ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στην βουλή για την Μεταλλουργία χρυσού

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

6 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό : Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Μεταλλουργία Χρυσού στη Χαλκιδική - Εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και οι παραβιάσεις που συντελούνται στην Περιβαλλοντική νομοθεσία
 
Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική λειτουργούν με την σημερινή τους μορφή επί δεκαετίες. Στις αρχές του 2004 πουλήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έναντι μόλις 11.0 εκατ. ευρώ: εγκαταστάσεις, περιουσιακά στοιχεία, μεταλλευτικά δικαιώματα και 317.000 στρέμματα. Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή έστω εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πριν ένα χρόνο ότι η τιμή των 11.0 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2004 από την «Ελληνικός Χρυσός» για την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας και σε συνδυασμό με τον παράνομο ως άνω τρόπο πώλησης, επέβαλε υψηλό πρόστιμο στο ελληνικό δημόσιο .

Επί πλέον αυτών ακολούθησε μία νέα σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την «Ελληνικός Χρυσός» και την εκμετάλλευση των μεταλλείων, όπως :

α) Τον Ιούλιο του 2011 υπεγράφη η Μ.Π.Ε για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, εργοστάσιο Θειικού οξέος, υπόγεια σήραγγα μεταφοράς 9 χλμ, οδικό δίκτυο μεταφοράς μέσα στο δάσος, λίμνες αποθέσεων και γενικότερα παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβαλλοντικά τόπο, έναν τόπο αρχέγονου, δίπλα στην θάλασσα, με έντονη τουριστική δραστηριότητα, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μετά από αυτό η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί, διχασμένη και σε ομηρία, καθώς στα χωριά που υπάρχουν εργαζόμενοι στο μεταλλείο υπάρχουν υποστηρικτές της μεταλλουργίας χρυσού «για να δουλέψει ο κόσμος», ενώ στον υπόλοιπο Δήμο, που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία, ο κόσμος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συντελεστεί η καταστροφή.

β) Στη συνέχεια, με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης άλλαξε το Γ.Π.Σ της περιοχής, που είχε εγκριθεί το 2007, έτσι ώστε να προβλέπεται εξορυκτική δραστηριότητα μέσα στο δάσος, που αρχικά δεν προβλεπόταν και παραχωρήθηκε στην εν λόγω εταιρία κατά χρήση και κατά κυριότητα δημόσιο δάσος για την υλοποίηση των έργων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και στις «Σκουριές».

Για τις παραπάνω ενέργειες οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμόν ΕΔ308/2012 Απόφαση (Προσωρινή διαταγή) του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναστολής της υπ’ αριθμόν 7633/2012 Αποφάσεως του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης καθ ο μέρος συνεπάγεται οποιαδήποτε επέμβαση σε δασική βλάστηση.

Παρά την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστολής των εργασιών σε δασική έκταση, και όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, η εν λόγω εταιρία συνεχίζει τις εργασίες παράνομης υλοτομίας εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως, χωρίς να έχει ελεγχθεί από κανένα φορέα το μέγεθος της υλοτομίας που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί. Έχουν ήδη γιαυτό προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν ενημερώσει σχετικά την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ , την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.λ.π.

Χθες, Κυριακή 5 Αυγ., πλήθος κατοίκων που επιχείρησαν να ανέβουν στον τόπο των εργασιών παράνομης υλοτομίας, για να ελέγξουν την καταστροφή του δάσους, χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο δάσος. Υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών και η περιοχή για όλη σχεδόν ημέρα έδιδε την εικόνα ότι βρισκόταν υπό κατοχή .

Μετά τα παραπάνω και επειδή φρονούμε ότι παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ η ένταση στην περιοχή κορυφώνεται,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Θα ενσκήψει στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η εν λόγω επένδυση από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ? Τι όφελος και τι έσοδα θα αποφέρει αυτή η συμφωνία στο ελληνικό δημόσιο για να επισπεύδονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας μέχρι και να καταστρατηγούνται βασικές αρχές και διατάξεις για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος;

2. Σκοπεύει να επανεξετάσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, εργοστασίου Θειικού οξέος κ.λ.π.?

3. Θα ελέγξει αν συντελούνται εργασίες παράνομης υλοτομίας εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως, και μάλιστα παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστολής των εργασιών και θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις? Και γιατί η τοπική κοινωνία και οι ενεργοί πολίτες που ανησυχούν για το περιβάλλον βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την απειλή ακόμη και τη βία των ΜΑΤ?

Η Βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: