ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Ο «Δράκουλας της Τρανσυλβανίας» και οι Δράκουλες της Ελλάδας

Ο Timis, ο Πάχτας και άλλοι Δράκουλες
Της Σοφίας Βούλτεψη από την“ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ”
Διάλογο για την μείωση του δημοσίου χρέους ζητά και ξαναζητά ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Και διαμαρτύρεται και εκπλήσσεται και δυσφορεί επειδή η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσέρχονται και δεν κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου.
Κακώς δυσφορεί ο υπουργός. Δεν πρόκειται μόνο για γινάτι, αλλά για πολιτική στάση που ευλόγως κρατά η αντιπολίτευση. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πικρό ποτήρι θα το πιει μέχρι τέλους μόνη της η κυβέρνηση. Ένα πικρό ποτήρι που έχει καταλήξει σε δηλητηριώδες κοκτέιλ, καθώς έχουν προστεθεί σ’ αυτό και αρκετές σταγόνες εσωκομματικής αμφισβήτησης.
Και θα το πιει το πικρό αυτό ποτήρι όχι μόνο επειδή προεκλογικά έλεγαν πως είχαν στο τσεπάκι τους τη λύση. Όχι μόνο επειδή μέχρι τον Μάιο του 2010, οπότε και οδήγησαν τη χώρα στα αδιέξοδα του «μηχανισμού» και στα σαγόνια του ΔΝΤ, εξακολουθούσαν να δηλώνουν κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας, επιμένοντας πως δεν υπήρχε άλλη λύση και πως αυτοί «δημιούργησαν από την αρχή έναν μηχανισμό για την σωτηρία της χώρας» – αυτό δεν διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους;
Προφανώς τώρα αναζητούνται συνένοχοι. Και κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία για όποιον θα το αποδεχόταν.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να αντιληφθούν ότι ο λαός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ακούει όμορφα, στρογγυλεμένα λόγια και δήθεν συνεννοήσεις και συναινέσεις.
Πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι τα σκάνδαλα του παρελθόντος (που μας απασχολούν ακόμη και σήμερα με ρυθμό τουλάχιστον τριών ανά μήνα), καθώς και η απροθυμία για τιμωρία των υπευθύνων της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθιστούν έτι περαιτέρω γελοίο το πρωθυπουργικό ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;».
Άλλωστε, ακόμη και αν θέλαμε να ξεχάσουμε πού πήγαν τα λεφτά – σκέτη υπόθεση διότι αν δεν επέλθει Κάθαρση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμιά λύση – το παρελθόν έχει στοιχειώσει και επιστρέφει σχεδόν καθημερινά.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η χθεσινή είδηση – αποκάλυψη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός». Αποκαλύφθηκε – μέσω Κομισιόν, βεβαίως – ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων τον Δεκέμβριο του 2003 (11 εκ ευρώ), που κυρώθηκε με τον νόμο 3220/2004, ήταν χαμηλότερη της πραγματικής αξίας τους και επομένως οι επιδοτήσεις που έλαβε από το κράτος, ύψους 14 εκ ευρώ (15,3 με τους τόκους), ήσαν παράνομες.
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η εταιρία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών (αφού η πωλητήρια σύμβαση απήλλασσε τους αγοραστές από αυτήν την υποχρέωση), ενώ επιβεβαιώθηκαν όλα όσα επί χρόνια καταγγέλλονταν και η Επιτροπή ανέλαβε να ερευνήσει από τον Δεκέμβριο του 2008. Ότι δηλαδή η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και ότι ο υπολογισμός των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων δεν έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, που ερεύνησε την περίοδο 2003 – 2008 και τώρα διατάσσει το ελληνικό Δημόσιο να ζητήσει πίσω την κρατική ενίσχυση (μετά τόκων) των 15 εκ ευρώ, έκθεση που έγινε λίγο μετά την πώληση υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκ ευρώ, ενώ οι φόροι που έπρεπε να είχαν καταβληθεί για την μεταβίβαση ήσαν 1,34 εκ ε.
Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ιδρύθηκε ακριβώς με τον σκοπό να εξαγοράσει τα μεταλλεία, που παράγουν χρυσό, άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο και βασικοί μέτοχοί της είναι η καναδική εταιρία European Goldfields και ο Άκτωρ.
Προηγουμένως, το κράτος είχε αγοράσει τα μεταλλεία από την εταιρία ΤVΧ Ηellas καταβάλλοντας 11 εκ ευρώ για να τα πουλήσει την ίδια μέρα έναντι 11 εκ ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αξία τους είχε φθάσει τα 408 εκ ευρώ!
Στο Δ.Σ. της εταιρίας είχε τοποθετηθεί και ο διαβόητος Φρανκ Τίμιτς (με ποσοστό 18%) ενώ μέτοχοι είναι και οι περίφημες Μέριλ Ληντς και Γκόλντμαν Ζακς!
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Δημόσιο παραιτήθηκε από βεβαιωμένες απαιτήσεις κατά της ΤVX για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 2,2 εκ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη εταιρία και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της απηλλάγησαν από κάθε διοικητική ή ποινική ευθύνη για παραβάσεις της φορολογικής, ασφαλιστικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΚΑΝ όλα τα σχετικά αδικήματα! Επρόκειτο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπέγραψαν, ως εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, οι τότε υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης. Κι’ αυτό διότι και η πτωχεύσασα εταιρία από την οποία το κράτος αγόρασε τα μεταλλεία είχε απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη.
Όλα αυτά καταγγέλλονταν επί χρόνια από το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και πολίτες της περιοχής, μεταξύ των οποίων κάτοικοι της Ολυμπιάδας και οι γυναίκες κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής που τον Νοέμβριο του 2007 είχαν καταθέσει μήνυση κατά της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».
Τον Ιούλιο του 2010 – και ενώ εκκρεμούσε η κοινοτική έρευνα – η εταιρία έλαβε τις αναγκαίες άδειες για να προχωρήσει σε νέες ερευνητικές γεωτρήσεις.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαλκιδικής είπε ομόφωνα «ναι» στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας, ενώ ο κ. Πάχτας, που ως υφυπουργός είχε εγκρίνει την εξαγορά, βρέθηκε να υποστηρίζει τη σημασία των μεταλλείων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, από την θέση του δημάρχου Αριστοτέλη, πλέον!
Το επενδυτικό σχέδιο, που υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ, είναι ύψους 1,2 δις ευρώ και θα αναπτυχθεί στα όρια του δήμου του κ. Πάχτα. Αυτή τη φορά μάλιστα, η ειδική γραμματέας του υπουργείου κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, που έγινε γνωστή λόγω της φιλικής προς το περιβάλλον δράσης της, υποστηρίζει πως το έργο θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας!
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές Γ. Βαγιωνάς (Ν.Δ.) και Κουράκης και Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) διαφωνούν, με τον κ. Βαγιωνά να υπενθυμίζει πως «ξεπουλήθηκε δημόσια περιουσία σε τιμή 37 φορές μικρότερη από την πραγματική αγοραία αξία».
Και δυο λόγια για τον κ. Τίμιτς: Η δράση του πολυσχιδής. Πρόκειται για τον Ρουμανοαυστραλό που αναμίχθηκε και στα πετρέλαια του Πρίνου (με το ελληνικό κράτος σε ρόλο θεατή και με τα ΕΛΠΕ να διαλύουν την ΔΕΠ-ΕΚΥ που είχε αναλάβει την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη το 1998, με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης, και με το επιχείρημα ότι με την απορρόφηση της ΔΕΠ-ΕΚΥ από τα ΕΛΠΕ, θα ενισχύετο δήθεν το επιχειρηματικό τους προφίλ, καθώς επρόκειτο να μπουν στο Χρηματιστήριο.
Μέσα σ’ αυτήν την αναμπουμπούλα βρέθηκε ο Τίμιτς που επένδυσε στον Πρίνο εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών και για τον οποίο έλεγαν πως είχε κατηγορηθεί (και καταδικαστεί) για διακίνηση ναρκωτικών και χρυσού. Τον αποκαλούσαν μάλιστα… Δράκουλα της Τρανσυλβανίας.
Στις 15 Νοεμβρίου του 2003 έγινε επίσημη τελετή έναρξης εργασιών στην Καλληράχη Καβάλας, παρουσία του τότε υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Η αποκάλυψη είχε τότε γίνει από την βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
Αργότερα, επί Νέας Δημοκρατίας, ξέσπασε νέος σάλος, καθώς κυρώθηκε η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων (που είχε υπογραφεί επί ΠΑΣΟΚ), με τον κ. Τίμιτς να επισκέπτεται στο γραφείο του τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη για να τον διαβεβαιώσει ότι τα περί ναρκωτικών ήσαν… νεανικά παραπτώματα!
Σημειώστε επίσης ότι εδώ και καιρό η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ, ενώ τον Αύγουστο του 2003, λίγους μήνες πριν από την πώληση των μεταλλείων, οι φωστήρες της Ελλάδας είχαν (ξε)πουλήσει τον ελληνικό χρυσό, επειδή, όπως είπαν, η αξία του έφθινε και δεν συνέφερε να «λιμνάζει» στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Ας μην διερωτάται, λοιπόν, κανείς «πού πήγαν τα λεφτά;». Ας μην προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να αναλάβουν τις νέες αποκρατικοποιήσεις, διότι το παρελθόν δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη.
Και ας μην περιμένουν συναίνεση από τον λαό αν δεν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της ρεμούλας. Διότι αν αποκαλούσαν τον Τίμιτς «Δράκουλα της Τρανσυλβανίας», αυτοί είναι χίλιες φορές πιο αιμοδιψείς δράκουλες. Και γιατί αν ο «Δράκουλας της Τρανσυλβανίας» τρέφεται με χρυσό και μαύρο χρυσό, αυτοί τρέφονται με το αίμα του λαού της χώρας που τους γέννησε.
Αναδημοσιεύουμε το πολύ σημαντικό άρθρο αυτό από την "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ" . Αναδημοσιεύτηκε και από τους "Ενεργούς Πολίτες Δ.Ε Αρναίας" και την ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

