Την 4/07/2013 συζητήθηκε στο κοινοβούλιο η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κ. Ιγγλέζη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα τις κατ’ εξακολούθηση παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική.

Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες - τόσο για συγκεκριμένες παρανομίες όσο και για την απουσία κρατικού ελέγχου - ήταν σαφείς,  Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.Κ.Α κ. Καλαφάτης επέλεξε να αντί να απαντήσει επί της ουσίας, να καταθέσει μια έκθεση ιδεών.

Ο κ. Καλαφάτης, παραδέχτηκε ότι σωστά οι εργασίες στο Ρέμα Καρατζά διακόπηκαν αφού δεν υπάρχει καθορισμός της οριογραμμής των ρεμάτων, που είναι βασική προϋπόθεση ώστε να αδειοδοτηθούν και να εκτελεστούν οποιεσδήποτε εργασίες σ΄αυτά. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι η αδειοδότηση των συγκεκριμένων επεμβάσεων ήταν εξ’ αρχής παράνομη. Πόσες άλλες εργασίες, που το ΥΠΕΚΑ έχει αδειοδοτήσει, δεν ακολουθούν τη νομοθεσία;

Επίσης, δεν έκανε καμία αναφορά στην καταγγελλία για τις εκροές υγρών αποβλήτων στην Ολυμπιάδα από το εργοστάσιο εμπλουτισμού της εταιρείας και για την κωλυσιεργία των ελεγκτικών μηχανισμών - γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε το κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτηση η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από το ΥΠΕΚΑ. Ο Υφυπουργός δήλωσε με έμφαση ότι “Η προστασία του περιβάλλοντος και η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση το έργο στις Σκουριές δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα αυτό” αλλά πιθανόν θεωρεί ότι τοξικά και βαρέα μέταλλα, σε περιεκτικότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όρια, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ευχολόγια του τύπου “Ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευθύνη είναι έννοιες που μπορούν να προχωρήσουν μαζί” παραμένουν ευχολόγια, όσο ο κρατικός μηχανισμός συγκαλύπτει παρανομίες ιδιωτικής εταιρείας, αδυνατεί ή δε θέλει να ελέγξει τις εργασίες της και κωφεύει σε κάθε τεκμηριωμένη καταγγελία.

Αναπτυξιακή στρατηγική με περιβαλλοντική ευθύνη δεν είναι αυτή που, σε βάρος του κοινού συμφέροντος, του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των πολιτών, διασφαλίζει με κάθε κόστος την οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση.

Γραφείο Τύπου