ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ο Καββαδίας μεταλλωρύχος


Το είδαμε κι αυτό. Για τις ανάγκες της μεταλλουργίας χρυσού, ο ποιητής Νίκος Καββαδίας έγινε την 16η Ιουλίου –ούτε λίγο, ούτε πολύ- μεταλλωρύχος. Κατά το πως λέμε ο Καραγκιόζης γιατρός, ή φούρναρης, ή ακόμα-ακόμα κι ο Καραγκιόζης Δήμαρχος –καλή ώρα.
Ο Καββαδίας, ανάμεσα στα άλλα, έγραψε ο άνθρωπος κι ένα ποίημα που, σε μια του στροφή, αναφέρει την λέξη Στρατόνι (…οι κάβες της Γερακινής και το Στρατόνι). Το ποίημα έγινε ωραίο τραγούδι πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, στον κύκλο τραγουδιών «Φάτα Μοργκάνα» της Μαρίζας Κώχ, κι αυτό ήταν. Άρχισε από τότε μια παραφιλολογία πως -τάχα μου- ο Κόλιας είχε ιδιαίτερους δεσμούς με το Στρατώνι και είχε κι έναν έρωτα εκεί, που του ενέπνευσε ποιήματα, και άλλα πολλά τέτοια αυθαίρετα και γλαφυρά και αστεία.
Κι άντε, θα πει κανείς, αυτό είναι ένα αθώο παραμύθι, που επινόησαν κάποιοι, για να παραμυθιαστούν οι ίδιοι και να «αποχτήσουν συγγένεια» με τον Καββαδία –έστω και ποιητική αδεία. Στο κάτω – κάτω θέλησαν να συγγενέψουν με έναν σπουδαίο ποιητή που άφησε τα ίχνη του στην νεοελληνική λογοτεχνία, δεν παραμυθιάστηκαν με τίποτα τηλεσκουπίδια της νεοελληνικής μας χυδαιότητας. Μέχρι εδώ πάει καλά. Αν και αυθαίρετα, ευγενή τα κίνητρα και ουδέν το μεμπτόν.
Το κακό στην όλη υπόθεση είναι η μετατροπή μιας συναυλίας για τον Καββαδία σε βήμα προπαγάνδας για την μεταλλουργία χρυσού από τους ανθρώπους της εταιρείας με τα πανηγυρικά και αποπληκτικά λογύδρια του εντεταλμένου και ανεκδιήγητου Δημάρχου μας και των παρατρεχάμενων, για τις υπογραφές. Καημένε Κόλια, που να ’ξερες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, ούτε είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προσπαθεί να παρέμβει στα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα της περιοχής –για να εξαγοράσει και να δείξει καλό πρόσωπο.
Ότι και να κάνουν όμως είναι κραυγαλέα και ασφυκτική η παρουσία και ο έλεγχός τους στην μικρή κοινωνία του χωριού, διαχρονικά. Ένας έλεγχος που γίνεται από τους έμμισθους πραιτοριανούς των εκάστοτε αφεντικών, οι οποίοι παραμένουν οι ίδιοι, αν και τα αφεντικά ενίοτε αλλάζουν. Είναι τέτοιος βλέπετε ο χαρακτήρας των πραιτοριανών, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα αφεντικά, με το αζημίωτο βέβαια.
