ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Στα τείχη ο Πρίαμος κι η Εκάβη κλαίνε

Πάνω το περιοδικό του Δήμου Συκεών και κάτω του δικού μας Δήμου

Έπεσε στα χέρια μας το περιοδικό «Εντός των τειχών» της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου μας.
Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι σχεδιαστικά -αλλά και στον τίτλο ακόμα- αντιγράφουν το περιοδικό του Δήμου Συκεών της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι γνωστό ότι δεν φημίζονται ούτε για τις ιδέες ούτε για την πρωτοτυπία τους. Στις Συκιές βέβαια υπάρχουν τα πραγματικά τείχη της πόλης και ο τίτλος έχει νόημα και παραπομπές. Ίσως όμως και το δικό μας «Εντός των τειχών» να έχει κι αυτό την δική του ακούσια αναφορά στα «τείχη» που έκτισαν και είναι μαζεμένοι μέσα οι ιθύνοντες του δικού μας Δήμου, σε απ’ ευθείας σύνδεση με τον Καβάφη.
Διαβάζουμε λοιπόν στο «Εντός των τειχών» τον οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό των έργων που έκανε η Δημοτική αρχή. Στο όλο πόνημα, εκτός της προβολής που επιχειρείται, είναι εμφανής η απολογητική προσπάθεια που γίνεται, να δειχθεί ότι δεν έχει αδικηθεί κανένα χωριό και ότι μερικοί που φωνάζουν πήραν παραπάνω από όσο τους αναλογεί και από όσο προσφέρουν στο γενικό ταμείο.
Μέχρι εδώ, μικρό το κακό. Προεκλογική χρονιά είναι, αλίμονο αν δεν παρουσιάσουμε το έργο μας κι αν δεν ωραιοποιήσουμε όσο μπορούμε τα πράγματα. Ποιο έργο όμως, γεννάται το ερώτημα; Οι Δημοτικές αρχές παρουσιάζουν το έργο της τρέχουσας τετραετίας και όχι βέβαια ότι έγινε από «καταβολής κόσμου» και εν πολλοίς από άλλους ανθρώπους.
Καθώς όμως η δυσκολία τους είναι προφανής να παρουσιάσουν αξιόλογες επιδόσεις στην 2η τετραετία του κ. Βλαχόπουλου, προχώρησαν στην λαθροχειρία να ξαναπαρουσιάσουν από την αρχή ότι έγινε επί της Δημαρχίας του, από το 2003 μέχρι σήμερα. Έτσι ξαναδιαβάζουν οι δημότες για το κάμπινγκ, για το νερό της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής, για το πάρκο του Αριστοτέλη για το καραβάκι της Αμμουλιανής τον βιολογικό της Ουρανούπολης και των Ν. Ρόδων, καθώς και για άλλα πολλά που έγιναν στην 1η τετραετία.
Όμως αυτά «εισπράχθηκαν» από τον κ. Βλαχόπουλο στις εκλογές του 2006, και επίσης, αν δεν κάνουμε λάθος, έγιναν από ένα άλλο Δημοτικό Συμβούλιο, εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, καθώς, από τους 17 σημερινούς Δημοτικούς Συμβούλους, μόνον οι 4 ήταν και στην προηγούμενη τετραετία. Οι 13 είναι καινούργιοι.
Δεν νομίζουν, οι ιθύνοντες αυτής της λαθροχειρίας, ότι υποτιμούν λίγο παραπάνω –απ’ όσο τους «παίρνει»- την νοημοσύνη μας, με το να προσπαθούν να «ξαναεισπράξουν» το ίδιο έργο για 2η φορά;
Η αλήθεια που κραυγάζει είναι ότι την 2η τετραετία ο απολογισμός της δημοτικής αρχής είναι πενιχρότατος και γι’ αυτό δεν τολμούν να τον παρουσιάσουν ξεχωριστά. Όσο κι’ αν προσπαθούν όμως με λαθροχειρίες να το παρακάμψουν, δεν θα μπορέσουν. Η ώρα της αλήθειας και των λογαριασμών έφτασε.