"Reference: IP/08/1927 Date: 10/12/2008
IP/08/1927

Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2008

Κρατικές ενισχύσεις:
Η Επιτροπή κινεί έρευνα σε βάθος για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι 11 εκατ. €

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε
έρευνα σε βάθος βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της συνθήκης ΕΚ προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι όροι της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι 11 εκατ. € συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάσει την πώληση των μεταλλείων, που πραγματοποιήθηκε μάλιστα χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών, σε τιμή που φαίνεται ότι είναι κατώτερη της αγοραίας αξίας τους.

Η κίνηση έρευνας σε βάθος θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να σχολιάσουν τα προτεινόμενα μέτρα. Αυτό δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes είπε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν χορηγήθηκε κάποιο κρυφό πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων και ότι η Ελλάδα ενέργησε όπως θα ενεργούσε κάθε άλλος ιδιώτης πωλητής σε σχέση με την πώληση των υπόψη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.»

Τον Ιούλιο του 2007, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία βάσει της οποίας ήδη από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. €. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παράγουν χρυσό και χαλκό.

Η Επιτροπή κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά την συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. €, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.

Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..
Βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθούν ελεύθερες ενισχύσεων εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του επενδυτή της οικονομίας της αγοράς).

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της επίσημης διαδικασίας έρευνας, η Επιτροπή θα ελέγξει κατά πόσο το δημόσιο ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς στο πλαίσιο της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης NN 61/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων < http://ec.europa.eu/competition/state_aid/register/> που βρίσκεται στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο.

Νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα αναφέρονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News ".

( Reference: IP/08/1927 Date: 10/12/2008 )

πηγή:http://europa.eu/index_el.htm
Εuropa- H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαικής 'Ενωσης

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Ανώνυμος είπε...

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011
IP/11/216

Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2011

"Κρατικές ενισχύσεις:
Η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πρέπει να επιστρέψει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.
Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (βλ. IP/08/1927 < http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=1&language=EL&guiLanguage=en > ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα.
Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου.

Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών.

Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.
Έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ.
Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους.

Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης C 48/2008 < http://ec.europa.eu/competition/state_aid/register/ii/by_case_nr_n2007_0330.html > στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο.

Οι νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα ανακοινώνονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News < http://ec.europa.eu/competition/state_aid/newsletter/index.html >."

( Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011)

πηγή:http://europa.eu/index_el.htm
Εuropa - H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Ανώνυμος είπε...

Το πιό σημαντικό είναι αυτό που λέει στο τέλος του άρθρου. Θα πληρώσει κανείς για τις λαμογιές; Κι αφού δεν πληρώνει κανείς, γιατί ο κόσμος να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις θυσίες που του ζητούν, ενώ ο Τσοχατζόπουλος γκλαμουριάζεται και ο Πάχτας επανέρχεται στο παιχνίδι ως Δήμαρχος για να ξαναδιαπραγματευτεί τον χρυσό.

Ανώνυμος είπε...

Δημ. Συμβούλιο, δήμου Αριστοτέλη. παρ.25-φεβ.2011
Θέμα¨. Αγορά φίλτρων σιδήρου ,μαγνησίου για τις γεωτρήσεις ..νερού
Στρατωνίου και Ολυμπιάδας .ποιός …. Στην χάρη μας, σε λίγο και φίλτρα .. γιά χρυσό πού ξέρης ? κάτι μπορεί να μείνει και για …μας.
Έτσι.. δεν είναι κύριοι ..?.… Πάχτα-Μοσχόπουλε-Ζαγοράκη..!! ή ..άλλα… λόγια αγαπιόμαστε..!!!

Ανώνυμος είπε...

Enet.gr EΛEYΘEΡOTYΠIA
Ημερομηνία Παρασκευή 25 Φεβ Έτος 2011

"Μετά την πτώχευση της TVX Gold"

"Η ιστορία των μεταλλείων Χαλκιδικής ξεκινάει το 2003."

"Τότε η Hellas Gold, στην οποία μετείχαν η European Goldfields με κύριο μέτοχο τον Ρουμάνο Φρανκ Τίμις με 30%, η κατασκευαστική Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα με 35% και ο Δημήτριος Κούτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ακτωρ, με 30%, αγόρασαν με μεσολάβηση της τότε κυβέρνησης έναντι 11 εκατ. ευρώ την εταιρεία των μεταλλείων, μετά την πτώχευση της καναδικής TVX Gold.
Οπως είχε γράψει ο τύπος, επισπεύδων στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, που ενδιαφερόταν να προσφέρει λύση στα προβλήματα ανεργίας στην εκλογική του περιφέρεια.

Η συμμετοχή της εταιρείας του Φρανκ Τίμις στο επιχειρηματικό σχήμα προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στα μέσα του 2007 η Ακτωρ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην Ελληνικός Χρυσός (Hellas Gold) (ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι συνόλου συμμετοχής 35%) στην European Goldfields, με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της European Goldfields.
Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές ισοτιμίες), όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ."

ΠΗΓΗ:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220994

Ανώνυμος είπε...

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 1ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

ΠΗΓΗ: www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία < http://www.capital.gr/News.asp?id=1140557 > η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.

Ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.

Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή:www.capital.gr dimitris.delevegos@capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
( συνέχεια )

Ανώνυμος είπε...

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 2ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

ΠΗΓΗ: www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2095453

«Σύννομη η μεταβίβαση»
Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields) < http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/home > - δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη.

Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος.

Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

H εν λόγω σύμβαση προέβλεπε επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α 28-1-2004) για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

Αξία μεταλλείων
Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ».
Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.

Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» < http://www.capital.gr/Articles.asp?id=909126&ppg=0 > είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή». “

Πηγή:www.capital.gr dimitris.delevegos@capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: “ Ο χρυσός, η κυβέρνηση και το ... Mega”
http://www.antinews.gr

“ Ο χρυσός, η κυβέρνηση και το ... Mega”
http://www.antinews.gr/2011/02/26/87840/
Από factorx στις 26/02/2011

«Ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο και ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, το ξέρουμε, δε χρειάζεται να μας το πει ούτε ο… Χαρδαβέλλας. Ότι πρέπει να αξιοποιηθεί είναι αυτονόητο, ειδικά ο χρυσός στη Μακεδονία και τα πετρέλαια στο Αιγαίο.

Από εκεί όμως μέχρι να φτάσουμε να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε εταιρείες – νταβατζήδες, ελληνικές και ξένες, απέχει πολύ. Μόνο με διαφανείς διαδικασίες κι αφού πρώτα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και δίνεται δουλειά σε ανθρώπους ενώ και το κράτος καρπώνεται σημαντικά οφέλη, μπορεί να παραχωρηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Η περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας και του κοιτάσματος...χρυσού στην περιοχή είναι παλιά ιστορία. Ο πανταχού παρών, επιχειρηματίας Γ. Μπόμπολας διεκδικεί μέσω της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική που θα γεμίσει τα άδεια (λόγω έλλειψης έργων) ταμεία του επιχειρηματία.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει την άδεια έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον επιχειρηματία, εξού και η μια στο καρφί και μια στο πέταλο αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τα μέσα του, ειδικά από το Mega.

Η επένδυση, φαίνεται να πάσχει σε ότι αφορά την περιβαλλοντική μελέτη και τους κινδύνους που κρύβονται για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, θέμα για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για άρνηση της Τ. Μπιρμπίλη να δώσει την άδεια, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από συντρόφους της να αφήσουν το Μπόμπολα να κάνει την επένδυσή του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ένα αλαλούμ που δημιουργήθηκε με το πρακτορείο Ρόιτερς το οποίο υποστήριξε ότι η Τ. Μπιρμπίλη δήλωσε πως δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να δώσει την άδεια στην Ελληνικός Χρυσός. Αμέσως η μετοχή της μητρικής καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, βούτηξε 20% στο χρηματιστήριο και από το ΥΠΕΚΑ έτρεχαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Η ουσία είναι ότι μαίνεται παρασκηνιακός πόλεμος για την άδεια με πιέσεις από τον επιχειρηματία να προχωρήσει η δουλειά αλλά και με κανέναν να μην αναλαμβάνει την ευθύνη μιας υπογραφής που θα τον έφερνε απέναντι από όλη την ελληνική κοινωνία.

Από την άλλη, η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο ως παράνομες επιδοτήσεις, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά χρήματα που δόθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός για τα κρατικά μεταλλεία τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι το να πληρώσει η εταιρεία 15 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της επένδυσης η οποία θα φτάσει το 1 δις. Αν δηλαδή η κυβέρνηση δώσει την άδεια που επιθυμεί ο επιχειρηματίας τα 15 εκατ. θα φανούν στην εταιρεία σαν χαρτζιλίκι.»

Από factorx στις 26/02/2011

ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr
http://www.antinews.gr/2011/02/26/87840/

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: “Nα πως πούλαγε το ΠΑΣΟΚ: Κοψοχρονιάς, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό...”

http://www.antinews.gr/2011/02/25/87553/
Από factorx στις 25/02/2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (βλ. IP/08/1927), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα. Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου.

Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους."

"Διαβάστε τι αναφέρει τo δελτίο τύπου η Ε.Ε:"
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
Από factorx στις 25/02/2011

ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr/2011/02/25/87553/

Ανώνυμος είπε...

http://www.topontiki.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:Χρυσές μπίζνες
Της Gold Finger
ΤΡΙΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
http://www.topontiki.gr/article/14322

"Κάποιους ο χρυσός τους έφερε κοντά... κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, αφού το ελληνικό δημόσιο πούλησε κοψοχρονιά την περιουσία του και οι επενδυτές ανταμείφθηκαν και με κοινοτική επιδότηση!

Και αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αποφάσισε ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, παρανόμως έλαβε κοινοτική επιδότηση για την αγορά από το ελληνικό δημόσιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας και οφείλει να τα επιστρέψει και μάλιστα με τόκο!

Η ιστορία είναι άκρως διδακτική και οικτρά επαναλαμβανόμενη στη χώρα μας...

Το 2003 το ελληνικό δημόσιο πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ιδιωτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ και η εταιρεία έλαβε παράλληλα και κοινοτική επιδότηση 14 εκατομμυρίων ευρώ! Συν τοις άλλοις, η ιδιωτική εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών!

Το 2007 έγινε καταγγελία στην Κομισιόν για χορήγηση παράνομων ενισχύσεων και το 2008 ξεκίνησε έρευνα το θέμα.

Τρία χρόνια μετά, η Κομισιόν αποφάσισε ότι πρόκειται για σκαστή παρανομία αφού « η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, αντί 11 εκατ. ευρώ ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων».

Η Επιτροπή ζητά τώρα την επιστροφή του ποσού της επιδότησης που υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, συν 1,3 εκατ. ευρώ για τους φόρους που δεν πλήρωσε η εταιρεία, συν τους τόκους.

Και τώρα θαυμάστε την απάντηση της εταιρείας και του προέδρου της Δημήτρη Κούτρα… «Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ είναι αστείο μπροστά στην επένδυση του 1 δισ. ευρώ που σχεδιάζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση είναι αστήρικτη και θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Αφού λοιπόν το ποσό είναι αστείο παρακαλούμε να επιστραφεί πάραυτα στο δημόσιο ταμείο. Και όταν πάτε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και εάν δικαιωθείτε θα σας επιστραφεί και με τόκο…

Υ.Γ
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ανήκει κατά 95% στην εταιρεία EUROPEAN GOLDFIELDS LTD η οποία είναι θυγατρική της ΑΚΤΩΡ – μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ "

ΠΗΓΗ:http://www.topontiki.gr/
Της Gold Finger
http://www.topontiki.gr/article/14322

Ανώνυμος είπε...

Νάτος και ο ...μαιντανός των τηλεπαράθυρων που δεν μπορεί να εκφράσει μια σωστή πρόταση, αλλά φυσικά τα .. τζάκια έχουν την ανάλογη προβολή τους ,,,

Ανώνυμος είπε...

