Τα πολιτικά κόμματα απαντούν για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική
“ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ”
ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΑ ΝΕΡΑ, ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ!
ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Οι αρνητικές επιπτώσεις στην επιφανειακή γη, το υπέδαφος, τα υπόγεια νερά, τις ακτογραμμές, τον αέρα, την βιοποικιλότητα και την κοινωνική – οικονομική συνοχή της Β.Α. Χαλκιδικής από την ενδεχόμενη «ανάπτυξη» των επενδυτικών σχεδίων της Ελληνικός Χρυσός είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης, ώστε αυτή να καθίσταται ασύμφορη, καταστροφική και υπονομευτική για την επιβίωση των μελλοντικών γενιών στην περιοχή.
Γι’ αυτό και από το 2009 που οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εξέλεξαν ευρωβουλευτή έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους με ερωτήσεις προς την Κομισιόν, υποστήριξη του ψηφίσματος της ευρωβουλής για την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού και περιοδείες στην περιοχή.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί γελοιποιούνται
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας θεωρείται ανεπαρκέστατη με επιστημονικούς όρους, όπως κρίθηκαν και από το ΤΕΕ Χαλκιδικής. Ωστόσο, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε με σκανδαλώδη ταχύτητα από το ΥΠΕΚΑ. Οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες «Δημόσιες Διαβουλεύσεις» ακύρωσαν το περιεχόμενό τους, αφού η Δημόσια Διοίκηση τις διέκοψε, όταν αντιλήφθηκε την μεγάλη αντίδραση των κατοίκων.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις επιμένουν παρά τις Μελέτες
Η έκταση, το είδος και ο τρόπος των μεταλλευτικών επεμβάσεων σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τόσο στο ηπειρωτικό τμήμα της όσο και στις ακτογραμμές της, καθιστούν ασύμφορη, ασύμβατη αλλά και επικίνδυνη την εξόρυξη μετάλλων υπό τους όρους που περιγράφονται στην ΜΠΕ της εταιρείας, ενώ η έως τώρα πρακτική της να παραβιάζει τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους προδικάζει και τη μη τήρηση έστω και αυτών των ανεπαρκών προδιαγραφών της νέας ΜΠΕ. Με το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αναμένεται η ρύπανση του αέρα εκτεταμένων περιοχών, εκατομμύρια τόνοι στείρων υλικών από τις εξορύξεις θα επιχώσουν χαράδρες με αιωνόβια δέντρα (καταστρέφοντας τους χειμάρρους, με επικίνδυνες συνέπειες για πλημμυρικά και άλλα φαινόμενα), θα καταστραφούν οριστικά εκατοντάδες στρέμματα δάσους, χιλιάδες στρέμματα θα αποστραγγισθούν από τα υπόγεια νερά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υδροδότηση των παρακείμενων αστικών περιοχών, ενώ οι περιοχές των τελμάτων θα αποτελούν μόνιμο κίνδυνο εκτεταμένων καταστροφών σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Η ανοιχτή εξόρυξη προβλέπεται να γίνει σε ακατάλληλα θειούχα πετρώματα, με ανεπαρκείς μεθόδους απόληψης μετάλλων (κυάνωση ή ακαριαία τήξη).
Τα οικονομικά δεδομένα αμφισβητούνται και η κοινωνική συνοχή απειλείται
Η καναδική εταιρεία Eldorado Gold, η οποία απέκτησε πρόσφατα την Ελληνικός Χρυσός, αποτελεί άλλο ένα αμφισβητούμενο επιχειρηματικό παράδειγμα, που στοχεύει στα εύκολα κέρδη, τα οποία θα πηγαίνουν όλα στους μετόχους, καθώς δεν προβλέπονται φόροι από το ελληνικό δημόσιο! Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, με καίριο τον αρνητικό ρόλο του σημερινού Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Πάχτα, παραχώρησαν εκτάσεις ελληνικής γης και δικαιώματα καταστροφής του περιβάλλοντος, χωρίς να ποσοτικοποιούνται οι σχετικές επιπτώσεις ή να καταλογίζονται ευθύνες στις προηγούμενες ή τις επόμενες εταιρείες εκμετάλλευσης. Η καταστροφή των στοιχείων του φυσικού πλούτου, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, ουσιαστικά θα εξαφανίσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα δημιουργήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα, οδηγώντας με εξαναγκαστικό τρόπο σε έναν εργασιακό μονόδρομο. Το προτεινόμενο σχέδιο εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών που ευθυγραμμίζονται με τα μνημόνια, όπου το συμφέρον των ελάχιστων θεωρείται ισχυρότερο από την θέληση και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας.
