ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ


Η Γενική Συνέλευση της Πανελληνίας Κίνησης Δασολόγων που συνήλθε σήμερα Σάββατο 31-3-2012 στη Θεσσαλονίκη δηλώνει ομόφωνα την αντίθεση των μελών της, ελλήνων Δασολόγων, στην επιχειρούμενη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Βόρειο Χαλκιδική, η οποία περιλαμβάνει ανοικτή εξόρυξη χρυσού, την μετατροπή σε λίμνες αποβλήτων δύο ρεμάτων και την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού χαλκού και χημικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος.
Η νέα προτεινόμενη δραστηριότητα στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαδέμ Λάκκος» είναι τεράστιας κλίμακας η οποία ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ίσως της χώρας μας. Αποτελεί πισωγύρισμα στη μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής αφού από υπόγεια γίνεται επιφανειακή.
Η δραστηριότητα στις «Σκουριές» πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός –οξιάς-καστανιάς. Για την ανάπτυξή της θα αποψιλωθούν 3500 στρέμματα δάσους και ρέματα, που σήμερα είναι καλυμμένα με αιωνόβια δέντρα, θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολλές και ποικίλες. Θα επιμείνουμε όμως στις μόνιμες και μη αντιστρεπτές. Αυτές είναι:
• Η καταστροφή των φυσικών και αρχέγονων δασών.
• Δάση Οξιάς
• Δάση Δρυός
• Δάση Καστανιάς
• Δάση Οξιάς – Ιτάμου – Αρκουδοπούρναρου.
• Η καταστροφή των εδαφών. Χιλιάδες στρέμματα εδαφών θα αχρηστευθούν είτε λόγω της επιφανειακής εξόρυξης, είτε λόγω των αποθέσεων στείρων και δημιουργίας λιμνών τελμάτων.
• Η καταστροφή των υδάτινων πόρων. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια. Τα υπόγεια ήδη έχουν επηρεαστεί από μια δοκιμαστική σήραγγα και υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής τους από τη διείσδυση της θάλασσας. Αυτός ο φόβος εκφράζεται από ειδικούς επί του θέματος. Εξίσου δραματικά είναι τα πράγματα για τα επιφανειακά νερά αφού όλα θα επηρεαστούν από διάφορα τοξικά στοιχεία και δηλητήρια. Με τον τρόπο αυτό μια πλούσια σε νερά περιοχή θα καταντήσει «άνυδρη» καταστρέφοντας έτσι τους πολυτιμότερους για τη ζωή πόρους και μαζί κάθε προοπτική για το μέλλον.
• Οι εστίες αέριας και υδάτινης ρύπανσης. Τα ορύγματα των εκσκαφών, οι σωροί των αποθέσεων στείρων υλικών και τα τέλματα αποτελούν τόπους μόνιμης ρύπανσης των υδάτων και του αέρα δηλαδή αποτελούν μόνιμες ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον.
Οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής με έγγραφά τους γνωμοδότησαν αρνητικά για το επιχειρούμενο επενδυτικό σχέδιο, αλλά η πολιτεία κώφευσε για άλλη μια φορά στην άποψη των αρμόδιων επιστημόνων εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εταιρειών.
Η περιοχή διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για μια μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:
• Τα φυσικά και αρχέγονα δάση της περιοχής τα οποία αποτελούν πηγή πολύτιμων προϊόντων (ξύλο, μέλι, καρποί, θηράματα), φαρμακευτικών ειδών, νερού ανανεώσιμων ενεργειακών αποθεμάτων, σχηματίζουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα όλων των επιπέδων και πολλά σπάνια είδη.
• Οι πλούσιοι υδάτινοι πόροι ανεκτίμητης αξίας για το μέλλον.
• Η καλλιεργήσιμη γη όπου μπορούν να παραχθούν ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κτηνοτροφές κ.ά.
• Η ιστορία της περιοχής.
• Οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα ιστορικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία.
• Οι παραδοσιακές δραστηριότητες, επαγγέλματα και τέχνες.
• Όλα αυτά μπορούν να συνδυασθούν προς την κατεύθυνση της αγροοικοτουριστικής ή δασοοικοτουριστικής ανάπτυξης.
Η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων δηλώνει την συμπαράστασή της στους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής που αγωνίζονται για να προστατεύσουν το φυσικό τους περιβάλλον, τα ανεκτίμητα δάση του τόπου τους, τις οικονομικές τους δραστηριότητες, για να προστατέψουν την ίδια τη ζωή.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε την ΠΚΔασ.για την "συμπαράσταση" στον Δίκαιο αγώνα μας!(εχουμε φτασει στο σημείο να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες)
Το "πόρισμα τους"είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί απλα "αυτοί ξέρουν".
Οι Νενεκοι- ταυτισμένοι πολίτες με τα συμφεροντα της Eldorado gold, θα βγουν και θα πουν πως αυτοί είναι οι ειδικοί και ξέρουν πολλά περισσότερα από τους δασολόγους.Θα βγει και θα εγγυηθει και ο Πρατσας,ότι δεν κινδυνεύει το δάσος.
Ότι και να πουν ξέρουν ότι το "έχασαν το παιχνίδι".
ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ. (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

oi kinigoi petaloudon ti na lene arage?xaxaxaxa na ferete kathe logis remali kopriti k frikio stn kakkavo..eiste gia gelia .....

Ανώνυμος είπε...

Οτι και να τα πεις τα Παλιοχωρινα κι Αρναιοτικα γαιδουρια δεν προκειται να καταλαβουν απο περιβαλλον και Αειφορο αναπτυξη.Ουτε και τους Στρατονισιους ψευτοεργολαβισκους και οσους εμαθαν να ζουν και να αναπνεουν με το μεταλλειο προκειται να πισεις..Απο την εποχη του Μποδοσακη εμαθαν να ειναι κολιγοι.Στον καθε ιδιοκτητη του μεταλλειου ανηκε το σπιτι τους, τα παιδια τους, οι επιθιμιες τους,η ζωη τους,Αρκει να τους παρειχε ενα "συγουρο" κομματι ψωμι.Σε μερικους φυσικα και κάτι παραπάνω!!
Αλλοιμονο αν περιμενουμε να πισουμε αυτους και τον Παχτα για το δικιο μας.Εμεις, ολοι οι αλλοι και κυριως οι Ιερισσιωτες,Μεγαλοπαναγιωτες,Γοματιανοι,Νεοροδιατες,Ουρανοπολιτες,Αμμουλινιωτες πρεπει να σταματησουμε το εγκλημα που παει να γινει στη περιοχη μας.Φτανουν τα λογια και οι αναλυσεις.Παλαικος αγωνας.Καθε μερα στο δρομο.Ντου στον Κακκαβο.Να ξναπαρουμε τις Σκουριες.Μονο απο δυναμη και δικανικ καταλαβαινουν και αυτοι και το πουλημενο κρατος.

Ανώνυμος είπε...

Ατιμε Συμπολίτη 2 Απριλίου 2012 9:00 μ.μ., μας ισοπέδωσες όλους με την πρόταση "Οτι και να τα πεις τα Παλιοχωρινα κι Αρναιοτικα γαιδουρια δεν προκειται να καταλαβουν απο περιβαλλον και Αειφορο αναπτυξη" και τα υπόλοιπα. Ούτε για τους ενεργούς πολίτες της Αρναίας δεν είπες μια καλή κουβέντα δεν τους εξαίρεσες.
Σίγουρα εσύ είσαι άλλης πάστας άνθρωπος, καλλιεργημένος, με αρχές και αξίες.
Να ζήσεις που μας έκανες να γελάσουμε ...

Ανώνυμος είπε...

karagiozako 2 apr 9.00.dn tha milas gia to palaioxori orneo....ela na mas ta peis apo konta...kai oi megalopanagiotes einai 90 uper 10 kata....inte tora lamogipme thn propaganda sou....