Υ.Γ.
Για να μην παρεξηγηθούμε πάλι, η αναφορά μας στο περιοδικό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα παιδιά που δουλεύουν για να το φτιάξουν, αλλά με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που αποφασίζουν και δίνουν το στίγμα.

18 σχόλια:

Άκανθος είπε...

Όπως παλιότερα οι έχοντες "βουλευταί" εξέδιδαν προεκλογικά τοπικές εφημερίδες με φασόν ύφος και θεματολογία, έτσι και τώρα οι Δημαρχαίοι. Είναι εύκολο να το διαπιστώσεις ρίχνοντας απλά μια ματιά στους νέους τίτλους που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια στα διοικητικά κέντρα της χώρας.
Είναι δε, τόσο βαρετά ίδιοι και τόσο υποταγμένοι στα κελεύσματα μιας χαζής, φτηνιάρικης και κεντρικά καθοδηγούμενης επικοινωνιακής πολιτικής που αναρωτιέσαι πως γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να "άρχουν νοημόνων πολιτών". Αλλάζοντας όμως τις δυο τελευταίες εντός εισαγωγικών λέξεις, καταλαβαίνεις ότι ακριβώς επειδή εκλείπει το σπάνιο αυτό είδος από την τοπική πανίδα, η ελέω έλλειψης μνήμης προπαγάνδα λειτουργεί. Και όπως θα έλεγε και αμερικανοσπουδαγμένο, συντηρητικό, "εξ Ιερισσού" ασπόνδυλο "If it works, don't fix it"

Ανώνυμος είπε...

Στην Ιερισσό ετοιμάζονται για ακόμα ένα ανοσιούργημα. Στην κεντρική πλατεία, στήνουν πάνω σε κολόνα 11 μέτρων ένα άγαλμα από την Ουκρανία. Ο Βλαχοδήμαρχος και το Δημοτικό του Συμβούλιο των προβάτων.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Ακανθε τυχερός είσαι. Οταν ξυπνάς το πρωί θα έχεις τον Αγγελο φάτσα. Θα παίρνετε το καφε παρέα. Ετσι για να μη μόνο κακολογείς τον Δήμαρχο.

Άκανθος είπε...

μπαρδόν;

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΑΝΘΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ......Ο ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΡΓΟ...ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΤΙ;

Ανώνυμος είπε...

NA ΣΧΩΡΝΑΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΠΕΡΝΕ 70% ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΡΑΤΟΥΣΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΓΛΥΦΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ε ρε κάτοικοι των άλλων δύο Δήμων (Παναγίας και Αρναίας). Που σας έμπλεξαν; Εκατό χρόνια πίσω σας βλέπω.

Βεργίνη Ελένη - Πρόεδρος Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης είπε...

Πρώτη φορά γράφω σε blog και αυτό γιατί το σχόλιο με αφορά προσωπικά, αφού ο κύριος Τσιριγώτης ο 1ος με αποκαλεί "Πολιτικό Προιστάμενο" των παιδιών, που δεν φταίνε, όπως λέει, σε τίποτα.
Επειδή δεν είμαι παιδί της τεχνολογίας, σέβομαι ίσως παραπάνω απ'ότι τελικά πρέπει, το διαδίκτυο. Το θεωρώ ένα μέσον που πρέπει να ανοίγει παράθυρα στον κόσμο, για γνώση και επικοινωνία. Λυπάμαι που έχει γίνει πηγή μύριων κακών και μέσον κιτρινισμού, για όποιον πικραμένο, παρουσιάζει στον κόσμο τα απωθημένα του.
Οι πικραμένοι μόνοι τους βγήκαν "εκτός των τειχών", γιατί προφανώς δεν ήταν ικανοί να δουλέψουν, όπως αυτοί που παρά τις δυσκολίες, μένουν και δουλεύουν "εντός των τειχών".
Και μια που ανέφερα τον τίτλο του ενημερωτικού περιοδικού μας, ο οποίος σχολιάστηκε, θέλω να πώ το πόσο διαφορετικά μπορεί κάποιος να δεί κάτι, όταν η διάθεσή του είναι διαφορετική.
Το περιοδικό του Δήμου Συκεών δεν είναι κρυφό. Αποστέλλεται σε πολλούς και στον Δήμο μας. Ολοι το έχουν δει, όλοι το έχουν διαβάσει. Εμείς είμαστε πάντα της άποψης ότι κάθε τι καλό, είναι παράδειγμα προς μίμηση και δεν ντρεπόμαστε καθόλου βέβαια για αυτό.
Το υλικό του περιοδικού μας είναι καθαρά ενημερωτικό για όλους τους Δημότες.
Οι ίδιοι που τώρα το κατακρίνουν και το αποκαλούν "προεκλογικό", αν δεν έβγαινε, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έλεγαν, πως η Δημοτική Αρχή δεν ενημερώνει και απαξιώνει τους Δημότες.
Πάλι δηλαδή θα είχαν κάτι κακό να πούν.
Η έκδοση ενός τέτοιου περιοδικού, ήταν στόχος απο την αρχή της πρώτης μας θητείας. Είχε μάλιστα προθυμοποιηθεί ο Τσιριγώτης ο 1ος να το υλοποιήσει, όμως δεν κατόρθωσε ποτέ να το φέρει εις πέρας.
Γιατί? Γιατί ένα τεύχος έστω και αυτής της μορφής, προϋποθέτει δουλειά, σκέψη και κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν για πολλές μέρες.
Το "εντός των τειχών" δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς επαγγελματιών δημοσιογράφων, αλλά μια πραγματική προσπάθεια ενημέρωσης των δημοτών, για ό,τι συμβαίνει στο Δήμο μας.
Στα σχόλια για το έργο της Δημοτικής Αρχής δεν θα απαντήσω εγώ. Καθημερινά δίνουν την απάντηση οι ίδιοι οι δημότες που είδαν τον τόπο τους να αλλάζει και όσοι είχαν να έρθουν χρόνια και τίποτα δεν τους θύμιζε αυτό που ήξεραν.

Βεργίνη Ελένη - Πρόεδρος Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης είπε...

Παραλείψαμε να εξηγήσουμε τον δικό μας τίτλο "εντός των τειχών".
είναι τα τείχη που περικλείουν το Δήμο Σταγείρων - Ακάνθου. Τα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων στο βόρειο άκρο του Δήμου και τα τείχη της Μονής Ζυγού και ο Πύργος του Προσφορίου στο νότιο άκρο του.

Άκανθος είπε...

Ο ένας απ’ τους
«Οι ίδιοι που τώρα το κατακρίνουν και το αποκαλούν "προεκλογικό"»
απαντά:

Χα Χα Χα
Η μεγαλύτερη πλάκα είναι όταν έμμισθα στελέχη του Δήμου, προσπαθούν να αποδείξουν ότι δούλεψαν («προϋποθέτει δουλειά, σκέψη και κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν για πολλές μέρες.» sic) αφιλοκερδώς για τη δημιουργία ενός ολοκάθαρα διαφημιστικού, προεκλογικού εντύπου που η έλλειψη έμπνευσης και τα «στημένα» κείμενα καταδεικνύουν εμφανέστατα τον σκοπό της έκδοσής του.

Όσο για το «Οι ίδιοι που τώρα το κατακρίνουν και το αποκαλούν "προεκλογικό", αν δεν έβγαινε, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έλεγαν, πως η Δημοτική Αρχή δεν ενημερώνει και απαξιώνει τους Δημότες.»
Από πού συνάγεται ότι τιμά (δεν απαξιώνει δηλαδή) τους πολίτες ένα έντυπο στο οποίο αναδεικνύεται η δουλειά ενός δημάρχου; Δηλαδή αν δεν έβγαινε το συγκεκριμένο, οι πολίτες θα αισθάνονταν προσβεβλημένοι και μάλιστα με έντονο κενό πληροφόρησης για τα έργα που έγιναν στο δήμο τους; Μάτια δεν έχουν;
Για πες μου ρε συ Λένα, με το χέρι στην καρδιά. Αν ήσουν επισκέπτης σε κάποιο άλλο μέρος κι έβλεπες ένα τέτοιο έντυπο. Τι θα σκεφτόσουν;
Μήπως, τι μπορεί να εξυπηρετεί η έντυπη συγκεντρωτική παρουσίαση των πεπραγμένων ενός δημάρχου, εν είδει βιογραφικού 8ετίας, πέρα απ’ την προβολή του;
Γιατί αν το προχωρήσουμε, αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, αν σκεφτούμε πως για τη διαφήμιση ενός πολιτικού και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, πληρώνει το ταμείο του Δήμου κι όχι ο ίδιος ο πολιτικός.

« Πάλι δηλαδή θα είχαν κάτι κακό να πουν»
Αν η αντιπολιτευτική διάθεση και κριτική στα πεπραγμένα εκλαμβάνεται ως κακία, μάλλον δε μας έχουν εξηγήσει καλά την έννοια του λήμματος Πολιτική.
Και σε τελική ανάλυση: Τι να κάνουμε; Δεν είμαστε της παρέας Τόλη – Εφραίμ – Πελέκη (προς Θεού δεν υπονοώ ότι εσύ είσαι!) να πλέκουμε εγκώμια.

Με εκτίμηση και σεβασμό

Άκανθος - http://acanthos.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Να που βγήκε η Μελίνα Μερκούρη από τα τείχη και σας έκανε σκόνη κι εσένα Γιωργάκη κι εσένα Άκανθε. Κρατάει μαχαίρι. Φανταστείτε να μην δούλευε κι αφειλοκερδώς το κορίτσι που θα πηγαίνατε να κρυφτείτε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΗ ΜΙΛΑΕΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΩΝ 6:25 ,ΚΙ ΕΓΩ ΑΝ ΘΕΣ, ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Δεν θα απαντούσα στην κ. Βεργίνη –με Λακεδαιμονίους θα μιλάμε τώρα;- αλλά αυτό το σχόλιο του ανώνυμου 15 Ιουνίου 2010 7:03 μ.μ. με «έβγαλε από τα ρούχα μου» (από τα τείχη έχω βγει από καιρό, όπως γνωμάτευσε και η επί 8ετίας πρόεδρος επί αμοιβή). Άλλωστε ο Άκανθος έβαλε κάποια πράγματα στην θέση τους.
Στο προκείμενο λοιπόν και στα σοβαρά.
1) Είναι αλήθεια ότι μου προτάθηκε στην 1η τετραετία Βλαχόπουλου (ουδείς αναμάρτητος) να αναλάβω την έκδοση ενός «περιοδικού» που θα μοιραζόταν στους δημότες –άκουσον, άκουσον- με την περισυλλογή των σκουπιδιών. Όταν προχώρησε η κουβέντα και διέγνωσα τις προθέσεις του Δημάρχου να βγάλει ένα έντυπο αυτής της ποιότητας, αρνήθηκα. Το ανέλαβε, 4 χρόνια μετά, η κ. Βεργίνη, γιατί βέβαια αυτή ως έμμισθη και δεν μπορεί να αρνηθεί, και –το χειρότερο- πιστεύει ότι αυτό που κάνει είναι σπουδαίο.
2) Το 2003, ανέλαβα την δημιουργία των ιστοσελίδων του Δήμου (πολλοί θα το θυμούνται από τους συλλόγους και τους φορείς) και ο κ. Ν. Παπαδόπουλος την τουριστική διαφήμιση του (μπλέ σημαίες, τουριστικές εκθέσεις, κ.λ.π). Και τα δύο τα πολέμησε, ή γιατί δεν καταλάβαινε, ή γιατί φοβόταν μην της κλέψουμε την δόξα. Και τα δύο έγιναν προς πείσμα της. Το ότι σήμερα ο Δήμος έχει τις μπλέ σημαίες που έχει, το χρωστάει στον κ. Ν. Παπαδόπουλο και στην τότε συνεργάτη του που βοήθησε στην οργάνωση της διαδικασίας.
3) Με την κ. Βεργίνη δεν μπορέσαμε να συνεργαστούμε για πολλούς λόγους. Ο ένας αναφέρθηκε πιο πάνω. Ο άλλος είναι η διαφορετική αισθητική προσέγγιση που έχουμε για τα πράγματα. Όποιος είδε την τοιχογραφία –της επιλογής της- στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού, θα καταλάβει τι εννοώ: η αλήστου μνήμης «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων». Ο πιο σημαντικός λόγος όμως είναι ότι έχω μια απέχθεια στο κυνήγι του μικροφώνου και στα γλυκερά και «συγκινητικά» -έως δακρύων- λογύδρια της δεκάρας.
4) Επί της ουσίας, για το μηδενικό έργο της 2ης 4ετίας και το προπαγανδιστικό έντυπο, δεν έβγαλε κιχ.
5) Μήπως μπορεί αυτή ή κάποιος άλλος, από τους «εντός των τοίχων», να απαντήσει γιατί έμειναν τόσοι λίγοι μέσα –από τους 10 οι 4 και με θεσούλες επί αμοιβή; Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την εκδοχή τους.

Ανώνυμος είπε...

Εμειναν εξω γιατι ηθελαν κι αυτοι θεσουλες Τσιριγωτη.Ενω βρεθηκε ενας δημαρχος επιτελους και συμμορφωσε την Ιερισσο και την εκανε αγνωριστη ειναι λογικο κατι λαμογια που δεν τους εκατσε η κατασταση να του κανουν πολεμο.Και μην ξεχναμε οτι οι ιερισσιώτες ειμαστε για ''πα πα και λα λα'' κι ολα αυτα που μας εγιναν ειναι πολλα για μας, ισως δεν μας αξιζουν,επρεπε οντως η εδρα να παει αλλου ,δεν μας αξιζει,δεν μας αξιζει.Κλαιω τους διπλα δημους εαν στον καινουργιο δημο αριστοτελη βγει δημαρχος απο την ιερισσο τυπου φλωρινη,Θωμα,.....

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Κοίτα που έφτασε το θράσος του ανώνυμου ερπετού (16 Ιουνίου 2010 1:21 π.μ.), να προσάπτει λαμογιά συλλήβδην, σ'αυτούς που διαφώνησαν με τους φιλόδοξους "συνεταίρους" του Εφραίμ και τις μεθόδους τους. Υπαλληλίσκος ή εργολαβίσκος ανώνυμε;

Ανώνυμος είπε...

γιατι θρασος;ψεμα ειναι οτι αυτοι που διαφωνησαν αν ηταν σε θεσεις αναλογες θα ειχαν ρημαξει το Δημο στα σκανδαλα,δες τους εναν εναν,(δεν αναφερομαι σ εσενα).οσον αφορα για τις εμμοισθες θεσεις φυσικα αυτος που καταλαμβανει καποια υπευθυνη θεση πρεπει να αμοιβετε γιατι ετσι θα εχει το δικαιωμα ο καθε δημρχος να απαιτει απο αυτος να κανει ενα συγκεκριμμενο εργο αλλοιωςθα σου πει ο αλλας θα ασχοληθω με την προσωπικη μου εργασια κι οταν εχω χρονο θα δω τι γινετε και στο δημο.Δεν γινετε ετσι Γιωργο .Οσον αφορα για τα Βατοπεδια μιλα με στοιχεια κι οχι με συνθηματα,Εχεις στοιχεια ;στον εισαγγελεα ,δεν εχεις; μη λες τιποτα.

Ανώνυμος είπε...

O 16 Ιουνίου 2010 9:31 π.μ. θεωρεί οτι ο Μαυρουδής, ο Τσιριγώτης, η Καραστέργιου, ο Θεόφιλος, η Θεοχαρίδου και ο Κατσαβαβάκης είναι λαμόγια και οι 4 που στηρίζουν τον Βλαχόπουλο είναι οι ηθικοί; Η κοινωνία ξέρει για τον καθένα τι είναι και τι δουλειά κάνει και πόσα πέρνει. Αυτός που τα γράφει αυτά ή μεθυσμένος(η) είναι, ή πληρώνεται.

Ανώνυμος είπε...

Αποθημένα Ελενίτσα έχει όποιος είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και δεν κατάφερε να πάρει ποτέ πτυχίο.
Αποθημένα έχει όποιος κλαίει στα μικρόφωνα.
Το παρατσούκλι που σου έδωσε ο κόσμος δεν στο έδωσε τυχαία. Έπεσε διάνα.