«Ανάπτυξη» με τη βία δεν γίνεται!
Η δραματική τροπή των γεγονότων στη Μεγάλη Παναγία, όπου η εταιρεία επέλεξε το δρόμο της βίας εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέα, όπως και οι επιλογές για σεκιουριτάδες, συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια πρόσβασης στον Κάκαβο. Κάνουμε έκκληση ώστε να μην υπάρχουν προκλητικές αντιδράσεις που εξάπτουν τα πνεύματα. Τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και καλούμε την εταιρεία και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τη στάση τους. «Ανάπτυξη» με ΜΑΤ και ξύλο δεν γίνεται. Καλούμε για μια άμεση διαβούλευση για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, για να υπάρξει ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή. Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες (τουριστικές, αγροτοκτηνοτροφικές, δασοκομικές, μελισσοτροφικές, πολιτιστικές – αρχαιολογικές), οι οποίες δυστυχώς υπονομεύονται από τις σημερινές επιλογές της Εταιρείας, της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα τα κέρδη θα φεύγουν σε Καναδούς και άλλους “διεθνείς” επενδυτές ενώ όλες οι επιπτώσεις και η ρύπανση από τα βαρέα μέταλλα θα μείνουν για να την υφίστανται αιωνίως οι “ιθαγενείς” και το περιβάλλον. Η αρπακτική και αποικιοκρατική απόσπαση μεταλλευμάτων με τη βία δεν παρέχει κανένα μέλλον και καμιά ελπίδα, αλλά μας γυρνά σε προηγούμενους αιώνες.
Οι υποψήφιοι Χαλκιδικής των Οικολόγων Πράσινων
Γιώργος Μπλιώνης
Τάσος Μπόγρης
Δήμος Σοφής
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Στην πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε ως χώρα, η Βόρεια Χαλκιδική δυστυχώς έχει το προνόμιο να είναι η πρώτη περιοχή στην οποία επιβάλλεται με τρόπους που συναντάμε σε τριτοκοσμικές χώρες, ένα μοντέλο ανάπτυξης που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή της. Ο λόγος φυσικά για την μεταλλεία και επεξεργασία χρυσού.
Με μια διάτρητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν τέθηκε ποτέ σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, και μια υπογραφή από τον οικονομικό δολοφόνο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Χαλκιδική μετατράπηκε σε ένα απέραντο ορυχείο και μια βαρέως τύπου βιομηχανική περιοχή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών της που ΠΟΤΕ κανείς δεν θέλησε να τους ακούσει. Η Βόρεια Χαλκιδική στο απόλυτο έλεος της “ιδιοκτήτριας” εταιρίας.
Φυσικά οι “αυστηροί” περιβαλλοντικοί όροι που επιβάλλονται για την υλοποίηση του έργου είναι ήδη κουρελόχαρτα καθώς η ίδια η εταιρία ανακοινώνει ότι “η εγκεκριμένη ΜΠΕ επιτρέπει μια φαρδύτερη (και βαθύτερη) επιφανειακή εκσκαφή και επέκταση της διάρκειας της επιφανειακής εξόρυξης”. Εξάλλου μας έχει συνηθίσει σε τοιούτες συμπεριφορές από την προηγούμενη αδειοδότηση που είχε για την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη. Πόσο μάλλον τώρα που επιτροπή ελέγχου τήρησης των όρων θα πληρώνεται από την ίδια.
Τα κέρδη των μετόχων στην αμαρτωλή αυτή ιστορία είναι ήδη μυθικά, χωρίς να έχει σκαφτεί ούτε ένα κυβικό μέτρο στο βουνό. Τα κέρδη για την ελληνική οικονομία από την όλη δραστηριότητα ήταν, είναι και θα είναι μηδαμινά χάρη στις άοκνες προσπάθειες του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια και του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα με βάση τον οποίο ξεπουλιέται άνευ όρων, όλος ο ορυκτός πλούτος της χώρας.
Η Βόρεια Χαλκιδική παρά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, είναι από τις πιό υποβαθμισμένες περιοχές της Χώρας και καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Μόνο αφελείς δεν μπορούν να δούν το κατάντημά της ως συνέπεια της πολιτικής που από τα τέλη του ’80 ακόμη την προορίζει για προίκα στους χρυσοθήρες. Αυτός ήταν ο λόγος που συστηματικά εξαιρούνταν από όλα τα αναπτυξιακά σχέδια και τον πακτωλό ευρωπαϊκών κονδυλίων των προηγούμενων χρόνων. Έτσι σήμερα στο περιβάλλον της κρίσης ο πληθυσμός της βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης. Οι θέσεις εργασίας όμως που δημιουργεί η μεταλλεία, παντού στον κόσμο δημιουργούνται εκτοπίζοντας τους άλλους παραγωγικούς κλάδους.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, από την ίδρυσή της, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της επιχειρούμενης επένδυσης και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τοναγώνα για την αποτροπή της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής από αυτή επιφέρει. Η αποδοχή των σχεδίων των χρυσοθήρων από την τοπική κοινωνία δεν είναι επιλογή αλλά αποτέλεσμα εκβιασμού λόγω της εσκεμμένα περιορισμένης παρουσίας άλλων δραστηριοτήτων. Η απάντηση στην πολιτική του ληστρικού καπιταλισμού , θα είναι η αγωνιστική ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιζόμενων κατοίκων, στην κατεύθυνση της ανατροπής του μονόδρομου που θέλουν να επιβάλουν. Η εργατική τάξη μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί καινα ανοίξει το δρόμο της χειραφέτησης της, μόνο σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου .
Εκφράζει δε τη βεβαιότητα ότι η λύση του προβλήματος και η δικαίωση θα έλθει μέσα από τον καθημερινό πολιτικό αγώνα, μιας και στην ανώμαλη περίοδο που διανύουμε τα ένδικα μέσα μπορεί να αποδειχθούν στείρα.
Και απαιτεί:
Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.
Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική. Εκκίνηση διαλόγου από μηδενική βάση με την τοπική κοινωνία για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Άμεση αποκατάσταση, από την εταιρία, της περιοχής από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η δράση αυτής και των προκατόχων της.
Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» – Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.
Οι υποψήφιοι της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Χαλκιδική
Ειρήνη Ηλιοπούλου , Αρχιτέκτονας
Νίκος Πλεύρης , Ειδικ. Γιατρός
Φραγκίσκος Ρηγόπουλος , Άνεργος Μεταλλειολόγος
Γιάννης Στάθης , Τοπογράφος
Σάββας Τσελεπίδης , Αρχιτέκτονας
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Όπως επανειλλημένα και σε κάθε ευκαιρία έχουμε τοποθετηθεί επί του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι το κόμμα μας είναι απολύτως αντίθετο στην εν λόγω δραστηριότητα διότι:
1. Η όλη παρέμβαση είναι τεράστιου μεγέθους για τα δεδομένα της περιοχής, η οποία έχει ήδη κακοπάθει περιβαλλοντικά από την μεταλλευτική δραστηριότητα (λίμνες αποβλήτων, όξινες απορροές, ρύπανση της θάλασσας, περιβαλλοντικά ατυχήματα).
2. Το όποιο οικονομικό όφελος, για την διάρκεια της δραστηριότητας (20-25 χρόνια κατά την ΜΠΕ), δεν αντισταθμίζει την τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκληθεί στην περιοχή. Η χώρα δεν εισπράττει ενοίκιο από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Οι δουλειές που θα χαθούν στις υπόλοιπες δραστηριότητες (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, κ.λ.π) θα είναι πολλαπλάσιες αυτών που θα δημιουργηθούν για τα 20 χρόνια.
3. Η περιοχή θα αλλάξει χαρακτήρα. Από αγροτοτουριστική θα γίνει βιομηχανική (σύμφωνα με την παραδοχή της ίδιας της ΜΠΕ της εταιρείας).
4. Υπάρχει πλήθος αναλυτικών και εμπεριστατωμένων γνωματεύσεων ανεξάρτητων επιτροπών και επιστημόνων που κρίνουν καταστροφική και απορριπτέα την εν λόγω δραστηριότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται: [Επιτροπή Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Τ.Ε.Ε. Τμήμα Κ.Μ., Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Καραμούζης (Καθ. Γεωπονικής ΑΠΘ), Ζιάκας Θεοχάρης (Καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ), Σαράντης Δημητριάδης (Ομ. Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ)].
5. Η περίφημη διαβούλευση δεν έγινε ποτέ.
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε πως, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την δική μας θέση, η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα, για ένα τόσο μεγάλο θέμα που αφορά το μέλλον της περιοχής, να αποφασίσει η ίδια με τοπικό δημοψήφισμα, αν θέλει την εν λόγω δραστηριότητα.
Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Νομού Χαλκιδικής:
Βασίλης Βασίλας.
Καραδήμος Θεολόγος.
Οφλίδης Σίμος.
Πάνος Ιωακείμ (Μάκης).
Χατζηπαναγιώτου Ρούλα.
«η ΔΗ.ΣΥΜ. διαφωνεί με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές” (όρος “Κάκκαβος”), όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης, με συνέπεια το παρθένο δάσος της περιοχής –το οποίο αποτελεί συνέχεια δασικής ζώνης, ενταγμένης στο πρόγραμμα “NATURA”– να υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή (κυρίως λόγω εκτεταμένης αποψίλωσης), τόσο λόγω της διάνοιξης κρατήρα, διαμέτρου μεγαλύτερης από χίλια μέτρα, όσο και της διάνοιξης δρόμων μεγάλου εύρους για την κίνηση υπερμεγέθων φορτηγών, αλλά και εξαιτίας της αναγκαίας υπερκατανάλωσης νερού, που θα επηρεάσει σημαντικά την επάρκεια υδροδότησης πέντε αστικών περιοχών (Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολης).
Επιπροσθέτως, τεράστια σύννεφα σκόνης από τη συχνή χρήση εκρηκτικών (των οποίων ο θόρυβος θα επηρεάσει την πανίδα) θα καταδικάσουν σε “ασφυξία” μεγάλο τμήμα του δάσους, επιβαρύνοντας και την ατμόσφαιρα των γειτνιαζόντων αστικών περιοχών, ενώ πολλά εκατομμύρια τόνοι στείρων υλικών θα γομώσουν δύο μεγάλες χαράδρες, καλυμμένες από αιωνόβια δέντρα, αποστερώντας το βουνό από τη φυσική διέξοδο των χειμάρρων, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το αισθητικό και οικολογικό αποτέλεσμα από την τριαντάχρονη (κατά δήλωση της εταιρείας) λειτουργία του συγκεκριμένου μεταλλείου θα είναι μια βάναυσα τραυματισμένη περιοχή, ιδαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία δεν θα επανέλθει ποτέ στην προτεραία μορφή της.
Εξάλλου, η όποια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τις πρόσθετες θέσεις εργασίας, υστερεί σημαντικά από τη διαφαινόμενη οικονομική συρρίκνωση των κατά πολύ περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων, αφού οι μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με την τουριστική ανάπτυξη, στην οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία.
Αξιολογώντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές”, θεωρούμε ότι αυτή είναι ασύμφορη για την τοπική κοινωνία, αφού το προσδοκώμενο όφελος από τη συγκεκριμένη παροδική επένδυση είναι ασυγκρίτως μικρότερο από τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής (νερό, ξυλεία, χλωρίδα, πανίδα, φυσικό κάλλος κ.λπ.), που αποτελεί ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά».
Οι υποψήφιοι βουλευτές ΔΗ.ΣΥΜ. Χαλκιδικής
Ζαρταλούδης Ευάγγελος
Κουτλιάνος Άγγελος
Μαντζούφας Κωνσταντίνος
Παπαγεωργίου Θεοστορία
Ραμανδάνης Αργύριος
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι υποψήφιοι βουλευτές Χαλκιδικής του κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία-Ντόρα Μπακογιάννη» ενστερνίζονται πλήρως την από 26-07-2011 επίσημη θέση του Κινήματος, ως προς τη μεταλλουργεία χρυσού στη Χαλκιδική.«η ΔΗ.ΣΥΜ. διαφωνεί με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές” (όρος “Κάκκαβος”), όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης, με συνέπεια το παρθένο δάσος της περιοχής –το οποίο αποτελεί συνέχεια δασικής ζώνης, ενταγμένης στο πρόγραμμα “NATURA”– να υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή (κυρίως λόγω εκτεταμένης αποψίλωσης), τόσο λόγω της διάνοιξης κρατήρα, διαμέτρου μεγαλύτερης από χίλια μέτρα, όσο και της διάνοιξης δρόμων μεγάλου εύρους για την κίνηση υπερμεγέθων φορτηγών, αλλά και εξαιτίας της αναγκαίας υπερκατανάλωσης νερού, που θα επηρεάσει σημαντικά την επάρκεια υδροδότησης πέντε αστικών περιοχών (Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολης).
Επιπροσθέτως, τεράστια σύννεφα σκόνης από τη συχνή χρήση εκρηκτικών (των οποίων ο θόρυβος θα επηρεάσει την πανίδα) θα καταδικάσουν σε “ασφυξία” μεγάλο τμήμα του δάσους, επιβαρύνοντας και την ατμόσφαιρα των γειτνιαζόντων αστικών περιοχών, ενώ πολλά εκατομμύρια τόνοι στείρων υλικών θα γομώσουν δύο μεγάλες χαράδρες, καλυμμένες από αιωνόβια δέντρα, αποστερώντας το βουνό από τη φυσική διέξοδο των χειμάρρων, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το αισθητικό και οικολογικό αποτέλεσμα από την τριαντάχρονη (κατά δήλωση της εταιρείας) λειτουργία του συγκεκριμένου μεταλλείου θα είναι μια βάναυσα τραυματισμένη περιοχή, ιδαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία δεν θα επανέλθει ποτέ στην προτεραία μορφή της.
Εξάλλου, η όποια προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τις πρόσθετες θέσεις εργασίας, υστερεί σημαντικά από τη διαφαινόμενη οικονομική συρρίκνωση των κατά πολύ περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων, αφού οι μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με την τουριστική ανάπτυξη, στην οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία.
Αξιολογώντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη θέση “Σκουριές”, θεωρούμε ότι αυτή είναι ασύμφορη για την τοπική κοινωνία, αφού το προσδοκώμενο όφελος από τη συγκεκριμένη παροδική επένδυση είναι ασυγκρίτως μικρότερο από τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής (νερό, ξυλεία, χλωρίδα, πανίδα, φυσικό κάλλος κ.λπ.), που αποτελεί ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά».
Οι υποψήφιοι βουλευτές ΔΗ.ΣΥΜ. Χαλκιδικής
Ζαρταλούδης Ευάγγελος
Κουτλιάνος Άγγελος
Μαντζούφας Κωνσταντίνος
Παπαγεωργίου Θεοστορία
Ραμανδάνης Αργύριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου