ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου06/08/12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 5 Αυγούστου, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, εφαρμόζοντας το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης (31/7/2012) πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς την τοποθεσία Σκουριές, προκειμένου να υπερασπιστούν το βουνό Κάκαβος, το δάσος, το νερό και τις ζωές τους από τα συμφέροντα των χρυσοθήρων και τα «επενδυτικά» σχέδια της Ελληνικός Χρυσός που ανήκει στην καναδική Eldorado Gold.
 
Στο θέση Χονδρό Δέντρο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν, χωρίς έγγραφη εντολή εισαγγελέα, στους πολίτες, στις επιτροπές και στους παραβρισκόμενους βουλευτές να συνεχίσουν την πορεία τους στο βουνό.

Κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, κροτίδων κρότου-λάμψης, ακόμη και πλαστικών σφαιρών, επιτέθηκαν σε πολίτες που ασκούσαν το συνταγματικό τους δικαίωμα να βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Η συνεχής ρίψη δακρυγόνων προκάλεσε πολλές εστίες φωτιάς στο δάσος, οι οποίες κατασβήστηκαν από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των διαδηλωτών.

Από τη χρήση πλαστικών σφαιρών τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές ενώ άτομο από το μπλοκ της αστυνομίας δημιούργησε απροκάλυπτα εστία φωτιάς μπροστά στα μάτια των διαδηλωτών.

Οι συγκρούσεις έληξαν το απόγευμα όταν οι διαδηλωτές μπροστά στην πρωτοφανή, ισχυρή και αμείλικτη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας αποχώρησαν από το βουνό.

Το βράδυ της Κυριακής πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Εντελώς απρόκλητα δέχθηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ. Με πρόσχημα υποτιθέμενες καταστροφές στο κτήριο του Δημαρχείου -πληροφορία την οποία ο αστυνομικός προϊστάμενος δε θεώρησε απαραίτητο να επιβεβαιώσει πριν διατάξει επίθεση- και την απαίτηση του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Πάχτα, κάτοικοι και τουρίστες όλων των ηλικιών δέχτηκαν ανηλεή ρίψη χημικών. Στις συγκρούσεις που επακολούθησαν τραυματίστηκαν αρκετοί συμπολίτες μας ευτυχώς ελαφρά. Ήταν σχεδόν μεσάνυχτα όταν αποχώρησαν τα ΜΑΤ και επανήλθε η ηρεμία στην κωμόπολή μας.

Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Ιερισσού καθαρίζοντας τις αυλές τους αντιμετώπισαν έντονα αναπνευστικά προβλήματα που καταδεικνύουν την υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων από την Ελληνική Αστυνομία.

Η αναίτια και απρόκλητη βαρβαρότητα ενάντια σε ανυποψίαστους δημότες μας και τουρίστες κάθε ηλικίας μόνο πράξη κατατρομοκράτησης μπορεί να χαρακτηριστεί.

Να σημειωθεί ότι το γεγονός έλαβε χώρα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Αυτό αποτελεί μέρος του «επενδυτικού σχεδίου» που χρόνια τώρα δρομολογεί συστηματικά τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, με στόχο την χωρίς αντίσταση αποδοχή από την τοπική κοινωνία της μοναδικής και «σωτήριας» δραστηριότητας των μεταλλείων.

Δηλώνουμε ότι η προστασία του φυσικού και κοινωνικού μας περιβάλλοντος καθώς και του μέλλοντος των παιδιών μας σ΄ αυτό τον τόπο, είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας και καμιά κρατική ή παρακρατική βία, καταστολή και τρομοκρατία δεν πρόκειται να μας σταματήσει.

Μετά τη λήξη της κινητοποίησης στο Χοντρό Δέντρο

Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο περιτύλιγμα και να βάζεις, η αλήθεια είναι μία: Είσαστε κομπλεξικοί και κακοποιά στοιχεία.
Καταστρέψατε την περιουσία ενός ανθρώπου και στείλατε στο νοσοκομείο έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε ένα γεροντάκι που χλευάζατε.
Ωραίο σινάφι είστε. Ντροπή σας!

nikos είπε...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε η Α. Ξηροτύρη, Βουλευτής ΤΗς ΔΗΜΑΡ στην Α’ Θεσσαλονίκης:

"Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική λειτουργούν με την σημερινή τους μορφή επί δεκαετίες. Στις αρχές του 2004 πουλήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έναντι μόλις 11.0 εκατ. ευρώ: εγκαταστάσεις, περιουσιακά στοιχεία, μεταλλευτικά δικαιώματα και 317.000 στρέμματα. Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή έστω εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πριν ένα χρόνο ότι η τιμή των 11.0 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2004 από την «Ελληνικός Χρυσός» για την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας και σε συνδυασμό με τον παράνομο ως άνω τρόπο πώλησης, επέβαλε υψηλό πρόστιμο στο ελληνικό δημόσιο .
Επί πλέον αυτών ακολούθησε μία νέα σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την «Ελληνικός Χρυσός» και την εκμετάλλευση των μεταλλείων, όπως :
α) Τον Ιούλιο του 2011 υπεγράφη η Μ.Π.Ε για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, εργοστάσιο Θειικού οξέος, υπόγεια σήραγγα μεταφοράς 9 χλμ, οδικό δίκτυο μεταφοράς μέσα στο δάσος, λίμνες αποθέσεων και γενικότερα παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβαλλοντικά τόπο, έναν τόπο αρχέγονου, δίπλα στην θάλασσα, με έντονη τουριστική δραστηριότητα, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μετά από αυτό η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί, διχασμένη και σε ομηρία, καθώς στα χωριά που υπάρχουν εργαζόμενοι στο μεταλλείο υπάρχουν υποστηρικτές της μεταλλουργίας χρυσού «για να δουλέψει ο κόσμος», ενώ στον υπόλοιπο Δήμο, που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία, ο κόσμος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συντελεστεί η καταστροφή.
β) Στη συνέχεια, με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης άλλαξε το Γ.Π.Σ της περιοχής, που είχε εγκριθεί το 2007, έτσι ώστε να προβλέπεται εξορυκτική δραστηριότητα μέσα στο δάσος, που αρχικά δεν προβλεπόταν και παραχωρήθηκε στην εν λόγω εταιρία κατά χρήση και κατά κυριότητα δημόσιο δάσος για την υλοποίηση των έργων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και στις «Σκουριές».
Για τις παραπάνω ενέργειες οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμόν ΕΔ308/2012 Απόφαση (Προσωρινή διαταγή) του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναστολής της υπ’ αριθμόν 7633/2012 Αποφάσεως του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης καθ ο μέρος συνεπάγεται οποιαδήποτε επέμβαση σε δασική βλάστηση.
Παρά την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστολής των εργασιών σε δασική έκταση, και όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, η εν λόγω εταιρία συνεχίζει τις εργασίες παράνομης υλοτομίας εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως, χωρίς να έχει ελεγχθεί από κανένα φορέα το μέγεθος της υλοτομίας που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί. Έχουν ήδη γιαυτό προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν ενημερώσει σχετικά την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ , την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.λ.π.
Χθες, Κυριακή 5 Αυγ., πλήθος κατοίκων που επιχείρησαν να ανέβουν στον τόπο των εργασιών παράνομης υλοτομίας, για να ελέγξουν την καταστροφή του δάσους, χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο δάσος. Υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών και η περιοχή για όλη σχεδόν ημέρα έδιδε την εικόνα ότι βρισκόταν υπό κατοχή .

nikos είπε...

Μετά τα παραπάνω και επειδή φρονούμε ότι παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ η ένταση στην περιοχή κορυφώνεται,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Θα ενσκήψει στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η εν λόγω επένδυση από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ? Τι όφελος και τι έσοδα θα αποφέρει αυτή η συμφωνία στο ελληνικό δημόσιο για να επισπεύδονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας μέχρι και να καταστρατηγούνται βασικές αρχές και διατάξεις για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος;
2. Σκοπεύει να επανεξετάσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, εργοστασίου Θειικού οξέος κ.λ.π.?
3. Θα ελέγξει αν συντελούνται εργασίες παράνομης υλοτομίας εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως, και μάλιστα παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστολής των εργασιών και θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις? Και γιατί η τοπική κοινωνία και οι ενεργοί πολίτες που ανησυχούν για το περιβάλλον βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την απειλή ακόμη και τη βία των ΜΑΤ?"