ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

ΟΕΝΓΕ: Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

 
Κατά της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική τάσσεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους κατοίκους. Αναλυτικά, στο πρόσφατο γενικό συμβούλιο της εκδόθηκε η εξής απόφαση:
"Στη Β.Α. Χαλκιδική -σε 317.00 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης η οποία παραχωρήθηκε σκανδαλωδώς από το Ελληνικό Κράτος στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.- έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση μιας εξορυκτικής δραστηριότητας φαραωνικού μεγέθους. Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκατ. τόνους ορύγματος (όταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 33 εκατ. τόνοι) και να εκμεταλλευτεί δημόσιο ορυκτό πλούτο, η αξία του οποίου εκτιμάται σε πάνω από 15.5 δις ευρώ. Για το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπονται κανενός είδους δικαιώματα και το “κέρδος” περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έσοδα από τη φορολόγηση των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η “επένδυση” -που περιλαμβάνει ανοιχτού τύπου εξόρυξη (open pit) στον κύριο υδροφορέα της περιοχής, χωροθέτηση τελμάτων εξορυκτικών αποβλήτων σε ρέματα, εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας κ.α.- θα αποψιλωθούν πάνω από 2.500 στρέμματα δάσους ιδιαίτερου κάλλους και ανυπολόγιστης οικολογικής αξίας. Πορίσματα και μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιστημόνων, προειδοποιούν για καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο οικοσύστημα, στην ατμόσφαιρα, στην υγεία των ανθρώπων της Β. Ελλάδας, στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, στο έδαφος καθώς και στην τοπική οικονομία που βασίζεται στην καλή ποιότητα του περιβάλλοντος (τουρισμός, γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες κ.α.).
Οι τοπικές κοινωνίες ενημερώθηκαν και αυτοοργανώθηκαν προκειμένου να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Με “όπλα” την επιστημονική τεκμηρίωση, την ενημέρωση και τις κοινωνικές δράσεις, εξελίσσεται ένας δυναμικός κοινωνικός αγώνας διεκδίκησης της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης, των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων. Ο αγώνας αυτός αντιμετωπίστηκε από κράτος και αστυνομία, με λυσσαλέα καταστολή και απίστευτη βία. Χρήση απαγορευμένων χημικών ερεθιστικών ουσιών ακόμη και μέσα σε σχολεία, πλαστικές σφαίρες, ανθρωποκυνηγητά, ξυλοδαρμοί, αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, εξαφανίσεις πολιτών, προσαγωγές ανηλίκων, εισβολές σε σπίτια, παράνομη και δια της βίας λήψη γενετικού υλικού, παράνομες παρακολουθήσεις συνομιλιών (γεγονότα που καταγγέλλονται από την Διεθνή Αμνηστία και τους Δικηγορικούς Συλλόγους).
Την προσπάθεια καταστολής του κινήματος επικουρούν τα κυρίαρχα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση των θέσεων της εταιρείας, τη συκοφάντηση του κοινωνικού κινήματος και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Σήμερα ο αγώνας μετρά δύο προσωρινά κρατούμενους αγωνιστές, δύο αποφυλακισμένους που για έξι μήνες βρισκόταν άδικα στις φυλακές και 210 κατηγορούμενους με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση της οποίας ο σκοπός – σύμφωνα με τη δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές - είναι η ματαίωση των καταστροφικών σχεδίων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Μεταξύ των «εγκληματιών», έγκυες γυναίκες και υπερήλικες. Την ίδια στιγμή που ο αγώνας διώκεται και ποινικοποιείται, η Πολιτεία αποσιωπά και καλύπτει σωρεία παρανομιών της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».
Μόλις πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού του Νεοχωρίου λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού, υπήρξε διαρροή επικίνδυνων μεταλλευτικών αποβλήτων στη Ρεντίνα και αποκαλύφθηκε η παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία μεταφορά τοξικών ουσιών μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη Β.Α. Χαλκιδική αποτελεί περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Η Ο.Ν.Γ.Ε καταδικάζει την « Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που πέραν της ανομίας της στήνει επικοινωνιακές φιέστες διαφθοράς με τους υπηρέτες των συμφερόντων της.
Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων που επιχειρεί να παγιώσει η κυβέρνηση. Καταδικάζουμε τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών και όλων των μηχανισμών βίας και καταστολής που ανάλγητα χρησιμοποιούν στελέχη της Αστυνομίας και του Δικαστικού Σώματος. Καταδικάζουμε τα συστημικά ΜΜΕ των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοδημοσιογράφων, που έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ρόλο γραφείων τύπου της κυβέρνησης της κάθε «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Όλοι μαζί έχουν καταστεί ορκισμένοι διώκτες των κοινωνικών αγώνων. Πλανώνται. Δεν πρόκειται να δαμάσουν το αγωνιστικό φρόνημα των ενεργών πολιτών.
Το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταδεικνύουν την αλληλοδιαπλοκή τους και να αποδεικνύουν πόσο αδύναμοι είναι. Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή μας στους Χαλκιδικιώτες που με την στάση τους μπολιάζουν την κοινωνία με τα ιδανικά της Αντίστασης, της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς, της Συλλογικότητας και του Αγώνα. Μας δείχνουν τον δρόμο. Τους ευχαριστούμε. Είμαστε μαζί τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: