ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: ierissos@rocketmail.com

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Γιατί αργεί ο Καλλικράτης;

Για να δούμε το μέγεθός σας;
Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι προφανής. Είμαστε στο στάδιο του μαγειρέματος και τα ράβε ξήλωνε δίνουν και πέρνουν.
Επειδή ακούγονται και γράφονται διάφορα σενάρια για την οριοθέτηση των νέων μεγάλων Δήμων στην Χαλκιδική, που θα διαμορφωθούν με τον «Καλλικράτη», και επειδή όλα αυτά τα σενάρια θεωρούν σαν δεδομένη πρωτεύουσα του νέου μεγάλου Δήμου της περιοχής μας την Αρναία, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε όλους όσους θέλουν να μας ακούσουν από το ΠΑΣΟΚ, στην Χαλκιδική και αλλού.
Εάν λοιπόν, παρά τις διαβουλεύσεις και τις διακηρύξεις τους για αξιολογικά κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει ο σχεδιασμός των νέων Δήμων, καταλήξουμε στην γνωστή και πεπατημένη συνταγή της πρωτεύουσας Αρναίας, τότε δεν θα έχουν πείσει κανέναν για τις προθέσεις τους. Απ’ εναντίας, θα μας έχουν σιγουρέψει για ακόμα μια φορά, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούν θα είναι ο παραγοντισμός και οι τοπικοί κομματάρχες, δηλαδή το «γνωστό, καλό και γνήσιο ΠΑΣΟΚ».
Σ’ αυτή την περίπτωση, θα έχουν όλη την Ιερισσό (τουλάχιστον την Ιερισσό) απέναντί τους και η Ν.Δ θα κάνει περίπατο στον Δήμο, ακόμα κι αν στο ΠΑΣΟΚ κατεβάσουν για Δήμαρχο τον Αβράαμ Πάπα. Δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα ούτε και με έναν σκέτο Πάπα.
Οι θυμωμένοι και εξαπατημένοι πολίτες είναι πολύ επικίνδυνοι.
Αφού λοιπόν η μεγαλύτερη Ιερισσός, με την τουριστική και άλλη ανάπτυξή της, με την ιστορική και αρχαιολογική της σημασία, την γειτνίασή της με το Άγιο Όρος, τις υποδομές της και τα οικονομικά της μεγέθη, παρακαμφτεί, για να γίνει πρωτεύουσα του νέου Δήμου η Αρναία (που υστερεί σε όλα), τότε σημαίνει ότι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ (στελέχη, βουλευτές, γραμματείς και Φαρισαίοι) έχουν δύο επιλογές: ή είναι εντελώς ανίκανοι ή είναι διπρόσωποι (δεν αποκλείονται βέβαια και τα δυο μαζί).
Γιατί, ο Ραγκούσης από την Πάρο, δεν έχει δική του αντίληψη και άποψη για τα καθ’ ημάς, όπως και δεν έχει για εκατοντάδες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. Δεν μπορεί να έχει. Αυτοί που μεταφέρουν, εισηγούνται και επιβάλλουν (εάν έχουν κυβικά) είναι οι τοπικοί παράγοντες (πρώτα οι βουλευτές και κατόπιν οι υπόλοιποι).
Γιατί, το να γινόταν αυτό επί Νέας Δημοκρατίας που παίρνει στην Αρναία 60%, είναι κατανοητό και «φυσιολογικό» για την Βαλκανική μας χώρα. Το να το κάνει όμως το ΠΑΣΟΚ, πάει πολύ, είναι ασυγχώρητο και θα το πληρώσει αδρά. Όχι μόνον στις Δημοτικές εκλογές, το μεγαλύτερο πατατράκ θα το πάθουν στις βουλευτικές. Στις τελευταίες εκλογές οι πολίτες έδειξαν πως δεν είναι δεδομένοι. Άμα θυμώσουν τιμωρούν με την ψήφο τους. Άσχετα αν δεν έχουν πάντα μπροστά τους τις καλύτερες επιλογές. Πάντως θα τιμωρήσουν.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΙΕΡΙΣΣΟΣ. Με λύπη μου βλέπω, ότι προσεγγίζεις το θέμα Καλλικράτης:

1ον: με τα «πεπατημένα» πολιτικάντικα κριτήρια (βασικό πχ, πόσο τοις % παίρνει το κάθε Κόμμα σε κάθε χωριό). Ή πως λειτουργεί ο παραγοντισμός και οι τοπικοί κομματάρχες (και μάλιστα δίνεις και άλλοθι σ’ αυτό το σύστημα), λέγοντας –για κάποια περίπτωση- ότι, «είναι κατανοητό και φυσιολογικό για την Βαλκανική μας χώρα» (!!!)

2ον: με μια διάθεση πολύ στενά τοπικιστική, με τα γνωστά «…εμείς, το μέγεθός μας, η θέση μας, η ιστορία μας, κλπ» και ολίγον «κατινίστικη» -με το συμπάθειο-, δηλαδή «…μη μας ορίζετε έδρα του Δήμου και …θα σας δείξουμε εμείς…»

Συγγνώμη, μια ερώτηση: δηλαδή αν το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» (Χαλκιδικής ή κεντρικά) ορίσει σαν έδρα την Ιερισσό, θα πρέπει εγώ να πειστώ ότι η διαδικασία ήταν «κρυστάλλινη» και απόλυτα δίκαιη;

Γράφεις: «…αν επιλέξουν την Αρναία… τότε σημαίνει ότι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ στελέχη, βουλευτές, γραμματείς και Φαρισαίοι) έχουν δύο επιλογές: ή είναι εντελώς ανίκανοι ή είναι διπρόσωποι (δεν αποκλείονται βέβαια και τα δυο μαζί).»
Δηλαδή αν αυτοί οι ίδιοι …οι παραπάνω, επιλέξουν Ιερισσό, θα έχουν πράξει το σωστό; Δηλαδή τότε τα κριτήρια …των ανίκανων ή διπρόσωπων, θα είναι σωστά; Κι αν ναι, γιατί;

Γράφεις: «…Οι θυμωμένοι και εξαπατημένοι πολίτες είναι πολύ επικίνδυνοι…»
Αλλά αυτό προφανώς φίλε μου, δεν ισχύει μόνο για τους Ιερισσιώτες, αλλά και για τους κάθε «…ώτες». Έτσι δεν είναι; Δηλαδή, οι όποιοι …ώτες, δε μπορούν να τιμωρήσουν ένα Κόμμα για την όποια επιλογή του; Κι αν το κάθε μεγάλο χωριό –που θέλει να γίνει έδρα Δήμου- βάλλει τέτοιου είδους εκβιαστικά διλλήματα στο όποιο Κυβερνών Κόμμα, δεν παίζουμε κι όλοι εμείς οι πολίτες στο παιχνίδι του παραγοντισμού; Τότε δε είναι που θα βάλλει κάτω τα κιτάπια του, για να δει που «του βγαίνουν τα κουκιά» και να μεγιστοποιήσει το «πάρε – δώσε, τα μαγειρέματα και το ράβε – ξήλωνε»; Και τότε ακριβώς δεν είναι, που η όποια απόφαση θα είναι 100 % αποτέλεσμα μαγειρέματος και θα δημιουργεί υπόνοιες σ’ αυτούς που δεν επιλέχτηκαν ότι είναι «ριγμένοι»;

Φίλε ΙΕΡΙΣΣΟΣ. Καλοπροαίρετα αναφερόμενος, θεωρώ ότι έχεις πέσει στην παγίδα τους και το post αυτό, είναι όμοιο, αλλά …με την κακή έννοια, με το –πολύ σωστό και ευρηματικό- «Όσα χωριά δεν έχουν bowling, είναι φτωχά και δεν τα θέλουμε στον νέο Δήμο»…

Μήπως λοιπόν η λύση, θα έπρεπε να είναι λίγο διαφορετική;
Μήπως δεν θα έπρεπε να γυρίζουμε τον όποιο «παραγοντισμό» από την ανάποδη –φέρνοντας όμως τα ίδια –κακά- αποτελέσματα;
Μήπως δεν θα έπρεπε να παίζουμε στο δικό τους γήπεδο, με τους δικούς τους όρους, αλλά να φέρουμε το ματς εντός έδρας;
Μήπως δηλαδή θα έπρεπε, ανεξάρτητα από έδρες Δήμων, αξιώματα Δημάρχων κλπ -ξεπερνώντας τον τοπικισμό που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι …δίδυμος αδερφός του εθνικισμού-, οι «ενεργοί πολίτες» όλων των χωριών μας να δημιουργήσουμε μια κοινή συνισταμένη –αγωνιζόμενοι ο καθένας στο χωριό του, αλλά και όλοι μαζί;-
Μια συνισταμένη, που με αγώνα και μέσα από το σύστημα (Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικά Συμβούλια, κλπ) αλλά και έξω απ’ αυτό (καθημερινότητα και δράση στις Τοπικές Κοινωνίες) θα μπορούσε να βάλλει άλλα θέματα στο τραπέζι και να αποδυναμώσει πραγματικά τον όποιο (πράσινο, μπλε, κόκκινο ή ροζ) παραγοντισμό και τη λογική των «τοπικών και κομματικών συσχετισμών» που τον τρέφει;

Μεγαλοπαναγιώτης

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Αγαπητέ Μεγαλοπαναγιώτη
1) Το "φυσιολογικό" που αναφέρω είναι σε εισαγωγικά, ακριβώς για να μην εκληφθεί όπως το εξέλαβες. 2) Το κατινίστικο που αναφέρεις το προσπερνώ απλά ως άστοχο, αν και είναι υβριστικό.
3) Κατά την δική σου άποψη, με βάση τα κριτήρια που έθεσαν, αλλά και με την κοινή λογική, ποιά θα έπρεπε να είναι η έδρα σε έναν τέτοιο Δήμο; Αν απαντήσεις χωρίς φόβο και πάθος σ'αυτό το ερώτημα, πολλά από τα υπόλοιπα που θέτεις απαντώνται αυτόματα.
4) Ο τοπικισμός που με (μας) διακατέχει είναι μόνον όσος δικαιούμαστε και στα πλαίσια της λογικής. Κι' αυτό δεν είναι κακό. Μακάρι να ήταν μόνο τόσο όλοι. Το μόνο που ζητά η Ιερισσός είναι να κριθεί με αντικειμενικά κριτήρια, γιατί ξέρει ότι υπερέχει, σε σχέση με την Αρναία βέβαια.
5) Αυτά που αναφέρεις στην τελευταία παράγραφο, είναι ανεξάρτητα του θέματος που θέτω, είναι άλλης τάξης προβλήματα και δεν αντιλέγω. Δεν απαντούν όμως στα προηγούμενα, που θα συντελεσθούν ανεξαρτήτως ενεργών ή ανενεργών πολιτών ή υφαιστείων.
Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ιδεαλιστική. Οι συσχετισμοί υπάρχουν και είναι οι γνωστοί. Μέχρι που να αλλάξουν υπέρ των απόψεών σου (ήμουνα νιός και γέρασα) είμαστε υποχρεωμένοι να τους λαβμάνουμε υπ'όψη. Αλλοιώς εθελοτυφλούμε. Γι΄αυτό, όπως λέει η παροιμία, "καλά είναι τα ευχέλαια, αλλά πάρε και καμιά γάτα".

Ανώνυμος είπε...

Ο Λαφαζάνης στην τηλεόραση της Xαλκιδικής φωτογράφησε τρείς Δήμους στο νομό μας. Και όλοι ξέρουμε τον γεωγραφικό τους σχεδιασμό. Ρωτάω, όπως βλέπετε τον Χάρτη, που θα τοποθετούσατε την έδρα του Δήμου για την καλύτερη και σωστότερη απο πλευράς αποστάσεων και υπηρεσιών εξυπηρέτηση των πολιτών;

Ανώνυμος είπε...

Τι θα λέγατε για τα Πλανά; Στο κέντρο φαίνεται να είναι.

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ιερισσός, ότι κατηγορούσες τους Αρναιώτες για τον Καποδίστρια 1, ακριβώς τα ίδια ζητάς να γίνουν για την Ιερισσό. Έχει δίκαιο ο Μεγαλοπαναγιώτης. Αναφέρεις ότι η Αρναία σαν δεξιό μέρος βοηθήθηκε από δεξιούς παράγοντες. Τώρα που η Ιερισσός είναι ΠΑΣΟΚ να τη βοηθήσουν οι ΠΑΣΟΚΟΙ Βουλευτές. Φίλε μία από τα ίδια, ότι και να μας πεις δεν μας πείθεις. Θα ήταν πιο σωστό να πεις ότι παλεύω για το χωριό μου και ότι βγει. Γιατί στον Καποδίστρια 1 δέχθηκες ως έδρα την Ιερισσό; Στον προηγούμενο σχεδιασμό εσύ πια έδρα θα επέλεγες ανάμεσα στα 5 Δ.Δ. του νέου Δήμου Αρναίας . Όπως έγινε η Ιερισσός έδρα, έτσι έγινε και η Αρναία.

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ είπε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ... ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΚΑΙ .. ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ .. ΤΕΛΙΚΑ ..
1. Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ.
2. ΕΧΕΙ "ΚΛΕΙΣΕΙ" ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΛΙΓΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ.
3. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΜΕ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
4. ΔΥΟ (2) ΔΗΜΟΙ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ & ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ.
...ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.!!

Ανώνυμος είπε...

Υποβαθμίζεις –εσκεμμένα- την τελευταία παράγραφο φίλε μου, –που είναι η ουσία- με παροιμίες (sic) του τύπου «ήμουνα νιός και γέρασα» και «καλά είναι τα ευχέλαια, αλλά πάρε και καμιά γάτα», χαρακτηρίζοντάς την λίγο-πολύ σαν ουτοπία (χαρακτηριστικό όλων όσων βολεύονται με το παρόν σύστημα)…

Αφού λοιπόν απευθύνεσαι αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ (απ’ αυτό ζητάς τη λύση κι όχι από την Κοινωνία), τουλάχιστον απάντησε στην ταμπακιέρα:

«Αν οι γραμματείς και Φαρισαίοι (εννοείς του ΠΑΣΟΚ), ανίκανοι ή διπρόσωποι (δικοί σου είναι οι χαρακτηρισμοί) επιλέξουν Ιερισσό, θα έχουν πράξει το σωστό; Δηλαδή τότε τα κριτήρια …των ανίκανων ή διπρόσωπων, θα είναι σωστά; Κι αν ναι, γιατί;

Φίλε Ιερισσός, πρέπει να ξεκαθαρίσεις, όπως περίπου λέει και ο φίλος (08 Μαρτίου 2010 9:07 π.μ.):
Ή ζητάς απλά «αλλαγή ρόλων» (φύγε εσύ, έλα εσύ) με τους «υπάρχοντες» συσχετισμούς, τους οποίους θεωρείς «δεδομένους» (αλήθεια οι συσχετισμοί δεν ανατρέπονται;) με μοναδικό στόχο να γίνει -με οποιοδήποτε τρόπο- η Ιερισσός έδρα (που κι αυτό είναι θεμιτό από ένα blog-«βήμα της Ιερισσού»)…
Ή αν ζητάς κάτι άλλο, όπως είναι η «ουτοπική» -για σένα- πρόταση, να δούμε τον Καλλικράτη σαν ευκαιρία αναβάθμισης και αλλαγής του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με περισσότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των ενεργών πολιτών των χωριών μας (που κι αυτό το ειρωνεύεσαι στην απάντησή σου, λέγοντας… «ενεργών ή ανενεργών πολιτών ή ηφαιστείων»…)

Και κάτι τελευταίο, επειδή επιμένω (έστω ουτοπικά) ότι η ουσία δε βρίσκεται ούτε στις έδρες, ούτε στα πρόσωπα: αν δεν κάνω λάθος, από παλαιότερες αναρτήσεις και συζήτηση στα σχόλια του blog, την 1η τετραετία του Βλαχόπουλου, τον στήριξες, αλλά στη συνέχεια –για διάφορους λόγους- τον απέρριψες. Και καλά έκανες, από τη μεριά σου και που τον επέλεξες και που τον απέρριψες. Αλλά (λέω εγώ τώρα) αν από τον Καλλικράτη προκύψει έδρα η Ιερισσός, με Δήμαρχο Ιερισσιώτη το Νοέμβριο, είναι το «απόλυτο» για σένα; Κι αν προκύψει ένας άλλος (Βλαχόπουλος), θα χρειαστούμε πάλι 12 (!!!) χρόνια για να λέμε τα ίδια στα blog …του μέλλοντός μας;

Μεγαλοπαναγιώτης

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Σε ποιόν να πρωτοαπαντήσω.
Εάν όπως λέει ο Αστρολάβος γίνουν δύο οι Δήμοι, τότε όλη η συζήτηση, για την Ιερισσό, έδρα του Δήμου, παρέλκει.
Κανείς δεν αμφισβητεί τον Πολύγυρο γιατί πληροί περισσότερο τα κριτήρια.
Η συζήτηση γίνεται για τον τρίτο Δήμο -εάν υπάρξει- και εδώ θεωρώ -επιχειρηματολογώντας- ότι ανάμεσα στην Αρναία και στην Ιερισσό, η Ιερισσός πληροί περισσότερο τα κριτήρια. Που είναι το παράξενο και το αποτρόπαιο; Μία πρωτεύουσα, θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς, υποστηρίζω ότι πρέπι να είναι η Ιερισσός. Εσείς δηλαδή που αντιλέγετε, τι προτείνετε σε μια τέτοια περίπτωση; Έχετε πρόταση; Καταθέστε την και επιχειρηματολογείστε υπέρ, να ακούσουμε. Το blog θα φιλοξενήσει το άρθρο σας.

Υ.Γ
Στον Μεγαλοπαναγιώτη επιπροσθέτως θα είχα να σημειώσω τα εξής:
1) Εάν οι συσχετισμοί άλλαζαν τόσο εύκολα, θα τους είχατε αλλάξει τόσα χρόνια και στην Μ. Παναγία.
2) Ο ρεαλισμός και η σωστή εκτίμηση των δεδομένων από πότε αποκαλούνται βόλεμα; Αν έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου να βγείς και να με καταγγείλεις.
3) Εάν γίνει έδρα του Δήμου η Ιερισσός ή η Αρναία, δεν σημαίνει αυτοδίκαια και Δήμαρχο Βλαχόπουλο ή Πάχτα αντίστοιχα, ή δεν ξέρω τι άλλο. Τουλάχιστον για μένα. Μάλλον απέναντι και στους δυό θα είμαι. Μακάρι -και πρέπει- να υπάρξει μία άλλη αξιόπιστη πρόταση για να στηρίξουμε.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο που διέγραψες δεν περιείχε κάτι υβριστικό . Ντροπή σας. Θέλετε να διαβάζετε ότι σας αρέσει. Για του λόγω του αληθές ξαναβάλτε το για να κρείνει ο κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Ποιό σχόλιο διαγράφτηκε; αυτό που έλεγε ότι την κάνει ΓΥΡΙΣΤΗ στο διάλογο με το Μεγαλοπαναγιώτη και έμεινε μόνος του με τον αστρολάβο;
Πές μου 5.30 ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Ανώνυμοι πάσης φύσεως, προέλευσης και ιδεολογίας. Εάν θέλετε μπορείτε επωνύμως (και όχι ανωνύμως ή ψευδονύμως) να γράφετε ότι θέλετε και επανειλημένα το blog προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Ανωνύμως όμως οφείλετε να είστε πιό κόσμιοι (ξέρουν αυτοί). Εάν παρακολουθείτε το blog, με πολλούς διαφωνούμε αλλά καθώς η αντιπαράθεση γίνεται μέσα σε πλαίσια, δεν χρειάστηκε να σβήσουμε κανένα σχόλιο. Αντί λοιπόν να καταθέσετε τις απόψεις σας ή να αντικρούστε αυτές που υποστηρίζουν άλλοι, εσείς ΑΝΩΝΥΜΩΣ και στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ (οι έρμες οι λέξεις πως ταιριάζουν) προσπαθείτε να βρίζετε. Στο κάτω-κάτω, αν σας ενοχλούν τόσο αυτά που γράφονται, αν θέλετε συμμετέχετε. Κάντε ένα δικό σας blog και γράφετε αυτά που θέλετε. Έχετε όλο το δικαίωμα. Σ'αυτό όμως το blog τους κανόνες τους καθορίζουν άλλοι, που τυχαίνει να μην χρειάζονται και τα πιστοποιητικά σας.

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα του σφαγείου που ταλανίζει την επικαιρότητα, έχετε άποψη; Το παρακολουθείτε καθόλου; Αν ναι, διαφωτίστε μας γιατί έχουμε καταμπερδευτεί...(ας μην ξεχνάμε ότι εμπλεκόμαστε και μεις, ως Δήμος).

Ανώνυμος είπε...

6:42 Ναί αυτό το σχόλιο διαγράφηκε.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Δυστυχώς για το σφαγείο δεν έχουμε πληροφόρηση

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ. ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟ ΜΠΛΟΓΚ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ; Ε ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΓΟΜΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ; Ή ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡ. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΦΜ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ; ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ...ΑΣΦΑΛΕΙΑ;
ΤΟ Σχόλιο διεγράφη
Αυτή η ανάρτηση έχει καταργηθεί από ένα διαχειριστή του ιστολογίου ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Άκανθος είπε...

Το ζήτημα της ανωνυμίας – επωνυμίας, προέκυψε με τη δημιουργία του πρώτου μπλογκ. Όταν μάλιστα, κάπου στο 2004, έγιναν αρκετούτσικα και στην Ελλάδα, άνοιξε ένας κύκλος συζητήσεων, ο οποίος ομολογώ, αν κρίνω απ’ τη συγκεκριμένη συζήτηση, δεν έχει κλείσει ακόμη. Κατά τη διάρκεια των πολυσέλιδων συζητήσεων, κατατέθηκαν αρκετές απόψεις, οι οποίες τελικά άφησαν κάποια ευνόητα, πολύ χαλαρά συμπεράσματα:
Ανωνυμία:
Καλή, γιατί χάρη σ’ αυτήν, μπορούμε και απολαμβάνουμε κείμενα + (ή) έργα τέχνης, από ανθρώπους που για πολλούς δικούς τους λόγους, δεν θα τα δημοσίευαν επώνυμα.
Καλή, γιατί «απελευθερώνει». Σου δίνει το δικαίωμα να εκφράζεσαι όπως θες, χωρίς να ακολουθείς τους κανόνες που θα σου επέβαλε η επωνυμία. Σου δίνει ακόμα ακόμα τη δυνατότητα να εκφράσεις μέσα απ’ το ίδιο ή από διαφορετικά ιστολόγιά σου τα διαφορετικά κομμάτια του εαυτού σου.
Καλή γιατί …..

Κακή, γιατί εξ’ αιτίας της συχνά γίνεσαι ανάγωγος, προσβλητικός, συκοφάντης, έως και εκβιαστής και μπορείς να καταστρέψεις ανέξοδα προσωπικότητες και ζωές μέσω της δημοσίευσης ψεύτικων στοιχείων, και συκοφαντικών φημών
Κακή γιατί ….

Όλα αυτά φυσικά αφορούν διαχειριστές μπλογκ και τηρουμένων των αναλογιών, σχολιαστές.
Για να δείτε πόσο πλατύ είναι το θέμα, προσπαθήστε, αφαιρώντας τις ακρότητες να συγκεράσετε την άποψη του Ierissos 09 Μαρτίου 2010 7:13 μ.μ. μ’ αυτήν του ανώνυμου 09 Μαρτίου 2010 11:13 μ.μ.

Σχετικά με την ταμπακιέρα, δηλαδή την έδρα πιθανού Δήμου στην ΒΑ Χαλκιδική, θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό απ’ την πλευρά του Ierissos, στα πλαίσια μιας όποιας αντικειμενικότητας, (π.χ Ας κερδίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση) να μη διεκδικεί για την Ιερισσό την έδρα του Δήμου. Το ίδιο βέβαια μπορεί να πράξει κάθε ενδιαφερόμενος, απ’ τα πολλά χωριά της περιοχής μας, είτε ως σχολιαστής, είτε ως διαχειριστής μπλογκ. Καλό πάντως θα ήταν να γίνεται κόσμια και με αφετηρία την αγάπη για την ευρύτερη περιοχή μας.
Να αντιτάξουμε στα καθεστωτικά κοράκια τη λαϊκή συναίνεση για μια Χαλκιδική που δε θα χρειαστεί ποτέ να έρθει αντιμέτωπη με μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό.

IERISSOS είπε...

Ευχαριστώ τον Άκανθο για την παρέμβασή του και καλωσορίζω το νέο και ποιοτικό του blog.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Άκανθος, καλή η προσπάθεια, αλλά:
ΠΡΩΤΟ: Σχετικά με την ανωνυμία, καλή η αναδρομή και η περιγραφή, αλλά δεν είδα την άποψή σου, αφού λείπει στο τέλος το …άρα, δηλαδή το συμπέρασμα και η θέση σου για το θέμα, όπως και η άποψή σου για το σχετικό …«ξέσπασμα» του Ιερισσός (09 Μαρτίου 2010 7:13 μ.μ.), μετά μάλιστα και τη διαγραφή σχολίου, που σύμφωνα με φίλους, ΔΕΝ ήταν υβριστικό…
ΔΕΥΤΕΡΟ: Έκανες λάθος ταμπακέρα… προφανώς και δεν είναι αυτή που αναφέρεις, αλλά η σχετική με το ΠΑΣΟΚ: «Αν οι γραμματείς και Φαρισαίοι (εννοείς του ΠΑΣΟΚ), ανίκανοι ή διπρόσωποι (δικοί σου είναι οι χαρακτηρισμοί) επιλέξουν Ιερισσό, θα έχουν πράξει το σωστό; Δηλαδή τότε τα κριτήρια …των ανίκανων ή διπρόσωπων, θα είναι σωστά; Κι αν ναι, γιατί;.
* Την ξαναβάζω, αν και –απ’ ότι φαίνεται- δε θέλετε να απαντήσετε…
ΤΡΙΤΟ: Εντάξει, θέλετε έδρα του (πιθανολογούμενου) Δήμου –με οποιοδήποτε τρόπο- την Ιερισσό. Έγινε σαφές… και άλλωστε πολλοί Μεγαλοπαναγιώτες, δεν είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό. Η 1η μου παρέμβαση, έθετε απλά ορισμένα ερωτήματα και κάποιες θέσεις στην «άτυχη» –σύμφωνα με τη γνώμη μου- ανάρτηση του Ιερισσός…
ΤΕΤΑΡΤΟ: Μετά την «αποκλειστική είδηση» του Αστρολάβου (08 Μαρτίου 2010 9:44 π.μ.), για 2 Δήμους στη Χαλκιδική, το blog φαίνεται «κουρασμένο και απογοητευμένο» και μάλιστα αντιμετωπίζει τους σχολιαστές, με ύφος (ωχ μωρέ τώρα κι εσύ)…
Αν πράγματι είναι έτσι ή αν σας χαλάει η «ξένη» και η …άλλη άποψη, πείτε μας κι εμείς …θα την κάνουμε… Αν πάλι όχι, μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις, έστω κι αν δε συμφωνούμε σε όλα.
Αλλά πάντως κι επειδή «τα blogs είναι η δημοκρατία των ανώνυμων» (αυτή είναι η δικιά μου θέση), ΜΗ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ.

Μεγαλοπαναγιώτης

ΙΕΡΙΣΣΟΣ είπε...

Ρε Μεγαλοπαναγιώτη
Γιατί μας παρεξηγείς συνέχεια; Ποιός σου είπε ότι δεν θέλουμε τον διάλογο και την άλλη άποψη; Το σχόλιο που σβήστηκε το θεώρησα υβριστικό (εγώ το θεώρησα και με τα δικά μου κριτήρια). Άλλωστε δεν είχε κ'αν πολιτική άποψη για το θέμα που συζητάμε. Η ουσία της ανάρτησής μου είναι ότι (θα το γράψω για πολλοστή φορά): Μεταξύ Αρναίας και Ιερισσού, η Ιερισσός έχει περισσότερα προσόντα για έδρα του υποτιθέμενου Δήμου. Σε προκάλεσα να γράψεις την δική σου άποψη και να επιχειρηματολογήσεις. Νομίζω ότι δεν διαφωνούμε στο βάθος.

Άκανθος είπε...

Αγαπητέ Μεγαλοπαναγιώτη
Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω ξεκαθαρίσει αν η ανωνυμία είναι καλή ή κακή, γιατί απλά δε με πολυενδιαφέρει να ταχτοποιώ στο μυαλό μου έννοιες απόλυτες όπως το καλό ή το κακό. Αν θες όμως, κάποιο συμπέρασμα εμπερικλείεται στη φράση «Όλα αυτά φυσικά αφορούν διαχειριστές μπλογκ και τηρουμένων των αναλογιών, σχολιαστές». Εδώ αφήνω, κάπως χλωμά είν’ η αλήθεια, να εννοηθεί ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για το μπλογκ του. Άρα μπορεί να ενεργοποιεί την έγκριση σχολίων (moderation), πράγμα που δεν έχω κάνει στο νεαρό μου μπλογκ, ακόμη και να κόβει σχόλια που θεωρεί ότι τον θίγουν. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε ίδιες είναι όλες οι στιγμές που θα κάτσουμε μπροστά στην οθόνη, ούτε φυσικά μας θίγουν τα ίδια πράματα. Εξ άλλου τα μπλογκ είναι προσωπικές ιστοσελίδες, που τις αδικούμε αν προσπαθούμε να τις χαρακτηρίσουμε με βάση την αντικειμενικότητά τους.
Επίσης θεωρώ ότι έχεις κάνει κάποιο συντακτικό λάθος, που αλλοιώνει το νόημα όσων λες παρακάτω. Χρησιμοποιείς ως υποκείμενο εμένα («Φίλε Άκανθος») για να αναφερθείς (ΔΕΥΤΕΡΟ) στον «Ιερισσός»
Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Κυρίως λόγω του κλίματος συναίνεσης, που θεωρώ ότι υποβόσκει, απέναντι στα «κοράκια», που λόγω του χαμηλού επιπέδου της πολιτικής στη Χαλκιδική (μιλάμε για την περιοχή μας που γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα) αποτελούν πλειοψηφία στους περισσότερους κομματικούς μηχανισμούς.

Ανώνυμος είπε...

ΙΕΡΙΣΣΟΣ,ΑΚΑΝΘΟΣ,ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ,ΜEΓΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΟΙ 4 ΠΟΥ ΑΝΤΑΛΑΣΟΥΝ ΓΝΩΜΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG.ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΑΣ; (ΣΕ ΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΦΕ ΣΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ Η ΟΡΕΙΝΟ), ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Μη μαλωνετε αδικα.
Ο ¨"Καλλικράτης" δεν είναι ενας 2ος "Καπποδίστριας".Κυριο χαρακτηριστικό του ειναι η καταργηση των Νομαρχιών. Ομως οι υπηρεσίες που παρέχουν σημερα οι Νομαρχίες θα συνεχίσουν να παρέχονται απο του νεους μεγαλους Δήμους. Δηλ. Πολεοδομία, δ/ση Υγειας-πρόνοιας, Δ/ση εμπορίου, Δ/ση Γεωργίας, Δ/ση Κτηνιατρικής,ΠΣΕΑ,Σχολική στέγη (ανέγερση σχολικών κτηρίων Α/ΒΑΘΜΙΑς,β/ΒΆΘΜΙΑς Εκπαίδευσης),μεταφορά μαθητών,κτηματική υπηρεσία δημοσίου, ολη η ΤΥΔΚ και τα Κεντρα Υγείας, πηγαίνουν στους νέους Δήμους.Αναβαθμίζονται και ενυσχιονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι Ταμιακές τους με προσωπικό των Νομαρχιών. Κατι σαν μικρες Νομαρχίες δηλαδή. Οπότε μπορείτε να υπολογίσετσ ΠΟΣΟΙ θα είναι οι νεοι 'ΚΑΛΛΙΚΡΆΤΙΟΙ" Δήμοι στη Χαλκιδική.Αντε και καλή αντάμωση.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και απο έναν Αρναιώτη...Μού έστειλε κάποιος φίλος το link αυτού το blog και είπα να μπω στον κόπο να σας απαντήσω. Φίλε "Ιερισσός" έχεις κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεσαι με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του τόπου σου, αυτό για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου απο την αρχή και μη παρεξηγηθώ. Το με ποιο τρόπο προσβλέπεις να δρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές του τόπου δεν το σχολιάζω διότι νομίζω το θέμα έχει καλυφθεί απο τους φίλους παραπάνω. Λες ότι ανάμεσα απο Ιερισσό και Αρναία η Ιερισσός συγκεντρώνει περισσότερα πλεονεκτήματα απο την Αρναία για πρωτεύουσα του διευρυμένου δήμου. Δε μας αναφέρεις όμως ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα. Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω και να σου πω ότι η πληθυσμιακή διαφορά που αναφέρεις δεν είναι αρκετή στο να χρίσει την Ιερισσό ιδανική. Η οικονομική ανάπτυξη που έχει το χωριό και η θάλασσα (τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα) σου παρέχουν όλα τα εχέγγυα ώστε να είσαι σίγουρος για την πρόοδο του τόπου σου. Αντίθετα η Αρναία τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ύπαρξη των δημόσιων υπηρεσιών και την κίνηση που αυτές συνεπάγονται. Το σχέδιο "Καλλικράτης" έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας με έμφαση τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Εγκαθιδρύωντας την έδρα στην Ιερισσό στερείς απο την Αρναία οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης (με δεδομένο βέβαια την απομάκρυνση δημόσιων υπηρεσίων όπως προβλέπει το σχέδιο). Κάτι άλλο...για ποιο λόγο το κράτος να προβαίνει σε τέτοιου είδους μεταρρύθμιση για να εξοικονομήσει δημόσιους πόρους όταν θα χρειάζετε να συστεγάσει εκ νέου όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αποτο ένα χωριό στο άλλο. Και όταν λέμε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς εννούμε, Πολεοδομία, Εφορία, Α΄ βάθμια εκπαίδευση, Β'βάθμια εκπάιδευση (όπου φοιτούν και μαθητές απο την Ιερισσό και όχι μόνο), Ειρηνοδικείο, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, τραπεζικά καταστήματα, μαθητική εστία, Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τη Μητρόπολη και άλλες πολλές που εξυπηρετούν για χρόνια τώρα πάρα μα πάρα πολύ κόσμο...Να αναφέρω χιλιομετρικές αποστάσεις??? Σκοπός είναι η μείωση των αποστάσεων απο το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης που θα είναι η έδρα της περιφέρειας. Η Αρναία απέχει περί τη 1 ώρα ενώ η Ιεριισσός σχεδόν το διπλάσιο εκτός του ότι για να κάνεις μια δουλειά στο δήμο και μετά στην περιφέρεια πρέπει πρώτα να πας απο τη μια μεριά (προς Ιεριισό) και μετά ξανά μανά προς τα πίσω (Θεσσαλονίκη-Πολύγυρος). Επειδή ανέφερες και ιστορικά στοιχεία ποιος σου είπε ότι και η Αρναία δεν είναι το ίδιο μπορεί και πιο ιστορικός τόπος? Διοικητικά δε φαντάζομαι θα ξέρεις ότι ο Νομός Χαλκιδικής συστάθηκε με την ένωση των επαρχιών Χαλκιδικής με πρωτεύουσα τον Πολύγυρο και της επαρχίας Αρναίας με πρωτεύουσα την Αρναία. Για ποια σύγκριση επομένως μιλάμε??? Το ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές το παλεύουν για έδρα την Ιερισσό είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για σας. Αυτά φιλικά και να ξέρεις ότι όπως ανέφερε και ένας φίλος παραπάνω οργισμένοι πολίτες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές...Κώστας Σ.