Υπήρξαν εποχές που στα μεταλλεία τα σωματεία και ταξικά ήταν και αγώνες έδωσαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας και το μεροκάματο. Υπήρξαν εποχές που τίποτα δεν θυμίζουν τον σημερινό εναγκαλισμό των εργατοπατέρων με τους Μπόμπολες και την εξουσία. Σήμερα είναι στα πράγματα «οι επίγονοι» που φροντίζουν τους εαυτούς τους και τις εργολαβίες τους. Οι «επίγονοι» που προσπαθούν να στρέψουν τους κατοίκους ενάντια στην Ιερισσό, στην Μεγάλη Παναγία και σε όσους αντιτίθενται στα σχέδια της εταιρείας για το ξεκοίλιασμα της περιοχής, ώστε η υποταγή να είναι πλήρης και η μονοκαλλιέργεια να μας κάνει όλους εξαρτημένους και δούλους των δικών τους αφεντικών, όπου αυτοί θα είναι βέβαια πάντα οι επιστάτες.
Έτσι την «πλήρωσε» κι ο Μαραμπού. Το όλο σκηνικό είναι και ύβρις για τον μεγάλο ποιητή και ασχήμια αισθητική (το γνωστό κίτς). Αλλά τι να περιμένεις από τέτοια ευτέλεια; Εδώ δεν σέβονται άλλα κι άλλα, τον Καββαδία θα σεβόταν; Όλα στην υπηρεσία της σκοπιμότητας κι ο συχωρεμένος ο Κόλιας στην υπηρεσία της εταιρείας, ερήμην του.
Οι απόπειρές τους όμως, παρόλα αυτά, βρίσκουν αντίσταση ακόμα και «εντός των τειχών». Οι μαρτυρίες λένε πως, ακόμα κι αυτοί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Στρατωνίου που πήγαν να παρακολουθήσουν, δυσανασχέτησαν με την χοντροκομμένη προπαγάνδα των ανθρώπων της εταιρείας –του Πάχτα πρωτοστατούντος- που μαγάρισαν την συναυλία βγάζοντας λόγους για την μεταλλουργία χρυσού, για να δείξουν πόσο πολύ υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Μπόμπολα. Γιατί στο Στρατώνι -πρέπει να ξέρουμε πως- πολλοί άνθρωποι, ζώντας μέσα στην γνωστή και μακροχρόνια τρομοκρατία, δεν μπορούν να αντιδράσουν, υπό τα βλέμματα του «μεγάλου αδελφού», που βλέπει και σημειώνει. Όμως, ακόμα κι αν δεν μπορούν να εκφραστούν, ξέρουν μέσα τους πολύ καλά τι θα γίνει αν τυχόν και πραγματοποιηθούν τα άνομα και τρομακτικά σχέδια των χρυσοθήρων, και δεν τους χειροκρότησαν, όπως θα ανέμεναν. Κι αυτό έχει την σημασία του.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι βαρετός,
Το πόσο συγκαμένος είσαι πλέον το ξέρουμε καλά, ειδικά όσοι είμαστε κοντά στην ηλικία σου.
Καββαδία έ ;
Αν τον χρησιμοποίησαν κάποιοι στο Στρατώνι για αυτό που εσύ αναφέρεις , εσύ δεν πέφτεις παρακάτω,( μάλιστα είσαι και αδέξιος και μισοδιαβασμένος) τον χρησιμοποιείς «επ’ ευκαιρία» για να σχολιάσεις τα αντιμεταλλευτικά σου και αντι-Παχτικά σου!
Δεν υπάρχει καμιά παραφιλολογία για τον Καββαδία στο Στρατώνι.
Ξέρουμε καλά ποιος είναι ο Καββαδίας και τι σημαίνει για το Στρατώνι. Εσύ τον εμπλέκεις με τα μεταλλεία και όπως σου γράφω παραπάνω είσαι και ημιμαθής. Ξέρουμε επίσης καλά τι είναι η πυρόχρωμη σκουριά ..εσύ; Όσο για το Μαραμπού… τι αναγωγές είναι αυτές ; Μας κάνεις και γελάμε. Α! Μην οικειοποιείσαι τόσο το Κόλιας δεν σε παίρνει.
Αλλού είναι το πρόβλημά σου.
Πρέπει εσύ και μερικοί άλλοι να χωνέψετε ότι οι τοπικές εκλογές τέλειωσαν και όσο και να μην σας αρέσει, ο δήμαρχος δεν είναι από την Ιερισσό αλλά από την ΑΡΝΑΙΑ.
Σας την «σπάει» που είναι με τα μεταλλεία , τι να κάνουμε υπάρχουν και θέλω ΑΛΛΩΝ εκτός των ΔΙΚΩΝ σας θέλω. Δεχτείτε το και πάψτε να αναστατώνετε και να διχάζετε τον κόσμο . Εσείς είστε οι αίτιοι για αυτό όχι οι εταιρίες . Αυτές εδώ ήταν πάντα, εσείς πότε γίνατε οικολόγοι ; Που ήσασταν το ’76 το ‘79 το ‘82 κλπ όταν η ΑΕΧΕΠ έχανε από δω και από ‘κεί ζουμιά ; ήσασταν από αυτούς που έτρεχαν στη Νομαρχία; Έχετε φωτογραφίες; Που να τα ξέρεις εσύ αυτά; Πάντως να ξέρεις σας βλέπουμε και γελάμε. Λυπάμαι, αλλά είσαι και συ πιονάκι του συστήματος .
Το τι κάνει κάθε εργοδότης είναι προβλέψιμο, σε καπιταλισμό ζούμε, (δεν έζησες τον υπαρκτό σοσιαλισμό βέβαια … να δεις τι εστί βερίκοκο) και ο συνδικαλισμός είναι γνωστό το τι κάνει και το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία δεν περιμένουν τους θεωρητικούς σας και σένα να τους το αναλύσουν.
Άρα:
Άσε τον Καββαδία και το Στρατώνι στην ησυχία του με τα μεταλλεία του και κοίτα το χωριουδάκι σου.
Χώνεψε ότι δήμαρχος είναι ο Πάχτας που είναι μεταξύ των άλλων και υπέρ των μεταλλείων.
Α!! Κλείσε και το blog σου γιατί μοιάζει με ΜΑΡΑΜΠΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Και λίγα σας γράφει το Ιερισσός. Χαφιέδες είστε και πουλημένοι. Με τον Μποδοσάκη με τον Τομέ με την TVX με τον Μπόμπολα με τον Τίμις, με όλα τα αφεντικά, χαφιέδες. Και το χωριό σας ένας αχταρμάς ξένων είναι, από κάθε καρυδιάς καρύδι. Ελάτε στις Σκουριές να εξορείξτε, να δούμε πόσο παλικάρια είστε. Ούστ από δω κοπρίτες.

Ανώνυμος είπε...

12:06 όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σου αλίμονο στην πραγματικότητα.
Αν εξετάσεις τον Πάχτα σαν άνθρωπο αν δεν είσαι προκατειλημμένος θα δεις ότι πρόκειται για μεγάλο Λαμόγιο. Όσον αφορά αυτά που γράφει η ανάρτηση είναι όλα καρατσεκαρισμένα. Αλλά «άνθρωποι» σαν και σένα επιβιώνουν γλύφοντας εταιρίες και αφεντικά και ας πάει κατά διαόλου ο τόπος σου και ο κάθε τόπος.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Αντί άλλης απάντησης στον ανώνυμο 12.06 για να μορφωθεί, παραθέτουμε:

1) http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4643090 Τον αφορά η φράση του ΝτεΓκόλ.

2)http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm
Τον αφορά όλο. Ας προσπαθήσει να καταλάβει.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Τσιριγώτη, μιλάς σαν επιστήμονας, σαν κάτοικος Ιερισσού ή σαν όπαδός του ΣΥΡΙΖΑ?
Γιατί τίποτε από αυτά ΔΕΝ είσαι!

Ασε τον κόσμο στην ησυχία του και κοίτα να βάλεις καμιά μελιτζάνα στο μπαξέ σου να περνάει ή ώρα σου!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημά σου δεν είναι άλλο από τον Πάχτα και τα μεταλλεία.
Να υποθέσω ότι η ανάρτησή σου δεν είναι αντιπερισπασμός στο σχήμα Καζαντζάκης-Ζορμπάς-Παλιοχώρι, που πρέπει να σε ζόρισε πολύ, αλλά εδώ δεν είχε μαραμπού και φλαμίγκος.
Η μεταλλεία έχει παράδοση χιλιετιών στον τόπο μας και είναι συνδεδεμένη με τον πολιτισμό μας.
Αν αυτό δεν σου αρέσει, είναι δικαίωμά σου, αλλά μην ζαλίζεις τον κόσμο με ανόητη προπαγάνδα κατά των μεταλλείων.
Στις τελευταίες εκλογές γιά την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κόσμος ανέδειξε νικητές όσους υποστήριζαν την επένδυση και μαύρισε δεόντως όλους όσους όψιμα είχαν μεταλλαχθεί σε οικολόγους.
Μάθε να σέβεσαι τη λαική ψήφο κι άσε τον Καββαδία κατά μέρος.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Αγαπητέ διαχειριστή του ιστολογίου υπηρετήσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί σε καιρούς, που αποδείχθηκε εκ των πραγματων ότι ήταν λάθος η προσήλωσή σου στον πρώην Δήμαρχο. Άν και άργησες να φύγεις (καλά εγώ έφυγα νωρίς-νωρίς γιατί άντιλήφθηκα γρήγορα το ποιόν του ατόμου). επανήλθες δριμύτερος υποστηρικτής του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Ξέρεις ότι έχω το σθένος να γράφω κατά καιρούς, πάμτοτε με όνομα και επώνυμο, δηλαδή με το θάρρος της γνώμης.
Σε ερωτώ λοιπόν εύλογα και φιλικά. Είχες κανέναν λόγο να ασχοληθείς με ττις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Στρατωνίου και μάλιστα με ένα ποιητή, που κατά κοινή ομολογία ήταν ναυτικός σε καράβια που φόρτωναν μεταλλεία στο χωριό μας. Το διαδίκτυο και οι ΄παλιότεροι του χωριού, έχουν τη θύμιση και την γνώση να αφηγηθούν τα πραγματικά περιστατικά για την σχέση του με τα μεταλλεία.
Αλήθεια ρε φίλε, είναι πρποκατηλλειμένη η προσέγγισή σου να συνδέσεις ένα πολιτιστικό γεγονός του χωριού, του οποίου γνωρίζεις την άποψή του για μια δραστηριότητα χιλιλαδων ετών με τους δήθεν σχεδιασμούς της εταιρίας.
Είναι γεγονός ότι κανείς από το Στρατώνι δεν ασχολείται με την ποιότητα και το περιεχόμενο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ιερισσό. Αλήθεια γιατί αυτή η εμμονή, μετά την υπογραφή των αποφάσεων. Και αν ο Πάχτας εκφώνησε λογύδριο, ας παραβρισκόταν και ο καλεσμένος Δριβελέγκας να εκφωνήσει κάτι άλλο.
Συνεπώς θέλει ψυχραιμία, γνώση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων και καθόλου έξαψη των παθών.
Ηρεμία, όλα θα γίνουν από... δεξιά!

Υ,Γ, Ωστόσο σου τό 'πα κατ΄ιδίαν, μην αδικεις τον εαυτό σου.

Φιλικά
ΛΑΖΑΡΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΩΣ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ).

ΚΥΡΙΕ ΞΥΔΟΠΟΥΛΕ ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ (ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ)ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ,ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΕΣ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΙΝΑΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ(π.χ ΒΛΕΠΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ).

Υ.Γ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΕΠΙΛΕΚΤΗΚΗ ΜΝΗΜΗ.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Λάζαρε
Είναι γεγονός ότι υπηρετήσαμε μαζί στην τοπική αυτοδιοίκηση για μια τετραετία συμμετέχοντας στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μας που εσύ σκοπίμως στο σημείωμά σου δεν αναφέρεις και που ήδη την μία καταγράφει ο σχολιαστής των 8.02.
Αν και τα έχουμε πει και κατ’ ιδίαν σου υπενθυμίζω λοιπόν ότι:
1) Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Βλαχόπουλου το 2002 έγινε με τους εξής όρους:
α) Στο πρόγραμμα του συνδυασμού θα υπήρχε ρητή η θέση μας ότι δεν θέλουμε την μεταλλουργία χρυσού.
β) Ότι δεν θέλουμε το λιμάνι των καλογέρων στην Ουρανούπολη.
γ) Στον βαθμό που ο τότε πολιτικός μου χώρος θα συμφωνούσε σε συνεργασία με τον Βλαχόπουλο θα είχαμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ και θα συμμετείχαμε με 4 άτομα (αν εκλεγόταν βέβαια) στο Δ.Σ.
Και τα τρία έγιναν αποδεκτά. Τα δύο μπορείς να τα δεις στο τυπωμένο Πρόγραμμα του 2002. Το 3ο δεν έγινε γιατί δεν το θέλησαν οι τότε «συνοδοιπόροι» μου. Γι’ αυτή την συμφωνία δε, υπάρχουν και μαρτυρίες. Δικαιούμαι λοιπόν κι εγώ να σε ρωτήσω: Άραγε εσύ γιατί συμμετείχες τότε σε ένα συνδυασμό που ήταν ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού;
2) Η δικές μου διαφωνίες με τον Βλαχόπουλο δεν έχουν καμιά σχέση με τους δικούς σου λόγους αποχώρησης. Σου υπενθυμίζω μόνον ότι δεν ζήτησα καμία θέση και όταν μου προτάθηκαν οι –επί αμοιβή- θέσεις του Προέδρου του Δ.Σ και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης (στο ξενοδοχείο Αριστοτέλης ήμασταν, αν θυμάσαι) τις αρνήθηκα. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι καλά έκανα, γιατί οι διαφωνίες μου με τον τρόπο λειτουργίας του Βλαχόπουλου και της ομάδας του ήταν μεγάλες και παραμένουν. Εσύ απ' εναντίας τις διεκδίκησες και σου τις αρνήθηκαν.
Η σημερινή μου συμπόρευση δεν σημαίνει επαναπροσέγγιση, ούτε υποστήριξη, όπως γράφεις. Με όλους τους ανθρώπους που είναι ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού συμπορεύομαι στον αγώνα για την σωτηρία του τόπου μας. Δεν θα τους παντρευτώ, μην ανησυχείς, απλά ο αγώνας που δίνουμε δεν έχει την πολυτέλεια διαχωρισμών. Μήπως θέλεις να σου απαριθμήσω με ποιους συμπορεύεσαι εσύ;
Τώρα σε σχέση με το Καββαδία και την εκδήλωση, μάλλον, πάλι, αλλού σφυρίζεις. Σε ότι αφορά τον Καββαδία, από πού προκύπτουν όλα αυτά που ισχυρίζεσαι; Ποιες είναι οι μαρτυρίες και που έχουν καταγραφεί; Που μιλάει ο Καββαδίας για την ιδιαίτερή του σχέση με το Στρατώνι; Θα ήθελα πράγματι να μάθω. Για την ποιότητα της καθαυτό εκδήλωσης δεν μίλησα, άλλωστε δεν την παρακολούθησα και δεν έχω και κανέναν λόγο να αμφισβητώ τους άξιους καλλιτέχνες. Ούτε έχω κανένα ζόρι για τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Στρατώνι (από πού σου προέκυψε;).
Αυτό που έγραψα, και κάνεις πως δεν το καταλαβαίνεις (κι εσύ και οι άλλοι), είναι η μετατροπή της συναυλίας σε βήμα φτηνής προπαγάνδας υπέρ της μεταλλουργίας χρυσού. Αυτό στηλίτευσα ως άκομψο και ως κίτς. Εάν επιμένεις ότι δεν είναι τέτοιο, τότε σίγουρα έχουμε διαφορετική αντίληψη και περί αισθητικής. Γιατί περί πολιτικής έχουμε.
Τέλος, σ’ ευχαριστώ για την νουθεσία σου να προσέχω και να μην αδικώ τον εαυτό μου. Μάλλον όμως κι αυτό πηγάζει από την διαφορετική αντίληψη που έχουμε περί πολιτικής –πολύ φοβάμαι και περί ηθικής (όχι με την τρέχουσα έννοια, βέβαια). Εγώ Λάζαρε υπήρξα πάντα στρατιώτης σε ιδέες, δεν χρησιμοποίησα την πολιτική για ανέλιξη, ούτε για δουλειά. Είχα αυτήν την τύχη κι αυτήν την υπερηφάνεια (επέτρεψέ μου). Ούτε πολιτικές -οι άλλες- φιλοδοξίες έχω, γι’ αυτό εκτίθεμαι, και πολλές φορές «κάνω και λάντζα». Σ’ αυτόν τον δρόμο θα εξακολουθήσω να βαδίζω, «αδικώντας» τον εαυτό μου και γνωρίζοντας ότι κάνω πολλούς εχθρούς και λίγους φίλους.

Ανώνυμος είπε...

Για τους υπερασπιστές του χρυσού, (εξαιρώντας φυσικά τους εργαζόμενους),σκεπτόμενους πολίτες,αναγνώστες και αναγνώστριες,πολίτες και απολίτικους του Αριστοτέλη και όλους τους ομοίους τους οι οποίοι ότι κάνουν, το κάνουν "με το αζημίωτο": Έχουν μεγάλο θράσος να κατηγορούν τους "απέναντι" που όχι μόνο δεν κερδίζουν τίποτε αλλά βάζουν και από την τσέπη τους. Δηλαδή εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.Αλλά που να καταλάβουν από αλτρουισμούς και άλλες τέτοιες ακαταλαβίστικες έννοιες. Για το χρήμα ξεπουλάνε σήμερα τον τόπο τους αύριο τα παιδιά τους

ΛΑΖΑΡΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Αγαπητέ διαχειριστή του ιστολογίου,
Νομίζω ότι από τα γραφόμενά σου δίνεται και η απάντηση στον σχολιαστή της 8:02 (που επιμελώς αποφεύγει να γράψει το ονοματάκι του).
Τώρα λοιπόν-έστω και μετά από 9 χρόνια- αποκαλύπτεται η παρασκηνιακή και αχαρακτήριστη συμφωνία μεταξύ του Βλαχόπουλου και του πρώην πολιτικού σου χώρου, για μοίρασμα των καρεκλών, εν αγνοία των υπολοίπων υποψηφίων που στελέχωναν τον συνδυασμό.
Έχω το πολιτικό θάρρος, όπως πάντα, να μιλήσω σήμερα για μια βρόμικη σκευωρία που παίχθηκε σε βάρος πολλών υποψηφίων που στελέχωσαν τον συνδυασμό, αφού αυτή η "συμφωνία της Ιερισσού" τελούσε αν αγνοία μας.
Σας θυμίζω λοιπόν, αγαπητέ διαχειριστή και ανώνυμε συκοφάντη, ότι από τις περίπου 2800 ψήφους που πήρε ο συνδυασμός μας στον α΄ γύρου των εκλογών, προσωπικά με τίμησαν 513 ψηφοφόροι, δηλαδή του 18% του συνολικού αριθμού, μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα πόλωσης που επικρατούσε στο Στρατώνι, εξαιτίας τοπικού υποψηφίου Δημάρχου. Αυτή την πρωτιά μου σε όλα τα επίπεδα, ο Βλαχόπουλος έκανε το κάθε τί να την ισοπεδώσει, συνεπικουρούμενος βεβαίως-βεβαίως, και από κάποια άλλα παλικάρια της παρέας του. Το ερώτημά μου θα παραμένει: ποιός θα ήταν αυτός που θα επιφύλασσε μια τέτοια σκαιά συμπεριφορά στον πρώτο Σύμβουλό του, όταν μάλιστα το πρώτο τότε σε πληθυσμό Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου, δεν είχε καμία εκπροσώπιση σε κανένα όργανο. Η στάση του Δημάρχου από την αρχή της θητείας του, έδειχνε μάλλον εχθρική για τον τόπο μου και είχε ως αποτέλεσμα να διαφωνώ σε πολλά θέματα μαζί του. Μήπως θα πρέπει να θυμίσω τα ποσά των ετήσιων προϋπολογισμών για το Στρατώνι;
Φρόντισα όμως να ανταποδώσω τη...μεγαλοψυχία του στις πρόσφατες εκλογές και ίεδε το αποτέλεσμα!!!
Σε ότι αφορά τη μεταλλουργία χρυσού, η αναφορά γινόταν για την Ολυμπιάδα, σε μια χρονική συγκυρία που το κλείσιμο των μεταλλείων ήταν προ των πυλών. Όπως και έγινε. Καμία αναφορά δεν υπήρχε για την εκμετάλλευση των Σκουριών ούτε στο προεκλογικό πρόγραμμα, είτε στις ομιλίες. Επομένως, δεν υπήρχε τότε αντικείμενο αντιπαράθεσης.
Όλη αυτή η προσφορά και η ευθύνη που ανέλαβα στάθηκαν "γράμμα κενό" για τον τέως Δήμαρχο. Όμως φρόντισα στις πρόσφατες εκλογές να ...ανταποδώσω την τιμή που μου έκανε και είδε το αποτέλεσμα.
Όσο για τα λοιπά, σχετικά δηλαδή για το περιεχόεμνο της εκδήλωσης, έ καλά τώρα, ας μην μπαίνουμε και σε αξιολόγιση του επιπέδου των εκδηλώσεων που πολλά-πολλά χρόνια διοργανώνονται στο Στρατώνι, γιατί έχουμε δώσει δείγματα γραφής που αναγνωρίζονται και σε τοπικό κια σε αυρύτερο επίπεδο. Και ίσως αυτός να έιναι και ένας επιπλέον λόγος που ενοχλεί...

Φιλικά
ΛΑΖΑΡΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ
(με όνομα και επώνυμο)
(ΥΓ Θα ήθελα ειλικρινά να διάβαζα και το ονοματάκι του ανώνυμου συκοφάντη, για να του ανταποδώσω την... τιμή που του πρέπει)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΒΡΕ ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ..!ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΧΤΑ...

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Αγαπητέ Λάζαρε μην καταλαβαίνεις αυτά που θέλεις να καταλάβεις, ερήμην της πραγματικότητας και της λογικής.
1) Αυτό που είπα για την συμφωνία αφορούσε μόνο την μεταλλουργία χρυσού και το λιμάνι της Ουρανούπολης, για την προσωπική μου συμμετοχή. Οι τέσσερις θέσεις στο Δ.Σ και ο Πρόεδρός του έμειναν στο στάδιο της συζήτησης και των προτάσεων καθώς υπήρξε άρνηση από τον τοπικό πολιτικό μου χώρο να συνεργαστούμε συντεταγμένα με τον Βλαχόπουλο. Δεν προχώρησε λοιπόν αυτό. Βιάστηκες να καταγγείλεις σκευωρίες.
2) Από τα γραφόμενά σου, σε σχέση με την πρωτιά σου και τα λοιπά, προκύπτουν ανάγλυφα οι λόγοι της δικής σου «εξόδου» και περιττεύουν τα δικά μου σχόλια, καθώς με επιβεβαιώνεις για το γιατί «εσύ έφυγες νωρίς».
3) Σε ότι αφορά την μεταλλουργία χρυσού, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, τόσο απλά. Εγώ προσωπικά το κατανοώ, όπως επίσης κατανοώ και πολλούς άλλους –όχι όλους- που έχουν αυτήν την προσέγγιση. Αυτό που επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά –και αρνείσαι να "καταλάβεις"- είναι η μετατροπή μιας συναυλίας του Δήμου σε βήμα φτηνής προπαγάνδας υπέρ της μεταλλουργίας χρυσού, από τον Πάχτα και τους Πραιτωριανούς του.
4) Τα όσα γράφω για την ιδιόμορφη και χρόνια κατάσταση στο Στρατώνι σε σχέση με την εταιρεία και την τρομοκρατία που ασκείται, ισχύουν στο ακέραιο.

Δι’ ευχών…

ΛΑΖΑΡΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Αγαπητέ ΙΕΡΙΣΣΟΣ,
Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε πλήρως, ότι το 2002 η συζήτηση περι μεταλλουργίας αφορούσε αποκλειστικά την Ολυμπιάδα, ο οποίος στη φάση εκείνη ήταν πλέον άνευ αντικειμένου. Γνωρίζεις επίσης πολύ καλά, τα εμπόδια που συνάστησε ο Βλαχόπουλος για την συγκρότηση ψηφοδελτίου στην Ολυμπιάδα εξαιτίας αυτού του λόγου.
Διαπιστώνω όμως με απορία, ότι όλα όσα καταμαρτυρούσες για τον πρώην Δήμαρχο, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα ως δια μαγείας, αδιαφορώντας βεβαίως ότι ο τέως Δήμαρχος (όπως λένε κάποιες κακές γλώσσες), έλαβε χρήματα από την...κακιά εταρεία για έργα στην Ιερισσό. Έτσι λένε-επαναλαμβάνω- οι κακιές και κρυφές γλώσσες...
Φαίνεται επίσης, ότι είναι έντελώς αχώνευτο και τα υπόλοιπα είναι μάλλον εκ του περισσού, ότι αναδείχθηκε Δήμαρχος από την Αρναία και όχι από την Ιερισσό.
"Φταίει" μάλλον το Στρατώνι για το αποτέλεσμα!
Εμείς βέβαια τα Δημοστικά Διαμερίσματα (ιδίως του βορά) είμασταν οι "παρείσακτοϊ" του συστήματος και επί Καποδίστρια. Μην εστιάζεις συνεπώς την κριτική σου στις δικές μου, νομίζω αντικειμενικά θεμιτές φιλοδοξίες, όπως ακριβώς τις είχαν και κάποιοι άλλοι (ονόματα και μη χωριό) που στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκαν από τον στενό πυρήνα του...ευλογημένου κου Δημάρχου.
Και θα σου υπερτονίσω άν μόνο γεγονός φίλε. Αν δεν υπήρχε τότε, σε εκείνο το πολύ πολωμένο κλίμα του Στρατωνίου, κάποιοι που τιμήθηκαν επανειλημμένα από το εκλογικό σώμα και μαζί τους και ο Ξυδόπουλος, σήμερα η ιστορία ίσως να ήταν γαρμμένη αλλιώς. Και οι πάντες γνωρίζουν και εσύ φίλε μου προσωπικά, πόσες υποχωρήσεις χρειάστηκαν από μένα και τους συνεργάτες μου για να πάμε όλοι μαζί (Βλαχόπουλος και Λαμπράκης) στον δεύτερο γύρο. Μην υποτιμάς λοιπόν ούτε τον ρόλο μου, ούτε τις υπερβάσεις μου, ούτε και τις θεμιτές φιλοδοξίες, που σε τελική ανάλυση μπορούσαν να είχαν και καλύτερο αποτέλεσμα στον συντονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά γενική ομολογία...Εσύ τουλάχιστο, είχες διαπιστώσει τις αδυναμίες συντονισμού και λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά βάθος πιστεύεις ότι αυτή είναι η αλήθεια, αλλά δυστυχώς έγινες τότε κι εσύ πιστός ακόλουθος των εντολών (στην διεκδικησή μου στην β΄ διετία)
Να σταθείς όμως και στη στάση που επιφύλαξε ο Βλαχόπουλος για την πατριδα μου, όχι μόνο στη πρώτη του θητεία αλλά και στην επόμενη, που δεν ήταν ο Ξυδόπουλος Δημοστικός Σύμβουλος. Εκεί πράγματι θα καταλάβεις τα αισθήματα που έτρεφε για το χωριό μου και τους ανθρώπους του.
Πήρε όμως επαναλαμβάνω αυτό που του άξιζε. Ενδεικτικό των αισθημάτων του είναι ότι δεν εμφανίστηκε 10 ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές στο χωριό μας σε καμία δημόσια εκδήλωση, ούτε καν όσο παρέμενε Δήμαρχος μέχρι 31/12/2010. Αυτά ήταν και παραμένουν τα αισθήματα του κυρίου.
Τέλος, οφείλω να σου θυμίσω, ότι εκδηλώσεις που κρύβουν ή συγκαλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις, γίνονται κι αλλού και πρόσφατα μάλιστα στην Ιερισσό.
Και ο νοών νοήτω...

Αμήν.

(ΥΓ Όσο για τον ανώνυμο συκοφάντη που φοβάται να γράψει ο κακομοίρης του ονοματάκι του, θα του πω ότι με τα δικά μας μυαλά, μπορούμε και βγάζουμε και Δήμαρχο!!!
Άντε γειά)

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΞΥΔΟΠΟΥΛΕ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΨΩΝΙΟ. ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΓΙΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΑΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ ΕΠΙΣΗΣ. ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ DIDACTA; ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ. ΘΕΣΟΥΛΕΣ ΚΥΝΗΓΑΣ ΜΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Προς 12:58
Εκτός των άλλων, έχω και μια πολύ κακή συνήθεια: να γράφω εκεί που δεν πιάνει μελάνι τους ανώνυμους συκοφάντες!