..."o χρυσός, η (τότε) εικαζόμενη κρατική ενίσχυση, η "Ελληνικός Χρυσός" και η Ελλαδίτσα μας"...

Βρυξέλλες, 10.12.2008
E(2008) 7853 τελικ
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

Θέμα: C 48/2008 (πρώην NN 61/2008) – Εικαζόμενη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
- Ελλάδα

1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
3. ΤΑ ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ
4. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
5. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
6. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Βρυξέλλες, 10.12.2008
E(2008) 7853 τελικό

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

(τα συμπεράσματα δικά σας)

Ανώνυμος είπε...

Υπνοι- ξύπνοι -παληκάρια,….. νταβατζήδες κι΄ ανοιχτά μυαλά…. Γίνανε μαλλιά –κουβάρια ο ( νέος πολυσυλλεκτικός ) τίτλος της νέας δημοτικής αρχής ….!!! Του δήμου Αριστοτέλη.
Όσο γιά τόν λεγάμενο του δήμου Αριστοτέλη ..τόν λεβέντη μας ντέ.. τον Χριστάκο μας ..το καμάρι μας …πού θέλει να κτίσει… τους απόπατους του Στρατωνίου.
καλά και τά σκατά … νοιαστείτε όμως πρώτα για τά παιδιά … τον νού σας πρώτα στο Γυμνάσιο…το ΙΚΑ.. έτσι να μην ξεχνιόμαστε… Πάχτα..Ζαγοράκη . και ξενόφερτε….Κατσαβαβάκη…!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: “Ξεκινάει άμεσα η εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Ελλάδα”
Πρώτη δημοσίευση: 02.03.2011 | 12:37
ΠΗΓΗ:http://www.newsit.gr

"Βέβαιη ότι θα εξασφαλίσει άμεσα τις δύο περιβαλλοντικές άδειες δηλώνει η καναδική εταιρεία European Goldfield, μητρικής της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός

Ο εκτελεστικός Πρόεδρος της καναδικής εταιρίας πολύτιμων μετάλλων,Μάρτιν Κόνινγκ, έκανε αυτή τη δήλωση σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.μετά από δημοσιεύματα ότι οι εγκρίσεις μπορεί να καθυστερήσουν.

Η δήλωση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρίας λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης στο καναδικό χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η τιμή του χρυσού, άμεσης παράδοσης, είναι στα 1.428,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ χθες έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1.434,93 δολαρίων.

Στο συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου η τιμή είναι στα 1.428,90 δολάρια, πολύ κοντά στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.435,90 δολαρίων στο οποίο έκλεισε την χθες.

Εκτός από τον χρυσό, μεγάλα κέρδη σημειώνει και το ασήμι. Νωρίτερα έφτασε έως τα 34,74 δολάρια η ουγγιά, υψηλότερο επίπεδο από το 1980."

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=67035&catid=3

Ανώνυμος είπε...

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ:Επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η «Ελληνικός Χρυσός»

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr

"Επιδοτήσεις ύψους 15,3 εκατ. ευρώ καλείται από την Κομισιόν να επιστρέψει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ (που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική), καθώς το ποσό αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ. Καθώς η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

Αναλυτικά, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Έκθεση σχετικά με την «Ελληνικός Χρυσός», η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους παραπάνω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει μαζί με τους τόκους.

Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

Το 5% της εταιρείας ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ, η διοίκηση του οποίου φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της Κομισιόν."

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231080681

Ανώνυμος είπε...

Εuropa- H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαικής 'Ενωσης

(ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ):
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
http://europa.eu/index_el.htm

EUROPA - O επίσημος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο EUROPA είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα όργανα και οι οργανισμοί της.

Κράτη μέλη
Νομοθεσία και Συνθήκες
Όργανα και οργανισμοί
Δούλεψε για την ΕΕ

Άτομα που αναζητούν εργασία
Βασικές πληροφορίες
Επίσημα έγγραφα
Δραστηριότητες

http://europa.eu/index_el.htm

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ "Εuropa" ME TH "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ" MΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
http://europa.eu/index_el.htm

EUROPA - O επίσημος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2008

"Κρατικές ενισχύσεις:
Η Επιτροπή κινεί έρευνα σε βάθος για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι 11 εκατ. €"

Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2008
(OΛO TO KEIMENO ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ):

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=1&language=EL&guiLanguage=en

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
http://europa.eu/index_el.htm

EUROPA - O επίσημος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2011

"Κρατικές ενισχύσεις: Η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πρέπει να επιστρέψει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου"

Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2011
(OΛO TO KEIMENO ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ):

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en