ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Το αδελφό Κόμμα Εργατών Κορέας


Τα του ΚΚΕ δεν τα πολυπαρακολουθώ και δεν πολυασχολούμαι. Δεν με αφορούν, όπως δεν με αφορούν και οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Παπικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας για το ομοούσιο και τρισυπόστατο της Αγίας Τριάδος. Άλλο η ιστορία. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν γιατί αφορούν τους λαούς και τις ζωές ανθρώπων –σπουδαίων ανθρώπων- που έζησαν και πέθαναν για τις ιδέες τους –όπως τις πίστεψαν- πριν αυτές απομυθοποιηθούν, ξεγυμνωθούν και αποκαθηλωθούν. Βαθύτερα βέβαια με λυπεί η κατάσταση για το που έφτασε ένα κόμμα στο οποίο κάποτε πίστεψα και από το οποίο πέρασαν και έδωσαν ηρωικά τα νιάτα και τις ζωές τους άνθρωποι από τους καλύτερους, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο. Η συζήτηση αυτή όμως για μένα έχει εξαντληθεί, εδώ και πολλά χρόνια.
Η σημερινή του πολιτική αποπνέει μια χαμακίλα κι έναν παραλογισμό που αδυνατείς να τον παρακολουθήσεις.
Τελευταίο παράδειγμα αυτού του παραλογισμού –δεν ξέρεις τι να κάνεις; να γελάς ή να κλαις;- η διεθνής θεώρηση που έχουν για τα αδελφά κόμματα, με τα οποία υποτίθεται πως αγωνίζονται για τα ίδια ιδεώδη. Ένα λοιπόν από τα αδελφά κόμματα είναι κι αυτό της Βόρειας Κορέας, στο οποίο έστειλαν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.
Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.
Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».
Είδαμε έκπληκτοι στις τηλεοράσεις μας τα τραγελαφικά του θανάτου και της κηδείας του «ηγέτη» Κιμ Γιονγκ Ιλ και της «διαδοχής» του. Τσιμπιέσαι για να βεβαιωθείς ότι είναι αλήθεια αυτά που βλέπεις και ακούς. Όσοι είδαν σκηνές αυτές τις μέρες, καταλαβαίνουν. Όσοι δεν είδαν, δεν μπορούμε να τα περιγράψουμε, είναι αυτό που λέμε απερίγραπτα. Τύφλα να έχουν όλοι μαζί οι αυτοκράτορες και οι δικτάτορες.
Ο αποθανών «ηγέτης» Κιμ Γιονγκ Ιλ, διαδέχτηκε τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ και σήμερα τον διαδέχεται ο γιος του Κιμ Γιονγκ-ουν. Τον πεθαμένο «ηγέτη» θα τον ταριχεύσουν για να τον θυμούνται. Όλα αυτά προς δόξαν των ιδανικών της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και του σοσιαλισμού.
Σ’ αυτές τις καταστάσεις, όταν η λογική αδυνατεί να ανταπεξέλθει, είναι καιρός να καταφεύγουμε στην ποίηση. Ας καταφύγουμε στο «Κατά Σαδδουκαίων» του Μιχάλη Κατσαρού.


Κατὰ Σαδδουκαίων
Πλῆθος Σαδδουκαίων
Ῥωμαίων ὑπαλλήλων
μάντεις καὶ ἀστρονόμοι
(κάποιος Βαλβίλος ἐξ Ἐφέσου)
περιστοιχίζουν τὸν Αὐτοκράτορα.
Κραυγὲς ἀπ᾿ τὸν προνάρθηκα τοῦ Ναοῦ.
Ἀπ᾿ τὴ φατρία τῶν Ἐβιονιτῶν κραυγές:
Ὁ ψευδο-Μάρκελος νὰ παριστάνει τὸ Χριστό.
Διδάσκετε τὴν ἐπανάστασιν Κατὰ τοῦ πρίγκιπος
Οἱ Χριστιανοὶ νἄχουνε δούλους Χριστιανούς.
Ἡ ἀριστοκρατία τοῦ Ναοῦ νὰ ἐκλείψει.
Ἐγὼ ἀπέναντί σας ἕνας μάρτυρας
ἡ θέλησή μου ποὺ καταπατήθηκε
τόσους αἰῶνες.
Τοὺς ὕπατους ἐγὼ ἀνάδειξα στὶς συνελεύσεις
κι αὐτοὶ κληρονομήσανε τὰ δικαιώματα
φορέσαν πορφυροῦν ἀτίθασον ἔνδυμα
σανδάλια μεταξωτὰ ἢ πανοπλία-
ἐξακοντίζουν τὰ βέλη τους ἐναντίον μου-
ἡ θέλησή μου ποὺ καταπατήθηκε
τόσους αἰῶνες.
Τοὺς ἄλλους ἀπ᾿ τὴν πέτρα καὶ τὸ τεῖχος μου
καθὼς νερὸ πηγῆς τοὺς εἶχα φέρει
ἡ θρησκεία τους μυστηριώδης δεισιδαιμονία
τ᾿ ἄλογά τους ἀπ᾿ τὸν κάμπο μου.
δὲ μοῦ ἐπέτρεψαν νὰ δῶ τὸν Αὐτοκράτορα
τοὺς ὕπατους δὲν ἄφηναν νὰ πλησιάσω
σὲ μυστικὰ συμπόσια καὶ ἔνδοξα
τὴ θέλησή μου τὴν καταπατήσανε
τόσους αἰῶνες.
Τώρα κι ἐγὼ ὑποψιάζομαι
ὅλο τὸ πλῆθος τῶν αὐλοκολάκων
ὅλους τοὺς ταπεινοὺς γραμματικοὺς
τοὺς βραβευμένους μὲ χρυσὰ παράσημα
λεγεωνάριους καὶ στρατηλάτες
ὑποψιάζομαι τὶς αὐλητρίδες τὴ γιορτὴ
ὅλους τοὺς λόγους καὶ προπόσεις
αὐτοὺς ποὺ παριστάνουνε τοὺς ἐθνικοὺς
τὸν πορφυροῦν χιτώνα τοῦ πρίγκιπος
τοὺς συμβουλάτορες καὶ τοὺς αἱρετικοὺς
ὑποψιάζομαι συνωμοσία
νύκτα θὰ ρεύσει πολὺ αἷμα
νύχτα θὰ ἐγκαταστήσουν τὴ βασιλεία τους
νέοι πρίγκιπες μὲ νέους στεφάνους
οἱ πονηροὶ ρωμαῖοι ὑπάλληλοι τοῦ
*τοῦ αὐτοκράτορος
τοιμάζουνε κρυφὰ νὰ παραδώσουν
νὰ παραδώσουν τὰ κλειδιὰ καὶ τὴν
ὑπόκλισή τους.
Ἐγὼ πάλι μέσα στὸ πλῆθος διακλαδίζομαι
ἡ θέλησή μου διακλαδίζεται μέσα στὸ πλῆθος
μαζεύω τοὺς σκόρπιους σπόρους μου
γιὰ τὴν καινούρια μακρινή μου ἀνάσταση
μαζεύω
.

1 σχόλιο:

nikos είπε...

ο 38ος Β. Παράλληλος εξακολουθεί να γεφυρώνει την Αθήνα με τα σύνορα της Β και Ν Κορέας. Κι επειδή εξακολουθεί να μας πονά η διχασμένη Κύπρος δε μπορούμε παρά να ευχηθούμε ο νέος ελπιδοφόρος ηγέτης πρόεδρος σύντροφος Κιμ Γιονγκ Ουν να πάψει τα πυρηνικά παιχνίδια και να ξαναπλώσει το χέρι προς το Νότο. Η Γερμανία δεν έχασε γκρεμίζοντας το τείχος που της είχαν επιβάλει. Γιατί όχι και η Κορέα επιτέλους ενιαία;