της πλειοψηφίας του Δήμου. Οι προσυνεδριάσεις βέβαια γίνονται και για τα άλλα θέματα του Δ.Σ, πέραν του προϋπολογισμού.
Στον Δήμο μας, εδώ και ένα χρόνο, με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου, δεν πραγματοποιούνται προσυνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, ούτε για τα σοβαρά ούτε για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου, παρ’ ότι πολλοί από μας -και πολλές φορές- το ζητήσαμε. Δηλαδή η λειτουργία της πλειοψηφίας του Δήμου, ως δημοτικής ομάδας, έπαψε να υπάρχει και καλούμασταν στα Δ.Σ να ψηφίζουμε προειλημμένες αποφάσεις του Δημάρχου και –ενδεχομένως- κάποιων δημοτικών συμβούλων με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή.
Αυτό γίνεται εδώ και ένα χρόνο και ακριβέστερα από τότε που το Δ.Σ δεν επανεξέλεξε για πρόεδρό του την επιλογή του Δημάρχου, αλλά προχώρησε σε άλλη επιλογή.
Φτάσαμε λοιπόν στην κορυφαία διαδικασία, στην κατάθεση του προϋπολογισμού και αντί να κάνει προσυνεδρίαση για να ακούσει και να ενσωματώσει τις δικές μας προτάσεις στον προϋπολογισμό του 2010, μας εστάλη το σχέδιο του προϋπολογισμού, όπως το αποφάσισαν ο δήμαρχος και οι συνομιλητές του, την Τρίτη 15-12-2009, για να το δούμε, να το μελετήσουμε και την άλλη μέρα να πάμε προς ψήφιση στο Δ.Σ.
Πέραν του ότι είχαμε σοβαρές διαφωνίες για την παντελή απουσία των προτάσεων των Τοπικών Συμβουλίων στον προϋπολογισμό και στον σχεδιασμό, κρίναμε ότι η όλη διαδικασία γελοιοποιούσε κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας του Δ.Σ και την δημοτικής μας ομάδας και μετά από συζήτηση είδαμε ότι υπήρχαν μπροστά μας δύο εκδοχές:
Ή πηγαίναμε στο Δ.Σ και καταψηφίζαμε τον προϋπολογισμό μαζί με τις μεθοδεύσεις και την όλη λειτουργία του Δημάρχου,
Ή απείχαμε από το Δ.Σ την συγκεκριμένη ημερομηνία, για να συζητήσουμε επί της ουσίας τον προϋπολογισμό και να κατεβάσουμε στο Δ.Σ την δική μας πρόταση.

Πρυτάνευσε η 2η εκδοχή, ώστε και το μήνυμα της αντίδρασής μας να γίνει γνωστό και ο Δήμος να αποκτήσει –όπως έπρεπε- τον προϋπολογισμό του για το 2010, συνδιαμορφωμένο όμως από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.
Αυτός ήταν και ο λόγος της απουσίας μας, βαθύτατα δημοκρατικός και βαθύτατα λόγος αξιοπρέπειας, απέναντι σε λογικές που θέλουν τους δημοτικούς συμβούλους, άβουλους χειροκροτητές και μαριονέτες.
Δεν περιμέναμε ότι ο Δήμαρχος –αντί να αναρωτηθεί και να σκεφθεί τους λόγους της αντίδρασής μας- θα έχανε σε τέτοιο βαθμό την ψυχραιμία του, ώστε να προχωρήσει σε δηλώσεις του τύπου: «διαγράφω τους έξι που απουσίαζαν, από την παράταξή μου» και να ζητήσει από την αντιπολίτευση να ορίσει δύο δημοτικούς της συμβούλους για να τους κάνει: τον έναν Πρόεδρο του Δ.Σ και τον άλλο Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης. Δηλαδή πέρα από το πολιτικό ατόπημα και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά –που θυμίζει άλλες εποχές- να διαγράφει ο ένας τους 6 από τους 10 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, με διαδικασίες αστείες και ανιστόρητες, γεννάται και θέμα άγνοιας ή απόπειρας καταστρατήγησης του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων. Το Δ.Σ σύμφωνα με τον νόμο, εξέλεξε πριν ένα χρόνο Πρόεδρο και έχει Πρόεδρο, είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. το λέμε για ακόμα μια φορά: εκλέγεται, δεν διορίζεται.

Αγαπητοί συνδημότες
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους, αναθέτοντάς μας το καθήκον να τους εκπροσωπούμε, καταθέτοντας ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις μας για τα πράγματα του Δήμου, –χωρίς φόβο, εξαρτήσεις και δεσμεύσεις- απευθυνόμαστε με την κοινή μας αυτή δήλωση σε σας. Κι αυτό το κάνουμε για δύο λόγους:
Γιατί έχουμε υποχρέωση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μας που πρέπει να ξέρουν από εμάς τους ίδιους την αλήθεια για τα τεκταινόμενα στον Δήμο μας.
Γιατί ήδη ανέλαβαν διατεταγμένη υπηρεσία διάφορα τρωκτικά, να μας «ερμηνεύουν» και να λασπολογούν, κοσμώντας μας με διάφορα υβριστικά επίθετα και αναλαμβάνοντας εργολάβοι «υποστηρικτές» του Δημάρχου και της δήθεν νομιμότητας. Και μόνον η σύμπλευσή τους με τον Δήμαρχο, εναντίον μας, μας δικαιώνει και πολιτικά, αλλά κυρίως ηθικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: