ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η κοινωνία επιζητεί συνεργασίες αρχών και προσώπων


Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει πιθανότατα στην επόμενη Βουλή τη δική της KO και ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα προσφέρει (άλλο) ένα κόμμα της Αριστεράς σε αυτό το γκρίζο τοπίο ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος και σε μια Βουλή μειωμένου κύρους και αναγνώρισης εκ μέρους των πολιτών...
Οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά δεν αθροίζονται. Δεν είμαστε "άλλο ένα κόμμα της Αριστεράς". Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική και η οικολογική εγρήγορση. Στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης, η Δημοκρατική Αριστερά είναι παρούσα με τις θέσεις της και αμφισβητεί το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το γνωστό στερεότυπο άσκησης και διαχείρισης της πολιτικής. Καταγράφουμε την παρουσία μας από θέση ευθύνης για την κοινωνία και τη χώρα.

Πού αποδίδετε τα νούμερα που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις; Μια ερμηνεία είναι ότι προέρχονται κατά βάση από το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ. Σε ποιους απευθύνεστε τελικά;
Όσο κι αν τα δημοσκοπικά ευρήματα μας ενθαρρύνουν, δεν έχουμε εφησυχασμούς. Πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας. Διαμορφώνουμε καθημερινά σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Προωθούμε με υπευθυνότητα την πολιτική που ανοίγει δρόμους διεξόδου και στηρίζει την κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε κάθε προοδευτικό πολίτη, στις κοινωνικές δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, στους πολίτες που έχουν μετακινηθεί από επιλογές του παρελθόντος, και τους καλούμε σε συστράτευση για μια δημοκρατική Αριστερά, φορέα πολιτικής συσπείρωσης έξω από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, την πολιτική του μνημονίου και τη ρητορική μιας Αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν. Να συγκροτήσουμε τον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Μείνατε εκτός της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία συγκαταλέγετε στο συντηρητικό τόξο. Το κόμμα σας πού τοποθετείται;
Καταψηφίσαμε το μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τους εφαρμοστικούς νόμους. Διαφωνήσαμε με την παρουσία του ΔΝΤ. Η άρνησή μας παραμένει στο ακέραιο. Δεν αρκούμαστε όμως σ' αυτό. Αγωνιζόμαστε, με συγκεκριμένες θέσεις, για την αποφυγή της χρεοκοπίας του Δημοσίου και της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση δυνατοτήτων "ευρωπαϊκής σύγκλισης". Για την ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς. Για την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Θεωρείτε ότι οι διεργασίες στο ΠαΣοΚ θα συμβάλουν στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;
Οι διεργασίες του ΠαΣοΚ δεν μας αφορούν. Πολύ δε περισσότερο δεν μας αφορούν οι προσωποποιημένες εκδοχές αυτών των διεργασιών. Το ΠαΣοΚ με την πολιτική που άσκησε έχει βρεθεί στον χώρο του οικονομικού νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού, σε απόσταση από την κοινωνία και τους πολίτες που το στήριξαν. Το δυναμικό στοιχείο που ανακαθορίζει τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι η ήδη ανακαθορισμένη κοινωνία.

Πιστεύετε στις κυβερνητικές συνεργασίας; Πώς κρίνετε την ως τώρα πορεία της κυβέρνησης;
Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε να προωθήσει ουσιαστικά την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα την εκταμίευση της έκτης δόσης και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Καλείται μάλιστα να εφαρμόσει και νέα μέτρα. Οι εισηγήσεις της τρόικας για απολύσεις, κατάργηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων θα είναι επιλογές που διαλύουν την κοινωνία, επιτείνουν την ύφεση και δεν διαμορφώνουν προοπτική εξόδου από την κρίση. Το έδαφος είναι υπονομευμένο και από τον τρόπο με τον οποίο ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κατέληξαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και από τη σύνθεση της υπερτροφικής αυτής κυβέρνησης και από τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα που τη συγκρότησαν. Η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική ζημιώνει τη χώρα και την κοινωνία και θα είναι καταστροφή να συνεχιστούν και το 2012 οι κοινωνικά άδικες και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματικές επιλογές του προηγούμενου έτους.

Θεωρείτε ότι δικαίως ο κ. Σαμαράς μιλάει για εκλογές πριν από το Πάσχα και πότε κρίνετε εσείς ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη διεξαγωγή τους;
Με το βλέμμα της ΝΔ στραμμένο προς τις εκλογές, είναι δυνατόν να διεξαχθούν πριν από το Πάσχα. Εκτιμώ όμως, ότι στη βάση του σκοπού που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και για τον οποίο έχει δεσμευθεί η ΝΔ ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών ίσως χρειασθεί πέραν της 19ης Φεβρουαρίου.

Πιστεύετε στις κυβερνητικές συνεργασίες με τη συμμετοχή (και) της Αριστεράς;
Δεν δηλώνουμε αδιάφοροι για το πολιτικό περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε η κλειστοφοβική Αριστερά που αναζητεί την παρουσία της στην περιχαράκωσή της. θέλουμε να επηρεάζουμε το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Η Αριστερά οφείλει να διεκδικεί την πολιτική παρουσία της ως "κυβερνώσα Αριστερά" προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Δηλαδή βλέπετε πιθανή τη συμμετοχή σας σε μια τέτοια κυβέρνηση που ενδεχομένως να προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές;
Οι "κυβερνήσεις συνεργασίας" προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις. Η τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει με δεσμευτικό πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο να μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές, η οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί "άσκηση επί χάρτου".

Για την Ιστορία: τελικώς σας προτάθηκε να μπείτε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ή όχι;
Ο κ. Γ. Παπανδρέου με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την κυβέρνηση που προωθούσαν, όταν ήδη είχαν υπάρξει οι συνεννοήσεις των τριών κομμάτων που τη στήριζαν. Τίποτε πέραν αυτού. Ο κ. Παπαδήμος μού τηλεφώνησε, όταν είχε επέλθει η συμφωνία στο πρόσωπο του, και με ρώτησε αν αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση. Απάντησα αρνητικά, εξηγώντας τη θέση που ήδη δημόσια είχαμε ανακοινώσει. Κι αυτή η θέση μας επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώνεται καθημερινά.

2 σχόλια:

nikos είπε...

Λέει ο Φώτης Κουβέλης :
«∆εν δηλώνουµε αδιάφοροι για το πολιτικό περιεχόµενο της διακυβέρνησης της χώρας. ∆εν είµαστε η κλειστοφοβική Αριστερά που αναζητεί την παρουσία της στην περιχαράκωσή της. Θέλουµε να επηρεάζουµε το µέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Η Αριστερά οφείλει να διεκδικεί την πολιτική παρουσία της ως “κυβερνώσα Αριστερά” προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας».


Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι το κόμμα του οποίου προϊσταται ο Φ.Κουβέλης δεν μένει στο καβούκι του αλλά αντίθετα βγαίνει στην κοινωνία – οπότε αυτό που θέλει να εξορκίσει ο Κουβέλης δεν είναι η κλειστοφοβία αλλά το αντίθετό της, δηλαδή η αγοραφοβία…..

Και αυτό που θέλει να υπαινιχθεί, είναι ακριβώς ο αγοραφοβικός χαρακτήρας της μείζονος αριστεράς ….

Ανώνυμος είπε...

Αχ βρε Φώτη μας πληγώνεις με τον αληθωρισμό σου προς την εξουσία! Θεία δίκη όμως και δεν σου βγήκαν τα κουκιά. Δεν φανταζόσουν το γκρεμοτσάκισμα του νεοφιλελευθερισμού, Πασοκικής εκδοχής, και τώρα έμεινες με το μετέωρο βήμα του πελαργού ...προς την εξουσία!!!
Υπάρχει όμως ακόμα ελπίδα για σένα και για όσους ...ζήλεψαν την Δαμανάκη (φτου στον κόρφο μας), τον Μπίστη, τον Ανδρουλάκη και τους άλλους των ιδεολογικών ανησυχιών και της ...υψηλής πολιτικής ανάλυσης (κατά την ορολογία της υψηλής ραπτικής...) που λάκισαν από την Αριστερά, όσες αδυναμίες κι αν είχε αυτή: Να απαντήσεις, λοιπόν, βάζοντας και τους δικούς σας όρους στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για ενότητα της Αριστεράς (με κανόνες και πρόγραμμα συγκεκριμένης δράσης). Έτσι χωρίς θεωρητικούρες για να καλύψεις την τραυματισμένη σου πολιτική επιλογή (για ...προσωπικούς λόγους, όπως λένε οι πολλοί). Να ανταποκριθείς δηλαδή, όπως, ενδεχομένως, θα έκανες αν σε καλούσε στην εξουσία ο Γιωργάκης, πριν φυσικά μας εύρει το κακό...
Σκεπτόμενος πολίτης